Autor Wątek: Przypon strzałowy kontra przepisy podczas zawodów  (Przeczytany 2783 razy)

Offline ANDREJZ1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
Mam pytanie do osób startujących w zawodach, czy dopuszczają u Was przypon strzałowy do plecionki na zawodach feederowych? W kole w którym brałem udział w zawodach interpretują przepis o blokowaniu  koszyka tak że nie może być węzła między nim a szczytówką, twierdzą że to nie jest zestaw przelotowy. Musiałem na prędze wiązać zestawy.

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Przypon strzałowy kontra przepisy podczas zawodów
« Odpowiedź #1 dnia: 05.11.2019, 18:41 »
Strzałówka dwie długości wędki,węzeł przy rzucie zawsze na kołowrotku...

Offline ANDREJZ1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 05.11.2019, 18:51 »
Wiem, tak miałem! Tak jak wyżej-zero węzłów między stoperem blokującym koszyk a szczytówką( po zarzuceniu zestawu). Też to dla mnie dziwne, dlatego pytam jak u innych jest to w kołach.

Offline linus1

• Aktywny użytkownik
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.11.2019, 18:53 »
To powiedz sędziom,że koszyk zablokuje się o ten węzeł tylko wtedy,gdy wędka już będzie w wodzie,pięć metrów od brzegu..

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 05.11.2019, 20:58 »
Mam pytanie do osób startujących w zawodach, czy dopuszczają u Was przypon strzałowy do plecionki na zawodach feederowych? W kole w którym brałem udział w zawodach interpretują przepis o blokowaniu  koszyka tak że nie może być węzła między nim a szczytówką, twierdzą że to nie jest zestaw przelotowy. Musiałem na prędze wiązać zestawy.

Lekka nadinterpretacja przepisów. Cóż za formaliści są u ciebie, kosmos ???
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 05.11.2019, 21:33 »
Bzdura sędziowie niech idą na szkolenie z regulaminu feederowe go nie ma zapisu określającego odległość węzła między żyłka a plecionka ma być przelotowo i tyle w temacie ;D
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline ANDREJZ1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 05.11.2019, 21:49 »
Właśnie tym się podpierają że nie jest przelotowo, przez węzeł pomiędzy żyłką a plecionką.

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 05.11.2019, 21:55 »
Totalna bzdura bo koszyczek nie jest zablokowany a przez taki węzeł koszyczek i tak spadnie jak zestaw się porwie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline ANDREJZ1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 05.11.2019, 22:12 »
To jeszcze nie wszystko, nie uznaje się uklei na zawodach feederowych bo to nie jest ryba gruntowa :o

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #9 dnia: 05.11.2019, 22:16 »
Właśnie tym się podpierają że nie jest przelotowo, przez węzeł pomiędzy żyłką a plecionką.
Bzdura
Jeszcze raz powtarzam  węzeł łączący żyłkę z plecionka nie jest stoperem stopujacym koszyk i wszystko w temacie 😀
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 06.11.2019, 07:43 »
Skoro to są zawody PZW, to chyba jest do kogo złożyć wniosek o usunięcie idiotów z pełnienia funkcji sędziowskiej.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06.11.2019, 07:51 »
Dokładnie - debil nic nie zrozumie. Napisać oficjalną skargę na kretyna do ZO. Tępić nieuków...niejednemu z nas potrafią zepsuć zawody i odebrać zdrowia.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 06.11.2019, 08:06 »
Mam wrażenie, że w Polsce często sędziami wędkarskimi są ludzie, co nie mają pojęcia o wędkowaniu, zwłaszcza w dyscyplinie jaką przyszło im sędziować. Po jakiego grzyba interpretować przepisy tak dosłownie? Przecież to nie jest 10 przykazań, zaś w samej rywalizacji chodzi też o to aby był fan. Do tego im prostsze przepisy tym lepiej.

Polacy wysmażyli taki regulamin feedera, że oko bieleje. Mędrcy w PZW nie rozumieją, że mieli okazję zrobić tego typu zawody bardzo popularnymi, co napędzić mogłoby ludzi do związku. Zamiast tego jest regulamin tak skomplikowany, że najlepsi zawodnicy nie rozumieją pewnych zapisów, a wielu nawet nie podchodzi do nich, bo ma zbyt słabe nerwy. Jak się jeszcze trafi jeszcze jakiś nadgorliwiec, dla którego węzeł łączący strzałówkę z plećką jest stoperem koszyka, to już jest mega grubo.

Niestety, napiszę to po raz kolejny. PZW pełne jest tumanów, którzy chcą stanowisk i pozycji, nie myślą zaś o rozwoju wędkarstwa. W takim UK wyczyn jest powiązany z przemysłem wędkarskim i jest kołem zamachowym wędkarstwa, przynosi zyski, ściąga ludzi do startów, w telewizji transmituje się niektóre najważniejsze zawody. W Polsce zaś zrobiono z tego dyscyplinę prawie olimpijską, dla bardzo wąskiego grona. Sam wyczyn spławikowy sporo namieszał, do dzisiaj bardzo często praca z młodzieżą jest wciąganiem ich w wyczynowe wędkarstwo na siłę. Potrzeba tutaj wielkich środków jakich koła nie mają, sponsorzy nic nie zyskują. Jest za to gromada wąsatych dziadów pchających dzieciaki w łowienie uklejek i płotek na czas, w zawodach, które potem sędziują, bynajmniej nie za darmo. Same zawody w PZW to koszt dziwnie wysoki jak się porówna to do rocznej składki. To czego nam brakuje to reklamy wędkarstwa jako takiego, które nie musi być oparte na wyczynie. Ten zaś najlepiej 'uwolnić', dając wolną rękę okręgom, przygotowując prosty regulamin, zrozumiały dla każdego, otwierając się na sponsoring. Ale jak to? Przecież my jesteśmy wspaniałym narodem, jak już mamy mieć regulamin, to ten najlepszy, z mistrzostw świata :facepalm: I najlepszy z argumentów, główny. Ten regulamin jest po to, aby zawodnicy co jadą na MŚ, mogli się dopasować. Więc super, wszelkie zawody robione są po to, aby pięciu gości, raz w roku, mogło się 'dopasować'. Tylko, że to nie są głąby jak ci sędziowie, co uważają węzeł strzałówki za stoper koszyka. Najlepsi feederowcy spokojnie się dopasują do wszelkich reguł.

Mam nadzieję, że nowe wybory spowodują, że nastąpi wielkie wietrzenie w związku, zwłaszcza kapitanacie, i leśne dziadki wreszcie sobie odpoczną. W ramach kuracji zapodałbym im wystartowanie w zawodach, wg reguł które utworzyli. Jako, że wielu nie umie wędkować, wysłałbym ich wcześniej do wyczynowej szkółki dla juniorów :)

Lucjan

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #13 dnia: 06.11.2019, 08:18 »
Poważnie ? Najczęściej używam 10-12 metrowej starzałówki węzeł na 12 metrze potraktowali by jako stoper ?

Offline ANDREJZ1

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 06.11.2019, 11:14 »
Oczywiście, nie może być guzła między koszykiem a szczytówką po zarzuceniu zestawu, no chyba żebyś łowił bliżej i węzeł pozostał na kołowrotku.