Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2020  (Przeczytany 512573 razy)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2020
« Odpowiedź #1410 dnia: 07.08.2020, 12:47 »
Wczorajszy wypad na Rudziniec poprzedzony nerwami okazał się nad wyraz udany. Mimo, iż tylko 2 godziny (godzina poszła się "kochać" w skutek przejazdu TdP) udało się wyholować kilka rybek. Rybek, bo karp "kroczek", 30 cm amur i 3 karasie (na zdjęciu jeden ze wspomnianej "trójcy") Wystarczyły wspomniane 2h nad wodą i człowiek całkiem inaczej funkcjonuje.
Jako, że rodzina pojechała na weekendową wycieczkę do Warszawy, ja mam cały sprzęt w samochodzie, to w planach nocka na podtarnowskim "No-Kill". Teraz tylko szczęśliwie dojechać na bazę, przesiąść się w osobówkę i jazda na Tarnów.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1411 dnia: 07.08.2020, 13:09 »
Dzisiaj praktycznie powtórka ze środy, włącznie z rozmiarami ryb i przynętą, tylko kolejność inna - najpierw wpadł leszcz, potem kleń.

Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1412 dnia: 07.08.2020, 14:26 »
Koras Ja tam do jesiotrów nic nie mam, niech sobie będą tylko muszą się nauczyć zestawów bo facet oobk mnie cały dzień miał jakieś flaki na haku i ani brania :-[

Sherku moim zdaniem temat powinien być przez właściciela przemyślany, bo tak wielka populacja leszcza w tak małej wodzie, sprawia, że dominuje i tłamsi on lina, karasia, jazia czy płoć. Jakiś odłów co pewnien czas mógłby go skutecznie trzymać w ryzach i nie blokować innych gatunków.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1413 dnia: 07.08.2020, 15:15 »
Niby fakt, ale właściciel niezbyt reformowalny i nastawiony na hajs. Wszelakie sugestie odnośnie poprawy działania łowiska nie docierają, a szkoda bo przy ograniczeniu miejsc i przy tym różnorodnym rybostanie ta woda ma potencjał.
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #1414 dnia: 07.08.2020, 15:33 »
To prawda. Za to lubię Rybołówkę, bo mimo tych wszystkich swoich wad ma tak różnorodny rybostan, że można naprawdę połowić każdy rodzaj ryby. Nawet bolenia :facepalm:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1415 dnia: 07.08.2020, 15:47 »
Dokładnie 👍
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline michal89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1416 dnia: 07.08.2020, 18:29 »
Dzisiaj korzystając z wolnego odwiedziłem pobliskie łowisko no-kill ;)
Ryba dość dobrze współpracowała :) Przez prawie 6 godzin nie nudziłem się :P
Generalnie wpadło ok 10 karpi 40-50cm, kilkanaście karasi ~25-30cm, parę jazi ~30cm, amur ~70cm i sporo drobniejszego leszcza.
Łowiłem metodą. Przynęty - w sumie dzisiaj bez większego znaczenia, ryba pobierała wszystko :)

W sumie niewielkie, ale bardzo fajnie widzieć takie karasie :)

Mój pierwszy amur :narybki: :)

Ogólnie dzień udany :fishonhook: ;)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #1417 dnia: 08.08.2020, 15:03 »
Wczorajsze plany uległy modyfikacji. Po telefonie do PZW k/Czchów i informacji o przeniesieniu zawodów z S-2, zapadła decyzja o wyjeździe na krótką karpiową zasiadkę. I tak od pół godziny wędki w wodzie, ja korzystając z dobrodziejstw parasola uprawiam relaks. Jak na razie wynik przyroda-Martinez 1:0. Podczas wiązania zestawów użądliła mnie w kręgosłup osa. Dobrze, że nie jestem uczulony. Cóż, czekam na pierwsze branie.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1418 dnia: 08.08.2020, 20:51 »
Panowie gratuluje :bravo:
Maciek

Offline Łukasz13

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #1419 dnia: 09.08.2020, 06:04 »
Zajechałem nad Odre i dopiero zobaczyłem, że zabrałem ze sobą gline argile... Pierwszy od dwóch tygodni wypad uważam za udany :bravo:.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1420 dnia: 09.08.2020, 12:49 »
Dziś nad Wisłą, przystawka, podnęcone grochem, ale kleń tym razem połakomił się na ciasto. 60 cm, nowa życiówka. Potem jeszcze drobnica walczyła z grochem. Leszcze tym razem się nie meldowały. Za to prześladowały mnie stwory latające: najpierw komary, potem wrona zrobiła sobie trampolinę z mojej wędki, później przez godzinę śmigłowiec latał w tę i z powrotem nad rzeką, a cztery samoloty urządzały sobie ćwiczenia latając w różnych szykach. Dobrze przynajmniej, że nie bombardowali ;)
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #1421 dnia: 09.08.2020, 13:41 »
W końcu planowane się udało :)
Bardzo udana 24-godzinna zasiadka na No-Kill. Od sobotniego (wczesnego) popołudnia do dziś do 9 zameldowały się 4 ładne karpie, zaliczyłem kilka spinek no i jedno pudło. A to ostatnie zawdzięczam sobie samemu, bo biegać z górki i to z mokrymi stopami w klapkach to raczej ciężko. W sobotę brania pojawiły się, gdy zelżył nieco upał, a pierwszy karp zameldował się na macie ok. 21:30. Zdjęcia nie mam, bo powiedział mi, że jest RODO, ochrona wizerunku, a on na afisz się pchał nie będzie. Cóż, jego wola. Tak mu się spieszyło do wody, że nawet nie dał się zważyć. Na moje oko takie dobre 6kg. Ale dobra, wiemy jakie opowieści snują wędkarze. W nocy 2 odjazdy z czego dwie spinki, a jeden to taki dynamiczny, że do tej pory słyszę szum szpuli na wolnym biegu. Bladym świtem zameldował się karp o wadze 4,4kg później był kolejny, ale mniejszy niż poprzednik to i go nie ważyłem. Jako ostatni tuż przed 9 rano na macie wylądował karp o wadze 6,0 kg. Później zostało już tylko pudło, wszak klapki nie są stworzone do biegania.
Pozazdrościłem naszemu Koledze z Forum, Drapichrustowi, i też strzeliłem zdjęcie o brzasku. No, ale mój aparat w telefonie nie robi takich ładnych zdjęć, a cały czas zapominam zabrać ze sobą nad wodę lustrzanki.
Cóż - wypad fantastyczny, akumulatory naładowane, a w nocy przykuło moją uwagę bardzo dziwne zjawisko na niebie. I nie były to perseidy. I bynajmniej też nie były to samoloty, czy satelity. No, może coś w internetach o tym napiszą.

P.S.
Rozbił mnie psychicznie jeden wędkarz. Trzy stanowiska dalej ode mnie łowił chłopak feederkiem. No cóż, jego prawo. Ale jakież było moje zdziwienie, gdy do wędkarza ze stanowiska obok pochwalił się, że już godzinę tę rybę holuje. No jestem w stanie uwierzyć, bo co chwila słyszałem dźwięk hamulca, a ni pierona nie było słychać plusku spadającego do wody podajnika.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1422 dnia: 09.08.2020, 13:52 »
No i wyholował tego wieloryba?
Paweł

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #1423 dnia: 09.08.2020, 13:54 »
Taaa, wyholował, nawet mu sąsiad zdjęcie robił. Ciekawe jak długo reanimowali później tę rybę.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1424 dnia: 09.08.2020, 15:34 »
Aa no fakt, ja sam na Feeder łowię ale żyłka główna 0.28 i przypon z plecionki. Tak że holi ponad 20 mm to miałem dwa przez 4 lata i były to ryby nieprawidłowo zacięte. Karpie takie do 10 kg to max 10 minut i na brzegu są. Nawet w czerwcu miałem jesiotra 14 kg i 12 kg 10-15 minut i ryba na brzegu.
Paweł