Autor Wątek: OLX - raj dla kłusoli  (Przeczytany 4207 razy)

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
OLX - raj dla kłusoli
« dnia: 07.01.2020, 23:56 »
Na olx jest pełno ogłoszeń przyrządów , narzędzi . Które na pewno w regulaminie są zakazane począwszy od wędek elektrycznych, koszyków z wieloma haczykami. A dzisiaj znalazłem na olx takie ''cudo'' https://m.olx.pl/oferta/sprezyny-zanetowe-siatka-39-szt-CID767-IDvU5Ug.html sprężyna z siatką.
To już gnął pałę aż do przesady, czy można takie coś sprzedawać? Można jakoś blokować tego typu aukcje? Może jest jakiś paragraf na takie sprzęty?

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
Odp: OLX - raj dla kłusoli
« Odpowiedź #1 dnia: 08.01.2020, 00:04 »
Jak ktos Bedzie chciał to i tak kupi na alliexpres  kiedyś podobne ustrojsto wyciągnąłem z wody
Konrad

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 08.01.2020, 00:15 »
Najgorsze że jakaś firma to produkuje :facepalm: taki kłusol już nawet nie musi kombinować , ma gotowca .

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2020, 06:54 »
A może ktoś chce sobie tak "powędkowac" na własnym stawie. ;)

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 08.01.2020, 07:35 »
na każdym rynku bez problemu kupisz sieci. 
w Polsce UŻYWANIE jest zakazane, ale sprzedaż już nie. 

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 08.01.2020, 07:53 »
Z dopalaczami przez kilka lat nie potrafili wygrać, to tym bardziej z takim ustrojstwem nie będzie komu walczyć...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Adam M

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #6 dnia: 08.01.2020, 08:31 »
Nawet nie będą starali się z tym walczyć, ktoś na tym zarabia, teraz liczy się tylko hajs, a nasi politycy lubią :money: więc nikt nie zawraca sobie głowy takimi problemami
Pb: sum 205 cm, 70 kilo. Karp 94 cm, 21 kilo. Lin 54 cm, 3,5 kilo. Leszcz 70 cm, 5,5 kilo. Amur 8 kilo.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 08.01.2020, 08:44 »
Myślę mimo wszystko że ten sprzedawca to żadna poważna firma. Nakupował dziadostwo na alie a teraz sprzedaje z swoją marżą... Polish biznes :thumbup: :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Adam M

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #8 dnia: 08.01.2020, 09:37 »
Dobrze powiedziane ;D :thumbup:
Pb: sum 205 cm, 70 kilo. Karp 94 cm, 21 kilo. Lin 54 cm, 3,5 kilo. Leszcz 70 cm, 5,5 kilo. Amur 8 kilo.

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #9 dnia: 08.01.2020, 09:49 »
Najgorsze że jakaś firma to produkuje :facepalm: taki kłusol już nawet nie musi kombinować , ma gotowca .

No ale co się dziwisz, skoro nawet np Carp Zoom w swoich katalogach ma pokazane wielohaczykowe "urządzenie" i tabletki do tego sprzedaje? W innych krajach legalne, u nas nie.
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 08.01.2020, 10:16 »
Myślę mimo wszystko że ten sprzedawca to żadna poważna firma. Nakupował dziadostwo na alie a teraz sprzedaje z swoją marżą... Polish biznes :thumbup: :beer:

W mojej ocenie takie działanie w Polsce jest nielegalne.

Jeżeli facet nie ma zarejestrowanej firmy zajmującej się obrotem takimi rybackimi narzędziami, to podpada pod art. 27b ustęp 1 pkt 7

https://www.arslege.pl/przepis-karny/k977/a66051/

Kto bowiem "narusza przepis art. 20 ust. 1[/b][/b], 4 lub 5
- podlega karze ograniczenia wolności albo karze grzywny nie niższej niż 200 zł."  [/i]   

A art. 20 ustęp 1 wprost stanowi w punkcie 3, że rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie osoba prowadząca działalność gospodarczą w zakresie produkcji lub obrotu tymi narzędziami i urządzeniami

https://www.arslege.pl/rybackie-narzedzia-urzadzenia-i-sprzet-plywajacy-do-polowu-ryb/k977/a66041/

Nie jest prowadzeniem działalności gospodarczej (szczególnie w zakresie obrotu narzędziami i urządzeniami rybackimi !) handel na Olx, czy też na lokalnych rynkach i jarmarkach prowadzony przez jakiś pseudo handlarzy.

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 08.01.2020, 10:25 »
Napisałem do olx zobaczymy czy go zdejmą.

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 08.01.2020, 10:45 »
:thumbup: O tym co jest działalnością gospodarczą, a co nie jest, jeszcze do niedawna stanowiła ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej. Obecnie jest to ustawa z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców. Zgodnie z art. 3 tej ustawy "działalnością gospodarczą jest zorganizowana działalność zarobkowa, wykonywana we własnym imieniu i w sposób ciągły."

Jak widzicie każda działalność gospodarcza musi być przede wszystkim zorganizowana. Co to oznacza? A no to, że musi ona być przede wszystkim zarejestrowana i musi zostać przyjęta określona forma jej prowadzenia.

Skoro przepis ustawy o rybactwie śródlądowym wprost wskazuje, że rybackie narzędzia i urządzenia połowowe "może posiadać wyłącznie osoba prowadząca działalność gospodarczą w zakresie produkcji lub obrotu tymi narzędziami i urządzeniami" to brak rejestracji działalności gospodarczej i handel narzędziami rybackimi oznacza nic innego jak wykroczenie z  art. 27b ustęp 1 pkt 7 ustawy o rybactwie śródlądowym, za które grozi ograniczenie wolności albo karze grzywny nie niższej niż 200 zł.

Tylko żeby do tego dojść trzeba znać cały polski system prawa, a nie tylko treść ustawy o rybactwie śródlądowym ;). I z tak rozumianych przepisów PZW powinno szkolić SSR. Jednak PZW nigdy nie miało na celu systemowej ochrony ryb, więc ten temat pominę milczeniem.

Offline Rafallub900

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 08.01.2020, 11:10 »
Ogłoszenie nieaktualne.  Szybka reakcja ,ciekawe czy się nie pojawi znowu .

Offline selektor

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 08.01.2020, 11:24 »
Brawo za reakcje :beer:

Należy też pamiętać, że art. 60 ze znaczkiem 1 Kodeksu wykroczeń penalizuje brak rejestracji działalności gospodarczej, więc można dobrać się do pseudo handlarzy w różny sposób ;)

https://www.arslege.pl/naruszenie-wymogow-w-zakresie-prowadzenia-dzialalnosci-gospodarczej/k11/a3469/

Napisałem do olx zobaczymy czy go zdejmą.

Kiedyś "zdjąłem" takie ogłoszenie opublikowane na innym portalu. Teraz jest tego tyle, że nawet nie mam czasu na pisanie do wszystkich :facepalm:

Po prostu napisałem do administracji serwisu, żeby poprosili sprzedawcę o numer NIP i sprawdzili czy jest on w ogóle zarejestrowany w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG)

https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx

Ewentualnie żeby poprosili go o numer KRS, jeżeli facet prowadzi działalność gospodarczą w formie spółki

https://ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwarka-krs/strona-glowna/index.html

Napisałem wówczas, że facet mógł dopuścić się wykroczenia z  art. 27b ustęp 1 pkt 7 ustawy o rybactwie śródlądowym (z uwagi na treść art. 20 ustęp 1 punkt 3 tej ustawy), za które grozi ograniczenie wolności albo kara grzywny nie niższa niż 200 zł. I handel takimi przedmiotami jest nielegalny bez zarejestrowanej działalności gospodarczej w tym zakresie. No i reakcja była szybka.

Rafallub900 dobra robota :bravo: