Autor Wątek: Kołowrotek do wędki Drennan 10-11 ft - prośba o opinie  (Przeczytany 3762 razy)

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kołowrotek do wędki Drennan 10-11 ft - prośba o opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 13.02.2020, 10:12 »
Ja przy Drennanie Acolyte 3,3 używam Ryobi Arctica 4000. Akurat na tyle mi pozwalały fundusze i choć nie jest to Daiwa czy Shimano to jednak póki co sprawuje się bez zarzutu. A cena poniżej 300 zł też jest bardzo kusząca.
Hamulec płynny, bardzo dobrze regulowany, przedni, nawój ok, z wyglądu ni to ładne, ni brzydkie, ot czarne z złotymi wstawkami. Ale ciągnie ładnie rybki.
Znam te kołowrotki. Poza kiepskim klipem i średnica szpuli 40mm są ok. Posiadam 2 zaubery i po przepracowaniu 6 lat należy im się właśnie wymiana.Chcialbym teraz kołowrotek ze szpula ok 50mm średnicy i lepszym klipem.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #16 dnia: 13.02.2020, 12:31 »
Używam „pudli” z Drennana już jakiś czas i małe przelotki startowe, to żadna legenda. Nie dość, że małe, to jeszcze blisko kołowrotka i blisko blanku.
Zbyt duża szpula na kołowrotku może podczas rzutu tworzyć na tyle duże zwoje schodzącej linki, że dojdzie do ich oplątania o przelotkę startową i spektakularnego trzasku przy rwaniu zestawu. O ile przy łowieniu z dopalaczem szpula Aero 4000 nie jest problemem (57mm), to bez dopałki już tak. Zarówno w combo 10-11ft jak i 11-12ft (Method feeder). Niestety nie zawsze jest potrzeba łowienia z dopalaczem, więc młynek trzeba dobrać rozsądniej.
Dla mnie w sam raz jest klasyczna szpula 4000, która ma ok 51mm średnicy. Do tej kategorii pasują Shimano, jak i Daiwy z LT w nazwie. Można też spróbować 5000, czyli szpuli o średnicy 54mm, ale tutaj taki pewniak już nie jestem.
.

Może ale nie musi ;) mógłbyś zmierzyć srednice, wysokość przelotki oraz odległość od uchwytu kołowrotka? Acolyte wygląda jakby miał jeszcze mniejszą startową, a przez dwa lata żyłka ani razu się w nią nie zaplątała. Mi osobiście o wiele lepiej się rzuca z Xareo niż SuperX Gt/gtm(wąska szpula)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 13.02.2020, 17:09 »

Może ale nie musi ;) mógłbyś zmierzyć srednice, wysokość przelotki oraz odległość od uchwytu kołowrotka? Acolyte wygląda jakby miał jeszcze mniejszą startową, a przez dwa lata żyłka ani razu się w nią nie zaplątała. Mi osobiście o wiele lepiej się rzuca z Xareo niż SuperX Gt/gtm(wąska szpula)

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Masz racje, może lecz nie musi. Jednakże pare spektakularnych trzasków przy rzucie i pozbycie się kilku zestawów skłoniło mnie by zdjąć Baitrunnera Aero 4000 i pozostać przy mniejszej szpuli.
Maciej- Fisha też zazwyczaj łowi Acolyte’ami, nie pamietam dokładnie jakie dlugosci, ale na pewno nie Distance ;) W każdym razie Aero 4000 tez nastręczył mu problemów i poszedł po „klasyczne” szpule w Thunnusach 4000.

W „pudlu” 10-11ft przelotka startowa ma całe 11mm średnicy wewnętrznej, a jej górna krawędź jest cały centymetr od blanku. Bez dopalacza od przelotki do stopki kołowrotka jest ok 43cm, czyli od przelotki do rantu szpuli będzie 35, 38cm...
Method Feeder 11-12ft może się poszczycić takimi samymi parametrami, z tą różnicą, że pierwsza przelotka jest aż 2 cm dalej 😜
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 13.02.2020, 17:26 »
Ja przy Drennanie Acolyte 3,3 używam Ryobi Arctica 4000. Akurat na tyle mi pozwalały fundusze i choć nie jest to Daiwa czy Shimano to jednak póki co sprawuje się bez zarzutu. A cena poniżej 300 zł też jest bardzo kusząca.
Hamulec płynny, bardzo dobrze regulowany, przedni, nawój ok, z wyglądu ni to ładne, ni brzydkie, ot czarne z złotymi wstawkami. Ale ciągnie ładnie rybki.
Znam te kołowrotki. Poza kiepskim klipem i średnica szpuli 40mm są ok. Posiadam 2 zaubery i po przepracowaniu 6 lat należy im się właśnie wymiana.Chcialbym teraz kołowrotek ze szpula ok 50mm średnicy i lepszym klipem.

Te kołowrotki w rozmiarze 4000 mają szpule o średnicy ok. 50 mm, a nie 40.
Jacek

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #19 dnia: 13.02.2020, 19:08 »

Te kołowrotki w rozmiarze 4000 mają szpule o średnicy ok. 50 mm, a nie 40.
Racja. Mój błąd. Czyli tyle samo co moje zaubery :facepalm: .
Podoba mi się daiwa Fuego z tym że 6000 zbyt duża a 4000 ciut przy mała... Rozmiar 5000 chyba nie posiada płytszej szpuli tylko jest oferowany z głęboką.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 13.02.2020, 19:24 »
Fuego 4000 mała, bo... ?
Podpowiem, że ma koło napędowe większe niż Baitrunner Aero 4000, i to o jakieś 40%. Powierzchnia cierna zębów przekładni jest większa dwu lub nawet trzy- krotnie.
Mała, bo korpus mały? ;)

5000 ma dokładnie ten sam korpus co 4000.
Większa jest tylko szpula (54mm) i rotor.
Czesiek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 13.02.2020, 19:32 »
Czesiu wie co mówi :beer:,przy okazji dziękuje za poradę, Daiwa fuego lt 4000 jest już u mnie również Czesiu :thumbup:

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 13.02.2020, 19:40 »
Czesiu wie co mówi :beer:,przy okazji dziękuje za poradę, Daiwa fuego lt 4000 jest już u mnie również Czesiu :thumbup:

Do moich "pudli" już niedługo dojadą (najprawdopodobniej) Ballistic'ki 4000 ;)
Ten akurat model ma już przekładnię z wysokiej półki. Mi pasuje. Kompaktowy, leciutki, bardzo sztywny, szpula ma odpowiednie dla mnie wymiary, a napęd powinien wytrzymać trochę dłużej.
Czesiek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 13.02.2020, 19:47 »
Daiwa Ballistic wspaniałe maszynki Czesiu ,niech służą jak najlepiej :beer:

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #24 dnia: 13.02.2020, 20:11 »
Fuego 4000 mała, bo... ?
Podpowiem, że ma koło napędowe większe niż Baitrunner Aero 4000, i to o jakieś 40%. Powierzchnia cierna zębów przekładni jest większa dwu lub nawet trzy- krotnie.
Mała, bo korpus mały? ;)

5000 ma dokładnie ten sam korpus co 4000.
Większa jest tylko szpula (54mm) i rotor.
Tym postem rozwiałeś moje wątpliwości ;).
Zatem 2 Daiwy Fuego 4000 c wylądują u mnie.
Dziekuję wszystkim za porady a w szczególności koledze Wonski81.
Pozdrawiam.