Autor Wątek: Haczyk do metody  (Przeczytany 216650 razy)

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Haczyk do metody
« Odpowiedź #270 dnia: 15.08.2017, 08:56 »
Marketingowe zabieram to już kwestia strategii każdej firmy. Kupiłem paczkę haków Tarbucco na próbę, ponieważ kształtem są podobne do QM1, który także używam i które chwalę. Po drugie haki Trabucco nigdy mnie nie zawiodły i sobie je chwalę (mowa o modelach do spławika). Do "Method +" także nie mam zastrzeżeń i oprócz QM1 oraz Drennanów są już na stałym wyposażeniu 8)
A propos ceny: nie zgodziłbym się do końca, że wychodzą drożej. Paczka QM1 to 17,70 za 10 sztuk (Drapieżnik) a "Method +" 12,99 za 15 sztuk ;)
Pozdrawiam Seba

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #271 dnia: 15.08.2017, 09:19 »
No ale Trabucco akurat wcale nie kopiowało Guru ani do nich nie ustawiało cen :) Włosi jednak mają inną konkurencję do której się ustawiają - Drennan i Preston/Korum to jest ich rywal na rynku, Guru to wciąż 'nisza' w wielu krajach. Porównaj więc do ceny haków C1 z Prestona - 7 zeta za paczkę, różnica jest :D
Lucjan

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #272 dnia: 15.08.2017, 10:05 »
Pełna zgoda- w stosunku do Prestona. Jednak po kilku sezonach łowienia na Trabucco XPS uznałem, że są to haki warte swojej ceny. Teraz przyszedł na spróbowanie czegoś od nich do metody u tu także jestem zadowolony. Fakt, mają swoją politykę i postanowili pakować po 15 sztuk. Wydatek wówczas jest większy, ale wiem co kupuję. Każda firma chcąc egzystować na rynku musi mieć dział marketingu. W przeciwnym razie nikt się o niej nie dowie. To niestety przekłada się na koszty, które ponosimy my, czyli klienci. Jednak w moim przypadku zwyciężył pragmatyzm, bo jak musi być porządny, jak nam wiadomo i tutaj nie ma co oszczędzać ;)
Pozdrawiam Seba

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #273 dnia: 15.08.2017, 10:18 »
Ja nie mam nic do Trabucco, też mi się te haki podobają, nawet paczki po 15 sztuk mi bardziej odpowiadają :) Jednak marketingowo mogą mieć mały problem. W wielu sklepach klienci oglądają towar i automatycznie porównują ceny, tak mamy skonstruowane i zaprogramowane umysły. Wyższa cena będzie bić po oczach, o ile produkt sąsiadowałby z Guru, będzie dobrze, jednak z innymi firmami - już nie za bardzo. Dodatkowo nie ma tam chwytu marketingowego '10 sztuk plus 5 za darmo'. Ale może własnie dobrze jest pójść pod prąd?

Kto wie, może jest już tego tyle, że trzeba się uciekać do różnych innych form przebicia do klienta? :)
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #274 dnia: 15.08.2017, 10:21 »
Panowie, ja tu sobie pozwolę na mały off. Zakupiłem jakiś czas temu Kamasana 983 Barbed. Tak już na oko, przekonał mnie ten kształt. Ja mam małe doświadczenie w Method. Ale stosowałem go ostatnio na rzece. Miałem w tedy, naprawdę dzień konia. Pozwalałem sobie na experymenty, na moim zaJaziowanym łowisku, do którego przygotowałem się dobrze, miałem branie za braniem, ale też niemiłosiernie wiele spinek. Ten Kamasan, to był jedyny hak z którego mi ryba nie zeszła, najwyżej było pudło przy zacięciu(zestaw włosowy) Może i przy Method by pomógł na trudne do wyholowania ryby?
Arek

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #275 dnia: 15.08.2017, 10:37 »
Spokojnie Łuk, ja to traktuję jako zwykłą polemikę, przecież po to jest forum ;) ... Co do obserwacji półek sklepowych i reakcji na cen to już kwestia naszego umysłu i mózgu. Kognitywistyka to świetna nauka, która wiele w tej materii nam tłumaczy, albo "Inteligencja emocjonalna" Aronsona :thumbup: ... Mniejsza o to - tak Włosi postanowili, aby wyróżnić się na półce sklepowej ;)

Co do haków Kamasan to jeszcze nie próbowałem, ale to na pewno przede mną Arunio. Używam za to innych z mikrozadziorem i rzeczywiście trzymają rybę. Tyle, że jest trochę kłopotu z ich wyczepianiem wg. No ale są łowiska, gdzie i takie trzeba stosować. Sam zakładam je gdy zaliczę kilka spinek 8)
Pozdrawiam Seba

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: 15.08.2017, 11:10 »
Wczoraj rozmawiałem z wędkarzem wędkującym pierwszy sezon, kupił gotowce Mikado - hak się rozgiął po około 2 minutowym holu karpia, fakt że gościu holował go dość siłowo, ale jak mi pokazał ten hak.. zwykły druciak :facepalm:. Od razu poleciłem mu QM1, sam z poczatku nie byłem do nich przekoanany ale na prawdę mocne, dobrze trzymające haki. Nie holuję siłowo i jak na razie może ze 3 spinki na jakieś 100 ryb :) Zużyte przypony wyrzucam bez haka - te będę sobie na nowo wiązał zimą na następny sezon. I nie wiem czy nie na plecionce tym razem. Stosuję zestaw przelotowy więc samozacięcie występuje jednakże nie w takim stopniu jak przy zestawie na stałe - wtedy gruba żyłka/fluorocarbon ma sens, w wypadku przelotowego zestawu wydaje mi się że plecionka będzie mniej "wyczuwalna" przez ryby :) Jeśli się mylę to poprawcie żebym nie wiązał bez sensu :P

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #277 dnia: 15.08.2017, 11:18 »
Nie bierzesz pod uwagę postronka, który tworzy plecionka po napiciu wody? Łowisz z tego co czytam na komercjach. Tam ryby(tak uważam) się uczą. Zastosuj dwa zestawy porównywalne, zamiennie na miejscówkach i porównaj rezultat. Ja, jakoś nie umiem się do plecionki przekonać. To jest temat, na naprawdę większe sztuki. Oczywiste jest, że mogę być w błędzie :beer:
Arek

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: 15.08.2017, 11:25 »
Arunio mistrzu mój problem jest taki że łowię na jedną wędkę. Na dwa kije jest za duży "meksyk" - wolę się skupić na jednej i nie ganiać za rowerkiem wodnym żeby kija odzyskać - wczoraj taką akcję widziałem :) Fakt, wczoraj ustawiłem karpiówkę z przyponem od e.s.p ale w celu założenia większej kulki - na 4 brania 4 zacięte :)
Zaznaczę tylko że jakbym już miał wiązać na plecionce to wydaje mi się że powinna być jak najbardziej miękka a nie sztywna jak fluorocarbon/gruba żyłka. Wydaje mi się że będzie to powodowało bardziej naturalny ruch przynęty (minimalny, ale pod wodą jest ruch, same przepływające ryby go przecież robią). Oglądając karpiarzy na YT zauważyłem już dawno że przypony wyłącznie na miękkiej plecionce wiążą a przecież rekordowe okazy są przez nich łowione a jak wiadomo duży/stary karp to ostrożne zwierzątko :)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #279 dnia: 15.08.2017, 11:31 »
Lubię czytać twoje posty. Sporo w nich wiadomości. . :thumbup: No jak na tą chwilę, Poczekam jakie sam wysnujesz wnioski. Fakt, na jednym kiju ciężko o szybkie konkrety. Ja na takich łowiskach wędkuję rzadko i dla tego interesują mnie wyciągnięte wnioski i szczegóły. Powodzonka. :beer:
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #280 dnia: 15.08.2017, 11:32 »
Plecionka jest bardzo dobra, ale musi to być wersja przyponowa, czyli miękka i tonąca. Aczkolwiek nie zawsze da się zawiązać na małych hakach, z racji grubości (nie przechodzi dwa razy przez oczko), dlatego żyłka jest tu lepsza.
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #281 dnia: 15.08.2017, 11:36 »
Ja osobiście, rzadko bardzo wchodzę powyżej 12stki. Z zasady 10tka. Stąd ciut inaczej mogę odbierać doświadczenia kolegów.
Arek

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #282 dnia: 15.08.2017, 11:46 »
Ja też tylko na 10 QM1 cały czas ostatnio :)

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #283 dnia: 15.08.2017, 15:57 »

Co do haków Kamasan to jeszcze nie próbowałem, ale to na pewno przede mną Arunio. Używam za to innych z mikrozadziorem i rzeczywiście trzymają rybę. Tyle, że jest trochę kłopotu z ich wyczepianiem wg. No ale są łowiska, gdzie i takie trzeba stosować. Sam zakładam je gdy zaliczę kilka spinek 8)

Możesz napisać jakie to haczyki? Ja ostatnio niestety też zaliczam masę spinek karpi :(

Offline maqu777

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #284 dnia: 15.08.2017, 18:25 »
Haczyki takie same jak QM1 i inne tego kształtu ma od tego roku w ofercie Kamatsu.Cena powinna oscylować ok.5-6 zł. Niestety nie znalazłem ich jeszcze w żadnym sklepie internetowym.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka