Autor Wątek: Wędzisko spinningowe na Szwecję + akcesoria  (Przeczytany 1703 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Wędzisko spinningowe na Szwecję + akcesoria
« dnia: 21.02.2020, 19:43 »
Witam
Trafia mi się pod koniec maja mały wypad do Szwecji jak uda się przełożyć urlop. Kombinuje zabrać feedery 8). Osoby zapraszające głownie pływają i spinningują, na pewno spróbuję a że nie lubię korzystać z czyjegoś sprzętu pytanko do was, co byście polecili na tamtejsze warunki, co do wędziska. Nigdy mnie ta metoda połowu jakoś nie interesowała dla tego jestem laikiem, z tego, co na szybko się rozejrzałem to nie ma uniwersalnego spinningu. Natomiast celowałbym w wędzisko 240 - 270 o cw. 5 - 35 o pracy pół szybkiej, szybkiej. Pytanko czy dobrze kombinuje?. Co do kwoty wędziska to tak  200 – 250 zł po prostu nie wiem czy po wyjeździe będę jeszcze spinningował. Przydałaby się pewnie do tego jakaś plecień oraz przypony i masa przynęt, co do kręciołka to podepnę ryobi zauberka 4000 chyba się nada?           

W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wędzisko spinningowe na Szwecję + akcesoria
« Odpowiedź #1 dnia: 21.02.2020, 19:47 »
Jakby co to mam Jaxona Genesis Pro Spinning 5-20g 270cm na handel.
Wiem. Nie pomogłem :)
Panowie, policzmy głosy:

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 21.02.2020, 20:47 »
Jeżeli łowią na łódce to nie szukaj niczego powyżej 2,40. Byłem kiedyś z kumplem na łódce i on z takim kijem 2,7 szalał, mało mnie nie utłukł, a we trzech to już by była masakra. Długim kijem z łodzi niewygodnie się łowi.
Tomek

Offline Bolo

• Ekspert

Pozdrawiam
Sławek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #4 dnia: 21.02.2020, 21:56 »
Masz zamiar łowic z brzegu czy łodzi? Na jakiej głębokości? Jakie przynęty i wielkość?

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 21.02.2020, 22:09 »
Nie zadawaj mi trudnych pytań :P
A poważnie raczej z łodzi tam łowią, sugeruje z tego co mówił. Może i z brzegu też ciężko mi na tą chwile odpowiedzieć. Głębokość około 1,5 m. Jaką przynętą nie mam pojęcia, nie znam się, pewnie jakieś gumy, blaszki itp.. zobaczymy co mi sklepie polecą bądź co mi w oko wpadnie, chętnie was podpytam na czym się skupić, co jest łowne.     

Pozdrawiam
Sławek

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Tomek
« Odpowiedź #6 dnia: 21.02.2020, 22:21 »
Nie znam się, ale jak kupisz black rock to potem łatwiej odsprzedaż. Oczywiście dopasuj długość i super glue doklej obrączkę. Ja mam model od okumy, ale Dragon chyba nie wiele zmienił.

Sent from my G8341 using Tapatalk

Tomek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #7 dnia: 21.02.2020, 22:29 »
Jesli z łodzi to bierz najlepiej krótką wędkę około 210 cm. Z gum moge polecić klasyki cannibale, shad teezy w kilku rozmiarach. W szwecji jest duzo fajnych okoni więc mniejsze rozmiary tych gumek też warto kupić. Przy tak płytkim łowisku musisz mieć lekkie główki 3-5 gr to takie optimum.

Offline Darecki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #8 dnia: 21.02.2020, 23:07 »
Podjedź do Pleciony, na pewno coś Ci przyszykują.

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 22.02.2020, 08:11 »
Weźmy na warsztat tego black savage wc. jest tam od 9-32 czyli zakładam, że ciężar wyrzutowy i przynęty np. 3-5 gr będą źle się prowadzić, nie czuć ich, może nie patrzeć na to ?.
Długość  210 nadaje się tylko na łódkę, brzeg odpada ?
Co do przynęt to jakie rozmiary do jakich główek, nie pytajcie o rodzaje prowadzenia będę szedł na żywioł :-[
Mam niedaleko sklep Eldorado z mikado może dziś zawitam zobaczę co mają, Plecione i Raven'a też pewnie odwiedzę ale to już w innym czasie. 

Pozdrawiam
Sławek

Offline pejcz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 30
  • Wędkarski komandos-popierduła
    • Galeria
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 22.02.2020, 09:33 »
Trudny temat do rozwiązania krótką odpowiedzią :) Bez większej ilości danych też celowałbym w kijek ok 210-220cm, cw do 40g spokojnie powinno dać radę. Cannibale to 'must have' rozmiary od 10-15cm. Wziąłbym też szerokie spektrum główek od 5-35g, zależy czy będziesz łapał z ręki czy trollingował.

Kijem 210cm łowienie z brzegu też obskoczysz, ale to w sumie zależy od rodzaju brzegu - na pewno się sprawdzi w miejscach gdzie masz gałęzie nad głową, ale z kolei  miejsach z trzciną łatwiej będzie operować długim itd :)

Jeśli to nie tajemnica to daj znać gdzie jedziesz (może być na priv) no i wal z pytaniami śmiało.
Piotr

Machaj wędą, ryby będą!

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
« Odpowiedź #11 dnia: 22.02.2020, 10:45 »
Polecam takie zestawienie

Kij
Długość 2,4 m, ciężar wyrzutu do 30-35 g. Akcja med-fast np. Shimano Catana.
Taki obsłuży komfortowo gumy 10 i 12,5 cm na główkach do 15g oraz blachy do nr 3. Gumy 15 cm będą zbyt ciężkie do takiej wędki, potrzebowałyś min cw 40g.
Ewentualnie Catana 14-40 g. Wtedy głownie gumy 12,5 i 15 cm na dozbrojkach. To już cięższe łowienie i ręką może zaboleć od machania.

Kołowrotek
rozm 4000, z przednim hamulcem, od feedera też się spokojnie nada.

Przynęty
Tanie gumy 10 i 12,5 cm. Twistery, kopyta Relax, Dragon itp. Kolory głównie rybopodobne, czyli perłowe z brokatem, dodatkowo jakieś motor oil i seledyny. Nie pchałbym się w drogie jak Savage Gear, to bez sensu. Z woblerami również odpuść. Oprócz gum wziąłbym blachy z Polspigu takie jak Gnom i Alga w rozm 2-3. Tyle Ci wystarczy.

- Żyłka około 0,25 mm lub plećka 0,18
- Główki jigowe dobrane rozmiarem do przynęt, czyli około  5/0 do 10 cm, 7/0 do 12,5 cm, gramatura 8-15 g
- Przypony wolframowe 35 cm 15 kg
- Pudełka na gumy
- Szczypce do wyciagania przynęt z pyska

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 22.02.2020, 12:31 »
Dzięki panowie, chyba sobie to wydrukuje zanim do sklepu pojadę hehe ;)
Przed chwilą dowiedziałem się gdzie będziemy łowić Kalvtrask  za okoniem szczupakiem i na Ore albo Loghte za łososiem
Przez myśl mi przeszło aby sumówkę  zabrać hehe albo feederkiem będę łowić :P

Dobra czy te wędzisko co wstawiłem link wyżej ogarnie temat czy lepiej coś innego ?

Pozdrawiam
Sławek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
« Odpowiedź #13 dnia: 22.02.2020, 13:33 »
Dobra czy te wędzisko co wstawiłem link wyżej ogarnie temat czy lepiej coś innego ?

Kijek bardzo dobry, ja bym go brał. Mam nadzieję, że nie był uderzony itp, bo sądząc po masie (107 g) to delikatna konstrukcja.

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 22.02.2020, 17:14 »
Posłuchałem dobrej rady - zamówiony :) jaki stan to już się okaże jak przyjdzie, przy okazji znalazłem nie co informacji jak dla mnie mega przydatne dla poniektórych nic nowego, ale za to można zobaczyć prace własnie tego kija ;D kto wie może komuś też się przyda

Zastanawia mnie ze gość łowi tak ciężkimi główkami, ciekawe jak wędzisko pracuje przy lekkich, typu 5-7gr może ktoś ma ten kij coś więcej dopowie..

Pozdrawiam
Sławek