Autor Wątek: Podajniki Matrix Evolution Method feeder - moja prezentacja podajnika  (Przeczytany 11931 razy)

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Podajniki Matrix Evolution Method feeder - moja prezentacja podajnika
« Odpowiedź #15 dnia: 07.07.2015, 09:21 »
Tomek próbował rożnych przynęt ale za to mnie od totalnej klęski uratowały pop-up ananasowe Prestona , na które złapałem wszystkie karpie na zawodach w Grebowie, a których w ogóle nie uzywałem na treningu. Niestety łowisko jest zamulone i trafiłem na kawałek gdzie podajnik ewidentnie wpadał w muł , wiec prezentacja klasycznego Dubbelsa , który sie sprawdził poprzedniego  dnia spełzła na niczym. Jak sie zorientowałem o co chodzi i rybka zaczęła zasysać pop upa to juz było za mało czasu na gonienie kolegów w sektorze. Do tego skończyły mi sie haki QM1 i zaliczyłem kilka spinek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Cholera, niezłe macie spostrzeżenia! Jeżeli mozecie (wiadomo - zawody, konkurencja itd) to wrzucajce od czasu do czasu takie spostrzeżenia, bo wiele sie mozna nauczyć :)
Łowiąc na pop upy tez bym myślał o skracaniu przyponu, ciekaw mnie czy taka Metoda na zielsku lub mule własnie nie rozwiązywałaby wielu problemów!
A próbowaliście przyponów np. 30-50 cm z pop-upem? Jak są upały to karp stoi w toni i można łatwiej go skusić. Nigdy tego nie próbowałem (może dlatego, że mam łowiska z wyspami i wypłyceniami...
Lucjan

Offline wadziol

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Cholera, niezłe macie spostrzeżenia! Jeżeli mozecie (wiadomo - zawody, konkurencja itd) to wrzucajce od czasu do czasu takie spostrzeżenia, bo wiele sie mozna nauczyć :)
Łowiąc na pop upy tez bym myślał o skracaniu przyponu, ciekaw mnie czy taka Metoda na zielsku lub mule własnie nie rozwiązywałaby wielu problemów!
A próbowaliście przyponów np. 30-50 cm z pop-upem? Jak są upały to karp stoi w toni i można łatwiej go skusić. Nigdy tego nie próbowałem (może dlatego, że mam łowiska z wyspami i wypłyceniami...

Ja osobiście w pop up na długim przyponie się nie bawiłem ale na pewno próbował tego wiele razy Paweł (Dżamukka) . Wiem,że w ciepłe dni na komercji nie raz próbował skusić karpie żerujące przy powierzchni na pop up na długim przyponie stosując  metodę:) Na pewno ma w tym temacie dużo do powiedzenia i podzieli się wiedzą :)
Marcin
Matrix Team Poland / FKK Wrocław

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
W tamtym roku często łowiłem na różne pop-upy (jak jeździłem w dwójkę to 1 wędka z 4 wędek kilka godzin łowiła na różne pop-upy) długości przyponów też różne od 10 cm do nawet 2 m (z powierzchni), łowiłem na metodę i zwykły feeder i sam ciężarek, ale złowiłem tylko kilka ryb (w tym z dwa ładne koi 5 kg i lustrzeń 14 kg). W tym roku łowię rzadziej - może w sumie z 30 godzin, efekty z dwie, trzy ryby.
Ale kiedyś spotkałem młodych 25 letnich wędkarzy co na pop-upy i metodę mieli rewelacyjne wyniki  (niestety należeli do gatunku małomównych) ;)
;)

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
 Na 40 cm przyponie łowię na płytkich zbiornikach w upalne dni, ciut inna zanęt idzie wtedy do podajnika i przypon niestety max 0,16 z pływającej żyłki ( stosuję malutkie pływaki 4-6 mm). Tak wygrałem zawody u Prestona.

Co do wagi Tomka, tam są takie wyniki. To my słabo połowiliśmy ( Paweł i Marcin ) :D :D Tomek zrobił co miał zrobić, skupił rybę, utrzymał i wyholował wszystko idealnie . Ja miałem rybę w łowisku, miałem 23-24 hole niestety 8 karpi tylko w sieci. ( zatopione konary i trzciny na 11 metrze) Wszystkie ryby wbijały od razu do potężnego zaczepu i moje i sąsiada.

Dzień wcześniej Nasz kolega Zbigniew Kaczmarek pobił rekord łowiska na zawodach, łowiąc na TYCZKĘ !!!!! 94 kg ryby w 6h