Autor Wątek: Podajniki Matrix Evolution Method feeder - moja prezentacja podajnika  (Przeczytany 11929 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Witam!

zakupiłem jakiś czas temu podajniki i wreszcie czas, żeby je wypróbować.

jak się okazało, nie wiedziałem jak się do tego zabrać. podajnik jest przelotowy. w komplecie nie było żadnych spinek czy agrafek. musiałem to jakoś wykombinować. oto co mi wyszło. zastosowałem NON-LEAD CORE 30 cm odcinek.

w tych podajnikach podoba mi się to, że od dołu jest nacięcie jak widać na zdjęciu. i szybko można wymienić sam podajnik na cięższy lub lżejszy.

zrobiłem prezentacje w akwarium, z góry przepraszam za brudną szybę :) jak widać wyszło mi to co chciałem, przypon na plecionce, pasta WOLFRAMOWA można zastąpić śruciną. prezentacja fajna, nie wiem czy rybom to się spodoba, ale ja jestem zadowolony.

przypon wykonałem z plecionki, bo po ostatnich wyjazdach na moją miejscówkę, miałem dużo w czasie brań zerwanych przyponów. zastanawiałem się czy to małże, drapieżnik czy rak. w końcu okazało się, że przyczyną zerwanych przyponów były raki. jednego pod koniec dnia wyciągnąłem, dobrał się do dambelka POP-UP. jak ktoś używał wcześniej tych podanijków, proszę o radę i co sądzicie o tych podajnikach. bo ja dopiero w środę skupię się cały dzień na łowieniu i prezentacji tych podajników na wodach PZW.

a oto link który znalazłem, co nie co o tych podanikach tej firmy:
http://feederblog.com/kormushka-matrix-evolution-in-line-open-method-feeder/
na tym blogu tego pana jest dużo ciekawych artykułów, kolega wędkarz widać używa dużo zanęt i przynęt firmy TRAPER - naszej rodzinnej polskiej firmy ;)

pozdrawiam i proszę o komentarze :fish:
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Dzięki Marek za podanie linka, nawet nie wiedziałem, że to już było tutaj przerabiane. brak czasu przez prace po prostu. jak tylko znajdę czas, to ogarnę sobie ten temat :) dzięki jeszcze raz :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline marek118

• Ekspert
    • Galeria
Nie ma sprawy.
opisz dokładnie pe testach jak Ci to działa. ja ostatnio ciągle kombinuje z zanętami bo na tej mojej wodzie stowarzyszenia brania są jak na wodach pzw :D

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
A jak samozaciecie przy takim podajniku?

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
Podajniki są dobre używam od zeszłego sezonu, jedyne co można zarzucić to wada foremki. Mam dwie wielkości średnia dużą w obu ujawnia się pęknięcie w dole foremki jakieś 0,5 cm od otworów.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
   Za niedługo Filmiki po polsku z podajnikami Matrixa i nie tylko  :)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
Czekamy na filmik  i nie tylko
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
A jak samozaciecie przy takim podajniku?

Przypon dobrze zwiazany (oczywiście włosowy ) dobrze napięta żyłka i rybki jak karp, leszczyk, karaś same się zatną na 99%. Ostatnie zawody łowiłem tylko na zestawy przelotowe (methoda ) miałem 95 % skuteczności przy braniach leszczy, gdzie na treningu na sztywno jednego na 10 zaciąłem .

Podstawa to dobre haki i zawiązanie włosa

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
To znaczy, że mając połączenie jak w podajniku Prestona, czyli na pół sztywno - leszcze się wypinają? >:O  Ciekawe dlaczego? Rozumiem, że to ryba która nie ucieka a raczej trzęsie łbem stojąc nad podajnikiem - ale ja nie obserwuję takich rzeczy  u siebie. Problem tych spinek jest naprawdę ciekawy....
Lucjan

Offline marek118

• Ekspert
    • Galeria
Miałem kilka razy przypadek że po braniu ryba spadała z całym przyponem-mocne branie powodowało wysuniecie sie tego wewnętrznego elementu z tulejki (mówię o łącznikach dostępnych razem z koszykami drennana) i przypon po prostu się odpinał. Teraz stosuję ten drugi typ łączników, poza tym wolę jak zestaw jest przelotowy.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
To znaczy, że mając połączenie jak w podajniku Prestona, czyli na pół sztywno - leszcze się wypinają? >:O  Ciekawe dlaczego? Rozumiem, że to ryba która nie ucieka a raczej trzęsie łbem stojąc nad podajnikiem - ale ja nie obserwuję takich rzeczy  u siebie. Problem tych spinek jest naprawdę ciekawy....

Nawet nie spinek Lucjan, do zacięcia były ciężkie, ja łowiłem na fluorocarbon 6cm długości ( na karpie na komercji ideał ) więc chyba miały ciut za sztywno. Na tym łowisku były leszcze, co prawda takie po 600pkt ale zawsze to pkt. Po przejściu na przelotowy system moja skuteczność zacięcia niewspółmiernie wzrosła.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Wow, 6 cm to troszeczkę mało... Kiedyś czytałem artykuł Phila Ringera o tym jak ustalali najskutecniejszą długość (na podstawie ilości brań i skutecznych zacięć) i wyszło im, że 3-4 cale. Wszystko ponad lub poniżej dawało o wiele mniej ryb. Ja używam gotowców z Drennana (czyli 76mm) i nie ma spinek, a łowić można i mniejsze sztuki, o ile są w stanie połknąć kulkę czy dumbellsa.
Jakis powód Paweł dla którego stosujesz tak krótkie przypony?
Lucjan

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
  W upalne dni ( a takie były ) głównie próbuję łowić  na POP UP , nie stosuję śrucinek wtedy do zbalansowania pływaka. Przy tej długości prezentacja pływaka jest prawie idealna i rybka gdy juz "powącha" przynętę to siedzi na haku. Max długość przyponu to 8-9 cm jakie stosuję ale bardzo rzadko. Ja nie stosuję gotowców, czasem je kupuję ze względu na haki ( czasem nie ma dostępnych luzem ) potem je rozcinam i sam wiążę .

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
No tak, teraz rozumiem... Ciekawe, że pop-upy tak się Wam sprawdzają! Na ostatnich zawodach Tomek też stosował pop upy? Jak w ogóle zrobił taką wagę? :D
Lucjan