Autor Wątek: Flagman vs Cormoran vs Nevis vs Delphin  (Przeczytany 4140 razy)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Flagman vs Cormoran vs Nevis vs Delphin
« Odpowiedź #15 dnia: 29.04.2020, 21:41 »
Ciąg dalszy wątku. W związku z pandemią i byłą blokadą na łowienie trochę przemyślałem, popytałem i zawęziłem możliwy wybór feederów do następujących modeli:

- Flagman Legend
- Flagman Cast Master
- Cormoran GF Feeder PRO

Która z tych wędek lepiej sprawdzi się do łowienia na wodach stojących (małe i duże jeziora, zbiorniki komercyjne) i sporadycznie na spokojnych obszarach dużych rzek? Łowienie ma metodę oraz feeder klasyczny. Przewidywana wielkość łowionych ryb to zakres od 15 cm płoci do ryb max. 10 kg. Łowienie w odległości max. 75 m od brzegu na wodach stojących. GF Feeder Pro oraz Legend mają ugięcie progresywne, a Cast Master szczytowe.

Marcin

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 29.04.2020, 22:17 »
Jeśli chcesz rzucać te 75m to z tych 3 kijków proponuje ci Delphina Magmę :) :D a jeśl wystarczy ci 60 m to Delphin Opium 3,6 80 g.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #17 dnia: 29.04.2020, 22:22 »
Jak pragniesz te 75 metrów rzucać to potrzebujesz wędki 3,9 metra, albo 4,2 metra dla komfortu, plecionki i akcji szczytowej. Taki zestaw kompletnie kłóci się z wędkowaniem na małym stawie, z racji długości wędki, oraz na komercji gdzie ryby większe i bonusy mogą się często wypinać z racji braku amortyzacji plecionki i braku głębszego ugiecia wędki. Na rzekę też może braknąć cw... Naprawdę to zły pomysł, tłumaczę któryś raz już Ci, nie musisz kupować drogich wędek, ale kup je pod konkretne wody z konkretnym wędkarskim przeznaczeniem :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 29.04.2020, 22:26 »
Ty to wiesz ja też ale niektórzy chcą wędzisko uniwersalne do wszystkiego :) potem niestety komfort łowienia jest nijaki.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #19 dnia: 30.04.2020, 01:38 »
Tak to jest jak się ma okrojony budżet i duże wymagania, wtedy się kombinuje jak "murzyn z jedno pensówką w Harrodsie" , który myśli, że  jak kupi jeden w miarę dobry produkt, to zaoszczędzi na kilku, szukajac wszystkich zalet w jednym. Niestety, to tak nie działa, jak już wyżej  koledzy to nadmienili.

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 30.04.2020, 06:23 »
Delphin Magma Duo 330-390 starsza spolegliwsza seria, lub nowsza bardziej progresywna M3. Kompromis idealny, zarówno na rzekę (390cm) jak i po zdjęciu dopałki na komercję, czy też mniejsze jeziora. 

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #21 dnia: 14.06.2020, 14:53 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Finalnie wybór padł na Flagman Legend Feeder 3,9 m cw 150g, która została dodatkowo wyposażona w kilka delikatniejszych szczytówek do łowienia mniejszych rybek.

Wędka Cormoran GF Feeder Pro 3,9m 150 g w porównaniu do wędki Flagman Cast Maste Feeder 3,9 m 150 g czy Legend Feeder 3,9 m 150 g ugina się głębiej, jest bardziej giętka i wolniej gaśnie.
Marcin