Autor Wątek: Pomoc przy wyborze matchówki  (Przeczytany 2168 razy)

Offline depose86

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pomoc przy wyborze matchówki
« dnia: 24.03.2020, 08:46 »
Cześć. zdaje sobie sprawę ze jest mnóstwo tego typu postów, ale mam mega dylemat. przeczytałem/przeanalizowałem rożne tematy i nie wiem co wybrać. szukam finezyjnej matchowki z niedużym CW max do 20 gram, długość raczej 390cm(ze względu na pokrowiec w którym trzymam resztę wędzisk) głownie do zabawy małymi rybami: płocie, leszczyki itp, ale fajnie gdyby taka wędka radziła sobie z karpikami np 3kg. głownie będę wędkował na małych bajorkach bez zarośli o głębokość nie więcej niż 2,5m i odległości raczej nie większej jak 25m. spławiki raczej lekkie wagglery od 3-8gram.

mam dwa typy:

tubertini geodys light 390cm 4-15gr - wydaje się być idealna opcja - minusem jest trochę cena z wysyłka około 245zl

i drugi typ VDE-R Team Nano Core Match MX2 - 3,90m/6-18g - tutaj trochę nie pasuje mi opis "polecane są do lżejszego łowienia płoci, krąpi, czy wzdręg", czy ta wędka poradzi sobie z karpami 2kg?  ale cena to 175zl.

czy są to dobre typy? czy warto dokładać 70zl do tubertini geodys light?
dzięki z góry za pomoc

Online Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Pomoc przy wyborze matchówki
« Odpowiedź #1 dnia: 24.03.2020, 08:51 »
Poradzi sobie spokojnie z rybą 10 kg ;) Dobra żyłka , odpowiednio ustawiony hamulec i 40 minut holu :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 24.03.2020, 08:54 »
Przede wszystkim - wędzisko typu match jest bardzo czułe, i nawet małe płotki amortyzuje ugięciem szczytowej części. Wyższe cw. to raczej mocniejsza środkowa część. Dlatego każda matchówka się tu nada do takiego łowienia. Więc skupić się musisz na różnicy pomiędzy tymi kijami raczej, jakości podzespołów z jakich są robione. Obydwie na pewno są do zadań jakie przed nimi stawiasz.

Ostatnio łowiłem na spławik na komercji, i moja Daiwa Ninja Match z kołowrotkiem zaopatrzonym w żyłkę 0.20 mm pięknie dawała radę karpiom do 2-3 kilogramów. Tutaj trzeba po prostu mocniejszej żyłki aby z powodzeniem złowić taką rybę, kij da rade nawet kilka razy cięższej rybie. Więc nie ma się co martwić, że ona nie da rady. Pęknie przypon lub żyłka główna jak już :)
Lucjan

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 24.03.2020, 09:03 »
Jeśli nie musi to być nowa wędka, to załóż wątek na naszej giełdzie i zaproponuj że odkupisz matchówkę za 200 złotych. Może akurat komuś jakiś fajny model zalega i zrobi ukłon w Twoja stronę i Ci sprzeda :)

Tutaj chodzą wędki sprawdzone, w dobrym stanie i nikt Cie nie oszuka. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline depose86

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24.03.2020, 09:21 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi. raczej nie biorę pod uwagę używek, wolałbym kupić coś nowego z gwarancja. ponowie tylko pytanie. czy warto dokładać te 70zl do tubertini geodys light?  vde-r mx2 wydaje się być w bardzo dobrej cenie, czytałem pochlebne opinie, ze niby wędka wykonana jak wyższe modele innych firm. nie mam możliwość obejrzenia ich w sklepie i wybór będzie na "czuja". a biorąc pod uwagę ze teraz wędkuje na starym teleskopie z jaxona sprzed 20 lat, każdy wybór będzie dobrym wyborem :)

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #5 dnia: 24.03.2020, 09:58 »
Bierz Robinsona miałem poprzednika  i geodysa  w rękach zdecydowanie nie jest to wędka finezyjna raczej bym ją nazwał "normalną".
Łukasz Białas, Wałcz

Online Mario8

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 24.03.2020, 10:04 »
Weź Robinsona , jak w domu stwierdzisz ,że wędka Ci nie leży w łapie to ją oddasz .

Mam prośbę : zaczynaj zdanie z wielkiej litery ;) :beer:

Offline depose86

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24.03.2020, 11:24 »
Zamówiłem Robinsona, przez weekend przetestuje i dam znać jakie wrażenia. Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc. Trzymajcie się!

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #8 dnia: 24.03.2020, 11:55 »
A ja mam fajnego Sensasa na gwarancji do sprzedania za 200 :P trzeba było rozważyć na giełdę.

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24.03.2020, 12:17 »
Jak chcesz łowić karpie to odleglosciowka do 18 gram to słaby pomysl. Minimum 30 gram choć ten Robinson jest ok to na karpie to trochę mało.

Online Mario8

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 24.03.2020, 12:42 »
Jak chcesz łowić karpie to odleglosciowka do 18 gram to słaby pomysl. Minimum 30 gram choć ten Robinson jest ok to na karpie to trochę mało.

Łowię matchem 2-15 i zero problemu , a dlaczego ma używać pały do 30 g ???

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #11 dnia: 24.03.2020, 13:05 »
Przepraszam, pomyłka nie ten cytat.
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #12 dnia: 24.03.2020, 13:07 »
A ja mam fajnego Sensasa na gwarancji do sprzedania za 200 :P trzeba było rozważyć na giełdę.

Podasz więcej szczegółów?
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline Feederek1960

• Ekspert
  • Reputacja: 90
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 24.03.2020, 13:46 »
Mam Shimano Super Match bez opisu cw. Kijek wyglada delikatnie a z karpiami do 5 kg nie miałem problemów. Dodam że łowilem żyłką 0.16 z przyponem 0.14. Do takiego łowienia musi być kołowrotek z dobrym hamulcem. Ja mam Schimano Catane 2500 stary model na 3 łożyskach i daje radę.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Sztywnej linki🎣

Offline greg227

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #14 dnia: 24.03.2020, 14:01 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi. raczej nie biorę pod uwagę używek, wolałbym kupić coś nowego z gwarancja. ponowie tylko pytanie. czy warto dokładać te 70zl do tubertini geodys light?  vde-r mx2 wydaje się być w bardzo dobrej cenie, czytałem pochlebne opinie, ze niby wędka wykonana jak wyższe modele innych firm. nie mam możliwość obejrzenia ich w sklepie i wybór będzie na "czuja". a biorąc pod uwagę ze teraz wędkuje na starym teleskopie z jaxona sprzed 20 lat, każdy wybór będzie dobrym wyborem :)

Naprawdę nieraz idzie za dobre pieniądze wyrwać fajnego używanego kija. Wiem to z autopsji. 😁