Autor Wątek: Regał magazynowy  (Przeczytany 2388 razy)

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
Regał magazynowy
« dnia: 28.03.2020, 11:56 »
Panowie mam pytanie możecie polecić jaki solidny regał do piwnicy? Jest tego trochę do wyboru a, że będę kupował przez internet to trudno ocenić co będzie ok. Wymiary jakie mnie interesują to 180x110x50. Wstępnie upatrzyłem sobie dwa modele https://allegro.pl/oferta/regal-magazynowy-solid-ii-180x110x50-5p-1000-kg-9080978954 https://allegro.pl/oferta/regal-magazynowy-180x110x50-5p-1c-czarno-niebieski-8951238705

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Regał magazynowy
« Odpowiedź #1 dnia: 28.03.2020, 12:22 »
Bierz ten wciskany, na śrubki znowu jest dużo roboty niepotrzebnej.
O dziwo te regały są mega solidne, bo mam z 10 ich różne modele i nie zauważyłem dużych różnic.
A najlepsze, że mam też regały samoróbki z kątowników 25mm i niestety, ale są tragiczne. Jak już robicie to bierzcie kątowniki 35mm

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 28.03.2020, 12:36 »
Metalkasy mam i są ok.
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #3 dnia: 28.03.2020, 12:40 »
Mam taki jak ten z pierwszego linku i nic mu nie dolega. A wory z cementem itp. na nim leżały.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
« Odpowiedź #4 dnia: 28.03.2020, 12:48 »
Tak czy inaczej warto takie regały przyczepić mocno do ściany, można też skręcić je razem (ale wtedy i tak lepiej przyczepić do ściany ;) )
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline S76

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 59
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 28.03.2020, 12:51 »
Ja ze swojej strony mogę polecić regały firmy Marbo - ten pierwszy podlinkowany jest tej firmy :) . Używam w firmie od 8 lat kilka takich regałów w wersji "Strong" i jestem zadowolony - są solidne i dobrze zabezpieczone przed korozją. Dla podanych przez Ciebie wymiarów byłoby coś takiego:

https://www.regaly.biz/product-pol-25519-Regal-magazynowy-Strong-II-180x110x50-5P-1500-kg.html

Pozdrawiam
Sławek

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 28.03.2020, 13:18 »
Dziękuję za odpowiedzi, szczerze powiedziawszy wolałbym taki na wcisk żeby się nie bawić że śrubkami. Tylko czy na pewno będzie on tez tak stabilny jak te skręcane?

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #7 dnia: 28.03.2020, 13:29 »
A chcesz go dodatkowo mocować do ściany? Wciskowe są stabilne - mam nawet taki plastikowy, nie ustępuje metalowym, przy czym obciążenie na półkę ma do 50 kg tylko, ale to akurat mi wystarcza.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline S76

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 28.03.2020, 13:37 »
Dziękuję za odpowiedzi, szczerze powiedziawszy wolałbym taki na wcisk żeby się nie bawić że śrubkami. Tylko czy na pewno będzie on tez tak stabilny jak te skręcane?

Ten, który podlinkowałem (Strong) jest na wcisk, jedynie nogi ma w połowie długości łączone śrubami. To naprawdę jest stabilne rozwiązanie.

Offline snizy

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #9 dnia: 28.03.2020, 14:13 »
To mnie zmotywowaliście, od paru miesięcy myślałem o tym do garażu.
Pare sekund online... BACH - kupione 3 regały: SOLID II 1000 KG: 180x50x110 x2 i 180x50x100

Za tydzień jak złoże, będzie "regałówka" :)

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
« Odpowiedź #10 dnia: 28.03.2020, 14:15 »
Przerobiłem tego mnóstwo. Wciski - ok, szybkie, są wytrzymałe bardziej niż wyglądają, ale to jednorazówki. Raz stawiasz, zapomnij o przestawianiu, czy rozłożeniu i złożeniu. Wystarczy, że jeden profil się wygina i już cała konstrukcja jest do bani.
Skręcane za to są ciężkie, montaż trwa długo, ale masz na lata, można przesuwać, kłaść, przenosić bez obaw.

Jeśli kupujesz jeden lub dwa, a nie 30, to czas zaoszczędzony nie jest wart lichej jakości.
Uzależniony od wędkarstwa

Offline rudziutki1987

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 28.03.2020, 14:59 »
Z czystym sumieniem i z całego serducha mogę polecić ten --> https://www.castorama.pl/regal-form-5-polek-metalowy-ocynk-mdf-180-x-90-x-45-cm-250-kg-id-1053630.html Stoją u mnie 3 sztuki i złego słowa nie powiem. Dodam że bardzo stabilne bez kotwienia/przykręcania do ściany.
Wysłane z mojego NOKIA 3310 przy użyciu Tapatalka

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 28.03.2020, 15:12 »
A chcesz go dodatkowo mocować do ściany? Wciskowe są stabilne - mam nawet taki plastikowy, nie ustępuje metalowym, przy czym obciążenie na półkę ma do 50 kg tylko, ale to akurat mi wystarcza.
Zależy czy będzie stabilnie stał, jeśli nie będzie potrzeby kotwiczenia to raczej nie będę.

Offline S76

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 28.03.2020, 16:50 »
Przerobiłem tego mnóstwo. Wciski - ok, szybkie, są wytrzymałe bardziej niż wyglądają, ale to jednorazówki. Raz stawiasz, zapomnij o przestawianiu, czy rozłożeniu i złożeniu. Wystarczy, że jeden profil się wygina i już cała konstrukcja jest do bani.
Skręcane za to są ciężkie, montaż trwa długo, ale masz na lata, można przesuwać, kłaść, przenosić bez obaw.

Jeśli kupujesz jeden lub dwa, a nie 30, to czas zaoszczędzony nie jest wart lichej jakości.

Być może tak jest w przypadku regałów, w których profile / nogi wykonane są z cienkiej blachy (nieraz jest to 0,7-0,8 mm :facepalm:). Zaproponowane przeze mnie regały Strong mają solidne nogi z blachy o grubości 1,5 mm. Wszystkie egzemplarze, które mam w firmie (5 sztuk), były już całkowicie rozmontowywane i ponownie składane w innym miejscu i nie wpłynęło to w jakikolwiek sposób na ich stabilność.

Odnośnie mocowania do ściany - z pewnością warto to zrobić przy planowanym dużym obciążeniu półek - dla bezpieczeństwa własnego oraz składowanych materiałów.

Pozdrawiam
Sławek