Autor Wątek: Jaki picker/lekki feeder wybrać?  (Przeczytany 13861 razy)

Offline Henodus

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
Odp: Jaki picker/lekki feeder wybrać?
« Odpowiedź #30 dnia: 10.04.2020, 22:22 »
Na przekór wszystkim poleciłbym Garbolino. Co jak co, ale pickery potrafią robić.
Który model Garbolino polecacie do takiego łowienia (długość transportowa bez znaczenia, budżet 500-600 zł) ?

Dzięki

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

timken

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 10.04.2020, 22:47 »
Muszę kiedyś wziąć do ręki jakiś picker Garbolino. Swego czasu kupiłem szczytówkę od Garbolino Precision Picker 1 oz. jako alternatywę bodajże dla feedera daiwa windcast method. To była masakra :facepalm: Miałem wrażenie , że jej średnica jest jednakowa na całej długości, o ugięciu szkoda pisać. Szybko odesłałem ;)

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 29.11.2020, 11:48 »
Podczepię się pod wątek. Jakie maksymalnie odległości oraz głębokości łowienia na metodę czy klasyka można opędzić pickerem 2,7m cw 30-40g na wodach stojących?
Marcin

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 29.11.2020, 17:20 »
Podczepię się pod wątek. Jakie maksymalnie odległości oraz głębokości łowienia na metodę czy klasyka można opędzić pickerem 2,7m cw 30-40g na wodach stojących?
Może ktoś coś?
Marcin

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 29.11.2020, 17:26 »
Z wiosny łowię pickerem 3m i 2,7m na dystansie do 30m na głębokości wody do 5m i daje radę :beer:,co do pickerów Garbolino to polecam śmiało na tą chwilkę model  Synergy możesz śmiało brać pod uwagę :thumbup:

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #35 dnia: 29.11.2020, 17:33 »
Na przekór wszystkim poleciłbym Garbolino. Co jak co, ale pickery potrafią robić.
Który model Garbolino polecacie do takiego łowienia (długość transportowa bez znaczenia, budżet 500-600 zł) ?

Dzięki

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Picery Garbolino są faktycznie dobre, nawet te budżetowe. Do dzisiaj nie pozbyłem się swojego pierwszego w życiu picera - Flesz za sto parę złotych, choć w międzyczasie kupiłem wiele picerków z wyższej półki. Niektóre sprzedałem, niektóre mam do dziś. Ten kijek Garbolino jest nie do zdarcia, dlatego ciągle jest ze mną.

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 29.11.2020, 18:00 »
Dzięki za info :beer:

Pany, przy długości pickera 2,7 m lepiej iść w cw 30 czy 40g?
Marcin

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 29.11.2020, 18:03 »
Ja mam Garbolino precisiona 2,7m do 35gr a Daiwe windcasta 3m raczej do 40gr bo brak opisu cw.,ale ta Daiwa ma spory zapas mocy ,oba patyki kapitalne i do klasyka i do metody ,Marcin bierz 40gr :beer:

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #38 dnia: 29.11.2020, 18:28 »

3m będzie wygodniejsze. Takim pikerem genesisa do 45g ,mam maks zasięg do 40m metodą,ale najlepiej poruszać się do 35metra. Głębokość dla metody każda,pod warunkiem,że dasz pva.

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 01.06.2021, 21:55 »
Na początek łowienia na pickera zaopatrzyłem się w Robinsona Stinger 3m cw 45 g. Ogólnie fajnie się łowi na wspomnianą wędkę, choć jest trochę za miękka. Poszukuję docelowego pickera z trochę wyższej półki niż Stinger. Pogrupowałem pickery w dwa przedziały cenowe.

Wymagania do pickera:
- Łowienie na wodach stojących, gliniankach, komercjach, max 30 - 40m od brzegu.
- Łowienie ryb od małych płotek, karasi do karpi  8 kg.
- Sztywniejszy niż wspomniany Robinson Stinger.

Pickery do 250 zł:
VDE-R Team Heavy Picker 3m 45g
DAM Sensomax II Carp Picker 3m 15-55g
DAM Sensomax II Quicver 3m 10-40g
Mikado Black Draft Picker 3m 40g
Browning Black Magic CFX Bomb 3m 80g
Garbolino Silver Bullet Picker 3m 35g
Flagman Cast Master Picker 3,0 m 50 g

Pickery 250 - 350 zł:
Garbolino Synergy Picker 3m 35 g
Zemex Iron Light Feeder 3m 40g
Daiwa Windcast Picker 3m 35g
Flagman Sherman Pro Picker 3m 40g
Preston Ignition Carp Feeder 3m 40g

Które byście polecicli w powyższych przedziałach cenowych, a które od razu odrzucili?

Dzięki z góry :beer:
Marcin

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #40 dnia: 01.06.2021, 22:09 »
Daiwa Windcast Picer. Resztę odrzuć. Picerek nie do zdarcia. Nie boi się bonusów. Do tego pasuja do niego idealnie szczytówki Jaxona.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #41 dnia: 01.06.2021, 22:12 »
Ideą pickera nie są rzuty na 40 metrów. Te 30 metrów to moim zdaniem też trochę mija się z celem.

Koncepcją krótkich wędzisk o długości 9 stóp są krótkie dystanse, pod nogami, pod krzaczkiem, nie rzadko wyrzut ala spinning, czyli z dołu, spod ręki.

Krótka wędka do takiego łowienia musi charakteryzować się miękka akcja by dobrze amortyzować szalone brania i odjazdy ryb, a także posiadać delikatne szczytówki by mieć możliwie najlepsza orientację w podwodnym świecie.

Wydłużenie długości do 10 stóp pozwoli trochę zwiększyć zasięg, ale to wciąż chybiony pomysł, gdyż przy dłuższych dystansach krótka wędka gorzej się zacina (chyba że użyjesz plecionki, ale do tak bliskich odległości to kolejne nieporozumienie), dodatko hol z takiego dystansu staje się bardzo uciążliwy i grozi utrata ryby i podajników w przypadku występowania zawad czy obfitej roślinności podwodnej. Po prostu kąt pomiędzy szczytowa częścią wędki a pyskiem ryby jest zbyt mały, by móc skutecznie ja ciągnąć do powierzchni, i omijać zawady, nawet w przypadku pionowo trzymanego wędziska.

Radziłbym używać wędek z ich pierwotnym zamysłem, ewentualnie brnąć w kierunku takich wynaturzeń, tylko w sytuacji 100% pewności, oraz po dokładnym poznaniu wszelkich mocnych i słabych stron pickera.

Co do ryb, to da radę wyholować wszystko przy sprzyjających warunkach, lecz nie jest to dobry pomysł świadomie nastawiać się na bonusy z użyciem tego typu wędki. :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 01.06.2021, 22:23 »
Na początek łowienia na pickera zaopatrzyłem się w Robinsona Stinger 3m cw 45 g. Ogólnie fajnie się łowi na wspomnianą wędkę, choć jest trochę za miękka. Poszukuję docelowego pickera z trochę wyższej półki niż Stinger. Pogrupowałem pickery w dwa przedziały cenowe.

Wymagania do pickera:
- Łowienie na wodach stojących, gliniankach, komercjach, max 30 - 40m od brzegu.
- Łowienie ryb od małych płotek, karasi do karpi  8 kg.
- Sztywniejszy niż wspomniany Robinson Stinger.

Pickery do 250 zł:
VDE-R Team Heavy Picker 3m 45g
DAM Sensomax II Carp Picker 3m 15-55g
DAM Sensomax II Quicver 3m 10-40g
Mikado Black Draft Picker 3m 40g
Browning Black Magic CFX Bomb 3m 80g
Garbolino Silver Bullet Picker 3m 35g
Flagman Cast Master Picker 3,0 m 50 g

Pickery 250 - 350 zł:
Garbolino Synergy Picker 3m 35 g
Zemex Iron Light Feeder 3m 40g
Daiwa Windcast Picker 3m 35g
Flagman Sherman Pro Picker 3m 40g
Preston Ignition Carp Feeder 3m 40g

Które byście polecicli w powyższych przedziałach cenowych, a które od razu odrzucili?

Dzięki z góry :beer:

Poszedł bym w Flagmana ewentualnie Jaxon Genesis Pro Method Feeder 3,00 45g cały czas mam sentyment bo od niego zacząłem przygodę z metodą ;D
- Arek -

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #43 dnia: 01.06.2021, 22:57 »
Jak nie trawiłem Flagman-a, tak od czasu jak zacząłem łowić Mantaray-em, stwierdzam, że jak będę wymieniał feedery/pikery to najprawdopodobniej na tą serię. Jeśli masz możliwość - bierz Flagmana.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #44 dnia: 02.06.2021, 02:17 »
A ja przekornie polecę Daiwa Windcast Picker 9 lub 10 ft. Pickerek.do zadań specjalnych, nie obawiający się niczego co pływa na większości komercji - czy to 0,5 kg leszczyk, czy też 10 kg pinokio to poradzi sobie bez problemu.
CW podany przez producenta (30 g) jest znacząco zaniżony. Ja nim śmigam podajnikami 30g + towar, a znam osoby co i 45g zakładają

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀