Autor Wątek: Opaski zaciskowe PVA  (Przeczytany 1520 razy)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
Opaski zaciskowe PVA
« dnia: 10.04.2020, 22:03 »
Stosuje ktoś z Was opaski zaciskowe (trytytki) PVA?

Mogłyby stanowić ciekawą alternatywę do połowu podajnikiem z siatką/workiem PVA, zamiast stosowania amortyzatora i przeróbek samego podajnika.
Wiem, że ma je w ofercie Anaconda w dł. 13,5cm (mogą być za krótkie), ale cena za 10szt powala:

https://sklepdrapieznik.pl/sklep/materialy-pva-anaconda/37666-opaski-anaconda-pva-cable-straps-10-sztuk.html

Znalazłem też taniej, od firmy Castaway PVA, ale nic nie wiadomo o dł. opasek, no i z wysyłką mogą być problemy:

http://castaway-pva.co.uk/index.php?route=product/category&path=61_73

Gra warta świecznika?
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Opaski zaciskowe PVA
« Odpowiedź #1 dnia: 10.04.2020, 22:13 »
Ma to jakieś plusy w stosunku do taśmy PVA?
Taśma się bardzo dobrze wiąże, zaciska.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 10.04.2020, 22:19 »
Myślę, że to rzecz zbyteczna, która wędkarstwa raczej nie zrewolucjonizuje. Do tego ta cena za kilka pasków. Myślę, że to przesada. Są w ofercie tunele pva, woreczki i taśmy. Kombinować więc można do woli. A do podajnika wystarczy porządna guma, aby zamontować kiełbaskę. Natomiast w wędkarstwie karpiowym wystarczy założyć pva na hak, albo przeciągnąć igłą przez środek i wio do wody. Myślę, że to wystarczy. Przecież najważniejsza jest precyzja, właściwa budowa zestawu i przede wszystkim miejscówka.
Pozdrawiam Seba

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #3 dnia: 11.04.2020, 00:27 »
Macie rację, ale chciałem poznać wasze zdanie ;). Zależało mi bardziej na szybkiej konwersji z klasycznego podajnika z żeberkami, na kiełbaskę pva bez wycinania żeber. Pyk opaska na kiełbaskę pva i do wody. Taki podajnik ma (lub raczej będzie miał) Winner w swej ofercie, tyle że bez żeberek, coś na wzór Mikado Aperio, z wycięciem na gumkę w burtach.

Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #4 dnia: 11.04.2020, 02:28 »
Macie rację, ale chciałem poznać wasze zdanie ;). Zależało mi bardziej na szybkiej konwersji z klasycznego podajnika z żeberkami, na kiełbaskę pva bez wycinania żeber. Pyk opaska na kiełbaskę pva i do wody. Taki podajnik ma (lub raczej będzie miał) Winner w swej ofercie, tyle że bez żeberek, coś na wzór Mikado Aperio, z wycięciem na gumkę w burtach.

Wygląda to na fajny patent.