Autor Wątek: Daiwa Ballistic LT 4000D-CXH  (Przeczytany 17786 razy)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Daiwa Ballistic LT 4000D-CXH
« Odpowiedź #30 dnia: 06.11.2024, 14:07 »

Kontynuując temat łożysk do Ballistic LT 4000 to tuleja z ośki posiada wymiary: 6x11x2mm, a tuleja z środka szpuli: 5x9,5x2mm ???

No i się narobiło. Np: w Albeco w ogóle nie ma takich wymiarów łożysk EZO ani innych marek. Czy zapodać inne, zbliżone rozmiary np:
 do szpuli: 5x9x2.5mm - jest dostępne w sklepie,   na ośkę: 7x11x2.5mm - jest dostępne...
C'est la Vie

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #31 dnia: 27.11.2024, 14:00 »
 Cześć!

Rozebrałem rolkę i chciałem wymienić tulejkę na łożysko 4x7x2mm.

Okazało się, że tulejka posiada większą średnicę niż łożysko, którego wymiar polecili mi koledzy z forum i nie chce wpasować się w rolkę tylko przelatuje przez otwór. I nie mogę - zamieniając tulejkę na łożysko - całości skręcić.  Nie pasuje.  O co kaman ??? Może robię coś nie tak...  Na zdjęciach widać, że tuleja jest zdecydowanie większa niż rozmiar łożyska, które miało pasować jak ulał.

Poniżej fotki:

I szerokość inna...

C'est la Vie

Offline Boreasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #32 dnia: 29.11.2024, 08:34 »
Rozumiem , że zamówiłeś łożysko bez mierzenia tulejki ,tylko z polecenia, bo nie chciało Ci sie rolki wcześniej rozkręcić. 
Nie mam pojęcia czy koledzy coś  pomylili,czy jest zmiana pomiędzy starsza serią produkcyjną a tą która posiadasz,  ale za dużo możliwość by temu teraz zaradzić nie ma.

Zmierz dokładnie tą tulejkę a x b x h i,  zobacz czy jest dostępne takie łożysko.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 01.03.2025, 20:03 »

Niestety tej klasy napędów i konstrukcji nie widziałem jeszcze wśród oferty maszyn "feederowych".
Póki co czekam, aż pojawią się płytsze szpule, dobre klipy, standardowe quick dragi i tego typu przekładnie.
Czekam i czekam.... i doczekać się nie mogę ;)

https://www.mefistofishing.pl/daiwa-tournament-match-japan-ltd-lt-4000s-c-new-2025-p-3029.html
C'est la Vie

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1269
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #34 dnia: 01.03.2025, 20:41 »
https://www.mefistofishing.pl/daiwa-tournament-match-japan-ltd-lt-4000s-c-new-2025-p-3029.html

Nie jest jasne, na czym ma polegać feederowy charakter tego kołowrotka (mający go odróżniać od innych modeli Daiwy z półki "made in Japan"). Klips na pierwszy rzut oka nie różni się specjalnie od klipsa Certate i raczej nie ma walorów amortyzowanego klipsa HIP, przełożenie jest standardowe, QD ani obroty wsteczne nie występują, szpula jest stosunkowo pytka, ale podobne szpule występują także np. w serii Certate (wersje bez "D" w nazwie). Znikoma waga (magnezowy korpus) to nie jest kluczowy walor w feederowym kontekście, a przy tym sprawia, że kołowrotek pasuje głównie do feederowych ultralajtów.

Nie jest to także wzorcowy kołowrotek matchowy (ze względu na standardowe przełożenie i szpulę, która przy zastosowaniu 150 m żyłki 0.14 - 0.18 mm nadal będzie wymagać podkładu). Może ma jakieś tajne zalety feederowe/matchowe, ale na rewolucję się nie zanosi ;)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #35 dnia: 02.03.2025, 12:08 »
Przecież to jest Airity 23 w innym malowaniu.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 02.03.2025, 12:51 »

Wychodzi na to, że ten nowy Tournament Match Japan LTD również nie jest do końca dopracowanym feederowym kołowrotkiem.
 Może głównie dlatego, iż jego głównym przeznaczeniem jest łowienie metodą Match i lekkim feederem...   Lekkim feederem ???
 Myłnek z taką super hyper przekładnią, materiałami i technologiami nie wspominając już o cenie dedykowany jest do lekkiego feedera...?  Ciekawy jestem zdania posiadaczy tych młynków :)

W sumie to kołowrotki dedykowane do feedera jak i te, które do tej metody dedykowane nie są - ale są często wykorzystywane do metody feederowej - są "niedopracowane".  Te dedykowane do feedera mają dobre, niższe przełożenie, super klips lub nawet dwa, wysoką, płytką szpulę etc. ale brakuje im głównie tych dobrodziejstw, które posiadają młynki spiningowe - dobra lub bardzo dobra, mocna przekładnia podpierana odpowiednią ilością łożysk najwyższej klasy, wkręcana, nieskładana korba... - tak to rozumiem.

Jedni wybierają - i łowią - te dedykowane do metody feeder a drudzy te drugie, spiningowe ale wszyscy nie są do końca zadowoleni z takich a nie innych ofert rynkowych poszczególnych firm ;)

Co zrobić, jaki wybrać aby być szczęśliwym posiadaczem ;D   Na dzień dzisiejszy bez kompromisów się nie obejdzie.

C'est la Vie

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 02.03.2025, 12:57 »
Przecież to jest Airity 23 w innym malowaniu.

Jest mocno zbliżony do Airity, różniąc się detalami (np. brak wycięcia w korbce i na szpuli) oraz przełożeniem w rozmiarach 4000 i 5000 (5.2:1 vs 6.2:1).

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 02.03.2025, 13:23 »
  Jak już jesteśmy przy kołowrotkach Daiwa to jakie są różnice poza wielkością korpusu - model PC ma większy korpus od LT - pojemnością szpuli w modelach:

Daiwa 24 Luvias LT PC 3000   &    Daiwa 24 Luvias LT 4000D

Różnica w cenie jest również duża jeśli nie bardzo duża.  Czy oba są Made in Japan ?
C'est la Vie

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 02.03.2025, 13:41 »
Co zrobić, jaki wybrać aby być szczęśliwym posiadaczem ;D   Na dzień dzisiejszy bez kompromisów się nie obejdzie.

TDR po uzyskaniu wkręcanej korbki jest wystarczająco dobrym kołowrotkiem feederowym przynajmniej na 2 - 3 sezony (zależnie od obciążeń i intensywności użytkowania) ;)

Bebechy Certate czy Airity starczą na dłużej, ale za cenę gorszego klipsa, braku obrotów wstecznych i szpuli zapasowej, a niekiedy także konieczność wymiany ogromniastego knoba na mniejszy (np. Certate 5000). W magnezowe kręciołki o wadze około 200 g warto wchodzić chyba tylko pod ultralajtowym kątem, czyli w połączeniu z leciutkimi i finezyjnymi kijkami.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 02.03.2025, 15:08 »
Różnica w cenie jest również duża jeśli nie bardzo duża.  Czy oba są Made in Japan ?

Żaden 24 Luvias nie jest "made in Japan" (za wyjątkiem niektórych komponentów na czele z wycinaną przekładnią). Obecna różnica w cenie (Mefisto) to 43 zł. PC 3000 ma większy korpus, ale szpulę chyba o średnicy wedle standardu LT (odpowiednik szpuli TDR 2508, a nie 3012), czyli w okolicach dolnej granicy feederowej/spławikowej sensowności.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 02.03.2025, 16:19 »
 Dwa koła za "chińczyka" to...

Kusi mnie jeszcze TP FE 4000 PG - najbardziej jego przełożenie - choć to tylko taka zachcianka. Realnie Ballistic 17 LT jest dla mnie najlepszym wyborem - w tych pieniądzach - do feedera na rynku.
C'est la Vie

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 22.04.2025, 18:41 »

Czy ktoś używa lub używał tej szpulki?

Zastanawiam się czy będzie pasowała do Daiwa 17 Ballistic LT???

https://www.mefistofishing.pl/daiwa-slpw-lt-type-spool-2-szpula-tunningowa-p-2424.html
C'est la Vie

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 314
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 22.04.2025, 20:25 »

Czy ktoś używa lub używał tej szpulki?

Zastanawiam się czy będzie pasowała do Daiwa 17 Ballistic LT???

https://www.mefistofishing.pl/daiwa-slpw-lt-type-spool-2-szpula-tunningowa-p-2424.html

Nie wiem jak do 17 ale do 19 pasowała z tym że mam złota z dopiskiem SS. Jak chcesz mogę Ci sprzedać.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 22.04.2025, 20:50 »
 Mówimy o rozmiarze szpuli do młynka 4000?
Stan, cena, pojemność szpuli.
Najlepiej jakaś dobrej jakości focia.
C'est la Vie