Autor Wątek: Narew - łowienie w "klatce" z gruntu. Jakie miejsce wybrać?  (Przeczytany 8048 razy)

Offline Karol85

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Machaj wędą - ryby będą!
  • Ulubione metody: feeder
Witam!

Od niedawna zacząłem przygodę z rzeką, Narwią. Jak różni ludzie z forów i gazet radzą dobrym miejscem jest klatka między ostrogami. Znalazłem takie książkowe wręcz miejsce z wypłyceniem pośrodku. Pytanie gdzie lokować zestaw gruntowy na przykładzie szkicu, który dodaje? Chodzi głównie o leszcza (nie podleszcza :-)) dalej czy warto ustawić gdzieś zestaw z wagglerem? W którym miejscu rozbić stanowisko (lewa, prawa główka czy pomiędzy?) jak jest nęceniem? Zainteresują mnie wszystkie wskazówki na temat klatki - jutro planuje spędzić tam noc i  dobrze połowić :-)
pozdrawiam
Karol

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Narew - łowienie w "klatce" z gruntu. Jakie miejsce wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 15.07.2015, 23:54 »
Jeśli chcesz iść na noc to zestawy leszczowe lokuj na samym środku wypłycenia, przed zmierzchem zanęć tam porządnie.Jeśli chcesz lowić dwoma wędkami to drugą rzuć na stok tego wypłycenia W ciągu dnia dobrym leszczowym miejscem może być rynna koło liczby 14
Wygodniej będzie ci łowić z prawej ostrogi chyba że prąd w rynnie jest dosć silny.
Spławik w nocy jest na rzece dość kłopotliwy więc raczej polecam fedeer z wysoko uniesioną szczytówką po to by na żyłkę nie napierał  prąd
Stanowisko najlepiej wybrać w połowie długosci główki. Uważać na kamienie by nie były lużne , chodzi o całkowitą ciszę , nie chodzić, na nogach miękkie obuwie. Niezbędny podbierak z długą sztycą
Pozdrawiam - Gienek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 16.07.2015, 15:48 »
No szkoda że nie podałeś żadnych głębokości. Ja również łowię na rzece ale taka klatka jak na rysunku nie jest prosta do ogarnięcia. U mnie raczej wypłycenia na środku to zastoisko, nawet jeśli prąd wsteczny opływa zatoczkę. Z zasady jest tam 0.5m wody a efekty mierne. Częściej nocą słychać tam ataki drapieżnika. Ja osobiście wędkuję na napływach ostrogi czyli pod prąd. z zasady da się wymacać rynienkę z cieniami przyprądowymi gdzie zestaw ładnie trzyma w okolicy nurtu, czyli bardziej na wodę ! Drugi kijek  na spadku wypłycenia ale też od strony rzeki nie brzegu. To ciężko opisać. Trzeba po rzucać i wymacać główkę. Nie każda też da rybę! Co do spławika to wagler mi tu kompletnie jest nie na miejscu. Bombka i przystawka przegruntowana o min. 1/4 głębokośći. Wtedy spławiczek na spokojnej wodzie a przyponik majta się w głęboczku w okolicy nurtu rynny! Czyli feederek pod prąd między 3a4! A nawet 3-12. A spławiczek zapodajesz tak by  przyponik z oliwką zalegał na 5-4ce a spławiczek na spokojnej wodzie przy główce. A jeśli planujesz koniecznie z brzegu to jeśli twój szkic prawidłowo czytam to w okolicy 8-6 jest najgłębsza rynienka i wypłyca się przy 6stce? Jeśli tak to na tym odcinku próbował bym lokować zestawy !
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 16.07.2015, 18:29 »
Arunio jak zawsze konkretna rada :thumbup:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 16.07.2015, 18:36 »
Dzięki Stasiek! Tak sobie to ogarnąłem na swój sposób. Sam wiesz najlepiej że rzekę niełatwo rozgryźć. Zęby na Odrze zjadłeś.Teoria swoją drogą a praktyka inaczej! ;)
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 16.07.2015, 19:51 »
Tak, to dwa światy.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #6 dnia: 01.01.2016, 23:50 »
Witam, ja za dnia bym łowił nr 2 i nr 3 jak w nocy 3 i nr 4 maks, pozdrawiam.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki