Autor Wątek: Szczytówki typu Swing Tip  (Przeczytany 3029 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Szczytówki typu Swing Tip
« dnia: 16.05.2020, 09:10 »
Hej.

Zaciekawiony filmem naszego forumowego kolegi Feederka1960...

... postanowiłem założyć temat o tym typie szczytówki. Nigdy nie miałem z nią styczności, ciekaw jestem waszych doświadczeń, i ogólnie przeznaczenia dla swing tipów. Kiedy ich używać, na jakie głębokości, odległości, jak układać wędkę na podpórce, jak budować zestaw, itp itd.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline elwood

• Ekspert
  • Reputacja: 278
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Szczytówki typu Swing Tip
« Odpowiedź #1 dnia: 16.05.2020, 09:49 »
Takie rozwiązanie to chyba wymyślił ktoś oszczędny, jak mu się szczytówka złamała i żal mu było wyrzucać ;) Ktoś mi powie, czym to się różni od łowienia na miękką szczytówkę?
Z pozdrowieniami - Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 16.05.2020, 10:59 »
Jest to patent który był popularny 30-40 lat temu, ale po wejściu miękkiej szczytówki odszedł w niebyt. Brania są tu bardzo widowiskowe, jednak taki kij ma wiele minusów. Gorzej się zarzuca, ustawia zestaw, nie widać tak otarć, jest też dużo gorzej na rzekach.

Obecnie jest to w UK 'old school' :)
Lucjan

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 16.05.2020, 11:46 »
Fakty są takie, że swing-tip jest jednym z najczulszych sygnalizatorów brań, ze względu na rodzaj wskaźnika i sposób narastania obciążenia w przypadku brania. Jest to jedna z tych metod, które w przypadku kontaktu ryby z przynętą sprawiają, że serce zaczyna przyjemnie łomotać. Zastosowanie tej techniki jest raczej ograniczone do wód stojących i bardzo wolno płynących, ale to nie dziwi, bo ma być delikatnie, lekko, subtelnie, mimo że można dobierać różnorodne szczytówki i ich obciążenia.

Dużą zaletą tej metody, oprócz czułości, jest możliwość dowolnego ułożenia wędziska względem brzegu, więc nie trzeba wiele miejsca, żeby zorganizować stanowisko, bo czasem wystarczy położyć kij na trzcinie czy jakiejkolwiek podpórce, kierując go przed siebie. Jeśli dołoży się do tego lekki ciężarek, cienką żyłkę, a zestaw pośle się kilka metrów od brzegu, np. za trzciny, tam gdzie rzuciliśmy ręką trochę zanęty, to mamy komplet.

Swing-tip jest świetnym pretekstem do tego, żeby czasem wrócić do podstaw, do tego, co bezpowrotnie tracimy, kupując podesty, platformy, kosze, wózki, taczki i inne elementy wędkarskiej infrastruktury, a później marnując więcej czasu na ich obsługę i organizację niż na samo wędkowanie. Swing-tip nie przepada za łowiskami komercyjnymi, więc często wypowiada się o nich z niesmakiem, krytycznie, co przysparza mu wielu wrogów, ale on ma to gdzieś. Nie po to jest swing-tipem, żeby siedzieć na numerowanym stanowisku, użerać się z sąsiadem i łowić opisane imionami karpie (znowu zaczął...).

Bóg wymyślił swing-tipa, a Szatan tyczkę, proste. Resztę wykombinowali już wędkarze.
Jacek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #4 dnia: 16.05.2020, 15:38 »
Łowiłem kiedyś z użyciem Swing Tipa. Moim zdaniem nie jest wcale taki czuły. Ryba musi dobrze pociągnąć przynętę, żeby wskaźnik się wychylił. Delikatne skubnięcia i otarcia lepiej sygnalizuje delikatna szczytówka.
O dalszych rzutach trzeba zapomnieć tak, jak i o samo zacięciu się ryby.
Wędka powinna być ustawiona, jak przy drgającej szczytówce. Ustawienie jej na wprost, do tego mocno pochylonej w kierunku wody mija się z celem, bo wówczas swing tip jest prawie wyprostowany, ze względu na ustawienie wędki względem niego i dodatkową tendencję do prostowania się rurki silikonowej stosowanej oryginalnie w swing tip.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 16.05.2020, 15:58 »
Ależ oczywiście, że można ustawiać kij na wprost. Dobre, elastyczne łączenie szczytówki i kija sprawia, że ta nieszczęsna szczytówka zawsze będzie się ustawiała pionowo. Rurka nie może prostować szczytówki, to podstawowa zasada.
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #6 dnia: 16.05.2020, 19:04 »
Kiedyś, gdy technologia nie pozwalała na tworzenie bardzo delikatnych szczytówek... lub zwyczajnie do kupienia były jedynie sztywne pały... takie rozwiązanie pozwalało na wykorzystywanie szczytówki jako czułego wskaźnika.
Teraz dla sportu można się tym pobawić, ale lepiej po prostu szczytówkę 1/4 oz zastosować. Tak to widzę.
Choć znajdzie to zastosowanie, gdy musimy rzucić przed siebie na wąziutkiej miejscówce, o czym wspomniał już Jacek. W tym celu można też użyć miękkiego, sprężystego drutu przyczepianego do blanku w okolicy przelotki startowej.
Jak tutaj: https://www.wedkarz.pl/article/1596/DOBRY-WSKAZNIK?viewIndex=2
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 16.05.2020, 21:07 »
Na załączonym zdjęciu zachowanie swobodnego Swing Tipa na pochylonej wędce. Żeby naciągnąć żyłkę trzeba go prawie wyprostować, wtedy jest słaba sygnalizacja brań, dużo słabsza, niż na sztywnej szczytówce umieszczonej w środku zdjęcia. Rybie zostaje niewiele cm do całkowitej blokady ruchu. Dużo lepsze jest boczne ustawienie wędki, do naciągnięcia żyłki potrzebny jest mniejszy kąt odchylenia tipa. Poza tym przy bocznym ustawieniu po wyprostowaniu tipa następuje dodatkowa amortyzacja wędki. Dlatego uważam łowienie ze Swing Tipem przy ustawieniu wędki na wprost za błąd.

Może się mylę i ktoś ma inne doświadczenia. Chętnie je poznam.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 16.05.2020, 21:10 »
Ja nie mam jeszcze żadnego, ale już wiem po przeczytaniu waszych wpisów i obejrzeniu filmu Feederka, że zejdę sobie do piwnicy i zrobię takiego Swinga dla siebie. :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 16.05.2020, 22:32 »
Powodzenia :fishonhook: Czekamy na wyniki. W pewnych, specyficznych warunkach może to dać efekt.
Może to dać początek do wątku o sprawdzaniu dzisiaj pewnych old schoolowych medod. Może być ciekawie :P
Pozdrawiam,
Tomek

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #10 dnia: 17.05.2020, 14:30 »
W moim wędkarskim dzieciństwie (lata 90') próbowałem tej metody. Brania były bardzo widowiskowe, ale zarzucanie to już była porażka. Naprawdę trzeba było uważać, żeby żyłka nie owinęła się wokół szczytówki. Na szczęście do Polski dotarł wynalazek zwany drgającą szczytówką, więc swing tip poszedł w niepamięć ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #11 dnia: 17.05.2020, 15:03 »
Swing tipa znam, korzystałem z niego przez kila sezonów. Świetna, ultraczuła metoda. Mam go do dzisiaj na jakiś krótkim teleskopie do 40g, ale leży nie używany. Ma na pewno dwie podstawowe wady: nie idzie tym daleko rzucić i gdy wieje można zapomnieć o odczytywaniu brań. Gdy moje łowisko było bardziej zakryte przez trzciny dawało radę, po remoncie hula wiatr.
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline Remigiusz1940

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #12 dnia: 26.10.2021, 14:57 »
Swing tip wymyślił Anglik, któremu złamała się szczytówka. Chcąc jednak łowić przymicował zamiast niej zwisający pręt od parasola. Do końca pręta przymocował urwany kawałek szczytówki z przelotką. Łowiło mu się znakomicie i tak powstał swing tip. Wiadomość z książki Tadeusza Andrzejczyka "Wędkarstwo jeziorowe"  wyd. PWRiL 1972.