Autor Wątek: Wędka na szczupaka  (Przeczytany 3325 razy)

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
Wędka na szczupaka
« dnia: 06.06.2020, 20:22 »
Witajcie

Chciałbym zrobić komuś prezent na urodziny i kupić fajną wędkę. Łapie ona tylko z brzegu.  Używa ona przynęt gumowych do około 15 cm oraz woblery.
Zastanawiałem się nad dwiema wędkami Daiwa Luvias 270 cm 15-50 g oraz Daiwa prorex ags 270 cm 14-42 g. Tyle ile mogłem poczytałem o tych wędkach, zapoznałem się z technologiami w jakich zostały wykonane. Niestety nie ma opinii ludzi którzy ich używają. Na żywo ich nie jestem w stanie zobaczyć i będę kupował wysyłkowo.
Chciałbym się Was poradzić która z tych 2 wędek będzie lepszym wyborem?

Pozdrawiam

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Wędka na szczupaka
« Odpowiedź #1 dnia: 07.06.2020, 00:01 »
Krzysiek, guma o długości 15 cm potrafi ważyć 35 gramów, więc byłoby dobrze, gdybyś dogłębnie zbadał sprawę wagi przynęt używanych przez kolegę, bo może się okazać, że prezent za tysiaka chrupnie przy pierwszym rzucie. Kijów w tej cenie jest od cholery i nazad, więc jest w czym wybierać.

Nie upierałbym się przy tej długości, bo mocne kije o sporym c.w. swoje ważą, więc warto rozważyć krótsze modele, np. takie o dł. ok. 240 cm. Mnie już nikt nie namówi na kij o dł. 270 cm. Pomijam oczywiście ekstremalne warunki, ale nie, dziękuję.

Jacek

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #2 dnia: 07.06.2020, 03:31 »
Dziękuję za odpowiedz. Może faktycznie ta długość 270 byłaby kupiona na wyrost i lepszym wyborem będzie tak jak Pan pisze okolice 240. Co do przynęt to przeliczę dobrze wagi jego przynęt i dobiorę odpowiednie cw.
Czy można prosić jakieś propozycję wędek w okolicach tysiąca które byłyby najlepszym wyborem? Chętnie sobie o nich poczytam.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 07.06.2020, 07:51 »
Na forum zwracamy się do siebie po imieniu ;)

Skoro już upatrzyłeś sobie tego Luviasa, to tak się składa, że występuje model o dł. 2,4 m i ciężarze wyrzutowym do 50 g. Prorex AGS o długości 2,4 m występuje w dwóch interesujących Cię wariantach, czyli do 42 g i 70 g. Ten kij ma bardzo oryginalne przelotki z włókna węglowego, więc prezent byłby wystrzałowy.

Gdybym decydował, to chciałbym takie spinningi, bez dwóch zdań. Dobrze wybrałeś.

Mógłbyś spojrzeć w stronę wędzisk St.Croix, np. na model Triumph o dł. 259 cm i c.w do 28 i 56 g. Trzeba jednak wiedzieć, że już tym delikatniejszym można sporo rzucić. Lepszy od niego Avid to już koszt sporo przekraczający budżet. Ten Triumph zapewne nie będzie lepszy od zaproponowanych przez Ciebie daiw, ale marka jest bezdyskusyjnie dobra, prezentowa.

Drugą taką marką jest G.Loomis, ale trudno w Polsce o pełną ofertę tych wędzisk (problem z kijami długimi, bo tych krótkich jest sporo).

Byłoby dobrze, gdyby sprezentowany kij był w miarę uniwersalny, dlatego też warto rozpoznać przynętowy arsenał kolegi. Może się okazać, że przeważnie łowi wabikami o wadze do 20-30 g, a wtedy kij o c.w. do 50-70 byłby przesadą.
Jacek

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #4 dnia: 07.06.2020, 11:18 »
Przejrzałem te wędki zaproponowane przez Ciebie. Faktycznie ten Avid jest już jednak za drogi bo startowałem i tak o 700 zl. Skoro uważasz że dobrze wybrałem to zostaję przy tych 2 Daiwach. Obie wędki ciężar wyrzutowy będą miały dobry (42 - 50 gram). Teraz najważniejsze bo ja sam nie wiem co zrobić:), którą wędkę wybrałbyś dla siebie -Luvias czy Prorex?

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #5 dnia: 07.06.2020, 11:56 »
Jeżeli nasz forumowy minimalista coś wybrałby dla siebie to naprawdę to musi być dobre. Poniżej jego niezbędne minimum (sandaczowe - szczupakowe pewnie wygląda ponownie :D

Przecież to jest tylko niezbędne minimum. Sandaczowe :)

Pozdrawiam
Mirek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 07.06.2020, 12:05 »
Gdybym wybierał dla siebie, wziąłbym Prorexa AGS o dł. 240 cm i c.w. 10-30 g, bo taki model byłby bardzo uniwersalny, i na sandacze, i na szczupaki, i na wiele innych ryb. I do gum, i do woblerów, i do błystek. Tego: https://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/24951-daiwa-prorex-ags-spin-240-10-30g.html. Ale to tylko mój wybór. Każdy ma swoje spojrzenie na pewne kwestie, wiadomo.

Mirek, dobre kije to dopiero sobie kupię. Kiedyś ;)

Jacek

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 07.06.2020, 12:10 »
Dzisiaj byłem na kanale Jamneńskim za leszczem i ludzie mówili że sandacz nie bierze. Już wiem dlaczego;). A wracając do wędki to z Waszego doświadczenia takim kijem do 30 g cw iloma gramami bezpiecznie idzie rzucić?. 30 czy więcej?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 07.06.2020, 12:21 »
Rzucić to można i małym żelazkiem, ale często jest problem z poprawnym prowadzeniem przynęty, szczególnie z jej podbiciem, oderwaniem od dna. Z pracą w toni jest mniejszy problem. Obawiam się, że kije Daiwy są w miarę poprawnie opisane, po europejsku, więc nie ma co kozaczyć. Inaczej jest w przypadku kijów amerykańskich, które mają tolerancję mocy, ale też bez przesady.

Mam okoniówkę o c.w. do 7 gramów, która ma bardzo małą średnicę blanku, pod obciążeniem ugina się do samego uchwytu. To siedem gramów to już dużo dla tego kija, biorąc pod uwagę animację przynęty. Kierowany ciekawością przekraczałem ciężar rzutowy, wręcz ekstremalnie. Skończyło się na 20 gramach. Więcej nie zakładałem.
Jacek

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 07.06.2020, 12:22 »
Ja mam Prorexa Ags 2.70 \ 30g i guma 13 cm na gówce 30 g nie sprawia wrażenia że to max tej wędki.
A sama wędka bardzo fajna .

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 07.06.2020, 12:24 »
Czyli operujesz do około 45 gramów, tak?
Jacek

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 07.06.2020, 12:32 »
Najczęściej łowię gumami 10-12cm i główka 15-20g. I wtedy wydaje mi się że ma najlepszą pracę wędki i kontrolę nad  gumą.
Łowię na rzece Bug głównie. Czasami są miejsca że główka 30 g to minimum ale to niezbyt częsta sytuacja. Gdybym częściej tak łowił to pewnie ta wersja 42 g byłaby lepsza.
Natomiast da się łowić tym kijem przekraczając jego cw o te 10-15g

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 07.06.2020, 15:22 »
Czyli wychodzi na to, że kij jest opisany bardzo poprawnie. Tak z ciekawości: te przelotki dobrze się zachowują, spisują?
Jacek

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 07.06.2020, 15:37 »
Czyli wychodzi na to, że kij jest opisany bardzo poprawnie. Tak z ciekawości: te przelotki dobrze się zachowują, spisują?

Są bardzo ciche. Śladu zużycia brak a łowię tylko plecionką. Ciężko mi napisać coś bardziej bo naprawdę mało spininguję.

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #14 dnia: 07.06.2020, 15:53 »
https://pleciona.pl/pl/p/EFFZETT-OPTIMUS-II-SPIN-H-2.70m-50-75g-2sec/29611
To dobry kijaszek pod gumy. Czuły, szybki i pod rybą też ładnie pracuje. Nie jest to typowy kij szczupakowy i śmiało można go zabrać na sandały z brzegu. Nie waży tony, daje więcej czucia niż typowe kije pod szczupaka. W tej cenie ciężko znaleźć coś fajniejszego pod gumy 15-20 cm. Sam katuję najmocniejszą wersję z tej serii pod kotlety 25+.