Autor Wątek: Polacy - naród 'kozacki'  (Przeczytany 13100 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Polacy - naród 'kozacki'
« Odpowiedź #15 dnia: 20.07.2015, 22:32 »
Rzecz z dzisiaj. Polak na rzece Trent został upomnany przez wędkarzy z UK, że ryb zabierać nie wolno, pakował do vana 50 kilo ryb. Jako, że nie rozumiał po angielsku  - pozował do zdjęć z martwymi rybami. Część ryb nieprzeżyła... :-\

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 20.07.2015, 22:37 »
Panowie jaka ja historie slyszalem na wlasne uszy hm.. o malo sie nie polalem ze smiechu
bylem kiedys na wczasach w egipcie rano wybralismy sie na wycieczke i jak to bywa autokar od hotelu do hotelu jezdzil po turystow
podjezdrza pod hotel wsiadaja 4 osoby skacowane ledwo zywe
i dyskusja i zowu podjezdrzaja pod kolejny hotel a tam tekst zaznacze ze autokar dobre 10 min jechal
Jeden gosc do drugiego o to ten zajebisty hotel bylem w nim na basenie porobic sobie zdjecia z zona
ten drugi pyta poco a ten mu odpowiada bo u nas jest hujnia i niebede syfu pokazywal rodzinie a tu ameryka
ty ale tu chybamz, polgodziny plaza szles a ten 45 min ale warto
i co na to powiecie.........
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #17 dnia: 20.07.2015, 22:48 »
Rzecz z dzisiaj. Polak na rzece Trent został upomnany przez wędkarzy z UK, że ryb zabierać nie wolno, pakował do vana 50 kilo ryb. Jako, że nie rozumiał po angielsku  - pozował do zdjęć z martwymi rybami. Część ryb nieprzeżyła... :-\

:(
Kiedyś już na forum zarzucono mi, że oceniam ludzi po wyglądzie, więc tym razem pominę kwestię aparycji tego pana.
A propos języka... Czasem zastanawiam się jak to możliwe, że człowiek w sile wieku, mieszkający kilka lat w obcym kraju, nie czuje potrzeby nauczenia się paru słów w lokalnym języku.
Zadziwiające jest też to, że ktoś, kto wybiera się na ryby, nie wie jakie obowiązują tam przepisy. Nie boi się, że może zostać ukarany. Czyżby niedobór szarych komórek i połączeń między nimi?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 20.07.2015, 23:07 »
Przepraszam, ale różowe kapciochy mówią wszystko...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #19 dnia: 20.07.2015, 23:43 »
Ten gosciu moglby kolo piora zrobic temu kto upublicznia jego wizerunek ale pewnie tez tego nie zrobi bo nie zna angielskiego :P
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20.07.2015, 23:51 »
Kiedyś oglądałem na Travelu program o jakiejś wysepce bodaj na Karaibach. Przestępczość zerowa, zupełny brak policji...Nikt domu na klucz nie zmyka, bo w drzwiach  zamków nikt nie ma. Pewna kobieta która osiedliła się tam kilka lat wcześniej musiała na dłużej wyjechać na kontynent. Po powrocie była bardzo zaskoczona tym że pod jej nieobecność domem ktoś się opiekował, było posprzątane, i nawet nie wiedziała kto to zrobił :)

Wybryk tego gościa nad Trentem nawet nie wiem jak skomentować... Dno, żenada.

Offline WoJan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #21 dnia: 21.07.2015, 02:29 »
No cóż, pozwolę sobie nie zgodzić się z generalizowaniem, które tutaj zaczęło się pojawiać, a obserwacje mam ze sporego kawałka świata. Dlaczego?, ano:
1. w każdej nacji znajdziesz "kozaka" jak tych opisanych przez Lucjana - po prostu jesteśmy najbardziej wyczuleni na rodaków. No może tych ze Szwajcarii, Nowej Zelandii i chyba Austrii jest nieco mniej (i generalnie Azjatów - ale to już kwestia korzeni kulturowych)
2. siła kozaczenia jest wprost proporcjonalna do liczebności grupy i wieku zbliżonego do lat dwudziestukilku - choć próba "wbicia" się stada angielskich emerytów do kolejki przed autobusem na Maderze nikogo z miejscowych zbytnio nie dziwi
3. poziom kultury osobistej jest odwrotnie proporcjonalny do poziomu alkoholu we krwi (żadna to nowość) - choć przyznać muszę, iż swego czasu grupka "sprutych" Japończyków była bardziej wystraszona niż kozacka ;)
4. no i urlop w dziwny sposób wyłącza czy raczej przesuwa ludziom granice tzw "normalnych zachowań". Niestety im bardziej dla danej nacji "egzotyczne" wakacje są nieosiągalne / są nowością / rzadkością tym bardziej te granice się rozmywają, a ponieważ żyjemy w kraju gdzie jest to ciągle niezwykłe to trafiamy na niechlubny świecznik. Podobnie Rosjanie, Rumuni itp.
I jeszcze taka jedna uwaga - wędrując po świecie najbardziej nie lubię (bez urazy) niemieckich i angielskich emerytów oraz rosyjskich nowobogacich chyba dlatego, że jest ich najwięcej i czują się jakby świat istniał jedynie po to by im usługiwać. I choć to również generalizowanie, to wnioski sa potwierdzane przez wielu podróżników. Nie zmienia to faktu, że najbardziej "bolą" "kozaczący" rodacy - zawsze jest mi wstyd jak to opisał Lucjan....

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 21.07.2015, 04:22 »
WoJan, masz rację. Nie chciałem wcale generalizować i pisać jacy straszni są Polacy, każdy z nas. Może faktycznie tytuł jest trochę mylący - ale byłem w szoku odnośnie zachowania trójki Polaków na łowisku. Sam fakt, że włazi się w taki sposób, na oczach kilku wędkarzy, świadczył o bardzo dużej bezczelności i bimbania sobie z prawa własności, ustawianych tablic etc. Ktoś założył wątek dlaczego takie dziwne tablice są ustawiane na niektórych łowiskach ( rysunki z przekreślonym człowiekiem z rybą pod pachą, rybą na grillu...). Właśnie dlatego.

Inny przykład to Polak ktory ładował do samochodu siatkę pełną ryb. Ja wiem jak się czuli Angole którzy to widzieli - mnie by też to przeraziło i bolało. A nie jest wcale to odosobniony przypadek. W ostatnich gazetach pisano o 13 Polakach, którzy na pewnym łowisku karpiowym ustawili prawie 300 samołapów - haków na żyłce. Kilka karpi bezczelnie władowali do worów na oczach innych wędkarzy! Złapano ich, juniorzy wędkarscy spędzili zaś godziny ściągając kłusownicze narzędzia...

Bycie kozakiem wcale nie musi być tylko złe, tutaj chciałem pokazać jak strasznie można być bezczelnym, udawać, że się nie rozumie przepisów. To co boli to fakt, że praca nas, Polaków w Polish Anglers Association i innych grupach czy klubach zostaje często przekreślona przez takie właśnie osoby i ich czyny. To co zrobi 50 osób w przeciągu długiego czasu jeden idiota może zniszczyć w oka mgnieniu.

A co do Anglików, to jasne, że święci nie są :D Poziom inteligencji mlodzieży jest często zatrważający, co widać właśnie w zachowaniu się turystów, z których wielu to prymitywni, 'kozaczący' troglodyci...
Lucjan

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #23 dnia: 21.07.2015, 06:09 »
Mi się wydaje że taki ktoś nawet jeśli zna angielski to w takim momencie nie przyzna się do tego bo niby po co.
Znam wielu Polaków co auta od szwabów ściągają i podczas kontroli nigdy się nie przyznają że niemiecki znają i czasami nie dostają mandatu bo psom nie chce się tłumacza ogarniać choć jest to bardzo rzadki przypadek lecz zdarza się.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 21.07.2015, 09:58 »
Przepraszam, ale różowe kapciochy mówią wszystko...

Moja córeczka ma takie same klapki ale wypuszcza wszystkie rybki.
Tak więc nie oceniaj po obuwiu...
 :P

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 21.07.2015, 11:04 »
Dobra, przepraszam :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #26 dnia: 21.07.2015, 14:13 »
Witam! ten ktoś to ja... Pyza ;)

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1636.0

Mnie to nie dziwi zachowanie tych Polaków, bo przecież w każdym narodzie znajdą się tacy ludzie jak oni. a że traktują nas tak za granicą, to znalazłem takie coś:

http://www.mojawyspa.co.uk/artykuly/26508/Polscy-wedkarze-to-nie-klusownicy

Przez głupi wyczyn grupki ludzi od razu potępiany cały naród, co jest dla mnie bez sensu. przez ileś lat, to Angielscy kibice byli na pierwszym miejscu w kwestii zachowania; bójki, zadymy na mieście i stadionach. Polscy kibice od nich wzieli przykład i też są w czołówce. 

Luk faktycznie masz zdanie na temat kolegi kłusownika, ale niestety opublikowanie przez kogoś jego zdjęcia to raczej jest naruszenie jego prywatności. zastanawia mnie to czy ten gościu pomimo wyrażenia zgody na zrobienie zdjęć był poinformowany w jakim celu będą one wykorzystane...

Polak dla Polaka jest bratem w kraju, ale już za granicami jest się wrogiem, ponieważ tam toczy się walka o pieniądze, lepsze stanowisko i lepszy dobrobyt. takie jest moje zdanie.

Za granica oczerniają nas a wystarczy byś sobą i być w porządku wobec siebie i innych, a nie przejmować, wstydzić się swojego pochodzenia i wybrykami swoich braci za granicami naszego kraju. wstyd wstydem, ale na to się już nic nie poradzi jeśli chce się pracować w innym, lepszym, bogatszym kraju.

Jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam ale to jest tylko moje zdanie. każdy ma prawo do własnego zdania.

i na podsumowanie mojej wypowiedzi zamieszcze jeszcze raz na tym forum piosenkę:

"Jesli ktoś jest mądry,nie znaczy,że ktoś inny musi być głupi....
 Ale jesli ktoś jest bogaty,to znaczy,że ktoś inny musi być biedny "
                                               Stefan Pacek
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 21.07.2015, 16:44 »
Pyza, ten gość z artykułu to Rado, czyli prezes PAA ;D Właśnie po to powstał ten klub aby bronić dobrego imienia Polaków i Polski. Bo jasna sprawa, że nie każdy będzie ładował 50 kilo ryb do vana i 'kleił' głupa. Zrobiliśmy tyle, że znają już nas, były o nas artykuły w prasie brytyjskiej, kilka filmów, tak więc wiele sie ociepliło na 'froncie'. Niestety, zachowania niektórych osób są poniżej krytyki. Jeżeli ktoś zabiera ryby w takiej ilości (jeszcze żeby to był szczupak poniżej 65 cm na co pozwala regulamin EA ale nie łowiska!), to nie jest normalny. Bo wiadomo, że w każdym innym kraju europejskim są inne przepisy. Skoro koleżka jeździ samochodem na brytyjskich blachach, to znaczy, że co nieco musiał już liznąć. Doskonale wie, że ryb nie wolno zabierać, po prostu udaje 'głupiego' i jest na maksa bezczelny.

Wyobraźcie sobe, że macie klubowe łowisko 'no kill', o które dbacie i na którym łowicie. I od jakiegoś czasu wyniki są coraz gorsze i gorsze. Aż tutaj widzicie gościa, co ładuje siatkę ryb do samochodu. Ciekawi mnie jaka byłaby wasza reakcja? Ja rozumiem Angoli, to, że obawiają sie o swoje wody. Ja sam mam awersję czasem i mocno się zastanawiam czy pokazywać pewne miejsca na filmie czy też nie...

Co jest jeszcze ważne, to fakt, że jesteśmy gośćmi w UK, Holandii czy Niemczech. I nic nie zwalnia nas od przestrzegania i respektowania prawa każdego kraju. Opowieści o tym, że 'gdzieś Angole też zabierają ryby' albo, że też zachowują się w jakiś sposób są słabym usprawiedliwieniem. Ja uważam, że każdy z nas jest ambasadorem naszego kraju. Niestety, trudno jest budować dobrą opinię, bardzo łatwo za to ją zepsuć.

I przyznam szczerze, że nie obchodzi mnie wizerunek tego człowieka na zdjęciu. Dal się sfotografować Angolowi, na dodatek w takiej pozycji. Teraz ma problem, bo jego adres jest znany juz i policji, i EA, sami Polacy już pukali do jego drzwi żądając wyjaśnień. Nie ma i nie będzie miał lekkiego życia. I dobrze, w ogóle mi go nie żal. Jeżeli ma jaja, to powinien oficjalnie przeprosić, przyznać się do winy i zapłacić karę...
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #28 dnia: 21.07.2015, 17:12 »
Niestety Luk masz rację.
A ilu takich jest na naszych wodach ... Taka jest natura wielu wędkarzy w Polsce, to co robią u nas przenoszą na zachowania za granicą.
Niestety nie dotyczy to tylko typowych "mięsiarzy" i "miejscowych - w większości kłusowników" ale i teoretycznie normalnych i wykształconych ludzi.
To jest głębszy problem mentalności Polaków. Np.: mam 2 kolegów, ludzi wykształconych, na stanowiskach, posiadających sukcesy w pracy i w wędkarstwie  i w innych hobby (jeden instruktor lotów, drugi min. hodowca róż). Spędziłem z nimi sporo czasu (wspólne wędkowanie, imprezy integracyjne) i w szczerych rozmowach przyznali się, że oni także ładowali ryby w hurtowych ilościach do bagażnika - Wisła, Dunajec, (przy mnie na szczęście tego nie robili)  i niestety nie widzieli w tym nic złego. ...  :( :( :( Nawet tak cenne i rzadkie gatunki jak brzany. A łowili ryby w takich ilościach jak Ty na filmach. Albo wędkarze z wiosek nad Sanem, w lecie fajni kumple nad wodą, na jesieni super-kłusownicy, znający idealnie stanowiska ryb. Niby prawie wszyscy bezrobotni, ale każdy miał jakąś robotę "na czarno", czasami w Niemczech.
;)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
« Odpowiedź #29 dnia: 21.07.2015, 17:16 »
Luk przyznaje Ci rację, że za swoją głupotę trzeba ponieść konsekwencje i karę. ale myślę, że ten pan mimo poniesionej kary i tak dalej będzie robić to samo, bo jak raz się już zacznie - to działa jak narkotyk - jak dla niego raz pod wozem a raz na wozie. i myślę, że na tym nie przestanie i tak będzie robił to dalej.
pozdrawiam
Sylwek :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek