Autor Wątek: Polacy - naród 'kozacki'  (Przeczytany 13099 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Polacy - naród 'kozacki'
« dnia: 19.07.2015, 21:52 »
Chcę się podzielić z Wami czymś, czego świadkiem byłem wczoraj.

Wybrałem się na nockę na łowisko Walthamstow Reservoirs. Jako, że karpiarze mieli zawody (półfinał mistrzostw UK) - łowisko gdzie chciałem łowić  :( było zajęte i wylądowałem w miejscu mało obiecującym. Siedziałem obok przejścia pod nasypem kolejowym, i uwagę zwróciły głosy dochodzące z nasypu. W UK łażenie po linii kolejowej jest zabronione i oznacza  wysokie kary, sa one zazwyczaj  totalnie odgrodzone. Mężczyzna i dwie kobiety, ze sprzętem wędkarskim i namiotem, jakimś grillem itp. przeszli przez ogrodzenie... na łowisko. Po czym władowali się na brzeg łowiska które było niedostępne dla wędkarzy. Rozbijanie obozowiska te sprawy...
To miejsce jest płatne - i takie wtargnięcie jest niczym włamanie (oczywiste,że nie wykupili pozwolenia). Na dodatek włądowali się tam, gdzie nie mogli. Oczywiście - pojawili się rengersi opiekujący się łowiskiem, i pikniku z rybami nie było (minęły dwie godziny około). Co ciekawe wesoła trójka chciała wracać nasypem, co bailiffa totalnie zaskoczyło i kazał im wyjść tak jak się wychodzi - wyjściem.

To byli Polacy. Było mi po prostu wstyd. Na spodniach mam naszywkę Polish Anglers Association z polską flagą i było mi głupio.

Wiele można mówić, że Anglicy czy Niemcy nas źle traktują, ale takiej bezczelnej jazdy nie widziałem jeszcze, Angole byli w totalnym szoku. To tak jakby się włamać komuś do domu i sobie robić na bezczelnego kolację. Niestety, na pewną opinię sobie zasłużyliśmy i to słusznie niestety. Szok... :o
Lucjan

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
Odp: Polacy - naród 'kozacki'
« Odpowiedź #1 dnia: 19.07.2015, 22:09 »
Pamiętaj kolego że debili nie brakuje nigdzie. Ciekawe co sobie myśleli? Chcieli klusowac? Pewnie nadzgani?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 19.07.2015, 22:14 »
Nic sobie nie myśleli... "Pocieszenie" jedynie takie, że podobne akcje odstawiają młodzi Anglicy np. w Krakowie. Ale trzeba przyznać, że. Polacy na swoją opinię sobie na obczyźnie zasłużyli.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 19.07.2015, 22:20 »
Lucjan niepotrzebnie się wstydzisz za innych. W każdym narodzie są ludzie rozumni, z kulturą, ale trafiają się również bezmózgi, bydło, jakie  Ty mogłeś dzisiaj obserwować. Przykładowo Angole też potrafią nieźle namieszać - zwłaszcza na zagranicznych wczasach. Nie ma co się wstydzić za innych, zwłaszcza jak samemu jest się w porządku :thumbup: ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 19.07.2015, 22:29 »
Ale to nie byli pijani goście. Normalnie wyglądający ludzie, to jest ciekawe. Może małżeństwo z córką?
Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 19.07.2015, 22:41 »
Moim zdaniem po prostu nie mają pojęcia jak wygląda wędkowanie w UK , może nie są tam  długo  i myślą że tam taka sama ,,dzicz" jak w Polsce . Wątpię że ten facet był wędkarzem, po prostu amator
Pozdrawiam - Gienek

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 19.07.2015, 22:51 »
Bardzo przykre...ciekawi mnie czy rozmowa Twoja z nimi by coś dała.
Ja odkąd są wakacje ciągle walczę z młodzieżą. Przyjeżdżają nad wodę się wyszaleć jak dzikie bestie.......tylko k..... ch. ......pijani.......mam wrażenie, że tych normalnych to już nie ma. Mój synek ma 10 lat i często mu tłumacze,  że tak nie wolno ........ale nie chce ze mną jeździć nad wodę. ...i nie dziwie się ...

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 19.07.2015, 22:57 »
Niestety tak jest wszędzie,dlatego nie lubię lata nad wodą
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 19.07.2015, 23:13 »
Oni nie sprawiali w ogóle wrażenia osób pijących, wyglądali dobrze - facet i dwie kobiety. Jakby to byli jacyś krzykacze, nawaleni - coś tam możnaby zrozumieć. Tutaj jednak było to działanie z premedytacją, na bezczelnego. Ot, wbijamy się nad wodę, na krzywe ryło, łażąc po torach kolejowych (samo chodzenie po nasypie jest niebezpieczne). Na miejscu kobiet od razu wiedziałbym, że tak nie wolno, nawet będąc totalnym laikiem w wędkarskich sprawach. Jak dla mnie to totalna próba łowienia za darmo - porównywalna z kradzieżą lub włamaniem.
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 20.07.2015, 02:24 »
Myślę, że wiem co zastanawia Luka i dlaczego tak, a nie inaczej zatytułował ten wątek.
Zapewne ci właśnie ludzie nie zrozumieliby nawet, gdybyś wytłumaczył im o co chodzi. Dla nich i dla wielu innych naszych rodaków tego typu postawy i działania nazywane są "zaradnością". Być może nawet przewodnik tej grupki - pan/mąż/ojciec był dumny, że udało im się tamtędy przejść i byłby jeszcze bardziej dumny, gdyby udało im się połowić.

Ja kiedyś byłem w Austrii na nartach. Był to chyba już kwiecień, więc dość ciepło. Na wolnym powietrzu był darmowy koncert grupy Scorpions.
Kiedy przybyliśmy, sporo widzów stało już przed sceną. Na samym końcu spotkaliśmy austriackiego taksówkarza, który niedawno gdzieś nas wiózł. Kolega, z którym byłem, zapytał taksówkarza dlaczego stoi z tyłu i nie stara się dostać bliżej sceny. Tan odparł, że nie może, bo przecież niedawno przyszedł, więc tu jest jego miejsce. Z przodu stoją Ci, którzy przyszli wcześniej. Mój towarzysz spojrzał na niego z politowaniem i kiwnął na mnie, byśmy zaczęli przeciskać się do przodu. Kiedy już przecisnęliśmy się pod samą scenę, okazało się, że są tam prawie sami Polacy. Słyszałem komentarze stojących za nami Austriaków. Przykro było je słyszeć. Mój kolega ich nie rozumiał. Krzyczał "Scorpions!", podczas gdy na scenę wyszli jacyś młodzi hip-hopowcy, grający jako support.
Zapewne wielu z tych polskich turystów chwaliło się potem i może chwalą się do dziś dnia, jak to udało im się dostać pod samą scenę.
Zaradność, spryt, obrotność? Czy może brak kultury, zuchwalstwo i prostactwo?
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #10 dnia: 20.07.2015, 11:03 »
Prawdą jest , iż  Polacy to wyjątkowy naród , ludzie którym nie wystarcza słowo mówione albo pisane . W wielu przypadkach dochodzą tylko kary , mandaty czy inne grzywny . Różnimy się mocno od większości nacji tym właśnie , że pewne proste komunikaty czy informacje nie docierają do naszych twardych dysków na czas . To tak , jakby Polak w pewnych momentach swojego życia znajdował się w innym , alternatywnym , sobie tylko znanym świecie . To naprawdę zaskakujące spotkać kogoś takiego w samolocie , plaży czy restauracji . Szczególnie ciekawe są zachowania naszych rodaków w samolotach gdy lecą na wakacje . Normalnie jakby intelektualnie wrócili do czasów przedszkolnych , z tą jednak różnicą , że często ważą cztery/pięć razy więcej niż wspomniany przedszkolak i właśnie skończyli pić wszystko co kupili na bezcłówce . Ale nie tylko Polacy są mistrzami zamieszania , drugie ( według mnie ) miejsce zajmują angole , wyjątkowo wkurwia...enerwujacy naród , jak wypiją to jakby w nich diabeł tasmański wstąpił  . Niestety na pudle , na pierwszym miejscu z Polakami stoją dziarsko Rosjanie , normalnie ręce opadają . Nasi wschodni sąsiedzi są równie pomysłowi jak my , aczkolwiek lubią czarny humor i szczególnie gustują w siłowaniu się na rękę ...  :thumbdown:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 20.07.2015, 12:28 »
Byłem kiedyś w Berlinie z wizyta u przyjaciół, odwiedziłem pewną wystawę. Stojąc przed samym wejściem czekałem na znajomych, mieliśmy sie spotkać bowiem w tej części miasta. Aby obejrzeć ekspozycję, trzeba było zapłacić bodajże 2 Euro. Ale nie było nikogo sprzedającego bilety - był zrobiony z przezroczystego pleksi box, gdzie wrzucało się kasę. Szły grupy Niemców, byli jacys Amerykanie, Czesi, Słowacy, Francuzi... Wszyscy cztytali info o opłacie, wrzucali kasę do boksa i po sprawie. Przyszła grupka Polaków. Jak zobaczyli, że nikt nie sprawdza, szybko obejrzeli się w lewo, prawo i... weszli bez płacenia. Stałem tam dłużej - i sytuacja sie powtórzyła z inna grupą rodaków! :D

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 20.07.2015, 12:40 »
Słyszałem, że we Francji np. czasem rolnicy wystawiają worki z ziemniakami czy innym dobrem, stawiają puszkę z ceną i jak ktoś chce, płaci za worek i go sobie zabiera. Mnie jako Polakowi wydaje się to opowieścią z innej galaktyki...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kingfisher

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #13 dnia: 20.07.2015, 22:15 »
Są na świecie dwie rzeczy niezwyciężone armia czerwona i polski turysta >:O
Piotr

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #14 dnia: 20.07.2015, 22:24 »
Mam brata w Dublinie i podobne zachowanie występuje tam na lotnisku. Od pewnego czasu można tam zakupić butelki z woda mineralną za 1 euro, które wrzuca się do plastikowego boxu. Nikt tego nie pilnuje, stoiska z ta woda są w kilku miejscach. Oczywiście nasi rodacy biora po kilka butelek wody i idą dalej nie płacąc za nie.
Pozdrawiam
Mirek