Autor Wątek: Jakie auto do 20 tys., z małym silnikiem do 1,6?  (Przeczytany 6078 razy)

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
Odp: Jakie auto do 20 tys., z małym silnikiem do 1,6?
« Odpowiedź #15 dnia: 03.07.2020, 19:51 »
Szukam czegoś z przebiegiem do 150 tys. maxymalnie 12-13 lat,
Normalnie użytkowane auto 12-13 letnie będzie miało na liczniku  razy dwa.
Nie koniecznie, mam C1 od nowości, ma 15 lat i 156000km przejechane.

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Auto do 20 tys. z małym silnikiem do 1.6
« Odpowiedź #16 dnia: 03.07.2020, 20:02 »
Oczywiście, że zdarzają się takie auta, ale wtedy musi to odpowiednio kosztować. Nikt nie sprzeda auta, które jest bezproblemowe, ma mały oryginalny przebieg z idealnym silnikiem, od pierwszego właściciela z Polski za pół darmo. Dlatego jak chcesz mieć porządne autko za 20tys, powinno się szukac właśnie takich mniejszych modeli, które nie robiły kilometrów w trasie, są bardziej miastowe, ale co za tym idzie, nie można oczekiwać cudów od na przykład jakości wnętrza, dynamiki silnika, właściwości jezdnych.
To będzie zwykle jezdzidelko czyli rozsądny wybór w dzisiejszych czasach moim zdaniem i czasami żałuję że jeżdżę saabem z 2003 roku, ale 5 lat temu jeszcze rajcowała mnie moc. Teraz w tych pieniądzach sam kupił bym zwykle auto do codziennej jazdy.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 03.07.2020, 20:02 »
Moja Corsa 2006 kupiłem gdy miała 9 miesięcy teraz przebieg 99 tys ale tylko dlatego że od pół roku dorwała ją córka :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 03.07.2020, 20:06 »
Może jakiegoś fajnego poloneza? A z zagranicznych ładę samarę lub skodę favorit.
Jacek

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 03.07.2020, 20:10 »
Mój dziadek ma Focusa z 2001 roku, kupionego z Polskiego salonu, od nowości u niego z przebiegiem 75tys kilometrów:-) Dziadek gdy jeszcze więcej jeździł, były to trasy od nas ze wsi na zakupy do miasta, w niedzielę to kościoła, a głównie przebieg nabiła moja ciocia, która jeździła na studia. Ale gdyby to było sprzedawane, wiadomo że kręcone bo przecież jak to możliwe:-) Zdarzają się takie auta, wiadomo, ale ciężko to trafić, bo po co sprzedawać takie auto jeśli ktoś patrzy rozsądnie, a i tak przebieg może być niski, a blachy, progi zgnite bo swoj wiek to ma.

Wujek ma poloneza w garażu, 150km przebiegu, nie ruszany od nowości, tak jak zajechał do garażu tak stoi. Środek jeszcze osłoniety foliami od nowości:-) Ale nie na sprzedaż. To jest cacko :-)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #20 dnia: 03.07.2020, 20:11 »
Wszystkie polonezy to były cacka.
Jacek

Offline Jaxon1992

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #21 dnia: 03.07.2020, 20:13 »
Ze wskazówek na pewno skorzystam, ale kombi raczej odpada.
Martinus;
Mam 28 lat, prawko już 10 lat, zniżek wiadomych mi nie posiadam. Jakie marki mają większe a jakie mniejsze? Rozumiem, że taki Seat, fiat, czy Skoda mają mniejsze składki, ale co z Fordem, Oplem (rozumiem wyższa nieco) czy Mazdą? I chciałem się upewnić - im auto starsze, tym większa składka?
Edit: Chyba posiadam jedną wiadomą zniżkę ; za bezwypadkową jazdę ;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 03.07.2020, 21:18 »
Idź do ajenta ubezpieczeniowego i zapytaj. On Ci wszystko powie najlepiej. Prawko ponad 10 lat to już plus, wiek to nie wiem, czy 28 to jeszcze są zwyżki, bezszkodowa jazda liczy się za czas, w którym masz na siebie zarejestrowany pojazd (lub jego część) - samochód, motocykl lub rower (to nie żart ale rower musi być zarejestrowany). Są marki chodliwe wśród złodziei, za które są zwyżki. Składaka OC nie zależy od wieku auta. Składka AC zależy od jego wartości rynkowej w momencie ubezpieczenia, więc im starsze, tym niższa, chociaż procent od wartości auta rośnie z wiekiem auta, to też zależy od opcji ubezpieczenia. Oczywiście zniżki za bezszkodową jazdę liczą się w każdej opcji a zwyżki za szkody z naszej winy najbardziej są dotkliwe w obowiązkowym OC.
To tak pokrótce.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 03.07.2020, 21:33 »
Nie zapomnijcie że ubezpieczenie zależy również od miejsca zamieszkania. Duże aglomerację mają wyższe stawki.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline bart23

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #24 dnia: 03.07.2020, 21:45 »
Z mojej strony kolego proponuje ci civica lub aurisa w kwocie do 20 tys kupisz z polskiego salonu rocznik 2007-2009 i napewno będziesz zadowolony
Pozdrawiam
Bartek

Offline muzzy123

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 51
  • Tomek
« Odpowiedź #25 dnia: 04.07.2020, 00:03 »
Suzuki Swift, r 2007, 1.3 benzyna, 4 drzwiowa. Żona zakochana, a i mi się fajnie tym swiftem jeździ. Części dość tanie jak na japończyka, ostatnio za sprzęgło  i wymianę zapłaciliśmy ok 400 PLN. Jako drugie auto w rodzinie dobry wybór.

Civic 2007 mam i też polecam, ale mam diesla i to bym odradzał, ale tylko dlatego że nie wiadomo co z ropniakami UE jeszcze wymyśli i bezpieczniej benzyna, ale wersja 1.4 będzie za słaba. Ogólnie mam skrzywienie na japońce więc w tą stronę bym szedl.😅
Tomek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 04.07.2020, 01:01 »
Tak!!! Caro 1.6 GLE. Boski.
Marcin

Offline sherod

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
« Odpowiedź #27 dnia: 04.07.2020, 07:29 »
Co to, że nikt golfa nie polecił :P

A tak na serio to na Twoim miejscu celował bym na pewno w auto w benzynie (ewentualnie + LPG - trzeba sobie przeliczyć czy się opłaca, kiedy się zwróci itp.). Z doświadczenia wiem, że auto w benzynie, jeśli wykonujesz przeglądy na czas itp, jest mniej problemowe. Sprawdził bym właśnie ofertę Volkswagena (polo, golf), Opla (Corsa, Astra - moim zdaniem najlepsze modele). Ale tak jak koledzy pisali, nie skupiał bym się na konkretnym modelu. Za 20 tyś szukałbym jak najmłodszego auta oraz najprostszego (bez żadnych zbędnych pierdołów, które mogą się psuć). Takie auto nie będzie sprawiać Ci żadnych problemów. Odpuściłbym sobie auto z zagranicy. Dużo "dziadków" posiada auta o podanej przez Ciebie pojemności na sprzedaż. Wystarczy popytać. Przeważnie są to autka nowe, których są pierwszymi właścicielami. Moim zdaniem, jesli się nie spieszysz, spokojnie jesteś w stanie kupić 12-letnie autko z przebiegiem 120 tyś w tej cenie :)

Pozdrawiam.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #28 dnia: 07.07.2020, 20:17 »
Ze wskazówek na pewno skorzystam, ale kombi raczej odpada.
Martinus;
Mam 28 lat, prawko już 10 lat, zniżek wiadomych mi nie posiadam. Jakie marki mają większe a jakie mniejsze? Rozumiem, że taki Seat, fiat, czy Skoda mają mniejsze składki, ale co z Fordem, Oplem (rozumiem wyższa nieco) czy Mazdą? I chciałem się upewnić - im auto starsze, tym większa składka?
Edit: Chyba posiadam jedną wiadomą zniżkę ; za bezwypadkową jazdę ;)

Nie zapomnijcie że ubezpieczenie zależy również od miejsca zamieszkania. Duże aglomerację mają wyższe stawki.

Jak dobrze Enzo zauważył, większą składkę i to zdecydowanie bo i nawet dwukrotną zapłacisz w dużo większych miastach gdzie dochodzi częściej do wypadków, stłuczek i kolizji niż w dużo mniejszych miasteczkach.

Więcej za OC kierowca zapłaci również który nie ukończył 25 roku życia, i tutaj jest też spora różnica ( ale ona Ciebie nie dotyczy ).

Jeśli chodzi o auta to ciut więcej zapłacisz za bmw czy też audi, ale nie są to aż tak drastyczne składki wzwyż niż za inne auto, różnica 50 -100 zł . No ale przecież nie będziesz kupował jakiegoś "citroena" który Ci się nie podoba bo zapłacisz niższą składkę ;)

Jakie auto masz już na oku ?
Z poważaniem Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #29 dnia: 07.07.2020, 20:38 »
Tak!!! Caro 1.6 GLE. Boski.

Katmay chcesz : ?

- https://www.olx.pl/oferta/polonez-atu-plus-CID5-IDFEi2g.html#fd92697d8e

specjalnie dla Ciebie sprawdzę poldka za free jeśli zdecydujesz się na zakup.
Z poważaniem Marcin