Autor Wątek: Jakie auto do 20 tys., z małym silnikiem do 1,6?  (Przeczytany 6076 razy)

Offline Jaxon1992

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Witam wszystkich. Wiem że to forum wędkarskie ale może ktoś poleci jakiś używany samochód do 20 tys. Szukam czegoś z przebiegiem do 150 tys. maxymalnie 12-13 lat, z dobrą karoserią i małym silnikiem (do 1,6). Zależy mi na tym żeby samochód mało palił i opłaty były mniejsze. Słyszałem o jakichś Toyotach Yaris 1.3, ale to bardziej damski. Może znacie jakąś udanę wersję auta danego producenta? Może być to Diesel, a może benzyna.

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jakie auto do 20 tys., z małym silnikiem do 1,6?
« Odpowiedź #1 dnia: 03.07.2020, 17:35 »
Opłaty czyli masz na myśli ubezpieczenie?
Pojemność jest jedną z wielu zmiennych przy wyliczaniu ceny ubezpieczenia i to, że ma jakiś ogromny wpływ na "opłaty" nie do końca jest prawdą.
Spalanie i koszt przejechania kilometra, to już inna bajka 😁

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #2 dnia: 03.07.2020, 17:45 »
Szukam czegoś z przebiegiem do 150 tys. maxymalnie 12-13 lat,
Normalnie użytkowane auto 12-13 letnie będzie miało na liczniku  razy dwa.
Adam

Offline michal_krk

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #3 dnia: 03.07.2020, 17:57 »

Potwierdzam. W takim budżecie radziłbym też odpalić jakiś portal z ogłoszeniami, szukać w możliwie najbliższej okolicy i nie nastawiać się na konkretny model. Najłatwiej kupić szmelc jadąc do typowego Mirka handlarza 300 km od domu i na miejscu stwierdzić, że "już trudno, biorę", choć nie jest tak, jak miało być w ogłoszeniu. Liczy się tylko stan danego egzemplarza.

No i zapomnieć o mitach typu "Ford, Fiat, Francuskie"... Jak ktoś takie coś powiela, to od razu widać, że z motoryzacją za dużo kontaktu nie ma

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #4 dnia: 03.07.2020, 18:04 »
Miałem przez 10 lat clio3. Autko bezproblemowe, z bdb blachą i prostym, niezawodnym silnikiem benzynowym 1.2. Palił ok 7 litrów, głównie po mieście, często z klimą. Jedyna wada to moc tego silnika, tj. 75kM , czyli auto raczej na miasto i krótkie trasy. Byłem z niego  zadowolony. Z 20 kpln jeszcze sporo ci zostanie, a jak dobrze poszukasz to jest szansa na samochód od pierwszego właściciela kupiony w polskim salonie. Z Alkiem nie mogę się zgodzić: używam samochodu codziennie jeżdżąc „ w koło komina :) ” + raz w roku nad morze  i robię średnio ok. 10tyś km rocznie.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 03.07.2020, 18:18 »
Poszukaj sobie krajówki : fiata, opla , renault, na pewno znajdziesz coś fajnego a za 20 tys kupisz spokojnie auto z rozsądnym przebiegiem
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 03.07.2020, 18:19 »
Tylko od Ciebie auta kupować. :) Średnio kilkaset km na miesiąc.
Ile jest takich przebiegów? Napisałem tylko, że nie uwierzę w przebiegi rzędu 150 tys w aucie 12-13 letnim przy normalnej eksploatacji, a nie raz na tydzień do kościoła.
Adam

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #7 dnia: 03.07.2020, 18:20 »
Niekoniecznie, zależy, jak daleko ktoś ma do pracy. Wyjazdy na wakacje raz lub dwa w roku się nie liczą. Mniejszy samochód to często drugie auto w rodzinie, mniej eksploatowane. Ale oczywiście to nie jest reguła i najlepiej sprawdzić rzetelność przebiegu.
Co innego, jak jest to np. Volvo 2.D, jak moje. Ciężko będzie komuś uwierzyć, że po 15 latach ma nieco ponad 150 tys. A to prawda. Mając do pracy 4 km, robię rocznie ok. 7 tys.

P.S. W tym roku będzie duuużo mniej, bo pracuję zdalnie z domu. Warto o tym pamiętać sprawdzając przebiegi rejestrowane na przeglądach i tego roku nie brać pod uwagę.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #8 dnia: 03.07.2020, 18:22 »
Ja normalnie eksploatuję auto :). Nie raz na tydzień do kościoła tylko codziennie do pracy , zakupy, rodzina, ryby, tyle że wszędzie blisko :).

Offline Alek

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 03.07.2020, 18:26 »
Panowie, nie twierdzę, że nie ma takich aut. Ile jest 10 %?
Tomba, moja żona ma do pracy również 4 km w jedną stronę,  a samochód rocznie robi 20 -25  tys km. ;D
Nie jest to jedyne auto w rodzinie.
Adam

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #10 dnia: 03.07.2020, 18:28 »
Jeśli chodzi o ubezpieczenie autka to tutaj wiele czynników ma na to wpływ, nie tylko pojemność silnika ale również Twój wiek, zniżki, ile lat masz już prawko, no i niestety marka samochodu. Jest różnica między autami niemieckimi, japońskimi a francuskimi.

Silnik 1.6 , hmm... niżej nie ma co schodzić bo spalanie aż takie niższe przy mniejszym silniku nie będzie a mniej mocy czy tez momentu obrotowego owszem.

Odradzałbym komis, lepiej z prywatnych rąk no i od fana danej marki. Taki ktoś to zawsze dba o auto jak o swoją perełkę i zawsze wymienione jest na czas i na dobrych częściach .

Przejrzyj sobie Renault Mégane III 1.6 16V . Jest słaba opinia o II generacji i dlatego ceny III bardzo szybko spadają – za 20 tys. zł można już kupić przyzwoite auto (5d) z benzyniakiem 1.6 nawet z 2010 r. Silnik 1.6 16 V w Megane bardzo dobrze znosi instalację LPG, i jeśli ktoś się zdecyduje na zakup to lepiej samemu założyć gaz niż kupić auto z gazem. Spalanie Pb mieści się w max 7l.

Z minusów np. psuje się koło zmiennych faz rozrządu, ale to nie wielki koszt naprawy i po sprawie.

Po 2-gie , zwróć też uwagę na wielkość auta i do czego takie auto będzie Ci służyło i kto lub z kim będziesz jeźdźił . Bo co innego jeśli jesteś kawalerem i będziesz jeźdźił tym autem częściej sam a co innego jeśli masz żonę i 2 lub 3 dzieci, i tutaj wielkość auta też ma znaczenie.

Ostatnio głośno o "powodzi" w stolicy, może tam odpuść sobie zakup auta ;D ;D ;D
Z poważaniem Marcin

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #11 dnia: 03.07.2020, 18:32 »
Polecam Toyotę Auris 1,4 d4d. Znajdziesz w tym roczniku i tych pieniądzach

Offline Rych

• Ekspert
  • Reputacja: 33
« Odpowiedź #12 dnia: 03.07.2020, 18:45 »
Ja bym proponował poszukać na YT jakiś list np. dziesięć kombi do 10k,15k itd. Jedynie co watro, przy takich listach sprawdzić z którego roku są, żeby były aktualne. Najczęściej twórcy takich list, podają wady i zalety, wymienianych samochodów. Później jak Cie któryś zainteresuje, poszukać opinii na temat już konkretnego modelu.

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #13 dnia: 03.07.2020, 18:53 »
Opel Meriva ver. 1 benzyna + gaz. Tanie w utrzymaniu i miejsca sporo. Gaz, nie robiony u Kazia w garażu, tylko normalna instalacja jak być powinno np. BRC
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Corbi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 03.07.2020, 19:00 »
Jeżeli ma być auto do 20tys z możliwie jak najmniejszym przebiegiem, patrzylbym na coś mniejszego, ale młodszego. Nie będzie to limuzyna w środku, ale zwykłe jezdzidelko. Mogę polecić z czystym sumieniem Opla Corse D. Mam jedno takie autko w rodzinie, tyle że z silnikiem 1.2, który jest lekko zbyt słaby i wcale nie pali mniej. W tym modelu można rozglądać się za 1.4 86-100km, słyną z niezawodności, mają bardzo mało wad. Jest też 1.4T, ale raczej nie do dostania w danym przedziale cenowym.
Nadaje się do instalacji gazowej. Fajnie gdyby też była wersja ecoflex, która ma inaczej zbudowana skrzynie biegów, przez co jest minimalnie oszczedniejsza.

Renault Clio 3, tutaj oprócz najsłabsze benzyny 1.2, można brać wszystko aczkolwiek z osprzętem może być tutaj więcej problemów niż w Corsie, chociażby z elektroniką. Jak diesel to z tego co wiem, tam chyba tylko 1.5 i one spalanie się nie różniły zbytnio, więc jak się trafi to najmocniejszy.

Peugeot 207, starsze jednostki 1.4 oraz 1.6 są spoko, natomiast w nowych z oznaczeniami VTi pada rozrząd, który jest na łańcuchu. Taka wada tych silników. Diesel 1.6 jest spoko, nie ma zbytnio problemów z tego co kojarzę.

Dla siebie gdybym miał kupować, byłaby to corsa. Szukalbym z polskiego salonu oczywiście z udokumentowanym przebiegiem, wtedy ewentualnie można uwierzyć. Ale o niski przebieg może być ciężko w tej cenie bo auto już będzie miało swoje lata. Jeżeli auto nie jest z polskiego salonu, a ma wpisany jakiś tam przebieg, to równie dobrze nie muszą to wpisywać. Ludzie są naiwni i niestety w to wierzą , ze auto z 2009 roku będzie miało ponizej 100tys przebiegu. To jest 11lat jakby nie patrzeć.... więc przy używanym aucie z innego kraju, a jeszcze nie daj Boże od handlarza zapomnij o nie pchaj się w takie gowna. Współpracuje z trzema handlarzami, wykonuje dla nich autodetailing i wiem co oznacza auto od handlarza :-) u nich nie trafisz okazji i nawet na to nie licz