Autor Wątek: Kompaktowy fotel do feedera  (Przeczytany 9140 razy)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
Odp: Kompaktowy fotel do feedera
« Odpowiedź #15 dnia: 07.12.2020, 14:32 »
Używam od wielu lat tego małego Matrixa, fajny bo lekki i mały po złożeniu. Niedawno sprzedałem Prestona Monster feeder który był na pewno wygodniejszy ale zajmował za dużo miejsca w bagażniku tak żeby spakowały się wygodnie dwie osoby. Do Matrixa dokupiłem sobie teleskopowe nogi Trapera bo fabryczne są za krótkie i jest ok. Teraz największa jak dla mnie wada tego małego Matrixa jak i podobnych foteli -brak regulacji oparcia. Mam problemy z kręgosłupem lędźwiowym(myślę że to wyszło jakieś 25 lat łowienia tyczką z kosza głównie na szybko płynących rzekach gdzie nie łowi się z balkonu).
Po prostu bolą plecy po kilku godzinach siedzenia w jednej pozycji. Z doświadczenia z Monsterem który miał taką regulację wiem że co 2 godz. wystarczy przestawienie takiego oparcia o jeden "ząbek" po to tylko żeby nieznacznie zmienić pozycję i  problemu z bólem pleców nie mam. Dlatego szukam czegoś podobnego do tego Matrixa(małe, lekkie) ale koniecznie z regulacją oparcia.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 316
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 25.01.2021, 09:14 »
Szukam jakiegoś fotela dla siebie na kolejny sezon, chciałbym aby był możliwie najlżejszy. Najbliżej tego co mi pasuje jest Matrix Accesory Chair ale wydaje mi się, że ma dość krótkie oparcie. Jest cos wartego polecenia na rynku ? Ciekawy tez jest Decathlon CSB Feeder Adjust + ale nigdzie nie ma informacji o wadze.

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
Tomsza

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #18 dnia: 25.01.2021, 09:44 »
Nie wiem co chcesz robić z tym oparciem „małego” Matrixa - drzemka?
Mam małe bo jakieś 50h doświadczenia z tym fotelikiem, najdłuższa sesja 6h. Aktywne łowienie: bat i klasyk. Wzrost 191... Nigdy nic nie bilało. Kupiłbym ponownie.
Za radą kolegi moderatora dokupiłem tylko przedłużki nóg, przydały się już kilka razy.
Nie używam do tego ramienia tylko oddzielny trójnóg.
Waga/mobilność/jakość - polecam małego Matrixa.
Prawdopodobnie wiem co piszę bo mam sporo wysiedziane na koszu i cuzo f3.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 25.01.2021, 09:57 »
Mam małe bo jakieś 50h doświadczenia z tym fotelikiem, najdłuższa sesja 6h. Aktywne łowienie: bat i klasyk. Wzrost 191... Nigdy nic nie bilało. Kupiłbym ponownie.
Za radą kolegi moderatora dokupiłem tylko przedłużki nóg, przydały się już kilka razy.

Nie zamierzam drzemać, miałem wątpliwości co do wygody ale właśnie je rozwiałeś, i po to założyłem ten temat.
Podpowiesz jakiego arma, fajki do buttgripa i tacki używasz do tego fotela ?
Chciałbym zakupić kompletny zestaw.

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 25.01.2021, 10:08 »
Skoro feederowy to brałbym Matrixa ze względu na dwie przednie nogi do montażu osprzętu.
Ja używam fotela od Ms Range, który przednie nogi ma pod osprzęt, a tylne ustawione skośnie do podłoża. Ms range ma wyższe oparcie ale ma także podłokietniki, które nie każdemu pasują.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #21 dnia: 25.01.2021, 11:04 »
Matrix jest lekki, dla wyższych osób przedłużki są niezbędne, lepiej sprawdza się na lekko nachylonym brzegu niż na płaskim. Ja nie narzekam, ale znam takich co im materiał na siedzisku popękał. I oglądając to pęknięcie z bliska to nie jest wada szycia, a zużycie materiału. Słabo. Matrix jest lekki, ale można jeszcze lżej.

Flagman Light Feeder Chair (TH064). Mamy tu przynajmniej jednego takiego, co z tego krzesełka korzysta, może sięobjawi i podzieli wrażeniami :)

Offline stefan-k

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #22 dnia: 25.01.2021, 12:03 »
Mam tego małego Matrixa chyba z 6 lat -stara czarna wersja, dokupiłem sobie nogi teleskopowe Trapera. Po trzech latach materiał zaczął pękać na szwach w dwóch miejscach równolegle z dwóch stron bliżej przednich nóg na odcinkach kilku cm. Rozkręciłem go zaniosłem poszycie do tapicera i po krótkich oględzinach tych miejsc naszył mi dwa prostokątne wzmocnienia z tego samego materiału(cordura 600) kosztowało mnie to całe 30zł. Od tej pory nic już się złego nie dzieje i służy dalej

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #23 dnia: 25.01.2021, 12:29 »

Nie zamierzam drzemać, miałem wątpliwości co do wygody ale właśnie je rozwiałeś, i po to założyłem ten temat.
Podpowiesz jakiego arma, fajki do buttgripa i tacki używasz do tego fotela ?
Chciałbym zakupić kompletny zestaw.

Nie używam ramienia do tego fotela (tylko jeśli łowię z kosza).
Przy małym krzesełku Matrixa stosuję i na moje potrzeby się sprawdza:

Półka + kuweta
https://sklepdrapieznik.pl/polki-boczne-tacki-tacki-z-kuwetami/6285-polka-boczna-dzielona-z-miejscem-pod-kuwete-jaxon-ak-kze010.html
+
https://sklepdrapieznik.pl/polki-boczne-tacki-tacki-z-kuwetami/6284-kuweta-jaxon-rh-201.html

Trójnóg + podpórka
https://sklepdrapieznik.pl/trojnogi/18847-trojnog-preston-pro-tripod-standard.html
(drogi ale jakość… zakup na lata)
+
https://sklepdrapieznik.pl/podporki-typu-feeder/11379-podporka-preston-flat-feeder-rest.html

Uchwyt dolnik lub odłożenie bata:
https://allegro.pl/oferta/traper-uchwyt-hak-do-wedziska-gst-z-neoprenem-8122963162

Przedłużki:
https://feedersklep.pl/produkt/matrix-leg-extension-25mm-dlugosc-15cm/
są i 30cm, na moje łowiska zwykle nie potrzebne nic a okazjonalnie 15tki

To mój „lekki” zestaw, wiadomo że nie jest super komfortowy jak przy większych tacach czy walizkach ale celowo tak go zestawiłem bo to nie kosz.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 25.01.2021, 12:31 »
Dzięki Panowie za podpowiedzi, co do wzrostu mam 183 cm i +/- 89 kg więc raczej w standardzie się mieszczę.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 25.01.2021, 13:57 »
Przerobiłem kilka foteli i od 2 lat mam i uważam ża jeden z lepszych zakupów ( niestety drogi )
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2227
  • MFT
« Odpowiedź #26 dnia: 25.01.2021, 14:46 »
Mam tego małego Matrixa chyba z 6 lat -stara czarna wersja, dokupiłem sobie nogi teleskopowe Trapera. Po trzech latach materiał zaczął pękać na szwach w dwóch miejscach równolegle z dwóch stron bliżej przednich nóg na odcinkach kilku cm. Rozkręciłem go zaniosłem poszycie do tapicera i po krótkich oględzinach tych miejsc naszył mi dwa prostokątne wzmocnienia z tego samego materiału(cordura 600) kosztowało mnie to całe 30zł. Od tej pory nic już się złego nie dzieje i służy dalej

Koniu o mnie pisał. Tak, poszedł mi szew pod dupą. Ale planowałem właśnie iść do szewca i coś takiego jak powyżej kolega pisze mu zasugerować. Widzę, że cena straszna :D Po takim zabiegu będzie służył kolejne lata. Konstrukcyjnie nie ma się do czego przyczepić. (Tylko trzeba pamiętać, żeby dokupić te krótsze przedłużki, bo bez nich rozbudowa fotela może być problematyczna).
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #27 dnia: 25.01.2021, 18:17 »
Ja mogę z czystym sumieniem polecić Matrixa. Lekki kompaktowy, mógłby być lepiej wyprofilowany pod plecy ale nie ma tragedii. Ogólnie za te pieniądze kupiłbym drugi raz bez wahania. Tak wygląda moje stanowisko po rozbudowaniu. W tym roku wymieniłem tylko tylne ramię na podwójną fajkę z Matrixa wersję short. Feeder Arm to Preston Offbox36 XS. Półka boczna to moja przeróbka, którą jeszcze ulepszam i zamierzam zrobić małą prezentację w przyszłości. Jak się nie chcesz bawić to polecam Flagmana z kuwetą i daszkiem. Butrest to znienawidzona przez część użytkowników podróbka Guru od Mistrala ;)

Offline Tomnick

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #28 dnia: 25.01.2021, 18:25 »
Kamil, jakiej firmy jest ten podnóżek?
Tomek

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #29 dnia: 25.01.2021, 18:36 »
Kamil, jakiej firmy jest ten podnóżek?
A to jest Browning Black Magic przerobiony pod ten fotel bo oryginalnie nie pasował. Kupiłem na Angling Direct w przeliczeniu za 150 zł, także taniocha i dostosowałem do potrzeb. Inną opcją jest też Uniwersalny podnóżek Browninga.