Autor Wątek: Ocena zestawu gruntowego: wędka, kołowrotek, żyłka  (Przeczytany 3343 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Hej :)

Od dłuższego czasu zastanawiałem sie nad pierwszym zestawem typu feder (wcześniej ponad 15 lat splawik - od dzieciaka) i dzisiaj skompletowalem i zamówiłem takie rzeczy:

1. kołowrotek Okuma 8k ( Udalo mi sie wyrwać ostatnia sztukę na promce 250 zl :) )
2. wędzisko Flagman cast master method feeder 3,6 m
3. żyłka Daiwa Hyper sensor 0.26mm 1.9 km

Calosc z przesyłka wyszla mi ok. 580zl. Musze jedynie dokupic rurke antyplataniowa, koszyczek i kretliki co pewnie wyjdzie +/- 20 zl.

- Podporki posiadam klasyczne - 2 sztuki widelek na ktorych mam zamiar ten zestaw trzymac (szczytowka i przed kolowrotkiem - zeby ryba nie wciagnela wedki (patent rowniez z forum) )

Jest to moj pierwszy zestaw gruntowy a sam jestem poczatkujacym jezeli chodzi o metode drgajacej szczytówki (Zainspirowal mnie kuzyn na ktorego wedke wyciagnalem pare ladnych leszczy nad wloszakowickim jeziorem).

Przesiaduje głownie na komercji, gdzie głębokość na środku dochodzi nawet do 10m a rybki do 15-20kg.

Składając zestaw posiłkowałem sie głównie opiniami na tym forum - ponad 5h szukania, porownywania itp :)

Czy powyższy zestaw jest dobrym wyborem?

Edycja administratora (pisownia):
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3025.0
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Ocena zestawu gruntowego: wędka, kołowrotek, żyłka
« Odpowiedź #1 dnia: 31.07.2020, 00:06 »
Skladajac zestaw posilkowalem sie glownie opiniami na tym forum - ponad 5h szukania, porownywania itp :)

Nie wierzę, że ktoś zaproponował kołowrotek karpiowy jakim jest okuma do feedera. Na Twoim miejscu wymieniłbym ten kołowrotek na coś dużo lżejszego w rozmiarze 4000 lub 5000.

Polecam ten wątek: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.msg480978#msg480978

Dopiero zobaczyłem, że ten kołowrotek waży prawie 800 gramów :D ręka Ci chłopie odpadnie :D
Robert

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 31.07.2020, 00:13 »
Skladajac zestaw posilkowalem sie glownie opiniami na tym forum - ponad 5h szukania, porownywania itp :)

Nie wierzę, że ktoś zaproponował kołowrotek karpiowy jakim jest okuma do feedera. Na Twoim miejscu wymieniłbym ten kołowrotek na coś dużo lżejszego w rozmiarze 4000 lub 5000.

Kolowrotek wzialem glownie ze wzgledu na okazyjna cene oraz szereg pozytywnych opini w internecie. Co do ciezaru to lubie dociazona rekojesc. Moja obecna splawikowka (teleskop) wazy ponad 2kg i nie sprawia mi to problemu.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #3 dnia: 31.07.2020, 00:26 »
To taki żart, ktoś wkręca nas :beer: 5h czytania forum i okuma 8k do feedera grubo.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 31.07.2020, 00:32 »
To taki żart, ktoś wkręca nas :beer: 5h czytania forum i okuma 8k do feedera grubo.

No ale oprocz wagi jakkolwiek ten kolowrotek wadzi z federem ? Czas podany wyzej to +/- tego co spedzilem glownie na czytaniu opinii bardziej doswiadczonych ludzi na temat poszczegolnych elementow. Mialem do wyboru rowniez EOS 10000, ktory jest raptem 150g lzejszy a nadal swietnie sie sprawuje u mojego znajomego na federze daivy.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
« Odpowiedź #5 dnia: 31.07.2020, 06:39 »
To jest kołowrotek do rzutu karpiowy, duży, ciężki , duża srednica szpuli do karpiowek gdzie pierwsza przelotka jest znacznie odsunięta i zazwyczaj ma 50mm . Feeder 3,6 ma dużo bliżej przelotkę i przy dobrych wiatrach 24mm
To już nie mówiąc nic o wadze zobacz ile żyłki trzeba nawiązać 0,35 550m to ile tej 0,26 kilometr :facepalm:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #6 dnia: 31.07.2020, 07:34 »
Kolego, nikt nie pisze, że kołowrotek, który kupiłeś, jest zły/kiepski. To bardzo dobra maszynka. Ale nie do tego, do czego ją kupiłeś.

To tak, jakbyś stwierdził, że spodobały Ci się wycieczki rowerowe po lasach i kupiłeś sobie... kolarzówkę, bo dobre opinie o niej czytałeś w sieci.

Przejrzyj ten temat:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Rurka anty to relikt przeszłości. Poczytaj, jak się robi np. skrętkę.

I teraz ostatnie. Napisałeś kilka rzeczy takich, że mam wrażenie, że ten wątek to jakaś prowokacja. Jeśli nią nie jest, to zastanów się, jak bardzo dziwnych wyborów dokonałeś, skoro tak pomyślałem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #7 dnia: 31.07.2020, 07:40 »
Miałem raz tą Okumę podpiętą do feedera 3,9  i to jest przesada przy aktywnym łowieniu. Nawet jak dla mnie , gdzie lubię duże kołowrotki. Weź go zwróć jak możesz , albo odsprzedaj. Jest sporo fajnych Okum bardziej pasujących do tego kija.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 31.07.2020, 08:18 »
Kolego, nikt nie pisze, że kołowrotek, który kupiłeś, jest zły/kiepski. To bardzo dobra maszynka. Ale nie do tego, do czego ją kupiłeś.

To tak, jakbyś stwierdził, że spodobały Ci się wycieczki rowerowe po lasach i kupiłeś sobie... kolarzówkę, bo dobre opinie o niej czytałeś w sieci.

Przejrzyj ten temat:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0

Rurka anty to relikt przeszłości. Poczytaj, jak się robi np. skrętkę.

I teraz ostatnie. Napisałeś kilka rzeczy takich, że mam wrażenie, że ten wątek to jakaś prowokacja. Jeśli nią nie jest, to zastanów się, jak bardzo dziwnych wyborów dokonałeś, skoro tak pomyślałem.

Dziekuje wszystkim za odpowiedz. Nie to nie jest prowokacja - tak jak wspomnialem jestem osoba poczatkujaca i kompletnie nie mialem zamiaru wszczynac jakiejkolwiek prowokacji. Jezeli tak to odebraliscie to przepraszam :) Mam 14 dni na zwrot kolowrotka, takze nawet go nie odpakuje tylko od razu odesle.

Rozumiem, ze reszta zesawtu jak kij i zylka jest okej ? Byl bym rowniez wdzieczny za doradzenie jakiegos kolowroteczka do 300 zl na szybko ;)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 31.07.2020, 08:22 »
Kij i żyłka ok.
Resztę masz w podlinkowanym temacie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 31.07.2020, 08:40 »
Kij i żyłka ok.
Resztę masz w podlinkowanym temacie.

Dzieki ;)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 31.07.2020, 08:45 »
Za tą cenę to bym ten kołowrotek zostawił na zapas a dokupił inny ;D

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #12 dnia: 31.07.2020, 08:48 »

Dziekuje wszystkim za odpowiedz. Nie to nie jest prowokacja - tak jak wspomnialem jestem osoba poczatkujaca i kompletnie nie mialem zamiaru wszczynac jakiejkolwiek prowokacji. Jezeli tak to odebraliscie to przepraszam :) Mam 14 dni na zwrot kolowrotka, takze nawet go nie odpakuje tylko od razu odesle.

Rozumiem, ze reszta zesawtu jak kij i zylka jest okej ? Byl bym rowniez wdzieczny za doradzenie jakiegos kolowroteczka do 300 zl na szybko ;)
Nie wiem czy wędkujesz z wolnym biegiem w kołowrotku, mi często się przydaje jak wędkuję rekreacyjnie z rodzinką i często odchodzę od wędzisk, dlatego korzystam z takich na niektórych wędziskach. Ten jesli lubisz większe kręcioły lub jego odpowiednik w rozmiarze 4000, mam i taki i taki, większe są pod kije 3,9 u mnie podpięte a mniejsze pod 3.3m https://sklepdrapieznik.pl/sklep/okuma/29925-okuma-dynadrag-xp-baitfeeder-6000.html
Jeśli nie lubisz z wolnym biegiem to tu masz fajny kręcioł DRAGON MEGABAITS STEALTH FEEDER FD1150i

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 31.07.2020, 08:51 »

Nie wiem czy wędkujesz z wolnym biegiem w kołowrotku, mi często się przydaje jak wędkuję rekreacyjnie z rodzinką i często odchodzę od wędzisk, dlatego korzystam z takich na niektórych wędziskach. Ten jesli lubisz większe kręcioły lub jego odpowiednik w rozmiarze 4000, mam i taki i taki, większe są pod kije 3,9 u mnie podpięte a mniejsze pod 3.3m https://sklepdrapieznik.pl/sklep/okuma/29925-okuma-dynadrag-xp-baitfeeder-6000.html
Jeśli nie lubisz z wolnym biegiem to tu masz fajny kręcioł DRAGON MEGABAITS STEALTH FEEDER FD1150i

Mam stary kolowrotek z tylnim hamulcem, tazke wolnego biegu jeszcze nie uswiadczylem. Ten podlinkowany kreciol wyglada fajnie. Poczekam jeszcze na pare innych propozycji :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 31.07.2020, 08:59 »
Najlepiej udaj się do jakiegoś sklepu wędkarskiego by pomacać dostępne kołowrotki w odpowiednim rozmiarze 4000-5000.
Feederek to aktywne łowienie, finezyjne a taka kobyła jest zbędna. To forum to ogrom wiedzy technik jak i informacji o sprzęcie wędkarskim. Są zamieszczone linki z filmami.
Kilka wieczorów poświeć nad tym forum bo naprawdę warto.