Autor Wątek: Greys Prodigy TXL Barbel 1.75lb  (Przeczytany 4877 razy)

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
Greys Prodigy TXL Barbel 1.75lb
« dnia: 26.07.2015, 14:24 »
Szukam wędki typu barbel z wymiennymi topami avon i quiver. Warunek jest taki, żeby był 3-składowy. W oko wpadł mi właśnie Greys Prodigy TXL Barbel 1.75lb. Większość wędek brzanowych to z tego co widzę kije 2-częściowe. Ten opisany jest jako 3-składowy. Niestety w sieci nie znalazłem dokładniejszych zdjęć tej wędki. Mam rozumieć, że kij będzie podzielony na 3 równe części czyli część z dolnikiem, część środkową i do tego dwa topy - jeden avon i drugi quiver z wymiennymi szczytówkami?

Kija chciałbym używać głównie jako feedera, ale czasami lubię połowić z hangerami i wtedy można by założyć top avon. Szczytówki są stosunkowo delikatne i cw, które umożliwia podnęcenie mini spombem. Pasowałoby mi to.

Mieliście może jakąś styczność z tymi kijami?

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Greys Prodigy TXL Barbel 1.75lb
« Odpowiedź #1 dnia: 26.07.2015, 21:15 »
Ten opisany jest jako 3-składowy.

Wersja przed liftingiem ("TX" zamiast "TXL"):

Kij jest 2-składowy: dolnik + top avonowy albo top quiverowy (z trzema wymiennymi tipami).

Offline sander

« Odpowiedź #2 dnia: 26.07.2015, 22:15 »
Dzięki za odpowiedź. Szkoda :-\ Nie daje mi jednak spokoju wypowiedź jednego z użytkowników forum fishingmagic:

"I have the Greys Prodigy 1.75lb t/c in both the 2 piece and 3 piece, and I have nothing but praise for them.
When looking around, particularly on e-bay, be careful as people often describe the 2 piece as being a 3 piece, seemingly they count the butt, the top and the quiver sections as 3. The real Prodigy 3 piece actually comes in 4 pieces, the butt, the middle, the top and the quiver section."

Może mój angielski nie jest perfect, ale wynikałoby z tego, że jest jednak wersja typowo 3-składowa, gdzie trzecia część to wymiennie topy avon lub quiver.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 26.07.2015, 22:59 »
Chyba rzeczywiście brzanowy "TX" (produkowany do 2013 roku) występował w dwóch odmianach składowych, ale po liftingu został tylko trójskład.

Offline sander

« Odpowiedź #4 dnia: 27.07.2015, 13:14 »
Pytałem o tego Greysa w tedcarter.uk. Dostałem odpowiedź:

"This is a 12ft rod that is made up with 3 separate sections.

With this in mind once it is broken down it is 4ft long."

Wynika z tego, że długość transportowa to około 120cm czyli muszą być 3 równe składy.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 27.07.2015, 22:27 »
Daiwa 2214 mocne 3 skladowe wedzisko mozesz z tego zrobic i feedera i typowa brzanowke sam sie przymierzam do kupna dwoch sztuk.

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline sander

« Odpowiedź #6 dnia: 27.07.2015, 23:33 »
Daiwa 2214 mocne 3 skladowe wedzisko mozesz z tego zrobic i feedera i typowa brzanowke sam sie przymierzam do kupna dwoch sztuk.

Fajna wędka, ale ja potrzebuje kija 3-składowego ze względu na transport. To jest dwu składowe czyli po złożeniu ma 2 składy i niestety długość transportową w okolicy 190cm.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #7 dnia: 28.07.2015, 12:23 »
Daiwa 2214 to kij 3 sekcyjny ale ze wzgledu  na mozliwosc wyboru krzywej ugiecia jest dzielony asymetrycznie bodajrze 188 najdluzsza czesc

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline sander

« Odpowiedź #8 dnia: 28.07.2015, 16:56 »
"3 sekcyjny"-"2 składowy" trochę się nie rozumiemy :) Podana przez Ciebie daiwa rzeczywiście jest 3 sekcyjna w takim sensie, że ma 3 sekcje w tym dwie używane zamiennie. W trakcie łowienia składa się z dwóch składów. Ja szukam kija 3-składowego, który do łowienia składa się z trzech zbliżonych/równych długością części. Chodzi mi o długość transportową. Nie  mogę sobie pozwolić na dwuskład choć rzeczywiście w takich wędkach, zwłaszcza angielskich, jest świetny wybór...