Autor Wątek: Kosz wędkarski - siedzisko obrotowe  (Przeczytany 4056 razy)

Offline krzewi7

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
Kosz wędkarski - siedzisko obrotowe
« dnia: 07.08.2020, 11:22 »
Jaki kosz byście polecili? Mam trzy modele na oku i nie wiem na jaki się zdecydować. Rozbieżność cenowa jest tylko pytanie czy warto dopłacać. Mam na myśli kosz flagman, matrixa i Prestona oczywiście siedzisko z oparciem.

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kosz wędkarski
« Odpowiedź #2 dnia: 07.08.2020, 13:47 »
Też miałem dylemat. Wybrałem matrixa ze względu na wagę. Łowi się bajka a w cenie siedzisko do tyczki ;)

Ale nie mam porównania do innego kosza

Offline krzewi7

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07.08.2020, 14:09 »
Matrix z tego co czytałem ma najcieńsza nogę d25 tylko czy to się jakoś przekłada na stabilność czy bardziej chodzi o wytrzymałość?

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.08.2020, 14:18 »
troszkę napewno ale ja wymieniam przednie  długie nogi nie nieteleskopowe i bedzię jeszcze stabilniej. Ale i tak nie ma porównania z fotelem względem stabilności  ;)

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07.08.2020, 14:47 »
Matrix z tego co czytałem ma najcieńsza nogę d25 tylko czy to się jakoś przekłada na stabilność czy bardziej chodzi o wytrzymałość?

Od 10 lat łowię z kosza marki Sensas...6 nóg fi 25. Wszystko jest stabilne i wytrzymałe - ważę 100+. Kosz był montowany na płaskim trawiastym brzegu, jak i na betonowych skośnych brzegach. Nie ma co sztucznie podnosić sobie wagi kosza dzięki nogami fi 36.

Offline krzewi7

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07.08.2020, 15:51 »
Cenna informacja dlatego pytamy czy jest sens dokładać

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Odp: Kosz wędkarski - siedzisko obrotowe
« Odpowiedź #7 dnia: 09.10.2020, 11:19 »
Czesc, jaki modl wybrales finalnie?
Miales okazje przetestowac w sklepie kazdy z koszy? (ciekawi mnie jaka jest roznica w wielkosci siedzisk i ich stabilnosci 'obrotowej', tj czy mechanizm obrotowy stawia odpowiedni opor, by nie czuc sie jak na taborecie obrotowym)

L.M.

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #8 dnia: 09.10.2020, 19:07 »
Gdybym ponownie wybierał kosz zwróciłbym uwagę czy wybrany model ma możliwość dokupienia akcesoryjnych przednich nóg do podnóżka dłuższych od oryginalnych. Zwykle ten argument nie pojawia się przy dyskusji w temacie podpórki dla tyłka.
Ostatnio dwukrotnie zabrakło mi kilka/naście centymetrów długości przednich nóg podnóżka przy rozkładaniu się w preferowanym miejscu na dosyć "krótko-stromym" brzegu (Jegiel...) i musiałem odsunąć się trochę od wody żeby złapać poziom, czego nie lubię.

Reszta to już kwestia gustu i zasobności portfela, nogi 25/36 to (jak pisze kolega wyżej) także odrobinę rozdmuchany temat, zwłaszcza jeśli nie startujesz zawodniczo 2x tydzień.
Ciekawą obserwacją jest przejrzenie ogłoszeń koszy używanych, pewne modele/producenci pojawiają się nagminnie a inni sporadycznie, prawdopodobnie zadowoleni użytkownicy nie pozbywają się ich latami lub rozchodzą się jak dobre auta wśród znajomych.

I jeszcze kwestia wagi kosza: przywiązywałem do tego dużą (heh) wagę przed zakupem a potem ... niosłem kosz na ramieniu/pasie dosłownie raz! Jeśli zakładasz kupno wózka/systemu transportowego do tego co kupisz to w praktyce waga nie ma większego znaczenia.
Zwykle działa Pareto i prawdopodobnie jesteś w stanie określić gdzie w >80% (jakie łowiska/miejscówki) będziesz użytkował kosz i jak daleko zwykle stoi auto.

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #9 dnia: 09.10.2020, 20:21 »
Dzieki, to bardzo cenne uwagi ;-).
Pozdrawiam.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 10.10.2020, 10:07 »
Według mnie z tych trzech propozycji jakie daje autor wątku, wybór jest oczywisty - Flagman!

Przede wszystkim cena jest tu ważna, mamy do dyspozycji kosz z dodatkową komorą, pozostałe mają tylko podstawowe. I mimo to jest dużo tańszy. To już spora różnica, taki box kosztuje ponad sto funtów. Kolejna rzecz to nogi 36mm. O ile też nie uważam, że typowe 25 mm są złe, to jednak przy siedzisku obrotowym ma to bardzo duże znaczenie. Bo opierając się plecami kosz może się bujać. Więc mocniejsze nogi będą tutaj błogosławieństwem. Co innego siedzieć na zwykłym siedzisku.
Lucjan

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #11 dnia: 10.10.2020, 14:02 »
Są może takie kosze z obrotowym siedziskiem które mają zamalowane lub mają możliwość zamontowania takiego czegoś (nie wiem jak się to fachowo nazywa) gdzie można włożyć koniec tyczki/bata? Tak jakbym nagle zachciał połowić tyczką/batem.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 10.10.2020, 14:08 »
Zapomieliście o koszu który pierwszy pojawił się na rynku Polskim, kosz Genlog który w 2019 podbił Polski rynek i od sierpnia 2019 był niedostępny. Wczoraj zauważyłem że dotarł do Polski i jest znowu w sprzedaży. Mam Polecam :thumbup: Niestety cena jaka w tej chwili obowiązuje ??? ???
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Rielan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 10.10.2020, 17:17 »
Niestety cena jaka w tej chwili obowiązuje ??? ???

Zmieniło się coś w tym koszu, czy pomimo braku poprawy jakości, od tak podrożał o 800 zł? :D
Robert

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 10.10.2020, 17:31 »
Nie widziałem wersji 2020 ale jeśli zdjęcia nie kłamią to nie widze różnicy, moim skromnym zdaniem cena z 2019 była ok ale w polityke cenową firmy się nie mieszam.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "