Jakiś czas temu szukałem krótkiego Matcha, niestety w branży forumowej jest dość mało informacji na ten temat więc postanowiłem zrobić małe podsumowanie tego co mi się udało znaleźć i wytestować.
Ja szukałem dla siebie krótkiego Matcha ponieważ tradycyjny 13/14ft jest dla mnie nie wygodny, akweny na których łowię też są niezbyt wielkie i głębokie aczęsto mam ograniczone miejsce. Nie nastawiam się na dany gatunek, bardzo lubię łowić na Waggler karpie kilku kołowe. Pellet Wagglera jeszcze nie próbowałem ale może w tym roku się skusze.
Daiwa Yank n Bank Match Pellet Waggler 3,30 (Obie wersje)- Praca progresywna czuć zapas mocy w dolniku, bardzo fajnie czuje się na niej zrywy nawet małej płotki, spokojnie sobie radzi z dużymi rybami. Wędka na tyle ładna, że żona mi ją ukradła działa w zestawie z Daiwa NInja 2500.
Preston Tyson Pellet Waggler 3,30- największe zaskoczenia, bardziej delikatna, akcja paraboliczna. Idealna do łowienia małych i średnich ryb ale z karpiem 5kg da radę. Idealnie wpisała się w to czego szukałem. U mnie najlepiej do niej przypasował stary Aero GT 3010.
Browning CK Micro Waggler 3m- świetnie zrobiona wędka, zdecydowanie delikatniejsza przy 3kg karpiu trzeba pomęczyć rybę i najlepiej mieć dużo miejsca wokoło.
Preston Supera Pellet Waggler 3,30- świetna wędka jak wszystkie Supery, czuć każdy ruch ryby jednak przy parametrach Tysona nie widzę sensu płacić 2x.
Shimano Speedmaster Float 3,35- mięciutka (jak to krótkie Shimano) mega ładnie wykonana, krótki dolnik pomaga w operowaniu wędka.
Poniżej lista lekkich matchy jakie znam, może ktoś używał to coś dopisze.
Maver Reality/ Reality Pro Match 11ft
Matrix Ultra-C Pellet Waggler
Guru Aventus Float 11 ft
Shimano Aernos Commercial Float 3,35
Shimano Forcemaster Float 11ft