Autor Wątek: Szczytówka do Flagmana - 1,5 oz vs 2 oz  (Przeczytany 4453 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Szczytówka do Flagmana - 1,5 oz vs 2 oz
« dnia: 25.08.2020, 23:04 »
Hej,
Na moje nieszczęście podczas dzisiejszego łapania strzeliła mi szczytówka w moim Flagmanie cast master. Podczas rzutu, w bardzo dziwnym miejscu (albo lekko żyłka się zaplątała, albo sama szczytówka była uszkodzona). Używam na niej podajnika 40g i przez ostatnie 8 wypadów nie było problemów. W zapasie miałem szklana szczytówkę 1.5oz. Czy ten 0.5 oz jest w jakikolwiek sposób znaczący ? Pytam, ponieważ nie wiem, czy nie zamówić nowej 2oz.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
Odp: Szczytówka do Flagmana - 1,5 oz vs 2 oz
« Odpowiedź #1 dnia: 25.08.2020, 23:12 »
Jeśli 1,5 oz była szklana, a 2 oz węglowa to dla mnie osobiście ma to znaczenie.
Węgiel jest szybszy i bardziej "elektryczny".
Paweł.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 25.08.2020, 23:20 »
hmm na drapieżniku znalazłem szczytówki 4oz z flagmana 3.3 140cw. Mój to 3.6m 100cw - Będzie pasować ?
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #3 dnia: 25.08.2020, 23:22 »
Szczytówki 4oz  prawdopodobnie nie napniesz poprawnie podajnikiem 40g. Dodatkowo sygnalizacja delikatnych skubnięć będzie mało widoczna. Szukaj 1,5 oz , max 2

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 25.08.2020, 23:36 »
Szczytówki 4oz  prawdopodobnie nie napniesz poprawnie podajnikiem 40g. Dodatkowo sygnalizacja delikatnych skubnięć będzie mało widoczna. Szukaj 1,5 oz , max 2

Obecnie mam  1.5 szklaną. Podajnik prawdopodobnie wzrośnie do 50g. Będzie ok  ?
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 25.08.2020, 23:39 »
Zgodnie z matematyką:
1 uncja = 28.3495231 gramów

Teoretycznie, szczytówka 4 oz to zdecydowania za mocna szczytówka do podajnika 50 g.
Niestety oznaczenia szczytówek są dość umowne. Miałem wędki, gdzie szczytówka 1 oz była sztywniejsza od 2 oz :(
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #6 dnia: 25.08.2020, 23:59 »
Powoli,
Spróbuj połowić szczytówką, która Ci została. Zamów od razu 2.0 oz lub dwie albo włącz powiadomienie o dostępności dla szczytówki do Twojej wędki w D.
Te 0,5 oz różnicy dla szczytówki szklanej i węglowej to może być bardzo dużo, zwłaszcza u Flagmana. Szklaki są dużo bardziej miękkie.
Kupując zamienniki musisz zwrócić uwagę na średnicę osadzenia szczytówki. Musi pasować.
A 4 oz to tej wędki? Da się  łowić. Nawet bez szczytówki się da. Ale najlepiej na dedykowaną do tej wędki szczytówkę.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 26.08.2020, 00:04 »
Z opisu producenta wędka jest przeznaczona w szczególności na karpie i amury, oraz najlepiej się ładuje przy koszykach 60-80 gr. Tak, że ja bym na twoim miejscu założył tę 50 gr i z za ucha ile fabryka dała. Pewnie te szczytówki mają zaniżone wartości. Możesz nad woda zrobić test z różnymi gramaturami koszyków , przy napinaniu szczytówki koszyk nie powinien się przesuwać po dnie.

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 26.08.2020, 00:12 »
Dzięki Panowie :) Dam szanse tej 1.5 i przetestuje ją bardziej na nowych mikado 50g. Na 40 dawała radę, ale brań nie było więc ciężko stwierdzić jak będzie pracować pod rybą :/
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 220
« Odpowiedź #9 dnia: 26.08.2020, 00:53 »
Ta szczytówka 4oz to pewnie jest do squadrona pro feeder. Nie będzie pasować pod cast mastera.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #10 dnia: 26.08.2020, 08:13 »
Dzięki Panowie :) Dam szanse tej 1.5 i przetestuje ją bardziej na nowych mikado 50g. Na 40 dawała radę, ale brań nie było więc ciężko stwierdzić jak będzie pracować pod rybą :/
Sama szczytowka nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o pracę  pod rybą. Tu bardziejj chodzi o sygnalizację brań.

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 235
« Odpowiedź #11 dnia: 26.08.2020, 20:58 »
Hej,
Na moje nieszczęście podczas dzisiejszego łapania strzeliła mi szczytówka w moim flagmanie cast master. Podczas rzutu, w bardzo dziwnym miejscu (albo lekko zyłka się zaplątała, albo sama szczytówka była uszkodzona). Używam na niej podajnika 40g i przez ostatnie 8 wypadów nie było problemów. W zapasie miałem szklana szczytówkę 1.5oz. Czy ten 0.5 oz jest w jakikolwiek sposób znaczący ? Pytam, ponieważ nie wiem, czy nie zamówić nowej 2oz.
Zamiast zamawiać oryginalną szczytówkę 2 oz Flagmana możesz zakupić szczytówkę uniwersalną koloru czerwonego Jaxona. Jest ona odpowiednikiem szczytówki Flagmana 2 oz. Testowane w praktyce na federze Flagman Legend z podajnikiem method feeder 30 g + pellet w podajniku. Szczytówka ładnie pokazuje brania zarówno karasi wielkości dłoni jak i kilkukilowych karpiszonów.
Marcin

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 27.08.2020, 00:01 »
Hej,
Na moje nieszczęście podczas dzisiejszego łapania strzeliła mi szczytówka w moim flagmanie cast master. Podczas rzutu, w bardzo dziwnym miejscu (albo lekko zyłka się zaplątała, albo sama szczytówka była uszkodzona). Używam na niej podajnika 40g i przez ostatnie 8 wypadów nie było problemów. W zapasie miałem szklana szczytówkę 1.5oz. Czy ten 0.5 oz jest w jakikolwiek sposób znaczący ? Pytam, ponieważ nie wiem, czy nie zamówić nowej 2oz.
Zamiast zamawiać oryginalną szczytówkę 2 oz Flagmana możesz zakupić szczytówkę uniwersalną koloru czerwonego Jaxona. Jest ona odpowiednikiem szczytówki Flagmana 2 oz. Testowane w praktyce na federze Flagman Legend z podajnikiem method feeder 30 g + pellet w podajniku. Szczytówka ładnie pokazuje brania zarówno karasi wielkości dłoni jak i kilkukilowych karpiszonów.

I jest zdecydowanie tańsza :) Szkło 14 ziko a węgiel 22, gdzie oryginał flagmana 40 ziko. Mega dzięki za info !
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #13 dnia: 27.08.2020, 01:22 »
zlamana szczytowa moze byc zwiazana ze skrecona zylka po kilku sesjach wedkarskich. Warto to kontrolowac co jakis czas i odciac pare pierwszych metrow zylki albo uzyc spin doctora. Skrecona zylka podczas wyrzutu na tendencje do obwijania sie wokol przelotek szczytowki i potem nieszczescie gotowe szczegolnie przy weglowych szczytowkach

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #14 dnia: 27.08.2020, 11:39 »
Hej,

Węglową dobierałeś? Też mam uszkodzoną 2oz w cast master ze i się zastanawiam jaka kupić?