Autor Wątek: Uszkodzony samochód - co robić dalej?  (Przeczytany 4966 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Uszkodzony samochód - co robić dalej?
« Odpowiedź #15 dnia: 31.08.2020, 22:32 »
Dzięki koledzy za pomoc. Samochód na lawecie pojechał do ASO i dziwna sprawa. Pojazd jeszcze nie wyceniony do naprawy, nie było oględzin a tu telefon do zony bo ona jest w dowodzie rejestracyjnym. Pan z ASO powiedział że ciężka sprawa ale ktoś z pracowników był by chętny do zakupu. I co dalej ?
Jurek, czasami ludzie nie chcą aut po uszkodzeniach i je sprzedają. Pracownicy warsztatów znają koszty naprawy i próbują wyłapać takie okazje. Jeśli więc chcesz sprzedać i kupić nowe to twardo negocjuj cenę. Jeśli zaś chcesz naprawiać to odmów. Chociaż, jeśli masz pełne ubezpieczenie to zwyżka AC trafi Cię taka sama niezależnie od wycenionych kosztów a całość kosztów naprawy pójdzie do ASO z Twojego ubezpieczenia.

Warto parę złotych wydač na ochronę zniżek.
Wtedy 2 szkody w roku ubezpieczeniowym z AC przechodzą bez zwyżki.
Ale szkody odbiją sobie na zwyżce ubezpieczenia w kolejnych latach. Więc nie warto. Przechodziłem, więc wiem. Za odprysk na zderzaku :facepalm:
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 01.09.2020, 09:08 »
Jurku - zależy jak auto jest uszkodzone. Jeśli drzewo/konar zgniótł dach lub jego część (do tego pogięte słupki, drzwi, wybite szyby, wystrzelone poduszki w desce rozdzielczej), to cała sprawa może skończyć się werdyktem ubezpieczalni: "szkoda całkowita", tj. koszty naprawy przekraczają znaczny procent (nie pamiętam, ile procent - chyba 40-50%) obecnej (wersja, model, rocznik, itp. detale) wartości auta. Wtedy ubezpieczalnia wypłaca tylko kasę (i tu znowu jest to jakiś procent obecnej wartości auta, np. 75%) i naprawa nie jest wykonywana. Auto idzie na złom/kasację.
Ten gościu z ASO , z ofertą zakupu, może mieć uczciwe zamiary, ale... ludzie są różni.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Darek_Darek1968

• Ekspert
  • Reputacja: 60
« Odpowiedź #17 dnia: 01.09.2020, 09:20 »
Szkoda całkowita, to 70% lub koszt naprawy przekraczający wartość pojazdu.
Odszkodowanie to: wartość auta na dzień zdarzenia minus wartość wraku.
Niektóre firmy biorą sprzedaż wraku na siebie i dostajesz wtedy sumę ubezpieczenia z dnia zdarzenia.
Możesz też sam sprzedawać wrak lub go remontować.
Ubezpieczając auto może sobie zażyczyć aby suma ubezpieczenia była taka sama przez cały okres ubezpieczenia ale oczywiście to kosztuje.
Możemy również, najczęściej dodatkowo płacąc, mieć opcję bez konsumpcji sumy ubezpieczenia.
Przy nowszych autach nie ma sensu kopać się z koniem i przy ubezpieczaniu trzeba brać likwidację serwisową, zamiast kosztorysowej.

Ogólnie, temat rzeka i każdy przypadek jest indywidualny.
Jak już było wspomniane odszkodowanie z OC zarządcy terenu, to ciężka sprawa.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #18 dnia: 01.09.2020, 09:36 »
Nie jest to wcale kolorowe rozwiązanie, raz, że przy sporej wartości auta ochrona zniżek to koszt kilku stówek, a dwa, że należy pamiętać, że jest to tylko wola (umowa) z tym jednym towarzystwem, że nie zrobi zwyżki, szkody i tak idą do UFG i każde inne towarzystwo zrobi zwyżkę za szkody, a należy pamiętać, że szkoda ciągnie się do 5 lat wstecz, bo większość towarzystw bierze taki okres szkodowy pod uwagę.

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 01.09.2020, 21:56 »
Ale szkody odbiją sobie na zwyżce ubezpieczenia w kolejnych latach. Więc nie warto. Przechodziłem, więc wiem. Za odprysk na zderzaku :facepalm:
Nawet w tej samej firmie ubezpieczeniowej ochrona zniżek dotyczy tylko roku kolejnego, potem do 5-ciu lat masz zwyżki za AC, firma musi sobie to odrobić. Jest to więc nabieranie klienta, nie powiem, że oszustwo, bo pewnie jest gdzieś napisane, że ochrona zniżek dotyczy tylko roku następnego.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
« Odpowiedź #20 dnia: 02.09.2020, 22:53 »
No i stało sie najgorsze. W/g kosztorysu w ASO -szkoda całkowita. Czy teraz mogę przyjąć inna wersję. Chodzi mi o to że chcę na koszt własny sprowadzić samochód do miejsca zamieszkania i zrobić tam oględziny z udziałem osoby z ubezpieczenia. Czy jest to możliwe ?

Offline Tomba

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 02.09.2020, 23:14 »
Jurek, rzeczoznawca orzekł szkodę całkowitą. Nie wiem, czy uda Ci się od innego rzeczoznawcy uzyskać inną opinię. Należy Ci się odszkodowanie w wysokości wartości samochodu w chwili wypadku, minus wartość wraku. Wrak jest Twój, możesz go zezłomować, sprzedać, np. skorzystać z oferty pracownika ASO albo naprawić we własnym zakresie i dalej nim jeździć albo sprzedać.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 02.09.2020, 23:22 »
Należy Ci się odszkodowanie w wysokości wartości samochodu w chwili wypadku, minus wartość wraku.
A w jaki sposób jest to naliczane.  Możesz podać przykład

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #23 dnia: 03.09.2020, 06:40 »
Należy Ci się odszkodowanie w wysokości wartości samochodu w chwili wypadku, minus wartość wraku.

Samochód w chwili ubezpieczenia wyceniony był na 21 tys, minęło pół roku, szkoda, samochód wyceniony na 20 tyś, wrak na 6 tyś, dostajesz 14 tys i auto. I robisz co chcesz naprawisz bądź sprzedasz na własną rękę. Albo jak zawyżą cenę wraku piszesz to do ubezpieczenia by oni zagospodarowali wrak, wtedy wystawiają na aukcję.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #24 dnia: 03.09.2020, 06:49 »
No i stało sie najgorsze. W/g kosztorysu w ASO -szkoda całkowita. Czy teraz mogę przyjąć inna wersję. Chodzi mi o to że chcę na koszt własny sprowadzić samochód do miejsca zamieszkania i zrobić tam oględziny z udziałem osoby z ubezpieczenia. Czy jest to możliwe ?

Zgłosiłeś wogole sprawę do ubezpieczyciela?

Przecież to nie ASO ubezpiecza Twój samochód tylko jakieś TU.
Poczekaj na oględziny i kosztorys TU.

Ja chciałbym poznać przepis który to definiuje.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 03.09.2020, 09:57 »
Sprewa zgłosiłem do ubezpieczenia. Kosztorys i oględziny sporządził gość z ASO. Koszty naprawy sa wyższe od wartości pojazdu. Pojazd naprawdę nie był wcześniej bity, nie ma duzo najechanych km, tylko troche porysowany ale to głównie parkingówki  prawie igła i dlatego nie chcialem naprawiać w jakimś warsztacie bo mam przykład dwóch kolegów i swój na fiacie jak mi sp...li zacisk w przednim kole.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 03.09.2020, 10:25 »
Napisałeś że masz w miare młode auto a tu w ASO wyliczyli że naprawa przekracza wartość. Mogę przypuszczać że gałąź uszkodziła dach i kilka elementów karoserii. Znam procedury i wyceny w ASO , teraz ubezpieczyciel będzie chciał od wartości auta odliczyć części którę pozostały dobre a różnice zwrócić Tobie, nie wiem jakie masz wykupione ubezpieczenie AC są różne warianty ale ja mimo wszystko starał bym się naprawić szkode z OC zarządcy drogi - może dłużej to potrwa ale możesz dostać większe pieniądze. Ewentualnie rozliczenie szkody z AC z regresem z OC Zarządcy drogi. :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 03.09.2020, 11:27 »
Sprewa zgłosiłem do ubezpieczenia. Kosztorys i oględziny sporządził gość z ASO. Koszty naprawy sa wyższe od wartości pojazdu. Pojazd naprawdę nie był wcześniej bity, nie ma duzo najechanych km, tylko troche porysowany ale to głównie parkingówki  prawie igła i dlatego nie chcialem naprawiać w jakimś warsztacie bo mam przykład dwóch kolegów i swój na fiacie jak mi sp...li zacisk w przednim kole.

Koszty naprawy wylicza rzeczoznawca TU, a nie ASO.
Dziwnie to dla mnie wyglada.

Radek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 03.09.2020, 11:48 »
Radek daje słowo że tak. Pojazd na lawecie pojechał do serwisu toyoty w Warszawie ul. Herbowa 16 i tam były oględziny i za godzina kosztorys

Offline Radar

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 03.09.2020, 12:00 »
Może masz ubezpieczenie robione przez Toyote?

Dostałeś kosztorys naprawy od rzeczoznawcy TU?

Szkoda całkowita to określenie umowne.

Odszkodowanie nie może przekroczyć wartości auta na dzień szkody bo naprawa jest wtedy ekonomicznie nieuzasadniona i wyliczają to tak abyś się na tym nie wzbogacił.

Radek