Autor Wątek: Dlaczego PZW nie ma własnej straży wędkarskiej i polega na SSR?  (Przeczytany 8388 razy)

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 94
Jaki interes ma PZW w ponoszeniu dodatkowych kosztów, skoro wędkarze i tak i tak wykupują zezwolenia, bez znaczenia czy ktoś wód pilnuje czy nie?

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1205
  • Ulubione metody: trotting

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 925
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
:'( kabaret....
Ile pkb dają dla państwa....
A na papier do drukarek i długopisy w kołach nie ma...
Maciek

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 302
  • SiG
...chodzi o działania SSR... iii ostatnimi czasy ,bo troszeczkę nam skomplikował koronavirus, nie?! te wszystkie działania, bo myślimy już o tym od dwóch lat albo nawet więcej, tak !?...
 ;D
Te koszulki -to jest kpina i dramat. :facepalm:
Rozumiem, że każdy kto opłaci składkę na 2021 taką otrzyma. ;D
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1430
  • Ulubione metody: waggler method
Tu nie chodzi o udowadnianie tego kto ma większe jaja, ale moim zdaniem chwalenie się ze współpracy z parlamentarnym Zespołem do spraw Wędkarstwa nie jest czymś z czego trzeba się chwalić, bo to nie będzie mieć żadnego wpływu na zmiany polskiego prawa rybackiego. Wystarczy bowiem zobaczyć kto jest w składzie zespołu do spraw wędkarstwa w Sejmie

https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/agent.xsp?symbol=SKLADZESP&Zesp=736

Nie wróżę więc sukcesów ZG PZW i taki lobbing już z góry skazany jest na porażkę, gdy decydentami w zakresie zmian jest partia rządząca, której przedstawicieli nie ma w tym zespole. Wystarczy zobaczyć kto jest w tym zespole, aby stwierdzić, że osoby te nie mają jakiegokolwiek wpływu na jakiekolwiek zmiany w Polsce w zakresie wędkarstwa.

Jeżeli natomiast teraz ZG pójdzie na otwartą wojenkę z ministerstwem, którego de facto już nie ma, ale parafazując klasyka z "Psów" Pasikowskiego "policję polityczną muszą mieć, czy jak tam ta k...a będzie się nazywała.No co ? Jezuitów zatrudnią?" urzędnicy z byłego już ministerstwa gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej  przejdą po prostu do nowego ministerstwa. I to oni wraz z Wodami Polskimi będą mieć wpływ na to, czy Zarządowi Głównemu PZW cokolwiek uda się zmienić.

Na razie widzę jedynie internetową "napinkę" działaczy Zarządu Głównego ubranych de facto w badziewne koszulki. Co one mają w ogóle symbolizować ? Ja już Wam działaczom PZW znalazłem częściowe rozwiązanie Waszych problemów z ochroną ryb. Zmieńcie po prostu kolejność wydatków w PZW w tych swoich preliminarzach budżetowych i te wszystkie kilometrówki, diety, nagrody, medale, koszty reprezentacji i reklamy itp. przesuńcie na dalsze pozycje, a na pierwszych pozycjach postawcie zarybienia i ochronę ryb.

Napinanie się na youtubie do urzędników ministerstwa, straszenie ich ewentualną drogą sądową jest nie tylko mało profesjonalne, ale i nie wróży sukcesów w skuteczności działań PZW. Ten film to w ogóle nie wiem do kogo jest kierowany ? Do wędkarzy z PZW  czy też jest wyrazem bólu działaczy ZG PZW, że ministerstwo z nimi nie konsultuje zmian. Skoro coś kogoś boli, to niech to zachowa dla siebie, a nie robi publicznego pośmiewiska z Zarządu Głównego PZW.

Do furii doprowadza mnie też to jak Panowie mówią, że PSR ma maksymalnie jedną wadę, że jest ich za mało. Skończmy z tą ciągłą propagandą. Tak jak SSR ma swoje wady, które należałoby wyeliminować systemowo, tak tym bardziej PSR ma swoje wady. W wielu bowiem miejscach Polski strażnicy PSR już po swojej urzędowej pracy są zatrudniani przez użytkowników rybackich na 1/4, czy też 1/2 etatu, na umowy zlecenie albo o dzieło. I ci sami funkcjonariusze, do których ustawowych zadań należy m.in. kontrola użytkowników rybackich, dorabiają sobie u nich do bardzo niskiej pensji. Przecież to rodzi taką patologię, że aż głowa boli.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Online SoSna

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
Witam szanowne grono.Jest to mój pierwszy post.Na ten wątek trafiłem całkiem przypadkowo a że również jestem strażnikiem ssr to może czegoś jeszcze się dowiem lub podzielę swoimi przemyśleniami.Wspomniał ktoś tu o finansowaniu ssr i o Kielcach,tak się składa,że jestem z powiatu Kieleckiego.Otóż w okręgu Kieleckim sporo się zmieniło problemem nie są już pieniądze a niestety ludzie.W ostatnich wyborach do zarządu okręgu udało się trochę pozmieniać.Otóż uchwałą zarządu okręgu każde koło ma obowiązek przekazać co najmniej 10 procent przychodów w danym roku na ochronę i zagospodarowanie wód.Pod groźbą kar finansowych za niewykonanie uchwały.Podział środków finansowych dotyczy również pracy z młodzieżą i sportu.Ponadto z puli okręgu na ssr przeznaczone jest 50 000 no i jeszcze każdy komendant powiatowy dodatkowo dostaje jeszcze tysiaka do dyspozycji.No i tu zaczynają się problemy,takich mamy komediantów,że nie potrafią zagospodarować takiej kasy.Dodam jeszcze ,że w ostatnim okresie dwóch lat otrzymaliśmy z okręgu trzy termowizje i łódkę i z tą łódką to dopiero jest kabaret,ale o tym może później.   

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2110
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Witaj na forum! Bardzo dobrze, że jesteś.
I dziękujemy za Twoją/Waszą pracę!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline darkon

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: waggler i feeder
No i tu zaczynają się problemy,takich mamy komediantów,że nie potrafią zagospodarować takiej kasy.
A wiesz czemu tak jest? Nikt nie raczył poinformować w sposób jasny kół, że fundusz na ochronę i zagospodarowanie wód nie ma nic wspólnego z funduszem na zarybianiem i wielu skarbników starało się zmieścić z tymi obydwoma tematami w tych 10%.

Online SoSna

• Nowy użytkownik
  • *
No i tu zaczynają się problemy,takich mamy komediantów,że nie potrafią zagospodarować takiej kasy.
A wiesz czemu tak jest? Nikt nie raczył poinformować w sposób jasny kół, że fundusz na ochronę i zagospodarowanie wód nie ma nic wspólnego z funduszem na zarybianiem i wielu skarbników starało się zmieścić z tymi obydwoma tematami w tych 10%.

No i tu się bardzo mylisz.Zapomniałem o tym wspomnieć ,w myśl tejże uchwały każde koło ma obowiązek za 10% dokonać zarybienia wody poza obwodowej po wcześniejszym uzgodnieniu z władzami okręgu.
A tak wygląda sama uchwała.  https://kielce.pzw.pl/brepo/panel_repo/2023/05/26/fx4h1z/26912-pliki-9u62r2022.pdf

Offline darkon

• Aktywny użytkownik
A widzisz, tej uchwały nie widziałem, czyli mnie wprowadzono w błąd. Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej, przed walnym koła. Dziekuję za informację.

Online SoSna

• Nowy użytkownik
  • *
A widzisz, tej uchwały nie widziałem, czyli mnie wprowadzono w błąd. Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej, przed walnym koła. Dziekuję za informację.

Bez urazy,nie zaszkodzi raz w miesiącu zajrzeć na stronę okręgu.A tak spytam z ciekawości można wiedzieć z jakiego jesteś koła?

Online SoSna

• Nowy użytkownik
  • *
Wracając do tematu.Dlaczego PZW nie ma własnej straży wędkarskiej.Zaznaczam to jest moje subiektywne zdanie,porostu nie chcą tego sami wędkarze.A dlaczego bo po co ma ich ktoś nad wodą nękać,zaglądać w siatki sprawdzać wymiary,czepiać się rejestrów itp.Lepiej całą kasę która jest do dyspozycji koła podkreślam do dyspozycji koła bo kasa jest własnością okręgu wydać na tandetne plastikowe pucharki i nagrody.W okręgu Kieleckim są koła które wydawały nawet do 100% na sport.Może i ta uchwała nie jest idealna ale jest i zdecydowana większość kół z przynajmniej próbowała się wywiązać,niestety z wyjątkami,o czym też napiszę może później.Jest to drugi rok obowiązywania tej uchwały  no i zobaczymy.Na przykładzie mojego koła powiem,że jest zdecydowana poprawa.

Dlaczego w okręgu straż przeszkadza,ano może chcieliby pilnować zarybień.Społeczną można nie powiadomić,nie dopuścić a ze swoją mogło by być gorzej.Jako ciekawostkę podam,że jak kilka lat temu dopuszczono nas legalnie do niewielkiej części zarybień to dwa razy facet jeździł w Polskę po narybek bo brakowało.

Dlaczego ZG nie chce swojej straży? Skoro tam na dole nie chcą to po co my mamy się w to bawić.

Osobiście powiem ,że przynajmniej w moim okręgu współpraca wygląda coraz lepiej brakuje mi możliwości zabierania zezwoleń na wędkowanie,gdzie o dziwo mamy możliwość konfiskowania sprzętu.No i przede wszystkim dobrego komendanta powiatowego bo ten który jest w Kielcach to katastrofa.

Offline darkon

• Aktywny użytkownik
Bez urazy,nie zaszkodzi raz w miesiącu zajrzeć na stronę okręgu.
Szlag mnie trafia jak wchodzę na stronę PZW, archaiczna, zamulona i nieintuicyjna, tego kto ją zaakceptował i zapłacił za tego knota powinno sie obciążyć kosztami.
A tak spytam z ciekawości można wiedzieć z jakiego jesteś koła?
Jestem z SHL, na naszym zbiorniku, którym się opiekujemy SSR działa bardzo intęsywnie a szczególnie jeden ze strażników, ale co z tego skoro nie można karać "złodziei z kartą PZW" bo albo Policja albo PSR nie ma czasu podjechać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2060
  • Wędkarstwo rządzi!
Wracając do tematu.Dlaczego PZW nie ma własnej straży wędkarskiej.Zaznaczam to jest moje subiektywne zdanie,porostu nie chcą tego sami wędkarze.A dlaczego bo po co ma ich ktoś nad wodą nękać,zaglądać w siatki sprawdzać wymiary,czepiać się rejestrów itp.Lepiej całą kasę która jest do dyspozycji koła podkreślam do dyspozycji koła bo kasa jest własnością okręgu wydać na tandetne plastikowe pucharki i nagrody.W okręgu Kieleckim są koła które wydawały nawet do 100% na sport.Może i ta uchwała nie jest idealna ale jest i zdecydowana większość kół z przynajmniej próbowała się wywiązać,niestety z wyjątkami,o czym też napiszę może później.Jest to drugi rok obowiązywania tej uchwały  no i zobaczymy.Na przykładzie mojego koła powiem,że jest zdecydowana poprawa.

Dlaczego w okręgu straż przeszkadza,ano może chcieliby pilnować zarybień.Społeczną można nie powiadomić,nie dopuścić a ze swoją mogło by być gorzej.Jako ciekawostkę podam,że jak kilka lat temu dopuszczono nas legalnie do niewielkiej części zarybień to dwa razy facet jeździł w Polskę po narybek bo brakowało.

Dlaczego ZG nie chce swojej straży? Skoro tam na dole nie chcą to po co my mamy się w to bawić.

Osobiście powiem ,że przynajmniej w moim okręgu współpraca wygląda coraz lepiej brakuje mi możliwości zabierania zezwoleń na wędkowanie,gdzie o dziwo mamy możliwość konfiskowania sprzętu.No i przede wszystkim dobrego komendanta powiatowego bo ten który jest w Kielcach to katastrofa.

Nie sposób się nie zgodzić z twoimi przemyśleniami :thumbup: Niestety, wg mnie wielu włodarzy nie chce głównie związkowej straży z tego powodu, że nie chcą aby ktoś im patrzył na ręce. Do tego nie bez kozery wielu łamiących przepisy to ci, co są 'wysoko' we władzach okręgu, kół, i niezależna straż im nie pasuje.

I zgadzam się tez z tym, że powinno się wywalać ze związku. Mało wędkarzy rozumie, że nie sąd jest w stanie tak ukarać jak samo PZW. Wywalenie gościa ze związku, z wydaniem zakazu kupna przez niego pozwolenia dla osoby niezrzeszonej, byłoby biczem o wielkiej mocy na wszelkiej maści oszustów i kłusoli z PZW. Karą mogłoby też być odpracowanie czegoś, czyli np. spędzenie 100 godzin w czynie społecznym na rzecz związku/koła. Oj, można wiele dobrego by zdziałać :)

Jednak największym problemem jest dla mnie odrębność SSR od PZW, to, że działa w powiecie, musi mieć swojego komendanta. To jakby w fabryce ochroną miała się zajmować wybierana przez urzędnika lokalna jednostka, powołana na tę okazję, ale chronić mogła tylko 25% zakładu. To jest tak głupie, że aż boli. I nie jest to żaden przytyk do SSR-owców ale do metod wg jakich muszą działać, mając związane ręce.  Jakże piękną rzeczą byłoby wywalenie delikwenta na zbity pysk ze związku, ależ by to go bolało! A złapany bez pozwolenia byłby traktowany jak pospolity złodziej, i sąd już z marszu miałby 'lepsze' kary. Niestety, komuś to na rękę, że mamy SSR...
Lucjan