Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 234179 razy)

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #60 dnia: 16.11.2020, 15:53 »
Wiecie, że Jerzy Brzęczek wydał książkę autobiograficzną? :facepalm:
Taka moda nastała. Właśnie ujrzały światło dzienne "biografie" Hajty i Koseckiego. ;D
Adam

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #61 dnia: 16.11.2020, 21:06 »
Europa nam ucieka. Wszędzie przykłada się w szkoleniu młodzieży wagę do techniki, gry na jeden kontakt , wygrywania pojedynków jeden na jeden, utrzymywania się przy piłce i zmuszania przeciwnika do biegania, stwarzania przewagi w ataku przez podłączanie się bocznych obrońców. Nawet nie śmiem pisać o wysokim pressingu. Zwróćcie uwagę jakie problemy z elementarzem piłkarskim (jakim są dobre przyjecie i dokładne podanie) mają nasi młodzi zawodnicy, a starsi też nie grzeszą techniką. To są braki w wyszkoleniu już od juniora, które dyskwalifikują nas w grze z czołówką. Nie da się tego w żaden sposób nadrobić. Zacznijmy promować techników wśród młodych adeptów a nie tych z dobrymi warunkami fizycznymi (w zależności od pozycji na boisku). Techniki na wysokim poziomie nie da się nauczyć jako senior natomiast przygotowanie fizyczne można poprawić.   

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #62 dnia: 16.11.2020, 22:02 »
Wiecie, że Jerzy Brzęczek wydał książkę autobiograficzną? :facepalm:
Taka moda nastała. Właśnie ujrzały światło dzienne "biografie" Hajty i Koseckiego. ;D

Czytałem. Dlatego nawet napisałem, że "bije brawo dla nowego Kazimierza Górskiego dla nowych czasów", bo tak go nazwała autorka Małgorzata Domagalik. Pani Domagalik nieźle odpłynęła w tej książce :facepalm: Osobiście uważam, że Brzęczek nie ma żadnego poważania u piłkarzy, a to jest najgorsze co może spotkać trenera.

Europa nam ucieka. Wszędzie przykłada się w szkoleniu młodzieży wagę do techniki, gry na jeden kontakt , wygrywania pojedynków jeden na jeden, utrzymywania się przy piłce i zmuszania przeciwnika do biegania, stwarzania przewagi w ataku przez podłączanie się bocznych obrońców. Nawet nie śmiem pisać o wysokim pressingu. Zwróćcie uwagę jakie problemy z elementarzem piłkarskim (jakim są dobre przyjecie i dokładne podanie) mają nasi młodzi zawodnicy, a starsi też nie grzeszą techniką. To są braki w wyszkoleniu już od juniora, które dyskwalifikują nas w grze z czołówką. Nie da się tego w żaden sposób nadrobić. Zacznijmy promować techników wśród młodych adeptów a nie tych z dobrymi warunkami fizycznymi (w zależności od pozycji na boisku). Techniki na wysokim poziomie nie da się nauczyć jako senior natomiast przygotowanie fizyczne można poprawić.   

Mogę sobie pozwolić na odmienne zdanie ? ;) Przyglądam się bowiem szkoleniu pewnego I ligowego klubu. Jak mam wolną chwilę, to na żywo oglądam mecze II i III zespołu (ten trzeci składa się z chłopaków mniej więcej 16 letnich a grają w seniorskiej piłce) i Europa wcale nam nie ucieka. To my dopiero teraz zaczynamy gonić Europę. Czasy bowiem się zmieniły. Jak nie klepiesz biedy, nie masz co jeść, to nie musisz dążyć do tego, aby ciągle piłkarsko się rozwijać. Dlaczego tyle talentów pochodzi  z afrykańskich krajów, czy też Brazylii, bo tam piłka nożna jest jedyną szansą na wyrwanie się z biedy i to takiej totalnej. Dziś w takiej Brazylii jest już taka kasa w piłce nożnej, że tylko najlepsi chcą opuszczać swój kraj.

A te nasze talenty są, rodzą się i już dziś gdzieś tam grają. Jednak dużym problemem jest chociażby mentalność. Młody chłopak w Ekstraklasie potrafi zarabiać kolosalną kasę. Legia, czy też Lech już dziś mogą podkupić każdego wyróżniającego się juniora i to nie tylko z województwa mazowieckiego, czy Wielkopolski. Mogą mu zaoferować taką kasę, o jakiej inni w jego wieku tylko marzą.

W dodatku wcześniej to nawet nie mieliśmy infrastruktury, aby kogolwiek szkolić na odpowiednim poziomie. A czasy się zmieniły, dziś już talenty nie szkolą się na klepiskach, czy betonowych boiskach. W dodatku talenty pokroju Lewego nie rodzą się co roku. Poza tym jego talent eksplodował poza Polską. Np. w mieście w którym jest ponad 600 tysięcy mieszkańców do niedawna dzieciaki nie miały nawet gdzie trenować zimą, bo nie było boiska pod balonem/w hali. I mówimy tu o mieście byłych mistrzów Polski w piłce nożnej.

Najlepsze polskie akademie piłkarskie jakie ma dziś np. Legia, Lech, czy Zagłębie Lubin od dłuższego czasu kładą nacisk w szkoleniu na aspekty techniczne i taktyczne. W innych klubach powoli też ten czynnik zaczyna odgrywać kluczową rolę. To już nie jest takie granie w trampkarzach i juniorach, jak za moich czasów, kiedy ja kopałem piłkę będąc dzieciakiem;) Czasem oglądam CLJ i widzę jak to się zmienia przez lata. Poza tym na Zachodzie w akademii chłopak w wieku 16 lat ma opiekę dietetyka, specjalisty od treningu siłowego, specjalisty od przygotowania fizycznego, psychologa (który ma czuwać nad tym, aby gość nie miał siana w głowie w postaci parcia na alko, ciągłych zmian dupeczek itp.). Ma on m.in. nauczyciela języka obcego np. angielskiego.  Powoli wchodzi to do polskiej piłki młodzieżowej. Wystarczy zobaczyć na najlepsze polskie akademie. To my gonimy Europę. I w końcu ją dogonimy, bo mamy kasę na rozwój piłki nożnej, co jest też przekleństwem polskiej piłki. Mamy też już powoli infrastrukturę. Na chwilę obecną mamy duży problem z mentalnością wielu piłkarzy. Poza tym jako Polacy mamy olbrzymie oczekiwania, nieadekwatne do rzeczywistości ;)     

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #63 dnia: 16.11.2020, 22:55 »
Niestety wciąż te braki w szkoleniu widać. Polski talent po wyjeździe za granicę z reguły jakoś tam na śweżości błyśnie na początku, ale po pierwszym pełnym okresie przygotowawczym ląduje na ławce, bo fizycznie nie wyrabia. Albo od początku ma problem z załapaniem taktyki. Do tego nieznajomość języka.
Inna sprawa, że nawet z ludzi, którzy otrzaskali się w porządnych ligach, nasz selekcjoner nie potrafi zestawić drużyny mającej styl. Linetty i Zieliński od lat grają w Serie A, są cenionymi rozgrywającymi. Klich przeszedł wiele, daje radę u Bielsy, nie odstaje w najlepszej lidze świata ani fizycznie, ani technicznie. A w meczach z Holandią czy Włochami nie potrafimy wyjść z połowy. Środka pola nie ma - goście albo stoją, albo gdzieś truchtają bez sensu. I zastanawiamy się czy reprezentacji nie zbawi nabuzowany przecinak, który nie poradził sobie w Bułgarii. Co gorsza, tak jest od początku pracy Brzęczka - nie ma najmniejszego postępu. W eliminacjach mieliśmy kupę szczęścia, bo obydwa mecze z Austrią wyglądały prawie jak ten z Włochami, a zdobyliśmy 4 punkty :)
Nie ma co czekać na przełamanie, bo nawet sami piłkarze w to nie wierzą.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline marian190975

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 17.11.2020, 06:26 »
Panowie, żeby ten okręt dobrze płynął potrzebny jest doświadczony kapitan. Jakie osiągnięcia trenerskie i ogólnie doświadczenie ma Pan Brzęczek, a no żadne. Nie wiem czym się kierowano powołując go na trenera kadry, tego możemy się tylko domyślać. Tu trzeba zawodowca z charyzmą. Pamiętacie jak w 2004 roku Grecy zdobyli mistrzostwo europy, żadnych spektakularnych nazwisk na boisku, ciężka praca zawodników w kierunku który wskazał trener. A, że żaden ze mnie znawca tematu piłki nożnej zakończę swój krótki  wywód cytatem,  "Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana". I nie chcę tu nikogo obrazić, a jeżeli się tak stało to z góry przepraszam.

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 17.11.2020, 08:24 »
Selekcjoner a nie trener. Tak jest w każdej reprezentacji. Ma selekcjonować a nie trenować. Taktyka i budowanie formy, zgranie i atmosfera. Tak mawiał znany ktoś.
Wspaniale jest jak piłkarz wypluje flaki dla selekcjonera na meczu itp... do tego potrzeba wielu cech, autorytet, osobowość, gadane i to coś... :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #66 dnia: 17.11.2020, 08:44 »
Marian pisze dobrze o Grekach, którzy wygrali Euro, bez wielkich gwiazd w zespole. Faktycznie grali dość siermiężny futbol polegający na silnej obronie, ale liczy sie wynik. A co najważniejsze okazało się, że można wygrać ME z taką drużyną :) Dla mnie mamy bardzo dobrych zawodników, jakich dawno nie było. Może teraz kilku ma problemy (Milik, Grosicki) ale rok czy dwa lata temu grali i mieli dobre wyniki i notowania. Mamy dobrych rozgrywających (Zieliński, Klich), obrońców (Bednarek, Glik), świetnych bramkarzy (Fabiański, Szczęsny), jest młodzież. Ale drużyna gra słabo. Do tego pamiętajmy, że z Bośnią wygraliśmy w dużej mierze dzięki czerwonej kartce jednego z Bośniaków,  jaką ujrzał na początku meczu, a do tego czasu wcale nie byliśmy górą.

To czego nam brakuje to trener. Taki, który poukładał by drużynę i ustalił pewną taktykę, którą Polacy mogą umiejętnie stosować. I tego własnie nie ma. Co chwilę któryś z zawodników nie gra na swojej pozycji, tylko mamy kolejne eksperymenty, tak jest na przykład z Klichem i Zielińskim. Obserwuję tego pierwszego, jako świeży fan Leeds oglądam każdy ich mecz, i widzę, że chłopak ma talent. Jest jednym z filarów drużyny i po prostu doskonale rozgrywa piłkę. Ale u Brzęczka często grał na innej pozycji, i juz taki dobry nie był. Przypadek? W Leeds gościu gra jak z nut, a w kadrze nienajlepiej... Przecież od razu widać, że chodzi o ustawienie, taktykę.

Dlatego uważam, że Brzęczek powinien odejść, jeżeli zawalimy mecz z Holandią. Nawet przed Euro.

Ubolewam nad tym, że zmarnowaliśmy szansę na stworzenie dobrej drużyny narodowej, po odejściu Nawaki należało stery powierzyć komuś z ugruntowaną pozycją, stażem, doświadczeniem, cieszącym się szacunkiem. A tak mamy takie cyrki jak ostatnio. Lewandowski grał słabo? Według mnie to on w ogóle nie miał okazji pograć, bo nie miał z kim. Dlatego później milczał podczas wywiadu znacząco. Do tego ja podejrzewam, że on nie ma dobrego zdania o Brzęczku. Pracując z Guardiolą, Heynckesem czy Kloppem miał okazję poznać warsztat fachowców, a tu ma przed soba wręcz żółtodzioba. Kto wie, czy Lewy sam nie uważa, że lepiej by poprowadził drużynę, i kto wie, czy by tak właśnie nie było.

Jestem ciekaw kolejnego wydania Cafe Futbol. W jednym z ostatnich programów był Boniek, chwalono wtedy Brzęczka. Zobaczymy co powiedzą teraz, bo to co Polacy pokazali w meczu z Włochami, to był horror i znęcanie się nad duszami kibiców :)
Lucjan

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #67 dnia: 17.11.2020, 09:02 »

Mogę sobie pozwolić na odmienne zdanie ? ;) Przyglądam się bowiem szkoleniu pewnego I ligowego klubu. Jak mam wolną chwilę, to na żywo oglądam mecze II i III zespołu (ten trzeci składa się z chłopaków mniej więcej 16 letnich a grają w seniorskiej piłce) i Europa wcale nam nie ucieka. To my dopiero teraz zaczynamy gonić Europę. Czasy bowiem się zmieniły. Jak nie klepiesz biedy, nie masz co jeść, to nie musisz dążyć do tego, aby ciągle piłkarsko się rozwijać. Dlaczego tyle talentów pochodzi  z afrykańskich krajów, czy też Brazylii, bo tam piłka nożna jest jedyną szansą na wyrwanie się z biedy i to takiej totalnej. Dziś w takiej Brazylii jest już taka kasa w piłce nożnej, że tylko najlepsi chcą opuszczać swój kraj.

A te nasze talenty są, rodzą się i już dziś gdzieś tam grają. Jednak dużym problemem jest chociażby mentalność. Młody chłopak w Ekstraklasie potrafi zarabiać kolosalną kasę. Legia, czy też Lech już dziś mogą podkupić każdego wyróżniającego się juniora i to nie tylko z województwa mazowieckiego, czy Wielkopolski. Mogą mu zaoferować taką kasę, o jakiej inni w jego wieku tylko marzą.

W dodatku wcześniej to nawet nie mieliśmy infrastruktury, aby kogolwiek szkolić na odpowiednim poziomie. A czasy się zmieniły, dziś już talenty nie szkolą się na klepiskach, czy betonowych boiskach. W dodatku talenty pokroju Lewego nie rodzą się co roku. Poza tym jego talent eksplodował poza Polską. Np. w mieście w którym jest ponad 600 tysięcy mieszkańców do niedawna dzieciaki nie miały nawet gdzie trenować zimą, bo nie było boiska pod balonem/w hali. I mówimy tu o mieście byłych mistrzów Polski w piłce nożnej.

Najlepsze polskie akademie piłkarskie jakie ma dziś np. Legia, Lech, czy Zagłębie Lubin od dłuższego czasu kładą nacisk w szkoleniu na aspekty techniczne i taktyczne. W innych klubach powoli też ten czynnik zaczyna odgrywać kluczową rolę. To już nie jest takie granie w trampkarzach i juniorach, jak za moich czasów, kiedy ja kopałem piłkę będąc dzieciakiem;) Czasem oglądam CLJ i widzę jak to się zmienia przez lata. Poza tym na Zachodzie w akademii chłopak w wieku 16 lat ma opiekę dietetyka, specjalisty od treningu siłowego, specjalisty od przygotowania fizycznego, psychologa (który ma czuwać nad tym, aby gość nie miał siana w głowie w postaci parcia na alko, ciągłych zmian dupeczek itp.). Ma on m.in. nauczyciela języka obcego np. angielskiego.  Powoli wchodzi to do polskiej piłki młodzieżowej. Wystarczy zobaczyć na najlepsze polskie akademie. To my gonimy Europę. I w końcu ją dogonimy, bo mamy kasę na rozwój piłki nożnej, co jest też przekleństwem polskiej piłki. Mamy też już powoli infrastrukturę. Na chwilę obecną mamy duży problem z mentalnością wielu piłkarzy. Poza tym jako Polacy mamy olbrzymie oczekiwania, nieadekwatne do rzeczywistości ;)     

Nawet ciekawiej, że masz inny punkt widzenia bo wtedy w dyskusji można spojrzeć na ten temat z innej perspektywy. Może powinienem napisać "Europa nam uciekła" . W pewnym sensie masz rację, że szkolenie idzie coraz bardziej do przodu w Polsce i z pewnością będzie lepiej. Niemniej jednak mam pewne wątpliwości patrząc jak niewielką wagę przykłada się do umiejętnego wprowadzania młodych zawodników do drużyn seniorskich i jacy zawodnicy tam w ostatecznym rozrachunku trafiają. Ilu technicznych zawodników "wyprodukował" polski system szkolenia w ostatnich dwóch dekadach? Ilu z nich nie musiała taktyki uczyć się od nowa w ligach zagranicznych? Oby ci chłopcy, których oglądasz trafili na odpowiednich mądrych ludzi i mam nadzieję, że dostaną swoje szanse w piłce seniorskiej.

Offline Supertrampek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #68 dnia: 17.11.2020, 09:07 »

Dlatego uważam, że Brzęczek powinien odejść, jeżeli zawalimy mecz z Holandią. Nawet przed Euro. (...)

Ubolewam nad tym, że zmarnowaliśmy szansę na stworzenie dobrej drużyny narodowej, po odejściu Nawaki należało stery powierzyć komuś z ugruntowaną pozycją, stażem, doświadczeniem, cieszącym się szacunkiem. A tak mamy takie cyrki jak ostatnio. Lewandowski grał słabo? Według mnie to on w ogóle nie miał okazji pograć, bo nie miał z kim. Dlatego później milczał podczas wywiadu znacząco. Do tego ja podejrzewam, że on nie ma dobrego zdania o Brzęczku. Pracując z Guardiolą, Heynckesem czy Kloppem miał okazję poznać warsztat fachowców, a tu ma przed soba wręcz żółtodzioba. Kto wie, czy Lewy sam nie uważa, że lepiej by poprowadził drużynę, i kto wie, czy by tak właśnie nie było.(...)

Zgadzam się . W ogólnym rozrachunku nie widać postępu w grze drużyny. Brak autorytetu i chyba również warsztatu trenerskiego nie sprzyjają trenerowi. 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #69 dnia: 17.11.2020, 09:11 »
W sumie to obydwoje macie rację. Bo nie jest dobrze, ale na pewno jest lepiej jeżeli chodzi o szkolenie młodzieży. Najgorzej było za Laty wg mnie, ale Boniek wiele rzeczy tu naprawił. Jednak aby mieć poziom europejski trzeba jeszcze sporego wysiłku i czasu. Na pewno zaś musimy mieć więcej klubów grających w LM czy europejskiej.

Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline RysiekS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #71 dnia: 17.11.2020, 13:33 »

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #72 dnia: 17.11.2020, 16:18 »
Nad Brzęczykiem nie ma się co rozpisywać - gość jest do bani i tyle. Nie wiem skąd pomysł, że bez doświadczenia może zostać dobrym trenerem. To nie drugi Zidane. Może gdyby karierę piłkarską kończył Lewandowski to można by się zastanawiać, czy nie warto dać mu szansy.
Problemem jest brak piłkarzy na odpowiednim poziomie. Zobaczmy na Włochów. Oni rozjechali nas zmiennikami. Ci zmiennicy, każdy z nich, byłby gwiazdą w polskim zespole. U nas okazuje się, że np. Klich dochodzi do jakiegoś poziomu i gra nieźle. Tylko, że każda dobra drużyna ma takich Klichów (niczego mu nie umieją zająć) paru i jeszcze zawodnika lepszego od niego. Jest w czym wybierać, jest rywalizacja.
To nie może polegać na tym, że najlepsi zawodnicy wyjeżdżają za granicę, łapią się do jakiejś ligi, tam często z ich grą jest różnie bo często siedzą na ławie i my z tego zbudujemy dobry zespół. Bez dobrej ligi to się nie uda. Ta liga nie może być oparta o zawodników z innych krajów bo jeszcze długo nie będzie nas stać na to, żeby zapłacić naprawdę dobrym zawodnikom.
W polskiej lidze ostatnim naprawdę dobrze grającym zespołem była Wisła wieki temu  (2002 rok) z prawie samymi polskimi piłkarzami.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #73 dnia: 17.11.2020, 16:29 »
A mnie zastanawia dlaczego Trener mimo że zawodnicy od lat grają na innych pozycjach to w Kadrze na siłę ustawia się ich na innych pozycjach,Każdy zawodnik ma wytrenowane swoje zachowania na boisku i naprawdę ciężko nagle robić zwód na inną stronę czy grać defensywnie , rozumie że kilku zawodników może być uniwersalnych ale do kurły nędzy to wprowadzą ogólną rozpierduchę.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #74 dnia: 17.11.2020, 17:15 »
A mnie zastanawia dlaczego Trener mimo że zawodnicy od lat grają na innych pozycjach to w Kadrze na siłę ustawia się ich na innych pozycjach,Każdy zawodnik ma wytrenowane swoje zachowania na boisku i naprawdę ciężko nagle robić zwód na inną stronę czy grać defensywnie , rozumie że kilku zawodników może być uniwersalnych ale do kurły nędzy to wprowadzą ogólną rozpierduchę.
Tak krawiec kraje...
Włosi mają 50 - 60 zawodników na podobnym wysokim poziomie, my 10 :), przykładowo - kto miał grać na pozycji "8" za Lewandowskim lub inaczej "podwieszony" - padło na Linettego bo kto ??? Kto jako defensywny pomocnik ? - padło na Krychowiaka :)
Po prostu mamy za słabą, za wąską kadrę graczy, a Ci których mamy są co najwyżej średniakami.
Więc nastąpiło brutalne zderzenie oczekiwań i wyobrażeń z rzeczywistością :).
Poniżej
Szczęsny - TOP
Glik - kończy karierę gra w jakimś beniaminku - takie przedłużenie kariery.
Bednarek - podstawowy gracz klubu, który psim swędem uratował Premier lig w zeszłym sezonie.
Krychowiak - świetny zeszły i obecny sezon ale w lidze rosyjskiej i na innej pozycji, a i tak wg mnie TOPowy zawodnik.
Pomocnicy -
Bereszyński, Reca, Linetty, Zieliński - średnie kluby ligi włoskiej a i tam nie są wielkimi gwiazdami i grają na innych pozycjach.
Góralski - liga azjatycka i to słaba :)
Moder, Jóżwiak - Liga PL i 1 liga angielska młodziaki, mogą być top, mogą być jak Kapustka czy Sobota.
Milik Grosicki, Zieliński - totalna pomyłka - goście nie grają kompletnie. - Milik pół roku bez klubu, - oczekiwania zderzyły się w rynkiem. Grosicki - nie gra w 1 lidze angielskiej. Zieliński - nie dość, że chory to ma problemy w średniaku ligi włoskiej
Lewandowski TOP
Na ławce jedynie Rybus jeszcze jest graczem w TOP-ie, grającym.
Trener - nie wiem jakie założenia były, jak zwykłe wina jest po środku, nasi też żył nie wyprówali.
Jeśli jest konflikt miedzy trenerem a piłkarzami to oczywiste coś trzeba zmienić, a że wyboru piłkarzy nie ma więc zmiana oczywista...