Autor Wątek: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga  (Przeczytany 235666 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Piłka nożna - mecze reprezentacji Polski i polska liga
« Odpowiedź #75 dnia: 17.11.2020, 17:24 »
Przepraszam ale uważasz że muszą być to być same zagraniczne grajki ? Potem mamy to co mamy , pokaz fryzur,futer,butów, słuchawek itd. Uważam że kilku zawodników owszem ( bramkarz, stoper lub dwóch , pomocnik i napastnik z zagranicy ) to fundament reszta z Polskiej ligi moim zdaniem przynajmniej by biegała w meczu z Włochami. Trzeba zagranicznych aby grali w kadrze na swoich pozycjach a pozostałym dać szanse a nie stawiać na nie grające spadające gwiazdy.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #76 dnia: 17.11.2020, 17:31 »
Ale kto z pl ligi ??? Mistrz pl przegrywa z nieznanymi klubami - poziom pl ligi jest niesamowicie niski... Każdy ciut lepszy gracz jest eksportowany...

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #77 dnia: 17.11.2020, 17:53 »
Jest kilku młodych zdolnych, dlaczego nie dać np. szansy Puchaczowi :)

Offline MetiusMate

• Ekspert
  • Reputacja: 129
  • Ulubione metody: podlodówka
« Odpowiedź #78 dnia: 17.11.2020, 18:04 »
Jerzy Brzęczek mówił na konferencji że potrzebuje czasu, choć Euro miało się odbyć pięć miesiecy temu :facepalm: :facepalm:
Nie chcę wiedzieć co by było gdyby jednak EURO się odbyło 8) 8)

Offline tata1959

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 17.11.2020, 18:40 »
Ja mam proste kryteria, które mnie dotychczas nie zawiodły. Jest Krychowiak - absolutnie nie oglądam. Jest Milik - zwykle nie oglądam. Jest Krychowiak i Milik - zdecydowanie nie oglądam. Doszło kolejne kryterium - jest Brzęczek - nie oglądam. No normalnie po co się wq....ać i tracić czas? Po najbliższym meczu jak nie wywalony zostanie Brzęczek (niezależnie od wyniku) to będzie: prezesem jest Boniek - nie oglądam w żadnym wypadku.
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam.

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #80 dnia: 17.11.2020, 18:53 »
Polska liga dostaje baty z Azerami, nawet z Luksemburgiem. Nie ma w ogóle o czym mówić. Młodzi z Lecha już sprzedani, Puchacz też dogra sezon i wio. Zresztą właśnie po Lechu widać, że nie mają sił na LE i ligę, a jeszcze reprezentacja. Jeśli chodzi o selekcję, to Brzęczek większych błędów nie popełnia - bierze najlepszych, może jeszcze Frankowski czy Buksa mogliby uzupełnić skład, ale to wszystko.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #81 dnia: 17.11.2020, 18:54 »
Jest kilku młodych zdolnych, dlaczego nie dać np. szansy Puchaczowi :)

Zgadzam się, że należy próbować młodych, bo np. taki Grosicki jest u schyłku kariery i jeżeli opieramy kadrę o takich zawodników, którzy "dymu" potrafią zrobić przez 30 minut w meczu, to daleko nie zajdziemy. Jednakże...nasze oczekiwania nie odpowiadają rzeczywistości. Gdzie są ci następcy ? Wystarczy zobaczyć na skład Serbów, Chorwatów gdzie grają i ile tam rodzi się talentów, aby zobaczyć jak daleko nam jeszcze do europejskiej średniej. A tacy Serbowie od lat męczą się strasznie w międzypaństwowych meczach.

Mamy raptem kilku topowych zawodników. Ja widzę może z trzech. Reszta to albo zawodnicy u schyłku kariery grający w słabszych klubach, ewentualnie średnio-słabych ligach, jak i młodzi, jeszcze perspektywiczni gracze pozyskiwani de facto za niewielkie pieniądze dla światowego topu klubowego. Bo co to jest 11 milionów euro za Modera ? I gdzie jeden z największych polskich talentów ostatnich lat przechodzi ? Idzie do Brighton, który pewnie w najbliższych latach będzie balansował między Premier League, a Championship. I ten transfer pokazuje miejsce Polski w europejskiej piłce. I to jest rzeczywistość. A u nas się patrzy na reprezentacje przez pryzmat "koszyka w chwili losowania" i Lewandowskiego. I tu jest problem, bo siła polskiej reprezentacji, choć najlepszej od lat, nie tkwi w kilkunastu talentach z europejskiego topu, pośród których trener może sobie przebierać w momencie pojawienia się kontuzji, słabszej formy, zmęczenia.

Szewczenko w rozmowie z Piątkiem, po ostatnim meczu z Ukrainą, powiedział mu przed kamerą pół żartem pół serio, że gdyby grał w reprezentacji Ukrainy to strzeliłby Polakom 5 bramek. I coś w tym jest, bo tacy napastnicy jak Piątek, Lewy, Milik żyją z podań. I kto ma im w tej reprezentacji podawać ? A w dodatku trener Jerzy potrafi jednocześnie wprowadzać na świetnie grającą topową europejską drużynę, jaką są Włosi, dwóch napastników, bo Milik niegrający od miesięcy wraz z Lewym w ataku sami stworzą sobie okazje do gola :facepalm:   

No i gdzie są te polskie talenty na poziomie europejskiego topu ? Talenty u nas są, ale to nie jest jeszcze europejski top. A dziś juniorzy w Polsce mają spory problem z przejściem z piłki juniorskiej w seniorską. U nas za talent traktuje się zawodnika, który ma 23 lata :facepalm: W całym kraju jest problem ze znalezieniem np. lewego obrońcy, który będzie dobrze grał lewą nogą, czy też napastnika, który będzie potrafił okiwać obrońcę. W Niemczech, we Włoszech, czy też w Hiszpanii mogą przebierać w zawodnikach. A u nas ? Dajesz szansę polskim talentom, to część kopie się po czołach. A to fizycznie nie wyrabiają, bo posturą przypominają trampkarza, albo są typowymi przecinakami, którzy podają do najbliższego. Lewandowskiemu to pomnik powinniśmy postawić, bo pokazał dzieciakom w Polsce, że ciężką pracą i właściwym podejściem można osiągnąć bardzo dużo w zawodowej piłce. I w ostatnim czasie zmienia się powoli mentalność juniorów w Polsce. Kiedyś biegało się po flaszki starszym, dziś ćwiczy w wolnym czasie na siłowni i korzysta z rad dietetyka.

A poziom polskiej piłki jest taki, że każdy mistrz Polski dostaje baty nawet od klubów z "egzotycznych" dla nas lig. Np. Skandynawowie zachwalają nasze stadiony, są w szoku ile się tu zarabia, ale nikt tu nie przyjeżdża, bo kluby dostają baty prawie od każdego. Jaramy się polskimi drużynami w europejskich pucharach, które potrafią wygrać 2-3 mecze nawet nie z europejskimi średniakami, a potem przyjeżdża taki gość z Hiszpanii, jak Dani, który przez pół kariery kopał w III lidze pośród dziesiątek tamtejszych drużyn i pokazuje, że dzielą nas lata świetlne do europejskiego topu.   

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #82 dnia: 17.11.2020, 18:55 »
A czy nie uważacie, że lepiej budować drużynę z piłkarzy o mniejszych umiejętnościach, ale grających na danej pozycji, niż na siłę budować skład z zawodników grających w zagranicznych ligach? Według mnie Brzęczek używa dziwnych klocków do swej układanki, i z uporem maniaka daje grac zawodnikom na  pozycjach, na których normalnie nie grają. Więc może zamiast pchać na siłę chorego Zielińskiego czy Krychowaka na pozycję, na której idzie im słabo lub tak sobie, lepiej jest użyć piłkarzy z polskiej ligi, którzy na przykład grają stale na danej pozycji?

Mecz z Włochami to było dno totalne. Tego nie dało się oglądać nie odczuwając bólu. Więc może lepiej jest postawić na młodszych? Wtedy mielibyśmy kilku graczy z topu (Lewy, Szczęsny, Bednarek, Klich, może i Krychowiak), a reszta niech walczy o miejsce? Przecież często cena zawodnika idzie do góry jak dobrze zagra, zwłaszcza jak jest młody. Więc wielu będzie gryźć ziemię byle się pokazać z jak najlepszej strony. A tak mamy kilku zawodników grających nie na swoich pozycjach, i wychodzi potem, że Lewandowski dostaje w jednej połowie trzy razy podanie, z czego za każdym razem ma przy sobie od trzech do sześciu Włochów. Więc nie ma szans na to aby cokolwiek zdziałać. I taki Piechniczek potem pitoli, że Lewy mógł się bardziej postarać. Niby jak?

Do tego nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest dawać miejsce w składzie takiemu Milikowi czy Grosickiemu. Wg mnie oni sami nie walczą jak lwy o miejsca w drużynie ligowej, bo wiedzą, że i tak zagrają w reprezentacji. A ja bym nie robił tu dobrze MIlikowi, aby trzymał formę, bo stawka w meczu jeest zbyt wysoka. Lepiej powołac innych, choćby z krajowej ekstraklasy. Byle grali i byli w dobrej dyspozycji.

Jutro zobaczymy, czy z Włochami była wpadka, czy też naprawde jest fatalnie. Jakby nie było, Brzęczek jest kiepski, i przy Nawałce prezentuje się bardzo słabo. Ta drużyna ma małe zanse na zajęcie dobrego miejsca na ME. A potencjał był...
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #83 dnia: 17.11.2020, 19:08 »
Jeśli chodzi o selekcję, to Brzęczek większych błędów nie popełnia - bierze najlepszych, może jeszcze Frankowski czy Buksa mogliby uzupełnić skład, ale to wszystko.

Ale jaki jest sens ustawiać Klicha, Zielińskiego czy Linetty'ego na pozycjach, na których nie grają? Ja rozumiem jak w lidze się robi coś takiego, bo ktoś pauzuje za kartki lub z powodu kontuzji. Ale w kadrze? O wiele lepiej wg mnie jest grać jakimś ustawieniem, np. podstawowym 4-4-2, mając każdego zawodnika, który na danej pozycji gra na codzien u siebie w lidze, niż robić hocki-klocki, i przestawiać tych z zagranicznych lig.

Kto z Was pamięta nazwiska Ukraińców z meczu z Polską? Może kilka. ALe resztę stanowili gracze średniej klasy europejskiej, jak nie ukraińskiej. I pięknie się pokazali, mieliśmy w sumie dużo szczęścia, że z nimi wygraliśmy. Tak właśnie może grać polska reprezentacja, bez 'gwiazd' wciskanych na siłę lub branych wg ich aktualnej ceny. Można miec kilku zagraniczniaków i resztę z polskiej ligii i będzie lepiej. Bośniacy też grali fajny futbol dopóki nie grali w 10-tkę. Dlaczego nam to przychodzi z takim trudem?

I tu własnie dla mnie odpowiedź jest prosta. Bo jak ma się dobrego trenera, to będzie on ciągnął zawodników do góry, tak jak chociażby Bielsa zrobił z Klichem. I wszystko dobrze ustawi, choćby z zawodników mniejszego formatu. Ale tu wzięto gościa bez doświadczenia. Dlatego gra się nie klei i kiepsko się to ogląda. Widać też, ze Szewczenko jest lepszy niż Brzęczek, pomimo maego stażu jako trener.Ale on przynajmniej miał wielkich trenerów jak grał, więc sporo się nauczył. A Brzęczek?
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 17.11.2020, 19:28 »
Przychodzi mi to bardzo cieżko :D :P ale musze przyznać że tym razem Luk masz 100% racji :thumbup: :beer:
Tak jak pisałem fundament z kilku gwiazd grających na swoich pozycjach ,reszta z młodych i niech gryzą trawę . Ale w tej chwili jest taka presja na wynik że ............

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #85 dnia: 17.11.2020, 19:33 »
A co do gryzienia trawy i stresu po meczu, to warto przypomnieć Piątka. Co prawda nie grał, ale na zdruzgotanego nie wyglądał 8)

Lucjan

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #86 dnia: 17.11.2020, 19:42 »
Piątek gwiazdor jednego nie pełnego sezonu ,ino patrzyć jak z Herty wyleci na pysk i skończy gdzieś w zapomnieniu,następny Milik patałach który myślał że będzie gwiazdą w Juve a teraz ogląda mecze Napoli z trybun,to są nasze pseudo gwiazdeczki ,prawda jest taka że poziom europejski ma tylko Lewandowski ,bo Zieliński ani Linety w kadrze nie istnieją ,dobrze wygląda Klich i kilku naszych młodych wilczków ,Brzęczek powinien oprzeć kadrę na młodych i kilku starszych doświadczonych ,ale takich którzy chcą grać ,zasada jest prosta nie grasz w klubie wypad zapomnij o kadrze :facepalm:

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #87 dnia: 17.11.2020, 19:52 »
Jest jeszcze Peszko, który szeleje w Wieczystej😉
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 17.11.2020, 19:52 »
Przypomina mnie osobiście to rok 2012 Euro, od tego czasu zaprzestałem jeździć za reprezentacją a wcześniej jeździłem jak szalony w kraju i za granicą   ;D :facepalm:
Mnie wkurw... takie ich lajtowe podejście, można przegrać mecz ale trzeba serce zostawić na boisku. 

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #89 dnia: 17.11.2020, 20:00 »
Janusz to jest kórwa gwiazdorzenie nic innego, robienie z nich celebrytów internetowych i nie tylko i sodówka jebie w głowę >:O ,on ma wyjść na murawę i trawę gryźć ,walczyć do końca, bo to zaszczyt grać w reprezentacji Polski ,niech się uczą od naszych Siatkarzy ich ogląda się z dumą ,a te nasze piłkarzyki dużo większe gaże mają a gry zero niestety ,wyjebać z kadry i dawać młodych jest kilku super zdolnych chłopaków którzy chcą się pokazać Światu i naprawdę fajnie grają ,mogą wnieść więcej jak ci zasrańcy bez honoru :facepalm: