@Luk,
Mi nie oprzeszkadza taki kołowrotek przy tym pickerze. Nie mam zamiaru kupować już żadnych o rozmiarze 3000, teraz będą tylko 4000 i większe (do dłuższych dystansów).
Nie zrozumielismy sie.
Nie sugerowalem Ci mniejszego kolowrotka bo wskazane jest uzywanie tych od 4000 w gore. Zdziwilo mnie jedynie,ze dostrzegasz az tak duza roznice w wadze.
Zestaw: 360g kolowrotek + 145g [Garbolino Maxim 9ft] + podajnik z zaneta 50g = 550g.
20gram w tej metodzie to jedno mocniejsze dowilzenie zanety i roznice te sie zeruja.
Nie chodzi o sam hol, zarzuty plus ustawienie kija gra rolę. Ja i mój picker stanowimy jedność 
Miekkim pickerem ciezko jest dokladnie rzucic 50g ciezarem. Obejrzyj sobie dokladnie swoje filmy i zobaczysz, ze nawet na zaklipowanej zylce masz dosc spory rozrzut i to na krotkich dystansach.
Myślę, że nie łowisz często silnych ryb, takich jak liny i karpie 3kg + stąd takie przekonanie.
Jasne,ze nie lowie silnych ryb powyzej 3 kg, bo tylko Ty je lowisz w UK.
Dłuższa wędka to wcale nie większa parabola, nie o to chodzi.
Jesli piszemy o tej samej akcji to dluzsza wedka musi miec dluzsze ugiecie. Holuj karpia batem 4m i 8m.
Na feederze są spinki i tyle.
...akurat to zalezy juz od samego feedera i osoby, ktora nim operuje.
Poza tym na dłuższym kiju ryby nie czuć, na pickerze wyczuwam jej bicie serca
Ja stosuję technikę sprowadzania ryby na krótki dystans pod nogi, i tu żaden feeder nie dorówna pickerom, bo nie ma jak.
Wlasnie,ze nie! Rybe gorzej czuc na miekkim kiju, bo dziala on jak amortyzator. Zatem skoro feeder jest z natury sztywniejszy, to rybe powinienes czuc lepiej. To tak jakbys napisal, ze na zylce lepiej czujesz rybe niz na plecionce.
(...)Do tego dochodzi podbieranie ryby.
Czyzbys na pickerze podbieral je szybciej?