Autor Wątek: Dam Sumo Carp Picker  (Przeczytany 7897 razy)

grzesiek76

• Gość
Odp: Dam Sumo Carp Picker
« Odpowiedź #15 dnia: 31.07.2015, 20:53 »
Nie zniechęcam tym samym do zamieszczania opinii i dzielenia się doświadczeniem dotyczącym kijów.
Skądże! To bardzo pomocne! Sam chętnie z tego korzystam!! :)
Jednak jeżeli istnieje taka możliwość to zdecydowanie warto wcześniej wziąć kij do ręki. To moje zdanie.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 31.07.2015, 21:23 »
Obecnie wiekszosc tego co mam kupilem na podstawie opisow i rad na tym forum.
A przy tanich rzeczach nie warto czasem jezdzic i ogladac. Jechac gdzies to rowna sie urlop plus koszt dojazdu. Czasem wychodzi to wartosc lub okolice rownowartosci danego sprzetu.
Dlatego tak wazne sa dla mnie opinie ludzi ktorzy dany sprzet mieli w reku.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #17 dnia: 31.07.2015, 21:30 »
jest gdzieś jakiś sklep gdzie można "pomacać" wędki chodzi mi o spory wybór tych lepsiejszych :) czy tylko rybomania raz w roku.

No i tu jest problem , żeby obejrzeć tego DAM jechałem 70 km w obie strony .U mnie w mieście sklepy wędkarskie są  marnie zaopatrzone,
obejrzenie innych wędzisk niż niskie modele Jaxon,Mikado,Robinson graniczy z cudem.Też kupuje sugerując się opiniami na forum ,na pięć wędzisk zakupionych bez oglądania na żywo jedno nie spełnia moich oczekiwań.

Pozdrawiam
Jacek

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 31.07.2015, 22:20 »
MarioG na nic w sumie nie zamieniłem, nałowiłem się nim, dla mnie mimo wszystko picker był za delikatny jeśli na łowisku musiałem często rzucać ponad 40m, to stwierdziłem że wezmę feeder do 90g o miękkiej i czułej szczytówce.

W nowy sezonie będę się czaił na coś nowego i tyle :P

Offline Biniol

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #19 dnia: 08.08.2015, 15:59 »
Witam kolegów, mogę Cię pocieszyć MarioG, ja posiadam właśnie ten kijek o który pytasz :D Ale nie wiem czy będę pomocny nie miałem styczności ze zbyt wieloma wędziskami i nie jestem jakoś super doświadczony :) Jeśli chodzi o szczytówki to w zestawie są 3 sztuki: biała - szklana, bardzo mięciutka i delikatna (bardzo czuła), zielona - szklana bardziej sztywna ale jak to bywa z włóknem szklanym raczej "wolna" i czerwona - węglowa najsztywniejsza z całego zestawu jak i najszybsza. Ostatnio byłem z nim na komercji, używałem czerwonej szczytówki na metodę wyciągnął 10 karpików w granicach 30 - 40 cm (jest to "świeży" staw zarybiony w zeszłym roku, sporych rozmiarów) miałem jedna spinkę ale to z mojej winy bo przyspałem z zacięciem - wędka w wodzie xD Zdecydowałem się na kije D.A.M gdyz darzę je wielkim sentymentem. Mam tez waglera z niego również jestem bardzo zadowolony, na tej samej komercji dał mi fajnego pstrąga tęczowego :D
Jeśli masz jakies pytania smiało pytaj, jeśli będę w stanie, odpowiem ;)
Pozdrawiam.

PS. Sprawdziłem teraz doświadczalnie czułość(?) czerwonej szczytówki, pod obciążeniem 50 g ugięła się o 90 stopni więc będzie miała pewnie 1,5 oz. co do akcji samego kija, świetnie czuć rybę na haku, kilka razy specjalnie "pobawiłem" się z rybą jak juz była pod nogami skręcając hamulec, kij swietnie amortyzuje odejścia, jeden z gapiów stwierdził że ten kij zaraz mi się złamię xD Lecz wydaje mi się że ma bardzo duży zapas mocy. Jedyne co wydaje mi się dziwne to rzuty, ale nigdy nie miałem tego typu kija i muszę jeszcze poćwiczyć ten aspekt. Chciałbym też bardzo podziękować Luk'owi bo to on "namówił" mnie do metody. Obejrzałem praktycznie wszystkie jego filmy na YT od deski do deski :D   

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11.08.2015, 09:40 »
Jakiś rok temu ten kijek był dostępny w Centrum Wędkarstwa w Wawie. Być może nadal mają. Dla mnie zbyt miękki,ale tak jak piszą koledzy dobór wędki to bardzo indywidualna sprawa.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #21 dnia: 11.08.2015, 15:03 »
Dzieki Panowie za infornacje i rady.
Zastanawiam sie czy nie wezme jednak drugiego pickera Trabucco. Moze to bedzie lepsze rozwiazanie niz cos czego nie znam.

Mario
Mazovia Fishing Team