Autor Wątek: Solbaits - przynęty  (Przeczytany 75053 razy)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
Odp: Solbaits - przynęty
« Odpowiedź #105 dnia: 22.12.2020, 16:26 »
Tu się zgodzę, dystrybutor jak najbardziej pasuje 🙂. Tylko według nie można wierzyć, że ten pellet ma super właściwości i był testowany, poprawiamy z udoskonalany przez samego "twórcę" bo najzwyczajniej w swiecie nie ma on takich możliwości, tyle ode mnie.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 162
« Odpowiedź #106 dnia: 22.12.2020, 16:45 »
Wątpie, że duże koncerny pukają do drzwi Pana Solskiego, żeby on zechciał nakleić swoje logo na ich produkt ;)
Jest popularny u nas na kilku platformach medialnych.
Jeśli spytasz przypadkowych wędkarzy w PL i UK to raczej nikt nie będzie wiedział kim jest Przemek.

Uważam, że tutaj mamy podobną sytuację jak w obozie Łowcy, tylko klientela troszkę inna. Monetyzacja popularności.
Mi to w żadnym stopniu spotniu nie przeszkadza. Jednak jestem wyczulony na nutki fałszu.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #107 dnia: 22.12.2020, 18:15 »
Tu się zgodzę, dystrybutor jak najbardziej pasuje 🙂. Tylko według nie można wierzyć, że ten pellet ma super właściwości i był testowany, poprawiamy z udoskonalany przez samego "twórcę" bo najzwyczajniej w swiecie nie ma on takich możliwości, tyle ode mnie.
No nie tak do końca-zostajesz testerem, dostajesz 3 rodzaje pelletu na sezon, testujesz, wiesz że X najsłabszy, Y średni a Z najlepszy, jednak producent wypuszcza X i Y w sprzedaż, ale nie podjął tematu z Z ze względu na cenę. No i Kowalski mówi-a czy jesteście w stanie puścić mi 10t towaru Z???Tak, płacisz +10-20% do Y i puścimy Ci jeden dzień produkcji w jakości Z. Płacisz, zabierasz, przepakowujesz, sprzedajesz, czy wyrzucasz do swojego stawu-Twoja sprawa.
 Zwykłe prawo rynku, tak pijemy herbatę, kawę, jemy żywność...
Teraz z innej beczki Ci powiem jak działa rynek, jeśli myślisz, że to producent stawia warunki, to często gęsto tak nie jest (oczywiście jest to wymieszane i zależy od branży), ale z przykładów, które znam: duża sieć sklepów spożywczych uderza do pewnego producenta (lokalnie jedna z większych mleczarni), wiesz jaki kontrakt ta podpisuje?  kilku % stratą na towarze, który sprzedaje. Niby absurdalne działanie, jednak logika zarządu właściwa. Rynek tego czasu na Rosję siadł (wprowadzone ograniczenia po wjeździe Ru na Krym) i mleczarnia zaczęła ledwo dyszeć. Kontrakt z sieciówką pozwolił na płynność sprzedaży towaru, a nadwyżkę sprzedawali dalej z zyskiem i na zakończenie roku wyszło na mały plusik, żeby nie ten ruch, widmo upadku wisiałoby nad firmą prosperującą od 30 czy 40 lat.
Także różnych biznesów nie mierzmy swoją miarą, bo czynników mających wpływ na różne kontrakty jest wiele.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #108 dnia: 22.12.2020, 18:24 »
Wątpie, że duże koncerny pukają do drzwi Pana Solskiego, żeby on zechciał nakleić swoje logo na ich produkt ;)
Jest popularny u nas na kilku platformach medialnych.
Jeśli spytasz przypadkowych wędkarzy w PL i UK to raczej nikt nie będzie wiedział kim jest Przemek.

Uważam, że tutaj mamy podobną sytuację jak w obozie Łowcy, tylko klientela troszkę inna. Monetyzacja popularności.
Mi to w żadnym stopniu spotniu nie przeszkadza. Jednak jestem wyczulony na nutki fałszu.

A muszą to pukać oni? Może to on zapukał do kilku z propozycją-zrobicie to tak? Dogadali cenę i Ci mu zrobili. Nie mogę wyjść z podziwu co tu niektórych dziwi i jak zachodzą w głowę. Dzisiaj masz pomysł na toitoie nie musisz otwierać linii produkcyjnej, zapłacisz za formę wg własnego widzimisię i Ci firma tym zajmująca się wytłoczy-kwestia dogadania warunków. Potrzebujesz barierkę czy 10 barierek z nierdzewki, bo wykonujesz schody-nie musisz otwierać linii, po dogadaniu warunków firma Ci to zrobi. Itd, itd. Swego czasu prowadziłem niedużą sprzedaż pewnego towaru-wiesz co się liczyło? Umowy podpisane z kilkoma firmami-zwykły Kowalski nie miał w hurcie do tego dostępu, a zweryfikowany z podpisaną umową już tak-i mogłem brać od nich lub nie, nie miało to znaczenia, miałem dostęp do towaru. Czasami bywało tak,  że dostawałem telefon że jest coś w dobrej cenie, ale zakup całości wchodził w grę, 3-4 szt jakiegoś towaru, warte różnie 40-60 tys jako całość, ale tylko dwie z nich rokowało na zarobek, bywało tak, że jedną trzeba było puścić poniżej wartości by ktoś to zabrał, ale finalnie po sprzedaży 4 było się na plus. Przemek nie musi mieć nawet wkładu finansowego w ten biznes, może mieć profit za "twarzowanie" produktu, a za całą sprzedażą stoi ktoś z drugiego szeregu. Pomysłów na prowadzenie firmy jest obecnie multum.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #109 dnia: 22.12.2020, 18:49 »

'Pan' Solski buduje własny koncern :) Będą zanęty, większe rozmiary waftersów, potem pójdzie za ciosem... Wątpisz, że będzie się dobrze sprzedawał? Ja nie :) Widzę za to, że będzie sporo znaczył w Polsce za jakiś czas. Jak piszesz, jest to monetyzacja popularności, co robią właśnie wyczynowcy. Nie każdy jednak ma taką moc aby mieć swoją firmę przynętowo-zanętową. W UK to głównie bracia Ringers.

Wątpię, aby jedna osoba kompletnie nie zajmująca się na co dzień technologią produkcji pasz dla ryb, właśnie teraz - wśród tysiąca produktów dostępnych na rynku - odkryła coś nowego, czego nie było do tej pory na rynku ;)

Arek, rzecz w tym, ze on jest wyczynowcem, który dostrzega, co jest lepsze :) Żaden fachowiec od pasz nie zrobi super pelletów, oni co najwyżej realizują życzenia takich wyczynowców, działających w imieniu firm. Jasne, że taki Skretting jest dobry sam w sobie, ale można go przecież podrasować, na przykład robiąc go słodszym, zmniejszając/zwiększając ilość białka, tłuszczu.

Mi samemu wydawało się to nieprawdopodobne do momentu jak Przemka poznałem. On robił własne kulki dawno temu, jak był karpiarzem, ma więc pewną wiedzę. Do tego jest maniakiem, spędza masę czasu nad wodą, łowiąc z najlepszymi. On wie kiedy ryba podnosi się od dna, kiedy do niego schodzi, jaki jest wpływ słońca, ciśnienia, wiatru. To jest wiedza, jaką bardzo chciałbym mieć. Żaden biotechnolog czy ichtiolog tego nie wie, on sprawdził to na rybach. Startuje regularnie na zawodach od dziesięciu lat, więc zauważa takie niuanse bardzo dobrze.

Nie oceniam jego pelletów póki co, bardziej mi chodzi o to, że to jest możliwe. Tak jak bracia Ringers wypuścili masę świetnych rzeczy na rynek, tak i on ma dokładnie taką wiedzę, i będzie potrafił zrobić coś swojego, o podobnej skuteczności. Pytanie, czy zdajemy sobie sprawę, że to tej klasy wędkarz co Steve :) To nie żaden Lucio, co ryb dobrze łowić nie umie, to fachowiec. Takim ludzie ufają, i trudno się dziwić. Nie myślcie, ze chcę tu słodzić, po prostu jestem pod wrażeniem jego wiedzy, nie miałem pojęcia o jego historii. Dla mnie on jest kimś takim jak Lewandowski. Jeszcze kilka lat temu Roberta opluwało wiele osób, nazywając go 'drewnem' czy 'dobijakiem', zapewne niejeden z was pamięta to z komentarzy pod artykułami. A tu się okazuje, że Poak jest wybrany najlepszym pikarzem roku. Nie jest to może idealna analogia, ale myślę że oddaje pewien obraz.

Żałuję, że wywiad z nim się jeszcze nie może ukazać, bo firma robiąca stronę nie może dopiąć projektu, ciągle coś tam nie działa >:O Ale obiecuję, że jak tylko to się wydarzy (oby jutro), będziecie mogli go przeczytać, bo się zaraz tam pojawi :)
Lucjan

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #110 dnia: 22.12.2020, 20:01 »
Ale Lucjan ja nie neguję tych pelletów, skoro nawet na oczy ich nie widziałem. Tylko pragnę zwrócić uwagę na aspekty technologii produkcji pelletów i to że jedna osoba "spoza fabryki", to ma tu naprawdę mało do powiedzenia. I dziś dobrze wiesz, że na rynku jest sporo pelletów sygnowanych nazwiskiem angielskich zawodników pokroju A. Findleya, S.Ringera, D. Shippa. Dlatego jest tu miejsce i na kolejne nazwiska.

Poza tym chciałbym zauważyć, że szczególnie tu na SiG, powszechnie wręcz wyśmiewane były polskie zanęty pokroju tych B. Bruda. Wystarczy rozłożyć je na czynniki pierwsze, aby zobaczyć, że nie ma w nich żadnej magii. Nie było tu też na forum dyskusji o sukcesach zawodniczych ich autorów, a przecież zarówno chociażby Lorenc, jak i Brud "coś tam" osiągnęli w wędkarstwie. A dziś te tanie wyśmiewane zanęty polskich wyczynowców stosują zawodnicy w UK na zawodach wędkarskich, gdzie do wygrania jest całkiem spora ilość funtów. I co teraz już mamy tą magię w tych zanętach ? Mamy właściwe zbilansowanie poszczególnych składników, jak i właściwe proporcje B/T/W ? A Anglicy na zimowych zawodach, gdzie nie trzeba stosować pelletów i mączek, rozbijają ich skład na czynniki pierwsze, "rozkminiając" czego to one w sobie nie mają ?  Inwestując kupę hajsu w zawody ostatecznie ryzykują niewygraniem kasy stosując np. takiego Bolanda ?

Uważam, że pellet może się sprawdzać lub nie w trakcie łowienia. Może się szybciej, bądź dłużej namaczać, mieć inną strukturę aniżeli pellet konkurencji, ale to jest tylko pellet. Magii w nim nie ma. Bilansować pellet można nawet mączką z piór i zawsze wyjdzie Ci odpowiednia ilość białka zgodna z ostatecznym opisem producenta na produkcie. Od lat tabuny specjalistów od żywienia ryb, producentów, hodowców ryb wiedzą czym i jak je karmić, aby z chęcią jadły i rosły zdrowo. Tu nic nowego się nie wymyśli.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #111 dnia: 22.12.2020, 20:11 »
Arek, co do Bruda, to nie słyszałem aby jego zanęty wygrywały zawody. Raczej jest to opcja, gdzie można sprzedawać coś w dużych ilościach  po niskiej cenie. Wiesz, zamawiasz kilka palet i ci one schodzą. Masz jakieś info aby jego zanęty 'wygrywały' tu zawody? Zdziwiłbym się bardzo pozytywnie!

A co do Przemka, to on ma inne podejście, i jego pellet mi na przykład nie jest potrzebny aby osiągnąć wyniki. To jak z kijami, mając Red Range'a - matchówkę, więcej ryb nie złowię Acolytką, może szybciej. Ale nie zależy mi na czasie. Co innego zawody.

On ma nosa, i póki co zaoferował pellet pod zawody, do Metody. Ale znając życie wyjedzie z innymi rzeczami, które też się sprawdzą. O to mi chodzi. Po prostu to fachowiec, mający szósty zmysł. Do tego mam wrażenie, że sprzyja mu szczęście :) W życiu  bym nie przypuszczał, że w UK jest taki Polak. Do tego on nie jest sponsorowany, on sam na wszystko zapracował, więc tym bardziej stanowi to o jego wyjątkowości.

Jakby co to Ringersi też nie mają swojej fabryki pelletów, ale to komuś zlecają. Skoro ich pellety są dobre, to Przemek może mieć równie dobre, i to chciałem przekazać.

Lucjan

Offline ObraFMI

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 48
  • Mariusz
    • Próbnik
« Odpowiedź #112 dnia: 22.12.2020, 21:31 »
......A dziś te tanie wyśmiewane zanęty polskich wyczynowców stosują zawodnicy w UK.....
Oglądając wiele filmów rosyjskich widzę, że na ich rynku również jest zapotrzebowanie na nasze wyroby- a zwłaszcza Traper i Jaxon jest często widoczny.
Tak: wśród "ludu" a nie wyczynowców- rynek jednak jest.
Nie płacę Pazernym Zabójcom Wód.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #113 dnia: 22.12.2020, 21:43 »
Wystarczy obejżeć kilka Przemka produkcji i wsłuchać się w to co nam przekazuje.
To mistrzostwo , przemyśleć spróbować zaadaptować pod swoje wody i próbować....

To nie producent  z byle napisem na banerku oraz z  naszywką na ubraniu..... , i pozerek ...

Jak dla mnie wzór do naśladowania.
Maciek

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #114 dnia: 22.12.2020, 21:43 »
Arek, co do Bruda, to nie słyszałem aby jego zanęty wygrywały zawody. Raczej jest to opcja, gdzie można sprzedawać coś w dużych ilościach  po niskiej cenie. Wiesz, zamawiasz kilka palet i ci one schodzą. Masz jakieś info aby jego zanęty 'wygrywały' tu zawody? Zdziwiłbym się bardzo pozytywnie!

No, ale Lucjan wiesz też dobrze, że na wielu komercjach możesz jedynie łowić tym czym pozwala właściciel łowiska, czyli możesz łowić na jego "własne" pellety, a są to znane nam wszystkim pellety. I chyba jest znacznie więcej czynników świadczących o tym kto wygra zawody, niż to kto jakim pelletem łowi. A wybór pelletów w UK jest spory. Spotted fin ma ogólnie drogie pellety, co mogłoby świadczyć o ich super jakości, a jakoś nie wszyscy się na nie tam rzucają. Najśmieszniejszy to był Jammie Hughes, który po przejściu do Matrixa, na filmie promującym Spotted fin stwierdził, że on to rzadko używa ich przynęt, bo woli zwykłe pellety :) Chyba nie o taki film promujący chodziło autorom. 

Oglądając wiele filmów rosyjskich widzę, że na ich rynku również jest zapotrzebowanie na nasze wyroby- a zwłaszcza Traper i Jaxon jest często widoczny.
Tak: wśród "ludu" a nie wyczynowców- rynek jednak jest.

https://swiatkarpia.com/news/oferta-feederowa-mikado-wygrywa-w-czechach/3868

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #115 dnia: 28.12.2020, 00:09 »
Nie chciał bym się jakoś bardzo zachwycać, ale na waftersy Przemka żółte pięknie mi leszczyki brały na ostatnim wypadzie w  grudniu.
Paweł

Offline kolunio21

• Ekspert
  • Reputacja: 34
« Odpowiedź #116 dnia: 28.12.2020, 17:12 »
Nie chciał bym się jakoś bardzo zachwycać, ale na waftersy Przemka żółte pięknie mi leszczyki brały na ostatnim wypadzie w  grudniu.

Fajnie słyszeć :)
Kupiłem zółte i pomarańczowe :) testy na wiosnę jak się u mnie sprawdzą :)

Offline golad

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #117 dnia: 27.03.2021, 20:59 »
Witam pytanie do posiadaczy zalewajki od Solbaits chodzi o sweet gold jaki to aromat?

Offline Adam8010

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
« Odpowiedź #118 dnia: 27.03.2021, 21:14 »
Słodki owocowy

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #119 dnia: 27.03.2021, 21:21 »
Ciekawe kiedy będą nowe waftersy 8 mm i mix do metody z tego co pisał Przemek to są już gotowe tylko przewieźć do Polski po brexit ciężko.
Paweł