Autor Wątek: Jak szybko po złowieniu ryba wraca do żerowania  (Przeczytany 9169 razy)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Po dwóch wizytach na komercji Różany Młyn w Poznaniu zauważyłem, że karpie jakie wyciągam mają strasznie pokaleczone pyski. Część nie ma kawałka pyska, a część "tylko" głębokie rany. Jeden miał jeszcze hak i kawałek przyponu po wcześniejszym "wędkarzu". Piszę w cudzysłowie bo jak dla mnie Ci co tak kaleczą te ryby zacinają je jakby walczyli z rekinem i ciągną siłowo. Pomimo tego łowię je więc pokarm pobierają.
Zastanawia mnie ile czasu musi minąć żeby ryba po holu zaczęła ponownie żerować? Czy czas ten jest różny w zależności od gatunku, wielkości ryby? Ktoś zna taką regułę, czy nie ma zasady i jest to "indywidualna" sprawa ryby?
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Jak szybko po złowieniu ryba wraca do żerowania
« Odpowiedź #1 dnia: 03.08.2015, 13:31 »
Myślę, że nie da się wprowadzić pewnego schematu, bywa to różnie. Czasami ryby mogą pobierać pokarm po kilku godzinach po złowieniu, zwłaszcza jak jest ciepło i żerują. Kiedyś czytałem, w prasie wędkarskiej z lat 90 o tym jak ryba kilka dni jest w szoku i nie żeruje, ale to chyba złowił ją ktoś z redakcji Wiadomości Wędkarskich, na ich widok ryby nie przeżywaja holu :D

Mam znajomych co się zarzekają, że łowili te same ryby na drugi dzień, ja miałem kilka przypadków złowienia ryb w ten sam dzień. Prawie w ogóle nie łowię dzień po dniu, ale znając życie takich ryb łowionych ponownie byłoby więcej.

Co do zdrowia ryb. Oprócz polowania na marliny lub rekiny, które uprawiaja niektórzy zacinając z maksymalną siłą, łowiąc karpie i mniejsze rybki,  uważajmy na haki i pushtopy. Mając podbierak z oczkami większymi, pushstop blokuje się i karp bardzo mocno się rzucając rozcina sobie pysk. To bardzo częsta kontuzja. Hak z zadziorem, który wbije się w siatkę, po umieszczeniu w podbieraku ryby to już kompletna katastrofa... Dlatego najlepiej zawsze luzować żyłke po włożeniu ryby do podbieraka, ten zaś dobrze mieć z mikrosiatką, w którą nie wchodzi pushtop czy stoper.

Co do Różanego Młyna, obawiam się, że ryby będą wyglądać strasznie za jakiś czas. Może być tak, że właściciele część sprzedadzą, bo wielu wędkarzy odstrasza widok takich rybek, i zastąpią je nowymi, bez takich ran. Dobrze jest uświadomić wędkarzy łowiących na zestawy samozacinające (czyli chyba już 90C% wszystkich gruntowych), że wystarczy podnieść wędkę i rozpocząć hol. Czas mega zacięć się kończy, teraz haki są ostre i pentrują rybie pyski bez najmniejszych problemów.
Lucjan

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 03.08.2015, 13:56 »
Sam używam od tego sezonu haków bez zadzioru (Drennan Specimmen i Wild Gape) i jestem z nich zadowolony :-) część ryb się spina ale pracuję nad techniką i jest to "cena" jaką jestem gotowy "zapłacić" za zdrowie ryb.
Jest też kwestia tego, że ryby z takim defektem częściej się spinają i jest więcej pustych brań bo haczyk czasem trafia w tą dziurę. Tam chyba w ogóle ryby są wymieniane na nowe większość to są sztuki koło 2kg.
Mi też się wydaje, że pobierają pokarm dość szybko bo:
- ile by musiało być tam ryb żeby ciągle je łowić, a staw jest niewielki
- wiąże mi się to z tym co mówiłeś na ostatnim filmie, że udowodniono, że ryby nie czują bólu tak jak ludzie
Nie mniej czekam jeszcze na spostrzeżenia innych :-)

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline fish007

• Ekspert
  • Reputacja: 91
  • Method Feeder Fishing
    • Galeria
    • Method Feeder Fishing
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 03.08.2015, 14:08 »
Koledzy opowiadali mi że złowili na Jeziorze Rybnickim tego samego karpia w odstępie 10 godzin, ja miałem natomiast okazję złowić na małej rzeczce tego samego szczupaka w odstępie 40 minut.
Method Feeder Fishing
https://www.facebook.com/Method-Feeder-Fishing-427686080710640/
Jazgarz - 26 cm
Ukleja - 26 cm
Piekielnica - 16 cm
Kiełb - 22 cm
Sumik Karłowaty - 44 cm

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 03.08.2015, 14:19 »
Jeśli chodzi o szczupaki to według mnie jest on rybą, która najszybciej jest skłonna do kolejnego ataku. Miałem w zeszłym sezonie kontakt z ze szczupakami które już wcześniej łowiłem. Najbardziej się ubawiłem, gdy bo wyjęciu i wypuszczeniu takiego 60taka i zarzuceniu 2m od miejsca w którym było branie wyjechał znowu ten sam szczupak, nie minęła nawet minuta. Jeśli chodzi o dłuższe przerwy to też zależy od szczupaka, czasami pływając rano mając jakieś mocniejsze walnięcie wracałem tam później wieczorem i w tym miejscu gdzie były brania rano to i na wieczór udało się ryby skusić do kolejnego brania. Ma swój rewir który patroluje i można się go spodziewać w określonym miejscu za jakiś czas jeśli za pierwszym razem nie trafił. Wyrobiłem sobie takie zdanie: jeśli przy pierwszym braniu nie dostał hakiem po zębach to uderzy znowu, a jak się zepnie to już można płynąć dalej/wrócić za kilka godzin.

Według mnie żadną nowością nie jest szczupak na kiju z którym mieliśmy kontakt np. w dniu poprzednim. Zębacz to jedna z głupszych ryb i prosta do złowienia, więc jeśli za pierwszym razem się nie naje naszym gumisiem to będzie próbował do skutku. Też trafiają mi się ryby z deformacjami i zaleczonymi ranami - najczęściej okonie, bo mają kruche pyski... a większość "wędkarzy" używa raczej uniwersalnych wędek 5-25 i jak atomowo zacinają... czasami jak widzę te zacięcia to mi słów brakuje, aż się dziwie że te ryby im za plecami nie lądują ^^
fb.com/rubiksfishing

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03.08.2015, 14:46 »
Co do zacięć.. widziałem jednego fachowca u mnie nad wodą co jak zaciął (miał jakieś 10 metrów od brzegu spławik) to żywiec z całym zestawem na drzewie wylądował :-\
Co do ryb jeszcze to jakieś 4 lata temu na spinning szczupaczek taki ze 30cm się uwiesił i widziałem że dostał w górną warge z prawej strony, puściłem go szybko do wody i jakie było moje zdziwienie jak za 10 minut wyciągnąłem... tego samego, tyle że tym razem dostał w górną warge z lewej strony, puściłem go i poszedłem w inne miejsce bo nie chciałem go już męczyć :) Co do białorybu to chyba zależy na "kogo" się trafi :) Ogólnie jak są glodne to będą brały :P

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 03.08.2015, 14:57 »
Wydaje mi się że wiele zależy od gatunku i zagęszczenia ryb w wodzie. Wiosną łowiłem zarybieniowe karpiki federem i jeden zerwał mi przypon w momencie wprowadzania do podbieraka. Byłem bardzo zdziwiony gdy za pół godziny odczepiając kolejnego karpika zauważyłem w pysku mój hak i kawałek przyponu. Sądzę że tak mogą się jednak zachowywać tylko ryby hodowlane które nagle znalazły się w wodzie ubogiej w pokarm.
Pozdrawiam - Gienek

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 03.08.2015, 15:17 »
Na tym łowisku pokarmu nie jest tak mało, a przynajmniej nie powinno być. Są trzciny i tam żerują ryby. Chociaż jak jest ich dużo to może go brakować. Czasem brania są od razu po rzucie ale trzeba trafić w miejsce.
Widzę, że więcej jest opini, że można ryby nie odczuwają tak bardzo skutków złowienia co mam nadzieje jest prawdą i nasze hobby nie wpływa na nie tak źle :-)

Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 03.08.2015, 15:38 »
Ja też dodam, że łowiąc takim pickerem skracam hol do minimum, czasami jest to kilkanaście - kilkadziesiąt sekund. Wyczepiona błyskawicznie ryba trafia z powrotem do wody. Nie ma więc wcale takiego wielkiego stresu, długiego czasu bez wody. Jestem pewien, że w takim stanie wypuszczony lin. leszcz czy karp dochodzi szybko do siebie.
Lucjan

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 03.08.2015, 15:49 »
Sam używam 3m kija i jestem z niego bardzo zadowolony. Łowię czasem w bardzo ograniczonym obszarze (maksymalnie 10m szerokości) i dzięki niemu dobrze panuje nad rybą i trzymam ją w moim "korytarzu" :-) do wody wracają w takiej kondycji, że większość opryska mnie wodą jak poczuje wolność :-P

Michał

Jesiotr - 105 cm

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #10 dnia: 03.08.2015, 15:57 »

Zastanawia mnie ile czasu musi minąć żeby ryba po holu zaczęła ponownie żerować?

Szczupak natychmiast. Kilkakrotnie zdarzyło mi się złowić tę samą rybę po 5 minutach. Podobnie jest chyba z sumem. Niewiele ponad dwa tygodnie temu byłem z bratem na rybach nad Wisłą. Złowiłem suma i tak się nieszczęśliwie zaciął, że trochę mu poharatałem pysk z boku. Po 3 minutach od zwrócenia go wodzie złowił go mój brat.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.