Co do Extramadury Heavy 420, to mogę z czystym sumieniem polecić. Naprawdę świetny kijek. Cena też niezbyt wygórowana ja za tej jakości wędkę. Nawet ta, którą trzeba zapłacić teraz. Pamiętam, że ja kupiłem go zaraz po premierze za 200 zł z groszami, czy coś koło tego. Kijek nadaje się do wszystkich metod odległościowych tak naprawdę i do łowienia karpi na komercji, do czego jest dedykowany. Jest bardzo uniwersalny i to jest jego największa zaleta. Nie jest to jakiś grzmot, który wyrywa rybom skrzela, wręcz przeciwnie. Prezentuje się bardzo delikatnie jak na cw, które posiada. Jest smuklejszy niż Shimano Super Ultegra 420/20 gram, wędka o 2x mniejszym cw, choć wagowo wędki są bardzo zbliżone z tego co pamiętam. Ma tylko wystarczający zapas mocy, żeby poradzić sobie z bonusami. Jeśli szukasz matcha uniwersalnego, to ten będzie idealny. Jeśli tylko do zadań specjalnych, o dużej mocy, do przystawki to polecam -
https://nahaczyk.pl/wedka-daiwa-powermesh-float-14-3pc-p-4185.html. Mam ten kijek w wersji 450, kupiłem do trottingu, bo Acolytka Plus byla dla mnie zbyt delikatna i po prostu bałem się, że złamie ją albo ryba, albo ja.

Niestety ta długość jest już niedostępna. W parze z kijem masz jeszcze super pokrowiec na wędkę z kołowrotkiem. Ten kijek ma jeszcze więcej mocy niż ww Extramadura, mimo, że jego cw wynosi 35. Nie jest to tez jakaś sztywna pała w tej wersji, którą ja posiadam. Wręcz przeciwnie. Łowi mi się nim na wypuszczankę bardzo komfortowo. Wersja 420 jest pod tym względem na pewno jeszcze lepsza. Jeśli chciałbyś coś tańszego, to polecam Daiwe Aqualitte Power Match. Na tle swojej kuzynki z Daiwy i Extramadury to prawdziwy grzmot. Tą wędką śmiało można łowić nawet na żywca. Producent nie podaje cw, ale orientacyjnie wynosi jakieś 40-45. I to się czuje. O ile w przypadku Sensasa, trudno w to uwierzyć jak się weźmie wędkę do ręki, to tutaj nie ma co do tego żadnych wątpliwości