Autor Wątek: Odległościówka, zmieniać czy nie zmieniać?  (Przeczytany 6072 razy)

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
Odp: Odległościówka, zmieniać czy nie zmieniać?
« Odpowiedź #30 dnia: 13.10.2020, 16:47 »
Ja do zadań specjalnych używam Daiwa Aqulite Power Float 4,2m. Kij daje radę przy dużych rybach. Ja łowie tą daiwą karpie na spławik. Największy wycholowany 10kg pełnołuski.

Rozważałem tego kijka.

Powiem tak, miałem ten kijek i naprawdę jest fajny, ale.....
na czyste łowiska bez twardych zaczepów. W moim łowisku po prostu się nie spisał na rybach +3kg, ponieważ podczas holu to one rządziły a nie ja. Kij ten zaczyna dosyć mocno pracować na rybach +2kg, więc jeśli musimy powstrzymać rybę przed wjazdem w krzaki, trzciny, zwisające gałęzie to może nie dać rady.

Nie chcę tu wywoływać kolejnej gównoburzy, ale wielu forumowiczów wypisuje tu ile to karpi po 10-12kg wyholowało matchówką czy pickerkiem do 40g. Zapraszam do mnie, wtedy wielu mogłoby by się zdziwić co potrafi zrobić 5kg karpik. Lubię takie łowienie, bo to dla mnie wyzwanie, ale oczywiście nikogo nie potępiam za wędkowanie w basenie ;).

To zapytam może tak: Do jakiej średnicy żyłki ( I ile kg wytrzymałości realnej przypon ma mieć) ma być ten kij? Tak będzie łatwiej coś doradzić bo kijów od groma... i jaka odległość łowienia?
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #31 dnia: 13.10.2020, 17:18 »

To zapytam może tak: Do jakiej średnicy żyłki ( I ile kg wytrzymałości realnej przypon ma mieć) ma być ten kij? Tak będzie łatwiej coś doradzić bo kijów od groma... i jaka odległość łowienia?

Główna 0,18-0,20mm max, przypon 0,12-0,16mm max. Zasięg łowienia - wody stojące max 20-25m, rzeki do 15m. Spławiki 2-10g, obciążenie max 20g. To ma być jakby mocna i dość długa (12-15ft) matchówka do białorybu w granicach 2-3kg.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #32 dnia: 13.10.2020, 17:42 »

Główna 0,18-0,20mm max, przypon 0,12-0,16mm max. Zasięg łowienia - wody stojące max 20-25m, rzeki do 15m. Spławiki 2-10g, obciążenie max 20g. To ma być jakby mocna i dość długa (12-15ft) matchówka do białorybu w granicach 2-3kg.

Extremadura 4,5,  "lepsiejsza" 4,2 - z tym,że na tych kijach nie miałem okazji ciągnąć do złamania więc nie wiem gdzie jest ich granica...

Mam jeszcze jakiegoś pancernego i lekkiego dragona ale to chyba już unikat nie do dostania. Jak znajdę chwile czasu to rozłożę jedno i drugie i trzecie i porównam i napisze co i jak.

Tam napisałeś: "W moim łowisku po prostu się nie spisał na rybach +3kg" , czyli rozumiem takiego karpia (ile kilo ?) "za twarz" i pokierować nim by nie wlazł w zawady?
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 13.10.2020, 18:20 »
Źle się określiłem - do ciągnięcia bonusów za ryj mam już Allroundera. Bardziej zależy mi na łowieniu małych i średnich ryb, głównie w rzece, ale takim patykiem, który w razie bonusa 2kg poradzi sobie z nim, bez ugięcia po sam kołowrotek. Generalnie nie lubię mocno spolegliwych kijków, raczej szybkie witki, które pod większym obciążeniem przechodzą w łuk (czyli raczej progress). Do tego lubię minimalny design, także wędki z pełną specyfikacją na blanku odpadają. Wiem, wybrzydzam i marudzę, ale na tym polega moja selekcja. Jeśli nic ciekawego w kwocie do 450-500zł nie znajdę, to biorę Korum Glide.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #34 dnia: 13.10.2020, 18:41 »
Jest sporo filmów z tym Korum Glide. Też się nad nim zastanawiałem, ale jednak nie potrzebuję tego typu kija na rzekę. Nie mam tam takich ryb :P A widać, że szczególnie ta najdłuższa wersja jest stworzona z myślą o rzece. Na jednym z filmów gość ciągnie liny wraz z "toną" zielska Glidem 3,6 m i dopiero przy tym zielsku widać piękną parabolę. Widziałem gdzieś film ze sporym kleniem i ryba ta nie robiła na kiju żadnego wrażenia. Możliwe, że to jest to czego szukasz. Ogólnie w przyszłym sezonie pewnie znowu pojawią się jakieś mocniejsze nowości. Nawet Shimano "idzie grubiej"

https://www.nordfishing77.at/shimano-carp-cruncher-float-390cm-20-50g-neu-2020-16356   

Szczerze mówiąc to jakoś Ultegra Match za mną chodzi

Nie widziałem już (albo jestem ślepy)  tej serii wędek matchowych w najnowszym katalogu Shimano. W sklepach też jest pusto.

Jest jeszcze coś takiego. Chyba Lucjan ma tego kija

http://anglingwithshaun.blogspot.com/2019/07/greys-tactical-15ft-float-rod-review.html

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 13.10.2020, 20:20 »
Jest sporo filmów z tym Korum Glide. Też się nad nim zastanawiałem, ale jednak nie potrzebuję tego typu kija na rzekę. Nie mam tam takich ryb :P A widać, że szczególnie ta najdłuższa wersja jest stworzona z myślą o rzece. Na jednym z filmów gość ciągnie liny wraz z "toną" zielska Glidem 3,6 m i dopiero przy tym zielsku widać piękną parabolę. Widziałem gdzieś film ze sporym kleniem i ryba ta nie robiła na kiju żadnego wrażenia. Możliwe, że to jest to czego szukasz. Ogólnie w przyszłym sezonie pewnie znowu pojawią się jakieś mocniejsze nowości. Nawet Shimano "idzie grubiej"

https://www.nordfishing77.at/shimano-carp-cruncher-float-390cm-20-50g-neu-2020-16356   

Nie widziałem już (albo jestem ślepy)  tej serii wędek matchowych w najnowszym katalogu Shimano. W sklepach też jest pusto.

http://anglingwithshaun.blogspot.com/2019/07/greys-tactical-15ft-float-rod-review.html

Ja też Arek nie mam takich rzek, ale ze 2 razy do roku nad Odrę mogę skoczyć :). Allrounderem obsługuję większy białoryb, a nie mam obecnie żadnej matchówki, ani młynka do niej, co bym mógł z drobnicą się pobawić, ale jednocześnie nie bać się bonusów. W przypadku Glide'a 12-14ft mam dwie długości w jednym (potrzebuję 2 komplety), więc nie potrzebuję już 4 młynków, tylko 2 z wybraną średnicą żyłki, zarówno na rzekę i jak i na gliniankę.
Jeśli chodzi o filmy z Glide'm to chodzi o kanał Dannys Angling Blog, bo nie mogę nic więcej znaleźć? Zapodasz linka do filmiku z holem lina?

Shimano Carp Cruncher'a zauważyłem już jakiś czas temu (ładny kijek :)), ale znowu tu max dł. to 3,9m, a więc za krótki jak dla mnie na rzekę, a nie chcę znowu zbytnio powiększać kolekcji patyków i młynków, które będą kilka razy w roku nad wodą (dlatego też wyklucza to cenowo Greys'a :-\). Ciekawie się rozwija wątek... ;)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #36 dnia: 13.10.2020, 20:38 »

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 13.10.2020, 21:23 »
Oglądałem kiedyś ten film, prawdopodobnie z opaską na oczach 8) :facepalm:. Chyba powoli klaruje mi się faworyt :). Dzięki :beer: :thumbup:.

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 13.10.2020, 22:31 »
Chyba to ten filmik z kleniem
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 13.10.2020, 22:38 »
Cytat: selektor

Gdzieś tam widziałem jakieś ogłoszenia, ale chyba spróbuję dogadać się z Sensasem.

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #40 dnia: 13.10.2020, 23:36 »
Co do Extramadury Heavy 420, to mogę z czystym sumieniem polecić. Naprawdę świetny kijek. Cena też niezbyt wygórowana ja za tej jakości wędkę. Nawet ta, którą trzeba zapłacić teraz. Pamiętam, że ja kupiłem go zaraz po premierze za 200 zł z groszami, czy coś koło tego. Kijek nadaje się do wszystkich metod odległościowych tak naprawdę i do łowienia karpi na komercji, do czego jest dedykowany. Jest bardzo uniwersalny i to jest jego największa zaleta. Nie jest to jakiś grzmot, który wyrywa rybom skrzela, wręcz przeciwnie. Prezentuje się bardzo delikatnie jak na cw, które posiada. Jest smuklejszy niż Shimano Super Ultegra 420/20 gram, wędka o 2x mniejszym cw, choć wagowo wędki są bardzo zbliżone z tego co pamiętam. Ma tylko wystarczający zapas mocy, żeby poradzić sobie z bonusami. Jeśli szukasz matcha uniwersalnego, to ten będzie idealny. Jeśli tylko do zadań specjalnych, o dużej mocy, do przystawki to polecam - https://nahaczyk.pl/wedka-daiwa-powermesh-float-14-3pc-p-4185.html. Mam ten kijek w wersji 450, kupiłem do trottingu, bo Acolytka Plus byla dla mnie zbyt delikatna i po prostu bałem się, że złamie ją albo ryba, albo ja. :D Niestety ta długość jest już niedostępna. W parze z kijem masz jeszcze super pokrowiec na wędkę z kołowrotkiem. Ten kijek ma jeszcze więcej mocy niż ww Extramadura, mimo, że jego cw wynosi 35. Nie jest to tez jakaś sztywna pała w tej wersji, którą ja posiadam. Wręcz przeciwnie. Łowi mi się nim na wypuszczankę bardzo komfortowo. Wersja 420 jest pod tym względem na pewno jeszcze lepsza. Jeśli chciałbyś coś tańszego, to polecam Daiwe Aqualitte Power Match. Na tle swojej kuzynki z Daiwy i Extramadury to prawdziwy grzmot. Tą wędką śmiało można łowić nawet na żywca. Producent nie podaje cw, ale orientacyjnie wynosi jakieś 40-45. I to się czuje. O ile w przypadku Sensasa, trudno w to uwierzyć jak się weźmie wędkę do ręki, to tutaj nie ma co do tego żadnych wątpliwości :D 

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 14.10.2020, 00:03 »
Extremadura Heavy 420/40

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 14.10.2020, 07:49 »
Oj Wujku Stanie znowu mi namieszałeś w głowie (pozytywnie oczywiście :)) :thumbup: :beer:. Nawet nie wiedziałem, że Daiwa APM jest taka mocarna ???, a w sumie nigdy nie brałem jej pod uwagę, bo miałem APF. Masz może jakieś fotki z ugięcia tego matcha? Co ciekawe, w najnowszym katalogu Daiwy, na str.158 APM 4,2m ma opisany CW na 7-30g przy masie 265g, a APF 4,2m 15-50g ma masę 255g :o. Skąd te 10g różnicy na niekorzyść APM? Czy dobrze widzę, że blanki są obecnie w kolorze czarnym?

http://www.daiwa.de/ov3/templates/6000/pdfdownload/epaper/DAIWA_2021_EN/#160

Widzę, że wybór nie będzie taki oczywisty. Na szczęście mam jeszcze sporo czasu, bo patyki potrzebuję na przyszłą wiosnę, więc dużego ciśnienia nie mam, choć nie ukrywam, że chętnie skorzystałbym z jakiejś promocji na BF :).

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 14.10.2020, 14:05 »
Fotek z ugięciem tej wędki nie mam, ale potrzebny by był jakiś wieloryb, żeby się ona porządnie ugięła. Kupiłem ją pod łowienie brzan na wypuszczankę. Długo nią nie połowiłem, bo zaraz potem nabyłem tą Extramadurę, która do tej metody nadaje się dużo lepiej, bo nie dość, że bardzo lekka, to jeszcze ma spory zapas mocy. Teraz mam jeszcze tą Daiwe 4,5m Powermesh, więc APM leży w szafie. Ta wędka z katalogu to nie jest ten sam APM co posiadam. To chyba jakaś nowsza, delikatniejsza wersja. Moja ba bordowy kolor blanku i nie ma opisanego cw.
Tutaj jest prezentacja tej wędki.

Online fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 14.10.2020, 15:17 »
Czyli masz III serię Aqualite. Kurde aż nie chce mi się wierzyć, że ta matchówka to taka pała ???. Dzięki, trochę mi się rozjaśnia sytuacja.