Autor Wątek: Wędka na wiślaną brzanę  (Przeczytany 3358 razy)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Wędka na wiślaną brzanę
« Odpowiedź #15 dnia: 13.10.2020, 20:44 »
Jak dotąd najlepiej mi się sprawdził Korum Barbel 13ft 2,5LBS. Używam też czasami Penn Squadron 4,50m do 200g c.w. ale mimo "wiślanej" długości nie łowi mi się nim zbyt dobrze. O ile ciężar mi za bardzo nie przeszkadza to sztywny jest jak kij od szczoty i dobrze widać tylko bardzo agresywne brania. Zostawię go sobie na lato do szukania szczęścia dalej w nurcie i zastanowię się nad kupnem odpowiedniej karpiówki (też 13ft) do kompletu.

Z Wisłą jest niestety tak że czasami nie da się na niej łowić - szczególnie na opaskach. Woda jest za wysoka i nurt za silny. Nawet cegła się przesunie.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Jacula2001

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #16 dnia: 13.10.2020, 21:08 »
Dzięki, na pewno zerknę na ten kijek

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #17 dnia: 14.10.2020, 00:00 »
Jak dotąd najlepiej mi się sprawdził Korum Barbel 13ft 2,5LBS. Używam też czasami Penn Squadron 4,50m do 200g c.w. ale mimo "wiślanej" długości nie łowi mi się nim zbyt dobrze. O ile ciężar mi za bardzo nie przeszkadza to sztywny jest jak kij od szczoty i dobrze widać tylko bardzo agresywne brania. Zostawię go sobie na lato do szukania szczęścia dalej w nurcie i zastanowię się nad kupnem odpowiedniej karpiówki (też 13ft) do kompletu.

Z Wisłą jest niestety tak że czasami nie da się na niej łowić - szczególnie na opaskach. Woda jest za wysoka i nurt za silny. Nawet cegła się przesunie.

Również mam i polecam Korum Barbel Rod 13FT 2.50lbs tylko wersja 2019r. Jak nie starcza to jakaś karpiówka daje radę  a nawet  Anaconda Base 13 ft 3,25-3,5 lb
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 14.10.2020, 06:40 »
Również mam i polecam Korum Barbel Rod 13FT 2.50lbs tylko wersja 2019r.

Taką wersję posiadam i wychwalam pod niebiosa :D
I need a Barbel !!!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 14.10.2020, 07:29 »
Jacula, gdzie łowisz?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jacula2001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 14.10.2020, 07:59 »
Dzięki wielkie za odpowiedzi, tylko w jaki sposób mam dostrzec brania, czy na takiej wędce jak ten Korum nadal mogę wyczekiwać na brania i sygnalizacją będzie szczytówka?  Łowię na Wiśle na środkowym odcinku od chyba Borowice bo nie pamiętam dokładnej nazwy miejscowości aż do Kazimierza Wielkiego

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #21 dnia: 14.10.2020, 08:34 »
Co do sygnalizacji , to nawet na sumówce z cw. 400g widac skubania drobnicy któta wyzera wątróbkę.

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 14.10.2020, 08:42 »
Dzięki wielkie za odpowiedzi, tylko w jaki sposób mam dostrzec brania, czy na takiej wędce jak ten Korum nadal mogę wyczekiwać na brania i sygnalizacją będzie szczytówka?

Brania uklejki czy kiełbika to wędzisko nie wychwyci, nie ma co się łudzić. Z większymi (w porównaniu do wcześniej wymienionych) nurtowymi rybami  nie ma żadnego problemu, brania widać naprawdę wyraźnie. Jedynym wyjątkiem są sapy ale w ich przypadku nawet picker nie pomoże ;)

Zresztą na dwa ziarna kukurydzy, pokaźny pęczek białych czy pellet 8mm drobnica nie bierze szczególnie przy długim przyponie.
I need a Barbel !!!

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 14.10.2020, 08:51 »
Co do sygnalizacji , to nawet na sumówce z cw. 400g widac skubania drobnicy któta wyzera wątróbkę.

Drobnica jest pojęciem względnym 8) W akurat tym przypadku może oznaczać ponad 20cm krąpia lub ponad 30cm certę co sprawdziłem organoleptycznie zakładając na haczyk dwunastkę mały kawałek wątróbki ;)
I need a Barbel !!!

Offline Jacula2001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14.10.2020, 11:12 »
Jako drobnice miałem na myśli takie leszcze w granicach 40-50cm ale jak widzę to brania nawet mniejszych ryb też widać. Czy pelet w granicach 12mm to przesadzone sprawa jak na warunki panujące na Wiśle, czy dorzucacie jakąś symboliczną ilość do workow pva?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 14.10.2020, 11:16 »
Jako drobnice miałem na myśli takie leszcze w granicach 40-50cm ale jak widzę to brania nawet mniejszych ryb też widać. Czy pelet w granicach 12mm to przesadzone sprawa jak na warunki panujące na Wiśle, czy dorzucacie jakąś symboliczną ilość do workow pva?
To już proponuję kontynuować w wątku poświęconym łowieniu brzan.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 14.10.2020, 11:54 »
Jako drobnice miałem na myśli takie leszcze w granicach 40-50cm ale jak widzę to brania nawet mniejszych ryb też widać.

Ambitnie :bravo:

Czy pelet w granicach 12mm to przesadzone sprawa jak na warunki panujące na Wiśle, czy dorzucacie jakąś symboliczną ilość do workow pva?

Osobiście na coś większego niż 8mm nic nie złapałem co nie oznacza że Ty nie złapiesz. Wędkarstwo nie jest nauką ścisłą. Wszystko zależy od ryb i Twojego podejścia.
I need a Barbel !!!

Offline Jacula2001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 14.10.2020, 14:38 »
Dzięki za wszystkie cenne porady.

Bombay

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 02.11.2020, 20:44 »
Ja używałem Fox eos 2.25lb ale tutaj nie ma mowy by rzucić koszykiem 200,gram. Co najwyżej 150 plus towar. To dobre wędki i uważam je za udany zakup. Leszcz ,3kg w silnym nurcie nie robi na nim wrażenia

Offline Jacula2001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 02.11.2020, 20:50 »
Już kupiłem tego cormorana, i na spokojnie wyrzucam nim ciężar 300g a prubowałem już 400 i też poszło ale trochę bliżej