Autor Wątek: Oś szpuli kołowrotka a pierwsza przelotka od kołowrotka. Kołowrotek do dystansu?  (Przeczytany 4949 razy)

Offline Dawid21

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Jaki kolowrotek wybrać do dystansu w feederze do metody aby nie było efektu ze przy wyrzucie żyłka uderza w pierwszą przelotkę przy kołowrotku..  Tak jak w ultegrze oś szpuli jest równolegle ustawiona do osi blanku wędki. Przy dalekich rzutach najlepiej jakby była pochylona w kierunku przelotki. Jakie macie propozycje sugestie.. co do kołowrotków w tym temacie? Jakieś konkretne sprawdzone modele.. Typy..

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Uletgra 5500 ci4 lub zwykły 5500 xtd. Moim zdaniem najlepsze kołowrotki do dystansowych kijów 390/420.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
... Przy dalekich rzutach najlepiej jakby była pochylona w kierunku przelotki. Jakie macie propozycje sugestie.. co do kołowrotków w tym temacie? Jakieś konkretne sprawdzone modele.. Typy..

Uchwyt Delfin  takie cuda uwzglednia.
Produkt polskiego rodbuildera.
Schodzisz z wielkością  przelotek , odległości te same.
Mam kilka takich spinów .. ale to odnośnie Twoich uwag o osi kołowrotka nierównoległej do osi wędki.

Online flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Podczepię się pod wątek. Są może jakieś ogólne zasady odnośnie średnicy szpuli oraz wysokości nawoju w kołowrotkach służących do dystansowego łowienia? Są jakieś konkretne optymalne wartości wspomnianych cech szpuli kołowrotka?
Marcin

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Są jakieś konkretne optymalne wartości wspomnianych cech szpuli kołowrotka?

Nie ma.
Jacek

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Ogólnie rzecz biorąc, im szersza szpula i wyższy nawój tym rzuty dłuższe. Ale musi to być skorelowane z wielkością pierwszej przelotki, jej odległością od kołowrotka i wysokością jej osadzenia nad blankiem wędki. Im są większe, tym szerszej szpuli można użyć. Przy małych przelotkach szeroka szpula może skracać rzuty zamiast wydłużać. Wolę raczej węższą szpulę z wysokim nawojem niż na odwrót.
I od razu uprzedzę pytanie. Nie znam żadnych wzorów na obliczenie wielkości szpuli do wielkości przelotek.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Konstrukcji ze szpulami LC jest na rynku bardzo dużo.
Jeśli jednak zaczniesz szukać czegoś, co bardziej by pasowało do feedera, czyli o niewielkiej masie, ładnej, długiej szpuli i pojemności mniejszej niż 300m 0,30, to okaże się, że jest takich konstrukcji tylko kilka ;)
Czesiek

Online ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
Co prawda jeszcze nie miałem okazji przetestować w boju, ale jednym z takich nielicznych konstrukcji (Na podstawie waszych wytycznych) jest właśnie TEAM FEEDER LONG CAST. B.duży nawój (105cm) przy relatywnie małej szpuli (300m/0.30 - najwieksza wersja 6.5k). Węgrowie podpinają go w swoich feederach i ciosają na kolosalne dystanse. Niemniej tak jak mówiłem nie miałem jeszcze okazji porządnie tego zweryfikować, bo użytkuję go od czwartku :) W tyg napisze więcej jak się uda gdzieś wylecieć.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
Polecam przeczytać na stronie Spławik i Grunt (nie forum) wywiad z Przemkiem Solskim. Według niego mniejsza szpula w kołowrotku (a zatem mniejszy nawój żyłki) powoduje, że żyłka przechodzi lepiej przez pierwszą przelotkę. Przez to zestaw leci dalej. Jest to szczególnie istotne, gdy przelotki mają małą średnicę. Zatem według Przemka nie jest dobrze wyposażać kije w duże kołowrotki, jeśli kije mają małe przelotki.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Tomba

• Ekspert
ledi12,

Nie chodzi o nawój - ilość cm na 1 obrót korbki ale o wysokość nawoju na szpuli. U Ciebie to 32 mm, jak przy moim 5500, tyle, że ja mam płytszą szpulę - 190m żyłki 0,25. Średnica ta sama 67 mm, tyle, że Twój ma głębszą szpulę. Niczym innym się nie różnią.
Mój też nie testowany jeszcze ;D. A nawój zmierzony 93 cm w stosunku do 102 podanego przez producenta ;)
Podepnę go do By Döme Master Carp Pro 420LC.
Gabor Döme ma kilka fajnych propozycji tanich kołowrotków LC.
Super jest Browning Black Viper MK FD 850 do trochę mniejszych wędek i mniejszych przelotek.
Ale marzę o takim kołowrotku jak Shimano XT7 Aero GTM 4010. Średnica szpuli: 45 mm, wysokość: 21 mm, mój się już trochę wysłużył. Na pickerze 3 m, z pierwszą przelotką 8,3 mm, wysokość 23 mm, od uchw. kołowrotka - 690 mm dawał radę w powtarzalnych rzutach na 50 m.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Tomba

• Ekspert
Polecam przeczytać na stronie Spławik i Grunt (nie forum) wywiad z Przemkiem Solskim. Według niego mniejsza szpula w kołowrotku (a zatem mniejszy nawój żyłki) powoduje, że żyłka przechodzi lepiej przez pierwszą przelotkę. Przez to zestaw leci dalej. Jest to szczególnie istotne, gdy przelotki mają małą średnicę. Zatem według Przemka nie jest dobrze wyposażać kije w duże kołowrotki, jeśli kije mają małe przelotki.
Proszę o nie mylenie wielkości nawoju (średnica szpuli * przełożenie) z wysokością nawoju na szpuli. Do małych przelotek, małe średnice szpuli, przy dużej wysokości nawoju na szpuli - odległość pomiędzy dolnym i górnym rantem szpuli.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
Tomek mała korekta : średnica szpuli *PI * przełożenie....  :)
Wiesiek

Offline Tomba

• Ekspert
Dzieki Wiesiek :beer: 2*PI*r * przełożenie.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
Duża szpula  a do tego mała przelotka to nie tylko skrócenie rzutu ale także zagrożenie. Zdarza się, że spadająca z dużej średnicy szpuli żyłka okręca się wokół małej startowej przelotki.  Wtedy jak mamy szczęscie nastąpi tylko odstrzał koszyka ale zdarza się także uszkodzenie wędki. Ja po kilku takich numerach zmieniłem 2 startowe przelotki w Daiwa Commercial feeder.  Miałem założony baitrunner Shumano Aero-x-4000.  Po wymianie przelotek na większe  typu K Fuji problem zniknął.
Wiesiek

Offline Tomba

• Ekspert
Przelotki typu K. Masz na myśli te odchylone o 24o od blanku wędki?

Pozdrawiam,
Tomek