Autor Wątek: Kołowrotek karpiowy do 400zł  (Przeczytany 6715 razy)

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek karpiowy do 400zł
« Odpowiedź #15 dnia: 16.10.2020, 22:35 »
...nie mam zamiaru kupować tego kołowrotka już teraz, a dopiero na wiosnę...
Na Twoim miejscu zdecydowałbym się (masz miesiąc czasu) i kupił coś w "czarny piątek". Zaoszczędzisz trochę kasy
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #16 dnia: 16.10.2020, 22:49 »
Jak to ruskie... rozbierają i gwałcą bez cienia szacunku. Nie żebym popierał itd ale dobrze robią, przynajmniej potem nie ma rozczarowania jak człowiek kupuje w ciemno.

No właśnie problem z kołowrotkami średniej klasy jest taki że w ciemno ich bym nie radził kupować. Sprzęt z wysokiej półki kosztuje ile kosztuje (oczywiście za nazwę modelu też się płaci i to niemało) z powodu lepszych materiałów i powtarzalności elementów. O ile tej pierwszej różnicy się nie przeskoczy to jak ma się fuksa to można dobrze spasowaną perełkę za niezłe pieniądze kupić, w drugą stronę niestety też to działa.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Rolzey

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Złap i wypuść
« Odpowiedź #17 dnia: 17.10.2020, 03:05 »
Obejrzalem te filmiki co wysłałeś o tym 8k ale jakoś nie mogę się przekonać do tych 8k bo widzę że dość sporo ludzi je wyprzedaje a czemu skoro są takie dobre ? A np tych damow malo kto sprzedaję i była taka ankieta na fb odnośnie dam quick sls 570fd a okuma 8k to jednak dam wygrał. A niestety nie ma w mojej okolicy żadnego sklepu żebym mógł te kołowrotki obejrzeć.

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #18 dnia: 17.10.2020, 04:08 »
Witam, ostatnio zmieniłem foxy eosy 10000 na damy 5 slx 7000 i jestem mega zadowolony :) z czystym sumieniem mogę polecić te kołowrotki a macałem ich wiele zanim dokonałem zakupu... kiedyś mialem stare 570 i do jednych i drugich okumy 8k się nie umywają, tym bardziej cenowo jak i pracą
Pozdrawiam Piotr

Offline Rolzey

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Złap i wypuść
« Odpowiedź #19 dnia: 17.10.2020, 07:26 »
Witam, ostatnio zmieniłem foxy eosy 10000 na damy 5 slx 7000 i jestem mega zadowolony :) z czystym sumieniem mogę polecić te kołowrotki a macałem ich wiele zanim dokonałem zakupu... kiedyś mialem stare 570 i do jednych i drugich okumy 8k się nie umywają, tym bardziej cenowo jak i pracą
Ale które Twoim zdaniem są lepsze, stare 570 czy nowe 5sls 7000fd ??

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 17.10.2020, 15:06 »
Obejrzalem te filmiki co wysłałeś o tym 8k ale jakoś nie mogę się przekonać do tych 8k bo widzę że dość sporo ludzi je wyprzedaje a czemu skoro są takie dobre ? A np tych damow malo kto sprzedaję i była taka ankieta na fb odnośnie dam quick sls 570fd a okuma 8k to jednak dam wygrał. A niestety nie ma w mojej okolicy żadnego sklepu żebym mógł te kołowrotki obejrzeć.

Żeby było jasne - udzieliłem Ci po prostu informacji, tak obiektywnie jak potrafiłem, Nie mam żadnego interesu w tym żeby "moja" propozycja wygrała, ani nie dostanę orgazmu w kostkach (ani żadnej premii) jeśli wygra. To Twoje pieniądze i to będzie Twój kołowrotek.

A dlaczego dużo ludzi sprzedaje? Nie mam pojęcia - może dużo ludzi kupiło? A to że ktoś sprzedaje używany kołowrotek to nie musi znaczyć że dany sprzęt jest do kitu choć może tak być. Moźe spodziewali się interesu życia a tu dostali za co zapłacili? Jaki towar taka cena, jaka cena taki towar. Spekulować można długo...

I żeby nie było że jestem fanboyem Okumy w ogóle (Ryobi rządzi! ;)) czy też 8K w szczególe jeśli nie jest Ci potrzebny tak duży kołowrotek jak 8K (łowisz na małych zbiornikach) to może...

Sam zastanawiałem się na jego zakupem i podpięciem do mojej brzanówki jednak po kilkudniowych deliberacjach (i zasięgnięciu opinii w sklepie wędkarskim - "Wychwood to taki angielski Jaxon" co prawda opinia była z drugiej ręki) zdecydowałem że lepiej sobie odpuścić i kupić najmniejszego Penna Spinfishera LC za sporo większe pieniądze, co też zrobiłem. Jednak Wisła to Wisła a koszyk 150g to koszyk 150g i się nie ma co bawić w delikatny (w porównaniu do morskiego) kołowrotek szczególnie przy moim ograniczonym budżecie.
I need a Barbel !!!

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 17.10.2020, 15:26 »
Jeszcze jedno... nie sugeruj się opinią większości tylko dlatego że to opinia większości. Jakiś czas temu większość twierdziła że Słońce okrąża Ziemię i co więcej miała na to oczywiste (wręcz naoczne) dowody ;)
I need a Barbel !!!

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 17.10.2020, 16:31 »
"Rozbita" na atomy Okuma 8K, z tym, że w wersji "Surf":
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 17.10.2020, 20:03 »
"Rozbita" na atomy Okuma 8K, z tym, że w wersji "Surf"

Panie, co Pan?! Plastik zamiast drewna w korbce i oczojebny (oczywiście dla karpia) kolor?! Toż to wstyd, ujma i hańba! Nie mówiąc o minus 30 do respektu na dzielni! :P ;D

Żarty na bok... Ciekawym bardzo czym te dwa modele się różnią poza kolorem i lepszym ergonomicznie (moim zdaniem) uchwytem korbki w wersji morskiej.
I need a Barbel !!!

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 17.10.2020, 20:19 »
https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/penn-kolowrotki-affinity-ii-2017/s/307 ,zerknij sobie na tego Penna warto dołożyć parę złotych ,młynek sprawdzony :thumbup:

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #25 dnia: 17.10.2020, 20:41 »
(...)
Żarty na bok... Ciekawym bardzo czym te dwa modele się różnią poza kolorem i lepszym ergonomicznie (moim zdaniem) uchwytem korbki w wersji morskiej.
Odnoszę wrażenie, że jedyną rzeczą (poza kolorystyką i korbką) jest inna, płytsza szpula. Szpula ta ma również inaczej wyprofilowane zejście niż w przypadku "standardowej" w wersji karpiowej. Patrząc na zdjęcie to podejrzewam, że w wersji surf podstawowa szpula to ta sama, co do wersji "karpiowej" płytka.
I tym by się to wszystko różniło, bo nawet podkładki w hamulcu są takie same dla obu modeli.
Prawdę powiedziawszy miałem w Jaxon-ie Satori Dura taki sam uchwyt korbki i muszę przyznać, że całkiem sympatycznie się to "łapało". Przy najbliższej okazji porównam jak się trzyma ręki ten kawałek patyka w 8K, bo trudno porównać z C-B, czy innego Pulzara.

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #26 dnia: 17.10.2020, 20:45 »
W obu wersjach szpule w komplecie są takie same - głębokie. Płytka szpula, to opcja, koszt circa 80pln

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #27 dnia: 17.10.2020, 20:46 »
Mnie tam dobrze służą Foxy Eos 1000, kupione po ok. 220 zł

wytargałem na nie od 3 lat sporo ryb (tak na każdego ok. 1 T rybek do 18 kg),
był tylko tylko jeden problemik ale Czesiek go rozwiązał
;)

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 17.10.2020, 20:47 »
Ooo widzisz, a ja się zasugerowałem zdjęciem na początku filmu, na którym wersja Surf ma płytką szpulkę.

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 17.10.2020, 20:55 »
https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/penn-kolowrotki-affinity-ii-2017/s/307 ,zerknij sobie na tego Penna warto dołożyć parę złotych ,młynek sprawdzony :thumbup:

Popieram wniosek! :thumbup: Z Pennem Affinity nie miałem żadnych kontaktów cielesnych ale już z Surfblasterem 2 8000 wielokrotne i już wieloletne. Co więcej poza klonem Zaubera czyli abominacją zwaną Prion ta firma jakiś większych znanych mi wpadek nie miała. Mogę też dodać że ta marka znana jest z "overbuildu" czyli to że kołowrotek nie rozleci Ci się po pierwszym/drugim/trzecim etc. etc. sezonie w miarę sensownego użytkowania jest praktycznie pewne.

Oferta godna poważnego rozważenia.
I need a Barbel !!!