Autor Wątek: Kołowrotek karpiowy do 400zł  (Przeczytany 6706 razy)

Offline Rolzey

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Złap i wypuść
Kołowrotek karpiowy do 400zł
« dnia: 16.10.2020, 16:21 »
Witam, że ja już zakończyłem w tym roku swój sezon karpiowy myślę o przyszłym oraz o zakupie jednego kołowrotka karpiowego (z przednim hamulcem) w granicach 350-400zł. W oko wpadły mi 3 młynki: DAM quick sls 570fd, DAM 5 quick sls 7000fd albo shimano aerlex 10000 XTB.
Chętnie wysłucham waszych opinii.
Pozdrawiam

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Kołowrotek karpiowy do 400zł
« Odpowiedź #1 dnia: 16.10.2020, 16:35 »
Kolega kupił ostatnio Okumę 8K (niestety płytką szpulę zapasową musiał kupić oddzielnie) i nie narzeka.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 16.10.2020, 18:09 »
Popieram kolegę wyżej. Z tańszych - okuma aventa, rozmiar do wyboru. Relacja cena/ jakość jest bardzo dobra
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #3 dnia: 16.10.2020, 18:59 »
Daiwa crosscast sp qd carp 5000 ld ,Sonik vader x 6000, Tica galant long cast gbat 5000 możesz zerknąć sobie jeszcze na te młynki ;)

Offline garowy

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 16.10.2020, 19:02 »
Tica Scepter GTB lub GTX :thumbup:

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 16.10.2020, 19:48 »
Teraz moja bardziej ogólna rada przy wszelkich poważniejszych wędkarskich zakupach. I będę się nie proszony wymądrzał :P

Masz w kieszeni 400zł obiektywnie do wyrzucenia w błoto (bo zakup kołowrotka nawet "karpiowego" nie jest Ci do życia niezbędny ani żadną inwestycją na przyszłość nie jest). To hobby/nałóg/luksus/zabawa (niepotrzebne skreślić) i nic więcej. Nie wiem kiedy zaczynasz sezon ale to minimum parę dobrych miesięcy. Nie warto poczekać z zakupem? Kupisz teraz - a na przykład za miesiąc przypadkiem znajdziesz coś co bardziej Ci się spodoba i nie będziesz z tego kołowrotka tak zadowolony. Lub znajdziesz o wiele lepszy sprzęt którego cena trochę przekracza limit np. 500zł. I co? "Cholera mogłem tą stówkę dozbierać". Lub odwrotnie znajdziesz okazyjnie tańszy sprzęt takiej samej jakości... Poczekaj, pomyśl, poczytaj, pooglądaj recenzje, pomacaj. Im dłużej zwlekasz tym satysfakcja ze sprzętu bardziej prawdopodobna.

Wymądrzania ciąg dalszy.

Kołowrotek którym będziesz łowił (i to niekoniecznie karpie) nie musi mieć napisu "Carp" na obudowie lub opakowaniu, ja nie jestem żadnym specjalistą ale takich tu znajdziesz. Na jakich zbiornikach chcesz łowić? Z rzutu czy wywózki? A może na rzece? Do jakiego wędziska chcesz podpiąć ten sprzęt? Jakich zdobyczy się spodziewasz? Jak często będziesz jeździł na ryby? Im więcej informacji podasz tym lepszej rady forumowicze Ci udzielą.
I need a Barbel !!!

Offline grzecho

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #6 dnia: 16.10.2020, 19:52 »
No tak, ale w ten sposób może "gonić zajączka" w nieskończoność ;)
Grzesiek
"W czasach powszechnego fałszu mówienie prawdy jest aktem rewolucyjnym" G. Orwell

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 16.10.2020, 19:56 »
Okuma 8k - Zagina nie jeden droższy od siebie model :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 16.10.2020, 20:04 »
No tak, ale w ten sposób może "gonić zajączka" w nieskończoność ;)

Deadline jest raczej w tym przypadku ustalony. I nie radzę go przekraczać - poważną traumą psychiczną może się takie coś skończyć :) Ja "medytuję" teraz nad karpiówką na rzekę (bynajmniej nie do połowu karpi) pasującą do Penna Surfblastera dwójki 8000. Mam już faworytkę ale do końca lata następnego roku jeszcze daleko :D
I need a Barbel !!!

Offline Pabloenha

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 16.10.2020, 20:21 »
Ja mam jedną sztukę Okumę 8K i zamawiam drugą, uważam że w tych pieniądzach ciężko będzie znaleźć lepszy młynek :)

Offline Moskvicz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #10 dnia: 16.10.2020, 20:28 »
Witam, że ja już zakończyłem w tym roku swój sezon karpiowy myślę o przyszłym oraz o zakupie jednego kołowrotka karpiowego (z przednim hamulcem) w granicach 350-400zł. W oko wpadły mi 3 młynki: DAM quick sls 570fd, DAM 5 quick sls 7000fd albo shimano aerlex 10000 XTB.
Chętnie wysłucham waszych opinii.
Pozdrawiam

Mam, używam i serdecznie Ci polecam DAM5 quick sls. Niesamowity młyn, w tej kasie naprawdę solidna pozycja! ;)

Offline Rolzey

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Złap i wypuść
« Odpowiedź #11 dnia: 16.10.2020, 21:51 »
@Polityczny nie mam zamiaru kupować tego kołowrotka już teraz, a dopiero na wiosnę. Uwierz mi sporo czytam, oglądam filmików ale niestety recenzji od ludzi którzy używali te kołowrotki jest mało najwięcej od samych producentów, a jak wiadomo każdy zachwala swój produkt.

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #12 dnia: 16.10.2020, 22:05 »
DAM quick sls i im starszy tym lepszy. Mam polecam. Poszukać dobrze spasowanego i :)
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 16.10.2020, 22:15 »
@Polityczny nie mam zamiaru kupować tego kołowrotka już teraz, a dopiero na wiosnę. Uwierz mi sporo czytam, oglądam filmików ale niestety recenzji od ludzi którzy używali te kołowrotki jest mało najwięcej od samych producentów, a jak wiadomo każdy zachwala swój produkt.

Rozumiem :D To masz dużooo czasu na medytacje. Jeśli Ci jest potrzebna mała betoniarka do wyciągania tych karpiszonów tu masz recenzję Okumy 8K.

Żeby nie było za różowo (początek 24:25).

Ogólnie rosyjskie recenzje kołowrotków na Youtube są... interesujące. Oni tam nie mają żadnego szacunku dla marki, rozłożą młynek na czynniki pierwsze ;D
I need a Barbel !!!

Offline Stary Baca

• Ekspert
  • Reputacja: 223
« Odpowiedź #14 dnia: 16.10.2020, 22:21 »

Rozumiem :D To masz dużooo czasu na medytacje. Jeśli Ci jest potrzebna mała betoniarka do wyciągania tych karpiszonów tu masz recenzję Okumy 8K.

Żeby nie było za różowo (początek 24:25).

Ogólnie rosyjskie recenzje kołowrotków na Youtube są... interesujące. Oni tam nie mają żadnego szacunku dla marki, rozłożą młynek na czynniki pierwsze ;D

Jak to ruskie... rozbierają i gwałcą bez cienia szacunku. Nie żebym popierał itd ale dobrze robią, przynajmniej potem nie ma rozczarowania jak człowiek kupuje w ciemno.

Ta okuma w tej cenie to był :money: , jak się pojawiła na rynku to cmokali niektórzy...
Stary Baca,
Otrzymałeś ostrzeżenie za zamieszczanie obraźliwych, nieprzyzwoitych treści. Proszę, zaniechaj tego i podporządkuj się regułom panującym na forum. W przeciwnym wypadku poczynimy dalsze kroki.
Pozdrawiamy. Załoga portalu Spławik i Grunt