Autor Wątek: Zestaw helikopterowy  (Przeczytany 70408 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zestaw helikopterowy
« Odpowiedź #45 dnia: 05.08.2015, 23:50 »
Nie jest to może stricte na temat zestawu helikopterowego, ale traktuje o możliwym sposobie zrobienia przyponu ze skręconym odcinkiem.

Pozdrawiam
Mateusz

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 06.08.2015, 07:47 »
Ja wczoraj testowałem przez 1,5h helikopter i nie chcąc tracić czasu założyłem rurkę silikonową na krętlik - zestaw się ani razu nie splątał :-) przypon był krótki bo ok 13-15 cm ale idealnie się oddalał od koszyka.

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 06.08.2015, 08:37 »
Mateo to jest dokładnie to wiązanie, które stosuję od x czasu, zestawy mi się nie plączą i przedstawiłem na swoich dwóch filmach ;).

Wg mnie bardzo ważne jest przy krótkim przyponie zrobienie dosłownie 3-4 skrętek, tyle wystarczy, jak by się plątało, wtedy trzeba robić więcej ;).

To doszliśmy wspólnie do jednego z pierwszych patentów SiG, trza to zastrzec :P.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #48 dnia: 06.08.2015, 09:07 »
Grześ77, ten patent stosują Angole od kilkudziesięciu lat, przy czym nie jest to helikopter, tylko normalny zestaw. Polecam założyć do niego małego quick change bead'a - i jest już szybka wymiana przyponów.

W helikopterze nie chcemy odsunąć przynęty od koszyka, jedynie zapobiec splątaniom. Rurka pozwala na szybkie zakładanie przyponów i co ważne, po 3-5 cm rurki mamy samą żyłkę. W zestawie z filmu który wstawił Mateo, tam domocowuje się długi przypon. Uważam, że skręcona podwójnie żyłka w pobliżu haka może niekorzystnie wpłynąć na prezentację przynęty, dlatego wolę taki zestaw, gdzie przypon z samej żyłki mocowany jest do krętlika.

Lucjan

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 06.08.2015, 09:18 »
Wiem, że stosują angole, ale nie na przyponach ;).
Kilka spiral na przyponie nie odsunie go na stałe, ale zapobiegnie splątaniom, jak znajdę czas to pokażę "o co kaman" ;).

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
« Odpowiedź #50 dnia: 06.08.2015, 09:21 »
Grzes77 bardzo fajnie na Twoich filmach to widać. :thumbup: Zamiast krętlika z agrafką założyłem koralik i skręconą żyłkę jak na filmie u czecha przy łączeniu z koszykiem oczywiście nie przy zestawie helikopterowym tylko normalnym. Skręciłem powyżej 10 cm i nic się nie plącze. Dlaczego mówiłeś w swoim filmie by nie przekraczać 10 cm ciekawi mnie to ???.Do skręconej żyłki założyłem przypon 40 cm już na krętliku i jest świetnie. Dzięki koledzy to takie jest proste a ja myślałem, że warkocze się uwija  ;D

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 06.08.2015, 09:31 »
Bo gdy przekraczam 10 cm odcinek, to skrętka dłuższa jest przeważnie niż koszyk i przy dalekich, lub energicznych rzutach były przypadki splątania. Spiralka musi odprowadzać przypon na bok a długa styka się z koszykiem. To wszystko działa identyko jak przy rurce antysplątaniowej, rurka odprowadza przypon od koszyka, tak samo jak skręcone ramie do 10 cm. To wszystko jeszcze jest zróżnicowane od grubości i sztywności żyłki, przetestowałem multum skrętek i takim uniwersalnym jak dla mnie jest odcinek około 8-10 cm. Nie stanowi też oporu dla ryb. Widziałem stosowanie skrętki i 20-30 cm, dla mnie nie zdają egzaminu. Polecam to rozwiązanie i na rzeki i na wody stojące. Ostatnio łowię w ten sposób w nurcie Wisły i zero problemów a woda idzie tak na 120-150 g ;).

Edit: We wrześniu zrobię porównanie zwykły zestaw ze skrętką i helikopterowy, wydaje mi się, że zwykły będzie skuteczniejszy, bo po kilku minutach podciągam zestaw i przynęta ląduje w zanęconym miejscu. Każdy ma swoje ulubione zestawy, moim jest zwykły przelotowy ze skrętką, no ale może "zakocham" się w helikopterze, chociaż wątpię ;).

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 06.08.2015, 13:52 »
Moim ulubionym zestawem jest niesymetryczna pętla oczywiście ze skrętką na końcu
Staś
Klasyczny Feeder

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #53 dnia: 18.09.2015, 19:27 »
Czy taki zestaw helikopterowy może być?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 19.09.2015, 07:12 »
Jak rozumiem na agrafce będzie wisiał koszyczek, tak? Krótko mówiąc, masz rurkę antysplątaniową poniżej przyponu, a jak rzucasz, to żyłki plączą się (ewentualnie) powyżej ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline shmuggler

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 19.09.2015, 08:14 »
Na agrafce mam koszyk. Kupiłem zestaw z firmy Tandem Baits. W sklepie powiedziano mi, żebym tak złożył.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 19.09.2015, 08:44 »
Inaczej się chyba zresztą złożyć tego nie da.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline daber85

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Na ryby!!
« Odpowiedź #57 dnia: 29.10.2015, 20:14 »
I tak
Tak dla odświeżenia tematu. Zbudowanie takiego zestawu jak przedstawił stas1 mnie interesuje i rozumiem że podczas zacięcia czy holu ten dolny stoper przesunie się do krętlika??
Połamania kija

Offline grzegorz07

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 29.10.2015, 21:33 »
Przy większym obciążeniu zjedzie. Ja robię taki zestaw z termokurczliwych rurek tylko musisz dobrać ich średnicę. Ucinam ok. 1cm zgrzanej nawlekam na nią krętlik i blokuje go zakładając z obu końcach rurki kolejną  i podgrzewam jeśli krętlik przechodzi zakładam koleją. nawlekam na żyłkę i blokuje stoperami z nitki od dołu daje dwa od góry jeden  ja używam muliny. Mi się to sprawdzało. I trzeba pamiętać aby nie ścisnąć krętlika musi mieć mały luz do obracania. 

Offline Malon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #59 dnia: 01.03.2017, 20:48 »
Ponieważ jestem nowy na forum witam wszystkich serdecznie! :) Mam nadzieję, że swoje pytanie zamieszczam w odpowiednim miejscu. Nie mam jeszcze doświadczenia z zestawem helikopterowym, dlatego chciałbym poeksperymentować w tym sezonie z gruntem (w zeszłym sezonie ciężko było mu wygrać ze spinningiem ;)). Czy budując swój zestaw w sposób stoper-krętlik-stoper nie powinienem się martwić o to, że jeden ze stoperów będzie się zsuwał podczas holu. Czy mieliście podobne problemy z tego typu zestawem?

Michał