Autor Wątek: Czy picker/lekki feeder będzie dobrym rozwiązaniem? (Drennan Acolyte Ultra/Plus)  (Przeczytany 7112 razy)

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
Witam Kolegow,

Wrocilem do wedkartwa po 25 latach w tym sezonie.
Nalapalem sie sporo na moja ulubiona metode tj waggler(odleglosci 10-20m), oraz sporo na nowa dla mnie metode tj 'na metode' uzywajac do tego gruntowki (odleglosci 30-60m).

Natomiast kilka razy znalazlem sie w sytuacji, gdzie lowiac wczesnie rano na splawik np z pomostu, trafilem na gesta mgle.
W odlegloci 10-20m nie bylem w stanie obserwowac regularnych bran, mimo zastosowania grubszej antenki.

Do glowy przyszedl mi pomysl aby w lowisku 'splawikowym' 10-20 metrow od brzegu, by lowic na drgajaca szczytowke.
Poczytalem conieco od feederze, i chyba spodobala mi sie odchudzona wersja tj picker.

I tutaj pytanie do Was, czy zastosowanie pickera 2,7-3,0m bedzie dobrym pomyslem na zastapienie splawika na tej samej odleglosci, lub czasem na nieco wiekszej (np do 30-40m).
Kolejnie pytanie brzmi, czy istnieje opcja uzbrojenia pickera w taki sposob, aby zestaw by ekstremalnie lekki (bez koszyka zanetowego), by nie generowal wiecej halasu niz dyskretnie kladziony splawik? (kwestia necenia nie jest konieczna, gdyz robie to recznie za pomoca kul, lub procy).

Jezeli moj pomysl jest dobry, to co sadzicie o tych opcjach wedek, przy zalozeniach ze:
- bardzo lubie wedkowanie finezyjne
- nastawiam sie na ploc/lecz/lin/karas/karp 1-5 kg
- lowienie z brzegu/pomostu okazjonalnie z lodki (czy na pickera lekkiego feedera lowi sie z lodki?)

Acolyte Ultra 9ft Feeder
https://www.drennantackle.com/products/rods/acolyte/acolyte-feeder-rods/acolyte-ultra-9ft-feeder/

Acolyte Ultra 10ft Feeder
https://www.drennantackle.com/products/rods/acolyte/acolyte-feeder-rods/acolyte-ultra-10ft-feeder/

lub wersje ciut mocniejsze

Acolyte Plus 9ft Feeder
https://www.drennantackle.com/products/rods/acolyte/acolyte-feeder-rods/acolyte-plus-9ft-feeder/

Acolyte Plus 10ft Feeder
https://www.drennantackle.com/products/rods/acolyte/acolyte-feeder-rods/acolyte-plus-10ft-feeder/

Wszedlkie opinie mile widziane.
Pozdrawiam.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Możesz użyć ciężarków do bomb fishingu do tego celu powinny być idealne. Nie mam/miałem Acolyte ale z tego co pisza koledzy to powinien się nadać idealnie. Do takiego typu wędkowania możesz poszukać wędek typu Bomb. Ja od siebie mogę polecić Preston Supera SL.

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
hej,
bomb feeder bedzie idealny do "cichego" podania + nęcenie z ręki lub procą. alternatywą do 'bomby' będą mikro koszyki np. guru slimline 15g lub malutkie cage (2 hole, 10g) z oferty polandfishing.pl.
co do wędki, to może być Ci ciężko komfortowo 'obsłużyć' dystans zarówno 15m jak i 40m jednym kijem. ale np. wędka shimano aero x5 precision feeder 2,70-3,30 lub podobna powinna rozwiązać Twój problem.
zdrowia, bart

Offline lm

• Ekspert
hej,
bomb feeder bedzie idealny do "cichego" podania + nęcenie z ręki lub procą. alternatywą do 'bomby' będą mikro koszyki np. guru slimline 15g lub malutkie cage (2 hole, 10g) z oferty polandfishing.pl.
co do wędki, to może być Ci ciężko komfortowo 'obsłużyć' dystans zarówno 15m jak i 40m jednym kijem. ale np. wędka shimano aero x5 precision feeder 2,70-3,30 lub podobna powinna rozwiązać Twój problem.
zdrowia, bart

Hej, skupiam sie na odleglosci wagglerowej, tj 10-25m.
Zdecydowanie nie chce wedki uniwersalnej, ktora bedzie do niczego.

Pozdrawiam.

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
Sugeruje kupic feedera o najbardziej uniwersalnej dlugosci dlugosci 3.30 m  w wersji slim. CW od 35-45 gr z szczytowkami 0.75, 1, 1.5/2 oz. Lowisko -> PZW biala ryba czy komercja karpie ?

Offline lm

• Ekspert
Sugeruje kupic feedera o najbardziej uniwersalnej dlugosci dlugosci 3.30 m  w wersji slim. CW od 35-45 gr z szczytowkami 0.75, 1, 1.5/2 oz. Lowisko -> PZW biala ryba czy komercja karpie ?

Tylko komercja, ale karpie sa bonusem (do karpii mam inna wedzisko).
Lowie przede wszystkim ploc/lin/leszcz/karas.

L.M.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
czy istnieje opcja uzbrojenia pickera w taki sposob, aby zestaw by ekstremalnie lekki (bez koszyka zanetowego), by nie generowal wiecej halasu niz dyskretnie kladziony splawik?

Jak wskazano powyżej, można łowić z zestawem typu bomb (używa się również określenia "straight lead"), w którym zamiast koszyczka występuje niewielki ciężarek: zwykle gruszeczka lub kosteczka z krętlikiem, a niekiedy kilka większych śrucin na troczku (link ledger). Umiejętnie zwodowany zestaw tego rodzaju nie generuje wiele hałasu. Oczywiście zestawy typu bomb różnią się pod względem żyłkowo-haczykowej finezji w zależności od spodziewanego rybostanu.

Jeżeli chodzi o wędki ze stajni Drennana, semi-paraboliczny Ultralight Bomb & Feeder (lub wspomniany poniżej jego krótszy odpowiednik, czyli Ultralight Mini Feeder) będzie bardziej spolegliwy niż progresywne Akolitki. W odwodzie Prestonowska Supera SL.

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
wędka z dopałem, ale rozwiązanym jako 2 wymienne części montowane bezpośrednio w dolnik, nie jest wędką 'do niczego'.
jeżeli z shimano Ci nie po drodze a wolisz drennana z przeznaczeniem 10-25m, to sprawdź model ultralight feeder 9-10ft lub wspomnianego powyżej 10-11ft.
na odleglość 10m 3,30 będzie stanowczo za dłuuuuugi.
pzdr, bart

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39

Tylko komercja, ale karpie sa bonusem (do karpii mam inna wedzisko).
Lowie przede wszystkim ploc/lin/leszcz/karas.

L.M.

Wszystko zalezy od budzetu:
Matrix Horizon Pro Slim Feeder 11FT
MAP Parabolix 11FT Feeder Black Edition
BROWNING Koschnick World Champion Feeder 3,30m
Drennan Acolyte Ultra Feeder 11FT

Na pewno koledzy z forum dorzuca swoje propozycje

Offline lm

• Ekspert
wędka z dopałem, ale rozwiązanym jako 2 wymienne części montowane bezpośrednio w dolnik, nie jest wędką 'do niczego'.
jeżeli z shimano Ci nie po drodze a wolisz drennana z przeznaczeniem 10-25m, to sprawdź model ultralight feeder 9-10ft lub wspomnianego powyżej 10-11ft.
pzdr, bart

Hej, przepraszam jezeli negatywnie odebrales moja odpowiedz. Zdecydownie chodzi mi o to, ze wole kupic wedzisko ktore bedzie dedykowane srodowisku, ktore opisalem.
Oczywiscie dziekuje za Twoja rekomendacje i sugestie, ktore sa dla mnie cenne.

L.M.

Offline archeo13

• Użytkownik
  • **
pzdr, bart

Hej, przepraszam jezeli negatywnie odebrales moja odpowiedz. Zdecydownie chodzi mi o to, ze wole kupic wedzisko ktore bedzie dedykowane srodowisku, ktore opisalem.
Oczywiscie dziekuje za Twoja rekomendacje i sugestie, ktore sa dla mnie cenne.

L.M.

:thumbup:

Offline lm

• Ekspert
Wszystko zalezy od budzetu:
Matrix Horizon Pro Slim Feeder 11FT
MAP Parabolix 11FT Feeder Black Edition
BROWNING Koschnick World Champion Feeder 3,30m
Drennan Acolyte Ultra Feeder 11FT

Na pewno koledzy z forum dorzuca swoje propozycje

Okolice 1k pln bedzie ok.
L.M.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
Też zaczynałem wiele lat temu od lekkiego pickera z bombką - kilku gramowego ciężarka, jako alternatywy dla spławika. Dlatego lekki picker 9 - 10 FT wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Nie polecę Ci konkretnego modelu po od dwudziestu kilku lat łowię na 3 m Magmę Silver Balzera i nie chcę mieć innego. Ma bardzo czułe, węglowe szczytówki i takie też Ci polecam.

Niestety na pickera z łodzi łowić się nie da, już z pomostu są czasem problemy, żeby umocować podpórki.
Na początku musisz pamiętać, że nie każdy ruch szczytówki oznacza branie. Krótkie, pojedyncze przygięcia to zwykle obcierki ryby o żyłkę. Przy spławiku to zjawisko nie występuje. Zacinałem masę takich przygięć, zanim nauczyłem się poczekać na zdecydowane, przygięcie, drgania lub zluzowanie szczytówki.

Dzisiaj łowię wyłącznie na method feeder a stary pickerek jeszcze często jest w użyciu z podajnikiem 15 g.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline lm

• Ekspert
to sprawdź model ultralight feeder 9-10ft lub wspomnianego powyżej 10-11ft.

Masz na mysli ten patyk?

Ultralight Mini Feeder 9ft to 10ft
https://www.drennantackle.com/products/rods/drennan/feeder-bomb-rods/ultralight-mini-feeder-9ft-10ft/

L.M.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
Garbolino synergy picker 3m 10-35gr ,Tubertini atrax light 3m 45gr :thumbup: