Autor Wątek: Dobra żyłka do Feedera :)  (Przeczytany 37786 razy)

Offline Robcio

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Genetycznie obciążony - wędkarstwem.
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Dobra żyłka do Feedera :)
« Odpowiedź #15 dnia: 06.08.2015, 09:54 »
Witojcie ! - jakby powiedział góral - Robert Korólczyk z kabaretu młodych panów ;).
Wiadomości prosto z miasta "Drapieżnika" gdzie rzeka Białka płynie (bardziej rzeczka ;D)

Tak po torach czyli po kolei - ;).
Z żyłek dostępnych w Drapieżniku których używałem lub używam.
Trabucco:
T-Force XPS Feeder Plus 150m - (4 odcienie camo).
0,203 - V - trzyma wymiar
0,221 - 0,25
0,251 - 0,28
Większa średnica robi różnice przy nawijaniu na kołowrotek - :o i ma wpływ na rzeczywistą wytrzymałość.
W/g mnie średnia miękość/twardość.

T-Force Special Feeder 150m - jednobarwna.
0,255 - była tak przegrubiona że ją oddałem na podkład , nawet nie zanotowałem średnicy.

XPS Match Sinking 150m - czarna.
0,165 - V
0,181 - V
0,203 - V
0,255 - V
Raczej twarda i sztywna , tonie jak każda tonąca po odtłuszczeniu ;).

Sufix:
Duo Core 300m - tak jak pisze , sorry jest napisane -  "Unikalne pokrycie kamuflujące, całkowicie odmienne od tradycyjnych kolorów camo"
0,20 - V
nie występuje 0,22-0,23 - a bardzo by się przydała.
0,25 - V
0,28 - V
0,30 - V
Średnio miękka. W/g mnie "czarny koń'' na równi z DAIWA Infinity Duo Camo której w Drapieżniku nie ma.

Feeder Mono 150m - burgund
0,16 - V
0,18 - V
0,20 - V
0,22 - V - miałem taką kilka lat temu.
0,23 - V
0,25 - V
Raczej miękka , po przetarciu płynem do zmywania sprawia wrażenie pokrytej teflonem , tania można często wymieniać.
Co do skręcania się to na jednym kołowrotku skręcała się na innym nie - chodzi o uporszywe owijanie się dookoła szczytówki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suma sumarów ;)
Jak ktoś lubi żyłki kamuflażowe to:
1 - Sufix Duo Core 300m  - niestety brak  0,22-0,23 , można podzielić 2 x 150m , (lub 3 x 100m ja tak robię).
2 - Trabucco - T-Force XPS Feeder Plus 150m 0,22 i 0,25 przegrubione.
3 - Feeder Mono 150m - tania można często wymieniać.
Moja opinia na temat skręcania się tych żyłek , wszystko zależy od kołowrotka i prawidłowego nawinięcia.
Mam nadzieję że Drapieżnik wprowadzi do sprzedaży żyłki Drennana , tylko gdzie oni to pomieszczą nie wiem , towaru coraz więcej a sklep nie rozciąga się skubany , jakiś nie z gumy ;).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam i zadowolenia z prawidłowego wyboru.
Wędkarstwo uzdrawia duszę.
Rob.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 06.08.2015, 10:33 »
Nad wodą gdzie często wędkuję spotkalem się z tym że wędkarze na swoich karpiówkach na kołowrotkach maja plecionkę. Czy ktoś z kolegów też na ustawce na karpia stosuje plecionkę. Czy jest ona lepsza od zyłki, na pewno jest mniej rozciągliwa ale czy dobra. Proszę o informację na ten temat gdyż nosze się z zamiarem też stosowania plecionki

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 06.08.2015, 11:02 »
Plecionkę możesz stosować:
- na większych odległościach gdyż nie rozciąga się tak mocno
- na łowiskach gdzie musisz holować bardziej siłowo (zaczepy)
- w wodzie o mniejszej przejrzystości, plecionka nie maskuje się tak dobrze w wodzie
- poleca się stosować plecionkę gdy temperatura jest dodatnia ponieważ chłonie wodę i może twardnieć przy niższych temperaturach ale  tym na razie nie musisz się przejmować :)

Jeżeli stosujesz plecionkę to powinieneś mieć miękką wędkę gdyż to ona wraz z hamulcem będzie odpowiadać za amortyzację zrywów, a nie nierozciągliwa plecionka. Kolejną istotną różnicą jest to, że plecionka ma dużo większą wytrzymałość niż żyłka o tej samej średnicy więc wchodzi jej więcej na szpulę.
Ogólnie jeżeli nie musisz używać plecionki jak bym został przy żyłce - jest taniej i bezpieczniej (rozciągliwość)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 06.08.2015, 11:10 »
Dzięki przemysle ten temat poczytam jeszcze i się zastanowię. Mam plecionkę Power Pro 0,15 którą stosowałem do spinningu. Założę do federa przy nastepnym wyjeździe na ryby i zobaczę jak z tym jest.

Offline Andrew126

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
« Odpowiedź #19 dnia: 06.08.2015, 12:42 »
Ja stosuję aktualnie Team Dragon Invisible 0,20 i Team Dragon Flex 0,23.  Są wytrzymałe na węzłach, raczej sztywne. Niestety obie przegrubione o 0,03 mm. Jestem z nich zadowolony, ale kolejne kupię o rozmiar cieńsze.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #20 dnia: 06.08.2015, 13:07 »
Ja ostatnio zupełnie przez przypadek miałem okazję zaobserwować pewne różnice między dwoma żyłkami.

Zwykle łowię tylko jedną wędką z gruntu, bowiem rzadko rozstaję się ze spławikówką.
Wyjątkowo podczas kilku ostatnich sesji postanowiłem łowić dwoma gruntówkami.
Do jednej zakupiłem świeżą żyłkę Drennana Feeder & Method Mono o średnicy 0,20 mm.
Druga gruntówka (a raczej spinning zaadoptowany do tej roli) leżała w piwnicy od dwóch lat. Nie wiedziałem jaka żyłka była nawinięta na kołowrotek przy tej wędce, ale podejrzewałem, że też będzie to podobna średnica.

Łowiąc, obie wędki zarzucałem na tę samą odległość na klipie, bo rzucałem pod kępy zielska oddalone jakieś 45-50 metrów od brzegu.
Po zarzuceniu, do pełnego zatopienia żyłki Drennana (szczytówka pod wodą i lekkie napinanie żyłki ręką) potrzebowałem jakiejś minuty.
Z kolei starą żyłkę na drugiej wędce byłem w stanie zatopić w ciągu ok. 10 sekund.

Zadziwiło mnie to trochę. Stara żyłka pokryta kurzem, spoczywająca w piwnicy na nieosłoniętym kołowrotku przez 2 lata tonęła znacznie szybciej niż nowa żyłka Drennana.

Postanowiłem sięgnąć do swoich notatek, w których zapisuję stan żyłek na kołowrotkach i okazało się, że tą starą żyłką była Dragon MAXIMA Match & Feeder o średnicy 0,20 mm.

Ciekawa sytuacja.
W celu potwierdzenia tych obserwacji postanowiłem wczoraj zamówić szpulę tej żyłki Dragona i nawinąć ją w miejsce tej dwuletniej. Przesyłki jeszcze nie otrzymałem, zaś na ryby pewnie nieprędko się wybiorę z uwagi na panujące upały. Kiedy jednak zaliczę kolejną sesję z dwoma gruntówkami, to powiadomię Was o kolejnych spostrzeżeniach.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 06.08.2015, 13:37 »
brawo Mateo :thumbup:

Nad wodą gdzie często wędkuję spotkalem się z tym że wędkarze na swoich karpiówkach na kołowrotkach maja plecionkę. Czy ktoś z kolegów też na ustawce na karpia stosuje plecionkę. Czy jest ona lepsza od zyłki, na pewno jest mniej rozciągliwa ale czy dobra. Proszę o informację na ten temat gdyż nosze się z zamiarem też stosowania plecionki

są też juz ciemnozielone nanofile Berkleya (cos miedzy plecionką a żyłką) :D
Znów jestem

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 06.08.2015, 16:01 »
Witojcie ! - jakby powiedział góral - Robert Korólczyk z kabaretu młodych panów ;).
Wiadomości prosto z miasta "Drapieżnika" gdzie rzeka Białka płynie (bardziej rzeczka ;D)

Tak po torach czyli po kolei - ;).
Z żyłek dostępnych w Drapieżniku których używałem lub używam.
Trabucco:
T-Force XPS Feeder Plus 150m - (4 odcienie camo).
0,203 - V - trzyma wymiar
0,221 - 0,25
0,251 - 0,28
Większa średnica robi różnice przy nawijaniu na kołowrotek - :o i ma wpływ na rzeczywistą wytrzymałość.
W/g mnie średnia miękość/twardość.

T-Force Special Feeder 150m - jednobarwna.
0,255 - była tak przegrubiona że ją oddałem na podkład , nawet nie zanotowałem średnicy.

XPS Match Sinking 150m - czarna.
0,165 - V
0,181 - V
0,203 - V
0,255 - V
Raczej twarda i sztywna , tonie jak każda tonąca po odtłuszczeniu ;).

Sufix:
Duo Core 300m - tak jak pisze , sorry jest napisane -  "Unikalne pokrycie kamuflujące, całkowicie odmienne od tradycyjnych kolorów camo"
0,20 - V
nie występuje 0,22-0,23 - a bardzo by się przydała.
0,25 - V
0,28 - V
0,30 - V
Średnio miękka. W/g mnie "czarny koń'' na równi z DAIWA Infinity Duo Camo której w Drapieżniku nie ma.

Feeder Mono 150m - burgund
0,16 - V
0,18 - V
0,20 - V
0,22 - V - miałem taką kilka lat temu.
0,23 - V
0,25 - V
Raczej miękka , po przetarciu płynem do zmywania sprawia wrażenie pokrytej teflonem , tania można często wymieniać.
Co do skręcania się to na jednym kołowrotku skręcała się na innym nie - chodzi o uporszywe owijanie się dookoła szczytówki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suma sumarów ;)
Jak ktoś lubi żyłki kamuflażowe to:
1 - Sufix Duo Core 300m  - niestety brak  0,22-0,23 , można podzielić 2 x 150m , (lub 3 x 100m ja tak robię).
2 - Trabucco - T-Force XPS Feeder Plus 150m 0,22 i 0,25 przegrubione.
3 - Feeder Mono 150m - tania można często wymieniać.
Moja opinia na temat skręcania się tych żyłek , wszystko zależy od kołowrotka i prawidłowego nawinięcia.
Mam nadzieję że Drapieżnik wprowadzi do sprzedaży żyłki Drennana , tylko gdzie oni to pomieszczą nie wiem , towaru coraz więcej a sklep nie rozciąga się skubany , jakiś nie z gumy ;).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozdrawiam i zadowolenia z prawidłowego wyboru.
Za włożoną pracę! :thumbup:
Arek

Offline Robcio

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Genetycznie obciążony - wędkarstwem.
« Odpowiedź #23 dnia: 06.08.2015, 17:14 »
Wodom (bardzo niskiego stanu) cześć !
Duma mnie rozpiera w ten rekordowo raczej ciepły dzień :sun: (w Białymstoku na pomiarze meteorologicznym w firmie (energetycznej - więc raczej wiarygodny) padło 35,9 °C) za 3 przy reputacji (nie wierzyłem że to możliwe) , ale to i tak z mojej strony nikły wkład pracy ::) , na przeciwko tego co ja skorzystałem z waszych wskazówek na forum - wielkie dzięki i postaram się w miarę możliwości i czasu udostępnić swoje spostrzeżenie i wnioski w innych wątkach. 
Pozdrawiam i jestem 8) że mogłem pomóc.
Wędkarstwo uzdrawia duszę.
Rob.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 06.08.2015, 17:20 »
Używam żyłek Trabuccoa, ale już zamówiłem Dragon Maxima-feeder. Mateusz zobaczymy, czy Twoje spostrzeżenia się potwierdzą. :)
Zbyszek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #25 dnia: 06.08.2015, 20:09 »
Sam jestem ciekaw. Mam jednak pewne obawy.
Coś mi mówi, że to właśnie wiek tej żyłki i jej zużycie mogły korzystnie wpłynąć na jej zatapialność.
Wiele żyłek ma jakąś powłokę, która zapewne ma je chronić przez przetarciem. Nie wiem czy jest to jakiś teflon, czy coś innego.
Moim zdaniem ta właśnie powłoka pogarsza zatapialność żyłki.
Z biegiem czasu żyłka traci tę powłokę i może właśnie wtedy znacznie lepiej tonie.

Potwierdzałyby to inne moje obserwacje. Pan Witek to starszy mój znajomy, który łowi zawsze tylko jedną wędką spławikową. Własnej roboty spławik mocuje dwupunktowo. Jest to więc mocowanie, które znacznie utrudnia zatapianie żyłki.
Pan Witek nie ma z tym jednak żadnych problemów. Szarpnie wędką raz czy dwa w bok i żyłka już idzie na dno, a spławikowi niegroźna fala, mimo że Witek zwykle łowi znad dna. Pan Witek zmienia jednak żyłkę co 2-3 sezony.
Ja (z racji testowania przeróżnych żyłek) zmieniam 4-5 razy w sezonie.

Co do żyłki Maxima, to ciekaw jestem czy sprowadzana przez Dragona żyłka to ta sama Maxima, która jest chyba najpopularniejszą żyłką w UK (http://www.maximafishingline.com/products/chameleon/).
Pozdrawiam
Mateusz

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
« Odpowiedź #26 dnia: 06.08.2015, 20:17 »
Zakupiłem Maxime :)
Czekam aż dojdzie :D
~Dominik

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #27 dnia: 06.08.2015, 21:19 »
W ubiegłym sezonie używałem żyłek Trabucco XPS Plus  ale zrezygnowałem po słonecznej jesieni.
Promieniowanie UV po prostu zabija te żyłki. Po kilku miesiącach są bardzo słabe na węzłach.
Sporo koszyków straciłem (przy zacieciach, holu i szarpnieciu się ryby) az sie zacząłem zastanawiac czy
potrafię węzły wiązać.
W tym sezonie (kilkadziesiąt wypadów) używam Cralusso Energy feeder(różne średnice).
Jest sztywniejsza ale i znacznie mocniejsza na węzłach.  Póki co jest bardzo zadowolony.
http://allegro.pl/zylka-cralusso-feeder-energy-cra-2063-i5552161486.html
Znów jestem

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #28 dnia: 04.09.2015, 00:04 »
Zwolennicy grubszych żyłek mogą wypróbować też Kryston Snyde. Chwalona jest ona również jako bardzo dobrze tonąca linka.
Jednak najmniejsza średnica to 0,28 mm.

http://www.kryston.com/products-redone/snyde/
Pozdrawiam
Mateusz

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #29 dnia: 06.09.2015, 14:31 »
Mialem trabucco, i trudno tonela i lustrzyla sie
Mozliwe ze moja szpula byla jakas trafna :'(
Przepraszam ze bez polskich znakow :)

Właśnie taką jak w linku?
Miałem trabucco do odległościówki, masakra, najgorsza z wszystkich jakie używałem