Autor Wątek: Wędka do wspępnego nęcenia  (Przeczytany 3333 razy)

Online Trissot

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: method feeder
Wędka do wspępnego nęcenia
« dnia: 26.10.2020, 12:50 »
Witam
Zwracam się z pytaniem czy do wstępnego nęcenia w klasyku stosujecie osobny kij z odmierzoną doległością z kijków, czy stosujecie ten sam kij co do łowienia? Czym kierować się przy wyborze dodatkowego kija do nęcenia?

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędka do wspępnego nęcenia
« Odpowiedź #1 dnia: 26.10.2020, 13:28 »
Czym kierować się przy wyborze dodatkowego kija do nęcenia?

Moc, wielkość przelotek, akcja fast

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #2 dnia: 26.10.2020, 14:01 »
Witam
Zwracam się z pytaniem czy do wstępnego nęcenia w klasyku stosujecie osobny kij z odmierzoną doległością z kijków, czy stosujecie ten sam kij co do łowienia? Czym kierować się przy wyborze dodatkowego kija do nęcenia?

Jeśli łowisz klasykiem a wędka obsłuży Ci mini spomba albo jakiś duży koszyk do necenia to w zupełności Ci to wystarczy. Zasiadki feederowe to nie karpiarstwo by nęcić na kilka dni do przodu. Na kilka godzin lapania aktywnego w zupełności wystarczy ta wędka która łapiesz plus koszyczki/mini spomby. Jak dodasz do tego jakąś proce co obsłuży Ci te 30 metrów to masz wszystko co potrzeba.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Online Trissot

« Odpowiedź #3 dnia: 26.10.2020, 14:31 »
Witam

Jeśli łowisz klasykiem a wędka obsłuży Ci mini spomba albo jakiś duży koszyk do necenia to w zupełności Ci to wystarczy. Zasiadki feederowe to nie karpiarstwo by nęcić na kilka dni do przodu. Na kilka godzin lapania aktywnego w zupełności wystarczy ta wędka która łapiesz plus koszyczki/mini spomby. Jak dodasz do tego jakąś proce co obsłuży Ci te 30 metrów to masz wszystko co potrzeba.
Generalnie zamysł jest taki by w klasyku podać w łowisko tzw" wałeczki" z gliną i robactwem, a moje kije już słabo radzą sobie ze sporą szklanką plus towar w środku, dlatego zastanawiam się jak inni radzą sobie z tym tematem

Offline RysiekS

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #4 dnia: 26.10.2020, 15:01 »
Ja kupiłem wędkę do spomba i czasem jej używam do nęcenia szklanką. Jednak nie jestem zwolennikiem podawania jednorazowo tak dużych ilości zanęty. Wolę podać więcej razy w mniejszych ilościach. Wtedy do nęcenia używam jakiejś wolnej wędki o większym cw. na przykład do 150g. Zawsze mam kilka wędek więc nie ma z tym problemu.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #5 dnia: 26.10.2020, 15:18 »
Preston wypuścił taki kijek do wstępnego nęcenia ale również jako ciężki feeder może służyć.
https://sklepdrapieznik.pl/sklep/wedki-preston/29523-preston-feeder-feeda-rod.html
Ja osobiście w zależności co chcę podać  i jak nęcę wspomnianym mini spombem albo szklankami dobranymi do osiągów wędek na które łowię.

Offline Toke

• Tomek Wielgus - Rodbuilding
  • Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #6 dnia: 26.10.2020, 15:26 »
Ja używam praktycznie zawsze przy łowieniu klasykiem osobnej wędki, najczęściej jest to karpiówka 3 lbs.
Pozwala mi ona komfortowo nęcić szklanką na dystansach do 60 m.
Dalej w zasadzie nie łowię, bo nie lubię tak daleko rzucać.

Pozdrawiam.
Tomek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #7 dnia: 26.10.2020, 15:40 »
Witam

Generalnie zamysł jest taki by w klasyku podać w łowisko tzw" wałeczki" z gliną i robactwem, a moje kije już słabo radzą sobie ze sporą szklanką plus towar w środku, dlatego zastanawiam się jak inni radzą sobie z tym tematem

Więc może lepiej zaoszczędzone pieniążki wsadzić w nowego feedera skoro te których używasz są już wyeksploatowane? I kupić taki który pozwoli Ci i efektywnie łapać i nęcić mini spombem czy jakimś koszyczkiem dedykowanym do necenia feederowego.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Online Trissot

« Odpowiedź #8 dnia: 26.10.2020, 15:58 »
Wędki może nie są górnolotne bo to Alivo cx ale łowi mi się nimi fajnie i mam pewien sentyment do nich :D najchętniej w roli wędziska do nęcenia widziałbym jakiś teleskop, ze względu na wygodę bądź właśnie karpiówkę.

Offline Mikołaj Burkiewicz

• Ekspert
  • Reputacja: 116
« Odpowiedź #9 dnia: 26.10.2020, 16:22 »
Najlepiej kup typową wędkę do spodowania. Nie będziesz się martwił czym i na jaką odległość dorzucisz oraz czy Ci nie obetnie szczytówki lub nie złamiesz wędki. Jeżeli przeszkadza Ci zbyt duża długość transportowa to możesz kupić wersję w trójskładzie. Ja w tym sezonie kupiłem Prologic C1 właśnie w trójskładzie i mogę nęcić do 90 m czym tam chcę.

Offline lajon38

• Reputacja: 35
« Odpowiedź #10 dnia: 26.10.2020, 16:37 »
Ja nęce tanim tele-feederem Konger 3,60 do 100g. Bez problemu rzucam koszykami i mini spombem na 50-55m do klipa.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 26.10.2020, 18:11 »
Ja na nowy sezon kupie sobie karpiowke teleskopową 3,9m 3,5lb i jakiś kołowrotek karpiowy . Szkoda mi kija i kolowrotka do mocniejszego necenia. Wygoda w transporcie i przy donecaniu. W sezonie czasami trzeba tego towaru sypnąć żeby rybe przytrzymać.

Offline pawlica

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #12 dnia: 26.10.2020, 18:17 »
Ja nęce tanim tele-feederem Konger 3,60 do 100g. Bez problemu rzucam koszykami i mini spombem na 50-55m do klipa.

Czym nęcisz tym kijem? Szklanką ? Jaka waga mniej więcej takiego pakietu? Mam starego jaxona do 120 ale wątpię by takim kluchem dorzucić szklanka np od prestona na ten dystans i do tego w punkt ...muszę go w końcu zabrać nad wodę.

Offline lajon38

• Reputacja: 35
« Odpowiedź #13 dnia: 26.10.2020, 19:17 »
Przy sprzyjających warunkach nęce zwykłym koszykiem od Mikado 40g (taki zielony), gdy wieje przechodzę na bullety od Jaxona oraz Genlog distance.

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #14 dnia: 26.10.2020, 19:18 »
Panowie a tak czysto technicznie - waszym zdaniem zrobi rybom różnicę czy wrzuci się 4 szklanki czy 12 koszyczków do łowienia? Bo ja rozumiem, że na zawodach czas na nęcenie jest ograniczony i wtedy wali się szklankami, ale przy rekreacyjnym łowieniu...?

Pytam, bo z umiłowania jestem minimalistą - po co wozić kilka wędek, jak można jedną 8)