Autor Wątek: Feedery z Serii Daiwa Tournament Pro - wrażenia użytkowników  (Przeczytany 22001 razy)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Feedery z Serii Daiwa Tournament Pro - wrażenia użytkowników
« Odpowiedź #60 dnia: 27.12.2020, 22:26 »
Do łowienia kabanów 10 kg i wzwyż są karpiówki :D jeśli ktoś nastawia się na regularne łowienie takich ryb niech feedera nie kupuje, tylko zaopatrzy się w wędkę karpiową. Przecież i tak większość z nas łowi ryby mniejsze (do 4 kg), a z takimi poradzi sobie i SLR i Acolyte.
Daiwa dopuszcza stosowanie linki o wytrzymałości 12lbs(okolice 0.3mm) a Drennan 8lbs(jakieś 0.22). SLR ogarnie dobrze rybki 10kg. Acolyte niekoniecznie, chociaż są tacy co twierdzą, że bez problemu;)

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 27.12.2020, 22:44 »
Do łowienia kabanów 10 kg i wzwyż są karpiówki :D jeśli ktoś nastawia się na regularne łowienie takich ryb niech feedera nie kupuje, tylko zaopatrzy się w wędkę karpiową. Przecież i tak większość z nas łowi ryby mniejsze (do 4 kg), a z takimi poradzi sobie i SLR i Acolyte.

Kolego tak się zastanawiam po co napisałeś ten komentarz. Bo w żaden sposób mi nie pomogłeś. Nie zamierzam kupować żadnych karpiówek bo nie są mi potrzebne. Ja wiem czego potrzebuję i wiem, że są feedery które radzą sobie z takimi rybami. Mało tego mój stary Korum Feeder 3,6 do 60 gram ma taki zapas mocy, że dychy ogarnia w kilka minut holu ale brakuje mu zasięgu. Dlatego napisałem tutaj post bo w/w Tournament wpadł mi w oko i jeżeli zbiorę wystarczającą dla mnie argumentację to go kupię. Ale nie jest to mus, mogę wybrać coś innego ale musi spełniać moje założenia.
Modus właśnie też dochodzę do takiego wniosku, że jednak SLR 12ft jest bardziej odpowiedni. Cały czas się zastanawiam czy 12,6 ft z cw do 100 gram jest dużo mocniejszy od 12 ft do 60 gram. Byłoby to dla mnie jakieś odniesienie ponieważ 12 ft to dosyć spolegliwy kijek. Dlatego szukam info o tym TP 12,6. Z drugiej strony czytałem tematy, które mi podesłałeś i ten kijek nie do tego został stworzony.
Przy tak dużej ofercie wędek ciężko wybrać optimum, kompromis pomiędzy mocą a pracą kija. Nie chcę po prostu kupić jakiejś twardej pały.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #62 dnia: 27.12.2020, 23:19 »
Najlepiej to skomentuj jakiś film Przemka Solskiego na yt, gdzie w komentarzu możesz mu wszystkie swoje pytania i wątpliwości napisać. On ponoć ma kolekcję dwudziestu paru Daiw Tournament i będzie miał najwięcej do powiedzenia na ich temat. Przemek jest spoko gość i odpowiada praktycznie na każdy komentarz, więc to chyba będzie dla Ciebie najlepsze wyjście.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 28.12.2020, 00:05 »
Odpowiada także na prywatne wiadomości na facebooku.
Paweł

Online furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #64 dnia: 28.12.2020, 06:58 »
Witam.Posiadam slr 12 kijek fajny rzutny i celny,ale jeśli chodzi o ryby =/-10kg to mam wrażenie,że zdecydowanie szybciej i mając większą kontrolę nad rybą holuje mi się daiwą yank bank power metod feeder 12 80gr.Takie jest moje odczucie.Jadąc na komercje zabieram oba kije.Yankiem zasięg może trochę mniejszy ale hol przyjemniejszy.{ale się zrymowało}

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #65 dnia: 28.12.2020, 11:29 »
Dzięki za podpowiedź :thumbup:

Offline doc

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #66 dnia: 03.01.2021, 08:28 »
Witam. Czy ktoś posiada DAIWA AIR AGS FEEDER 12-13FT?
Jaki jest prawdziwy ciężar wyrzutowy (koszyczek+zanęta)?🤔

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #67 dnia: 03.01.2021, 08:36 »
Producent mówi o 70 gramach, co jak najbardziej pasuje do szczytówek - 1.5 i 2 oz. Nie jest to więc kij do zarzucania sporymi ciężarami. Ogólnie Daiwa powinna się wstydzić, aby wędki opisywać w tak kiepski sposób. Nie rozumiem tego, dobry opis na pewno miałby odbicie w większej ilości sprzedanych sztuk.
Lucjan

Offline doc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 03.01.2021, 08:53 »
Producent mówi o 70 gramach, co jak najbardziej pasuje do szczytówek - 1.5 i 2 oz. Nie jest to więc kij do zarzucania sporymi ciężarami. Ogólnie Daiwa powinna się wstydzić, aby wędki opisywać w tak kiepski sposób. Nie rozumiem tego, dobry opis na pewno miałby odbicie w większej ilości sprzedanych sztuk.
O 70 gr według producenta wiem. Właśnie zastanawiam się, jaki PRAWDZIWY ciężar. DAIWA TOURNAMENT PRO FEEDER 12/13FT waży 215 gr i ja rzucam  śmiało średni koszyczek 70 gr + zanęta (producent pisze 60 gr), a tu DAIWA AIR AGS FEEDER 12-13FT / 1-70G waży 198 gr.
Dlatego pytam, może ktoś ma doświadczenie? 🙂🤔

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #69 dnia: 03.01.2021, 11:10 »
Śmiałemu rzucaniu może towarzyszyć przeciążanie blanku, a dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie. Bezpiecznie jest uznać, że feeder z firmowym cw. 70 g służy (przynajmniej w ocenie projektanta/producenta) do obsługi standardowych koszyczków o gramaturze w granicach około 50 g. Do koszyków 70 g + zanęta bardziej pasują nowe TP z cw. 100 g i 120 g.

Offline doc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 03.01.2021, 11:21 »
Śmiałemu rzucaniu .... TP z cw. 100 g i 120 g....
Śmiało rzucam już 4 lata i nic się nie stało.
Dla większych koszyków posiadam inne TP, ale nie o to pytałem🤔.

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 03.01.2021, 11:34 »
nie o to pytałem

Kolega Doc pyta, czy jest tu ktoś, kto lepiej orientuje się w zakresie zalecanego cw. wędziska niż jego renomowany projektant/producent współpracujący z topowymi wyczynowcami/konsultantami? ;)

Offline doc

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 03.01.2021, 11:42 »
nie o to pytałem

Kolega Doc pyta, czy jest tu ktoś, kto lepiej orientuje się w zakresie zalecanego cw. wędziska niż jego renomowany projektant/producent współpracujący z topowymi wyczynowcami-konsultantami? ;)
O co i kogo pytam może Pan zobaczyć trochę wyżej😜.
Ciekawe tu u Was 😄👍
Pana Modus opinię już wiem, chyba tego starczy.
Dziękuję.

Offline Mikon

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #73 dnia: 03.01.2021, 13:43 »
Ogólnie Daiwa powinna się wstydzić, aby wędki opisywać w tak kiepski sposób. Nie rozumiem tego, dobry opis na pewno miałby odbicie w większej ilości sprzedanych sztuk.
A co jest nie tak , przy podawaniu cw. ?

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #74 dnia: 03.01.2021, 14:11 »
Faktem jest, że firmowe opisy wędzisk Daiwy UK nierzadko są szczątkowe (np. w porównaniu z Drennanem) i nie zawierają żadnych sugestii dotyczących zakresu zastosowań, charakterystyki akcji/ugięcia etc. Dochodzi do tego deficyt firmowych filmików, na których pewne rzeczy widać gołym okiem. W grę wchodzi oczywiście próba wydobycia stosownych informacji np. za pośrednictwem Facebooka, ale to powinna być wyjątkowa ostateczność, a nie norma :)