Autor Wątek: Szukanie miejsca na karpiową zasiadkę :)  (Przeczytany 6422 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Szukanie miejsca na karpiową zasiadkę :)
« dnia: 09.08.2015, 13:52 »
Witam
Mam parę pytań do bardziej doświadczonych kolegów w połowie karpi i wiedzy na temat ich zachowania przebywania i gustów kulinarnych w okresie Września.
No to od początku nieprzewidzianie pojawiła mi się potrzeba powrotu do polski w terminie 29 Sierpień do 8 wrzesień z powodów zdrowotnych ale kto by przy tak drugim urlopie nie pojechał na :fish:
Mam już obrane łowisko dodam że mam o nim wiedzę tylko w wiosennym połowie gdyż w mojej pracy okres lata i jesieni to największy ruch. I tylko na Wiosnę mam  przylecieć do Polski i polowić

Z informacji które posiadam to na chwile obecna od brzegu do głębokość 1,7m wystepuje bardzo bujna roślinność wodna wiec zmuszony będę do wywózki ale jestem do tego przygotowany, a teraz pytania:
1 będzie to pierwszy tydzień Września czyli dalej będzie :sun: i z jakieś +30 stopni wiec karpiszony nie będą przesiadywać na płyciznach na pewno nie za dnia, wiec gdzie ich szukac? sprawę utrudnia to ze nie ma na zbiorniku żadnego dopływu niczego co mogłoby dotleniać Wodę.
2 do okola zbiornika są gospodarstwa rolne wiekszość drzew do okola jeziora została wycięta toteż karpie nie mogą znależć cienia wiec poszukiwanie miejscówki pod tym kierunkiem tez nic nie da
3 wiosna zawsze nęce dużą ilością gotowanej kuku i daje kulki o silnych aromatach owocowych czy na lato powinienem zmienić strategie czy nie będzie za wcześnie na kulki śmierdziuchy skorupiaki ?
Przejrzystość wody jest znikoma gdyż do okola tak jak pisalem są gospodarstwa rolne i pola z których razem z deszczem spływają nawozy woda jest dosłownie zielona myślę ze trzeba będzie w nęceniu postawić nacisk na zapach tylko nie wiem czy to nie za wcześnie na śmierdzące rybno mięsne kulki.
Proszę o każdą możliwa podpowiedz nie chce wrócić o kiju z ostatniego urlopu w tym roku:)
Pozdrawiam Kamil

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
Odp: Szukanie miejsca na karpiową zasiadkę :)
« Odpowiedź #1 dnia: 09.08.2015, 14:09 »
Żeby się wypowiedzieć potrzebowałbym jeszcze takich informacji:
- jakiego rzędu są tam odległości,
- czyja to woda i jak zarybiona,
- co łowią tam inni, jakie preferują przynęty,
- jakie tam już miałeś sukcesy,
- ilodniowe zasiadki,
- charakter dna,
- czy masz sonar i GPS w łódce,
- jak wyglądają twoje zestawy karpiowe (worki, nitki PVA, zestaw helikopterowy itp.)

;)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 09.08.2015, 15:03 »
Ehosondy nie mam gpsem dysponuje wiec nie bedzie problemu z lokowaniem zestawow w tym samym miejscu
Jest to woda pzw jezioro Szczupakowo leszczowe dono typowo muliste
Łapalem miski ok 8 kg
Jednak wystepuja okazy 15 plus
Miejscowi lapia to co wejdzie na patelnie :)
Co do wymiarow zbiornika
Powierzchnia101,8 ha
Wymiary1650 × 900 m
Zestaw bezpieczny klips z kamieniem i kielbaska pva a zestaw koncowy bedzie zalezny od dna i przynety

Wysłane z mojego U2 przy użyciu Tapatalka

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 09.08.2015, 15:35 »
A ktoś tam z miejscowych nastawia się większe karpie? Czy będziesz łowił sam czy w team'ie? Jak więcej wędek - szanse na poszukanie odpowiedniej przynęty rosną.
Mam nadzieje, że nie będzie już tak ciepło. Ale nie da się przewidzieć.
Parę drobnych pomysłów:
Ja na pewno, na 1 wędce dałbym jakieś śmierdziuchy (z wyższej półki) i pokruszyłbym ich trochę do zanęty, może też coś smużącego przy wywózce.
Rozmawiałbym z "miejscowymi" wędkarzami  o miejscówkach (ich doświadczeniach z większymi rybami) i o ich obserwacjach z nad wody, może jakiś drobny prezencik rozwiąże język (ja preferuję coś z mojego starszego sprzętu wędkarskiego). Tu każdy szczegół się przydaje, wiele razy w życiu miejscowi mi pomogli (czasem niechcący ;) )
Poświęciłbym czas na obserwację wody, koniecznie z lornetką, może wypłynąłbym pontonem albo łodzią.
Sonar by się bardzo przydał (jakieś mniejsze dołki, rynny, wypłacenia). Znam dwie ekipy karpiowe (z różnych miast) co takie rynny na swoich łowiskach namierzyli i mają duże sukcesy (jedni maja pełno zdjęć w internecie, ale nie pamiętam ich strony - w roku chyba z kilkadziesiąt miśków i amurów z tych rynien wyciągają, na szczęście puszczają z powrotem).
Może też ustawiałbym się w zależności od wiatru, na mniejszych zbiornikach korzystniej pod falę, na większych tez mi się to kiedyś sprawdzało.
Jak będzie to kilkudniowa zasiadka to ryba będzie wędrować - tylko jak te trasy obczaić na tym łowisku?
Tyle mi przyszło do głowy, a tu na portalu jest pełno doświadczonych wędkarzy to coś wymyślą :).
;)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 09.08.2015, 16:56 »
Raczej wedkarze tam to feederowcy rurkowcy co poluja na kroczka z zarybienia profesjonalisci wicemistrzowie europy z 2013 raczej niechetnie podziela sie wiedza.
Mysle ze raczej ponurkuje troche i poszukam malzowisk na glebokosci ponad 2 metrow by umiliejscowic tam zestaw a drugi na wyplyceniu w okolicy tarliska bo tam tez wygrzewaja sie karpie z racji dzikiego niedostepnego brzegu ale z tej wiedzy co posiadam karpie nie zeruja w miejscu gdzie sie wygrzewaja bede mial szanse to sprawdzic
Zasiadka bedzie trwala 7 dni

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 09.08.2015, 17:45 »
Jak mi coś w miarę rozsądnego przyjdzie do głowy to jeszcze napiszę. Daj znać o wynikach.
A jakie firmy preferujesz jeśli chodzi o kulki?
Ja w tym roku na typowe zestawy karpiowe prawie nie łapałem (najwięcej VII 2011 - VI 2014), postawiłem na FeederMethod z koszykami 45-56g. No i głównie na pellety (szybciej pracują, ale oczywiście dość często trzeba przerzucać). Na małych zbiornikach, w miarę zarybionych, to mi się sprawdza. Tygodniowa zasiadka - to u mnie nierealne w tym roku. Kiedyś na rzekach (San, Dunajec) to był standard. W samej najbliższej rodzinie łowiło nas cztery osoby. A teraz mój tata już ma zbyt dużo lat, a kuzyni (jeden na rzece - talent czystej wody) wolą obecnie :beer: :beer: :beer: :( >:O :'( , niestety...
;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 09.08.2015, 18:31 »
Zbiornik ciekawy, z tego co widzę, to ryba może być wszędzie... :D Jak pisze E-Mario - warto spędzić sporo czasu na obserwacji wody. Czasami kilka godzin polegających na szukaniu spławów, i dyskusjach z miejscowymi daje bardzo dużo, przejazd pontonem z echem to też spore uproszczenie. Na takich wodach lokalni wędkarze nie muszą często łowić dużych ryb, ale na pewno widzą i wiedzą, gdzie miśki się wywalają...
Miałbym na uwadze dokładną prognozę pogody na kilka dni. Jeżeli warunki będą w miarę stałe, ryba nie powinna się przesuwać. Drastyczna zmiana kierunku wiatru może oznaczać, że ryba się przemieści. Wtedy wiosenna miejscówka wygląda OK, bo można zmienić lokalizację bez wielkich dystansów (chyba, że wiat będzie wiał z południa po zmianie).
Przy upałach lub letniej temperaturze pomyślałbym o zigach i spodowaniu miksu robiącego chmurę...
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 09.08.2015, 19:12 »
Nie mam wiary ani doświadczenia w łowieniu zigiem a jak wiadomo to duża część sukcesu
myślę o tym wypadzie dość długo
myślę że rozbije stanowisku w punkcie nr 1
Pierwszy zestaw typowo owocowo umieszczę w punkcie nr 2 na jakiejś półce wprowadzę dużą ilość kukurydzy by drobnica pierwszego dnia dobrze odkurzyła stamtąd muł zestaw sztywna plecionka ostatnie 4 cm przyponu zamierzam usunąć otulinę by dodadać trochę naturalnego ruchu dla przynety pierwsze 2 dni zamierzam zacząć jakaś owocowa kulka plus pop up kukurydziany  spodziewam się z tego lowiska przyłowu leszcza lina klenia amur ponoć jest ale ostatnimi laty nikt go nie złowił
Drugi zestaw punkt nr 3 tam zamierzam markerem wyszukać twarde dno i wprowadzić tam pelet i kulki śmierdziuchy duże średnice 20-24 i tez na grubo uzbroić zestaw śmierdziuch kulka ze scopexem pływakiem bałwanek

wiem że kosmos odległości ale dysponuje Ultegrami 12000 będę łapał z wywózki woda i tak zielona wiec użyje plecionki z dobra mocną strzałówka która mam nadzieje posłuży za kawałek amortyzatora i myślę z 120cm leadcora gdyż jest dużo skorupiaków i zielska sądzę że taki zestaw mogę spokojnie wywozić na 250 m i sygnalizacja dalej będzie prawidłowa
Co wy na to Panowie?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 09.08.2015, 20:23 »
Plan dobry... :D
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2237
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 09.08.2015, 20:45 »
Pamiętaj, żeby co 10 minut przerzucać zestawy :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 09.08.2015, 20:47 »
:)

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09.08.2015, 22:16 »
Trudno przewidzieć pogodę w tak odległym terminie, oraz potencjalne warunki środowiskowe ale nawet we wrześniu jest ryzyko deficytu tlenowego.
Moim zdaniem, lepiej nie ryzykować i łowić do głębokości 4-5 m (czyli stanowiska nr 1 i 3).
Co do sposobu połowu, przynęt/zanęt to sprawa indywidualna, warto natomiast obserwować wodę i wytypować "potencjalne" łowisko.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 11.08.2015, 01:16 »
Jakies podpowiedzi Panowie?