Autor Wątek: II Zjazd Portalu Spławik i Grunt - 2016 - Dyskusja ogólna  (Przeczytany 433345 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: II Zjazd Portalu Spławik i Grunt - 2016
« Odpowiedź #390 dnia: 26.01.2016, 06:06 »
Powoli robi się remis  :P
Krzysztof

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #391 dnia: 28.01.2016, 13:45 »
Czy to łowisko u Roberta to jest już opcja ostateczna?
Grzegorz

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #392 dnia: 28.01.2016, 13:46 »
Kwestia jak się dogadamy z właścicielem
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #393 dnia: 28.01.2016, 13:51 »
Gdybym mógł zagłosowałbym na opcję "wolę weekend z ładniejszą pogodą" :) A czy ktoś w ogóle dowiadywał się czy właściciel łowiska zgodzi się na organizację u niego kilkudniowego zlotu? Rozbicie namiotów, palenie grilla, spanie na terenie łowiska. Nie wszyscy na to pozwalają.
Pozdrawiam
Marcin

Offline David89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #394 dnia: 28.01.2016, 14:10 »
Panowie tam jest nawet miejsce na ognisko i to sporo miejsca. Karpiarze po kilka dni w namiotach śpią ;) O to nie ma problemu, tylko ja jeżdżąc tam właściciela widziałem raz. Na łowisku jest zawsze jeden pracownik który pilnuje łowiska ;) A jeśli chodzi o kontakt z właścicielem to chyba ich by trzeba było zapytać bo ten nr na stronie to na Łowisko jest jak sie nie mylę. Tylko nie wiem jak teraz tam jest bo Łowisko jest zamknięte, ale chyba pilnują go Ci pracownicy

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #395 dnia: 28.01.2016, 14:13 »
Kurcze, łowisko u Roberta jest ładne, jest tam baza, jest infrastruktura. Osobiście nie chcę wyjść na marudę, bo sam byłem za wybraniem tego łowiska na zlot. Mimo to, im więcej czytam o tym łowisko, tym bardziej podchodzę do tematu z rezerwą. Ludzi tam bywa multum, oprócz tego podane jest, że głębokość wynosi od 3 do 4 metrów - z tego co czytałem relacje Tomasza Baranowskiego na wyczynie to może to być nawet 5 metrów. Jak na łowisko komercyjne to troszkę głęboko. Z rybkami podobno jest tam różnie, oczywiście nie chodzi o to, by ryby łoić raz za razem ale też fajnie jakby każdy sobie kilka czy kilkanaście rybek jednak złowił. Nie wiadomo też na który staw zgodzi się właściciel, udostępni prawdopodobnie tylko jeden brzeg. Luk z tego co pisał, ja również chcemy połowić tam tyczką...przy tej głębinie to ryby trzeba będzie holować 5 metrowymi topami. Nie wiem jak z gruntem i methodą na przykład bo się nie znam, ale taka głębia też może nie być korzystna.

http://www.wyczyn.fora.pl/inne-zawody-ogolnopolskie,22/zawody-karpiowe-testowe-na-lowisku-u-roberta-26-04,57064.html

Tomasz Baranowski z tego co widzę odwołał tam w zeszłym roku zawody, bo rybki nie chciały za bardzo współpracować. Autor jest tutaj zarejestrowany, zaproponował z resztą ufundowanie nagród rzeczowych na zawody podczas zlotu. Może wypowie się na temat łowiska, łowił tam, trenował. Bylibyśmy wdzięczni.

Ja nie wiem czy nie zastanowić się nad alternatywą typu Pacyfik, na którym często łowi Janusz Lange (również na forum, publikuje zdjęcia z tego łowiska), ewentualnie nad łowiskiem Deszczownia w Iwnie. Tam znów Tomek Horemski łowi i ogranizuje zawody. Średnia waga ryb przekracza tam zwykle 20 kg na jednego wędkarza a w 2014 wygrały tam wyniki rzędu 87 kg i 68 kg. Ja bym to przemyślał jeszcze bo rzecz jasna przede wszystkim istotne jest spotkanie, atmosfera, samo wędkowanie. Ale znów przypuszczam, że pewnie każdy z nas jadąc te x kilometrów na nowe łowisko woli łowić ryby niż dłubać w nosie. Łowisko Deszczownia położone jest koło Poznania, Pacyfik natomiast koło Łodzi.
Grzegorz

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #396 dnia: 28.01.2016, 14:14 »
Lowisko jest zamknięte do początku marca.

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #397 dnia: 28.01.2016, 14:24 »
Czyli wracamy do punktu wyjścia...
Pozdrawiam
Marcin

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #398 dnia: 28.01.2016, 14:26 »
Dlaczego?

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #399 dnia: 28.01.2016, 14:27 »

To zależy czy macie taką wolę. Jeśli reszta uważa, że jest okej to ja się dostosuję, dla mnie nie ma problemu. Zastanawiam się tylko i dzielę swoimi wątpliwościami. Bo wychodzą obecnie pewne fakty o których na przykład nie wiedziałem wcześniej. Napisałem do kolegi Tomka Baranowskiego, on tam trenował (na łowisku u Roberta), może naświetli nam temat tego łowiska. Jest jeszcze czas by właściwą decyzję, jakakolwiek ona będzie. Nie musimy się aż tak spieszyć. Istotny jest/był termin by w ogóle dyskutować z kimkolwiek na temat organizacji zlotu (właściciele łowiska). Ale no, zastanowić się można bliżej kto to będzie. Samo łowisko u Roberta jest wizualnie bez zarzutu, to mnie w nim urzekło. Ale jak sama nazwa wskazuje jest to łowisko, więc dobrze by było, byśmy tam coś łowili no i żeby też wszyscy mogli tam połowić dowolną metodą.
Grzegorz

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #400 dnia: 28.01.2016, 14:28 »
Dlaczego?
Źle przeczytałem, myślałem, że napisane jest "od połowy marca", w tej sytuacji nie ma chyba problemu. Chociaż Matchless przytoczył ciekawe argumenty.
Pozdrawiam
Marcin

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #401 dnia: 28.01.2016, 15:05 »
Może jako łowisko "zastępcze" powinniśmy wybrać jakieś Jeziorko? :) Albo chociaż miejsce z mniejszą ilością karpi, a z większą liczba Linów, karasi, leszczy... :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #402 dnia: 28.01.2016, 15:15 »
Ja chciałbym aby karpi było jak najwięcej!

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Baranowski Tomasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #403 dnia: 28.01.2016, 16:11 »
Poproszony przez  matchless o opinię na temat łowiska U Roberta trochę moge Wam przybliżyć specyfikę zbiornika.

Cała infrastruktura na duży plus, nawet podwożą meleksem na stanowiska z parkingu .
Łowisko z wyglądu bardzo fajne ,równy prostokąt szerokości około 100m,stanowiska bardzo równo rozstawione 22 po jednej stronie i 20 po drugiej, głębokość 4-5m.
Wszystko ładnie pięknie ale...........

W łowisku dominuje plaga leszczyka, który wszystko wyżera , głębokość łowiska również nie sprzyja - bardzo długo woda po zimie się nagrzewa i ryby długo nie żerują. Jeżeli macie zamiar tam robić zlot to w okresach najlepiej letnich .
Najgorsze to jest to że ten duży zbiornik łączy się z drugim płytszym i ryba woli tam przebywać niż na dużym głębokim.Jest to duży minus łowiska ,bo ryba migruje sobie jak chce .

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
« Odpowiedź #404 dnia: 28.01.2016, 17:29 »
Przynajmniej mamy obraz łowiska i z kilku powyższych opinii możemy coś wywnioskować :)

Ja w 100% dostosuję się do miejsca, które wybierzemy, ale może rzeczywiście warto by było rozeznać kilka łowisk, nawiązać z nimi kontakt i zebrać "oferty". Później wybralibyśmy wg nas najlepszą? Może znowu w formie ankiety? To taka luźna myśl 8)
Pozdrawiam,
Maciek