Cześć, dziś dotarło do mnie kilka wędek, które miałem okazję pomacać

.
Przede wszystkim jestem pozytywnie zszokowany stosunkiem cena/jakość wędzisk Daiwa z serii ekonomicznych (black widow stalker ok 160 zł, wow)
- daiwa black widow 3m 2.0lb stalker, ładnie wykonana, leciutka(210g), przelotki duże (nieco większe niż w ninja, zwłaszcza druga), parabola przy teście obciążeniowym 300-400 gram, jest rękojeść albo jej imitacja ale idzie się przyzwyczaić
- daiwa ninja 3m 2.0lb, ładnie wykonana, nieco cięższa(260g), blank nieco grubszy niż w bw stalker, przelotki duże (druga nieco mniejsza niż w BW), akcja faktycznie progresywna i chwile później niż w black widow stalker aspirująca do czegoś nieco więcej niż półparabola (test 300-400g), jest bardziej mięsista ale nie jest pałowata, czuć że ma większy zapas mocy w dolniku, szybciej wraca do pozycji wyjściowej po 'machnięciu', na pewno większy potencjał rzutowy niż black widow stalker
- korum neoteric 3,6m 1.75lb, nie ma szału za te pieniądze, wg mnie jakość wykonania podobna jak wędek daiwy NI i BW no może ciut lepiej, na pewno ma lepszą rękojeść(wykonanie i materiał), za to akcja pałowata prawie jak przy posiadanej już daiwa windcast 3m 3.0lb, powiedziałbym akcja szczytowa (być może jest progresywna jak opisuje producent, ale to musi być już duże obciązenie), w skali daiwa daję jej 2.75lb, nie mam pojęcia skąd wzieło się tam 1.75lb
- daiwa legalis allround 3m 30-90g, wziąłem z ciekawości do kompletu wędek eco, ładnie wykonana ale te złote wstawki zalatują trochę bazarem

, przelotki małe, akcja szczytowa klasycznie dla allrounda który ma się także nadać na spławik
* casti'zm odpadł, nie został zamówiony, 2,5lb to za dużo na małe karpie
* czekam jeszcze na Fox'a Horizon X4 Barbel 11' 1.75/2.25lb twin tip, dam znać jak wypadł
Podsumowując, na ten moment do opisanego łowienia dwie najdroższe wędki z zestawienia odpadły.
Czekam na Fox'a i zapadnie decyzja. Bardzo jestem ciekaw jak ichnia nomenklatura LB'sow przekłada sie na moc blanku (patrz mocny blank Koruma przy 1.75lb).
Moim faworytem w kontekście mocy/pracy jest Black Widow Stalker (czyli najtańsza wędka), ale mam wątpliwości co do możliwości rzutowych powyżej 40 metrów...może ktoś się wypowie czy da się tym machnąć 50 metrów z metodą 45g?
Pozdrawiam.