Autor Wątek: Korum Allrounder Rod 12ft - 1.5lb  (Przeczytany 6409 razy)

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Korum Allrounder Rod 12ft - 1.5lb
« Odpowiedź #30 dnia: 20.04.2022, 08:38 »
A jakbyś miał określić jeden kij, który jest Twoim ulubionym, to byłby.... ?

Sęk w tym, że na razie takiego nie ma, bo każdy patyk służy mi do innych zadań. Mogę co najwyżej napisać, których używałem w tym roku najczęściej.
Najwięcej łowiłem na spławik (Allroundery 1,5lb) i ciężką metodę (Trilogy 2,25lb, kilka razy 1,75lb), 3 razy sekcja quiver na rzece na klasyka, Barbele 2,5lb tylko kilka razy na szczupaka (nie opłacałem PZW, więc grubszy białoryb i Odra odpadły :'(), kilka razy Opportunist 2,25lb, tylko raz Glide Power Float 12-14ft :-\ (kupiony w BF). Ogólnie Allrounder i Trilogy wypracowały najwięcej maszyno-godzin, więc o nich mogę już dużo powiedzieć. Przyszły sezon chcę mocno poświęcić rzekom (ten sezon to 99% glinianka), więc powyższe proporcje mogą się zmienić, gdyż Glide zrobił na mnie super wrażenie, zatrudnię też do roboty quivery Trilogy, a nad Odrą ciężko popracują 13tki 2,5lb. Taki przynajmniej jest plan długofalowy ;) 8).

Czym się kierujesz wybierając daną wersję wędki, np. pomiędzy Barbelem 1,75lb a 2,25lb? Zwracasz bardziej uwagę na koszyki jakimi będziesz miotał czy do ryb, które w danym łowisku pływają? Jeśli do ryb, to jesteś w stanie powiedzieć do jakich przedziałów wagowych dana wersja najlepiej jest dopasowana? Pytam bo ciągle mam dylemat, którą Barbelkę sobie w przyszłości sprawić, czy jest między nimi bardzo duża różnica :)
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #31 dnia: 20.04.2022, 10:09 »

Sęk w tym, że na razie takiego nie ma, bo każdy patyk służy mi do innych zadań. Mogę co najwyżej napisać, których używałem w tym roku najczęściej.
Najwięcej łowiłem na spławik (Allroundery 1,5lb) i ciężką metodę (Trilogy 2,25lb, kilka razy 1,75lb), 3 razy sekcja quiver na rzece na klasyka, Barbele 2,5lb tylko kilka razy na szczupaka (nie opłacałem PZW, więc grubszy białoryb i Odra odpadły :'(), kilka razy Opportunist 2,25lb, tylko raz Glide Power Float 12-14ft :-\ (kupiony w BF). Ogólnie Allrounder i Trilogy wypracowały najwięcej maszyno-godzin, więc o nich mogę już dużo powiedzieć. Przyszły sezon chcę mocno poświęcić rzekom (ten sezon to 99% glinianka), więc powyższe proporcje mogą się zmienić, gdyż Glide zrobił na mnie super wrażenie, zatrudnię też do roboty quivery Trilogy, a nad Odrą ciężko popracują 13tki 2,5lb. Taki przynajmniej jest plan długofalowy ;) 8).

Czym się kierujesz wybierając daną wersję wędki, np. pomiędzy Barbelem 1,75lb a 2,25lb? Zwracasz bardziej uwagę na koszyki jakimi będziesz miotał czy do ryb, które w danym łowisku pływają? Jeśli do ryb, to jesteś w stanie powiedzieć do jakich przedziałów wagowych dana wersja najlepiej jest dopasowana? Pytam bo ciągle mam dylemat, którą Barbelkę sobie w przyszłości sprawić, czy jest między nimi bardzo duża różnica :)

Siema ja też mam korum Barbel 2lbs i 2.50lbs. Wędki warte każdej złotówki zawsze to pisze... Wersja 2lbs ma troszkę "delikatniejszą" szczytówkę ale w bardzo mocnym nurcie nadaję się do łowienia tak samo jak 2.50lbs tzn. nie ma fałszywych brań. Wersja 2.50lbs jest na grubego zwierza ale to nie znaczy że do ryb 50cm się nie nadaje :) Testowałem je u mnie na rzece dawały sumy i bolenie. Te kije to rzeczny ideał :)
C&R

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 906
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #32 dnia: 20.04.2022, 15:28 »

Już prawie sobie odpowiedziałeś :). Wersję kija dobieram do ciężaru podajnika, grubości żyłki, wielkości przynęty i ryb, oraz do warunków panujących w łowisku. Zatem 1,75lb przeznaczam na mniejszy i średni białoryb (rybki 20cm już fajnie czuć na wędce) w dość trudnym łowisku, do tego żyłka 0,25mm, podajniki 40-50g i przynęty do 10-12mm. Wersja 2,2lb to już przeznaczenie na większe ryby (+5kg), podajniki 50-70g, żyłka 0,30mm i przynęty +12mm. Mowa tu o kijach Korum Trilogy Triple Rod, nie wiem jak dokładnie to będzie z Korum Barbel, gdyż posiadam tylko wersję 13ft 2,5lb.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 20.04.2022, 23:08 »
Czyli wychodzi na to, że wersja 2lb wydaje się być dość uniwersalna 😀 dzięki ;)
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #34 dnia: 21.04.2022, 19:04 »
Średnica blanku nad uchwytem kołowrotka to ok.13,5mm na zalakierowanym odcinku z logo, oraz 13mm powyżej warstwy lakieru nad zieloną omotką.

Dzięki kolego za pomoc i fotki. :thumbup: Allrounder już do mnie jedzie. Może napisz proszę  jakie kołowrotki masz podpięte do tych wędek.

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 21.04.2022, 20:36 »
Daiwa GS 3000 LTD 8).

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #36 dnia: 23.04.2022, 09:34 »
Wczoraj przyjechała paczka z korumem Allrounder. I tak jak kolega fishunter 1990 pisał kij wydaje się być dość szybki i sprężysty.  Ale coś mi tu nie gra ponieważ jak złożyłem wędkę to widać różnicę w odcieniu lakieru pomiędzy częściami składowymi wędki. I nie wiem co o tym sądzić, czy dostałem jakiegoś "składaka" :'(. Też tak macie?

Offline mariucha

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #37 dnia: 16.01.2023, 10:23 »
Koledzy jaką grubość żyłki stosujecie pod  ciężki spławik do wędek korum allrounder? Shimano technium czarna 0,25 będzie ok?

Offline KapitanNadwaga

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #38 dnia: 16.01.2023, 10:43 »
Wszystkie wędki to składaki, części składowe robione są seriami oddzielnie, wystarczy, że do robienia szczytowej, był wykorzystany lakier z innej dostawy i minimalne różnice w odcieniach mogą się zdarzyć, pracuje w drukarni więc z doświadczenia wiem, że utrzymanie kolorystki bywa trudne.
Trochę z innej beczki, kiedyś kupiłem wędkę przez internet bez wcześniejszego oglądania na żywo, jakie było moje zdziwienie gdy przy otwieraniu okazało się iż jedna część jest lakierowana, a druga matowa, wtedy byłem pewien, że to właśnie jakiś składak i w głowie już pisałem reklamację i wysyłałem wędkę z powrotem. Spojrzałem jednak wcześniej na zdjęcia na stronie i po bliższym przyjrzeniu się okazało się, że te wędki są właśnie tak zrobione, taki dziwny zabieg producenta. Nie jestem estetą, więc wędka została, służy do dziś i bardzo ją lubię.

Offline fishunter1990

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 16.01.2023, 11:36 »
Sam stosuję 0,24-25mm, więc jak najbardziej celujesz w ten deseń :).