Autor Wątek: Ewolucja wędkarzy a sponsoring - jakie jest Wasze zdanie?  (Przeczytany 10370 razy)

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Ewolucja wędkarzy a sponsoring - jakie jest Wasze zdanie?
« Odpowiedź #30 dnia: 07.02.2021, 08:47 »
Nawet ci co zaczynają ,powinni robić to z głową a nie napalać się czytając i oglądając internetowe filmy ,czas spędzony nad wodą da ci odpowiedź na wszystko ,nie ma się co oszukiwać sprzęt sam nie łowi ,tak samo jak nie ma cudownych zanęt i przynęt ,każda woda to inna specyfika i wymagania :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 07.02.2021, 09:28 »
Tomek, to jakbyś mówił, że zamiast iść do szkoły lepiej sie uczyć życia z książek i 'praktyki' :) Według mnie jest pewien balans, i edukacja w postaci filmów jest bardzo dobra, aczkolwiek dobrze jest sprowadzać porady z poziomu założeń na poziom praktyczny.

Co do komercjalizacji. Polskie wędkarstwo wreszcie zmierza w dobra stronę. Coraz mniej ludzi domaga się, aby ktoś, kto robi filmy był 'niezależny', i dobrze :) Współpraca firm z youtuberem nie powinna dziwić, rolą widza jest samodzielne oddzielanie reklamy od fachowych informacji. Oczywiście nie oznacza to, ze muszą się nam podobać filmy 'zawierające lokowanie produktu'. Można zwrócić lekko uwagę twórcy, aby staranniej pewne rzeczy 'maskował'. Uważam jednak, że przesadą jest naleganie aby dany wędkarz był niezależny. Bo jest to nic innego jak chęć otrzymywania darmowych porad. A robienie filmów to spory wysiłek, strata czasu, inwestycja w sprzęt. Do tego wędkarstwo ewoluuje dzięki tej współpracy :) Z jakiegoś jednak powodu w Polsce funkcjonuje wiele rzeczy postpeerelowskich. 'Sprzedanie się' to jedna z takich rzeczy właśnie. Bardzo często źródłem jest tu zazdrość niestety, to tez cecha społeczeństw postsocjalistycznych i socjalistycznych.

Im więcej informacji tym lepiej dla nas, im więcej sklepów tym lepiej dla nas :)

Wytłumaczę jeszcze jedną rzecz z poziomu sztuki sprzedaży. Wielu z nas ma problem z reklamą, ponieważ zostaliśmy wielokrotnie oszukani, podobnie jest ze złotoustymi sprzedawcami, którzy zamiast sprzedać nam to czego szukamy, wciskają nam to, co oni chcą sprzedać. Nie mamy więc zaufania i jesteśmy bardzo podejrzliwi. Ale to nie oznacza, że każdy kto coś prezentuje jest nachalnym wciskaczem chcącym nas oszukać :) Dlatego powinniśmy mieć własny mechanizm, dzięki któremu filtrujemy pewne rzeczy. Według mnie wiele firm poprzez youtuberów pokazuje bardzo dobre produkty, pytanie brzmi czy sie nam one sprawdzą :) Dlatego właśnie tak ważne jest aby umieć pewne rzeczy ocenić. W UK filmy wędkarskie to praktycznie czysty sponsoring. Jednak tam dany celebryta nie wmawia nam, że bez danej rzeczy skazani jesteśmy na porażkę. Tam jest po prostu prezentacja danej rzeczy czy techniki, w której pojawiają się produkty. Nikt nas do niczego nie zmusza :)

Ale jest też druga strona medalu. Są youtuberzy/testerzy, którzy nie rozumieją, gdzie leży pewna granica. Swojego czasu po wejściu na rynek Feeder Baita, jeden z forumowiczów, który dostał od nich rzeczy do testowania (z 5 lat temu), udowadniał w swych wpisach, że ryba na nic nie reagowała, ale założenie przynęty tej firmy odczarowywało wodę. I tak kilka razy, aż dostał bana za 'wojowniczą' postawę, bo oczywiście wchodził w konflikty z tymi, co 'pukali się w czoło' i zwracali mu uwagę, że pisze bzdury.  Inny młody youtuber w swoich filmach też wychwalał dane produkty, tylko dlatego, ze dostał je do testowania. Po prostu były najlepsze na świecie, choć wyniki miał co najwyżej takie same jak w poprzednich filmach, gdy niczego nie 'reklamował'. W takich wypadkach warto zareagować :)

Podsumowując - wg mnie każdy praktycznie publikujący swe filmy na youtube liczy na coś więcej niż na lajki, i myśli o jakieś komercjalizacji, chociażby o współpracy z jakąś firmą. Powinniśmy uznać to za normalne, nie dziwić się, że ktoś nagle coś pokazuje lub korzysta z danego sprzętu. Ideowców można policzyć na palcach jednej ręki :)
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 07.02.2021, 09:51 »
W całej tej sytuacji sponsoringu tylko jeden aspekt mnie "boli". Generalnie w poście powyżej napisał o tym Luk.
Każda rzecz z firmy, która sponsoruje danego youtube'ra czy innego gwiazdora (lub też rzecz, która można kupić w jego sklepie), to po prostu cud techniki, inżynierii i skuteczności. Zazwyczaj idzie to w parze z super niską ceną, nieraz jest odwołanie do konkurencji, którą należy przykładnie skrytykować.
Tego typu wywody nie są poparte żadnymi faktami, dowodami, prezentacjami, porównaniami. Tak jest, bo gwiazdor tak powiedział, a najlepszym dowodem jest to ile ryb nakosił, albo po prostu jego słowo ;)
Dla mnie to oszustwo, czy też nagabywanie. Niegdyś za to poważnie karano :-[

Angielskie prezentacje sprzętów właśnie są dobrym przykładem. W sumie widziałem też prezentacje firm francuskich czy włoskich w tej samej "tonacji". Prezentuje się dany produkt, przedstawia wymiary, dobre cechy i właściwości. Do tego duża liczba ujęć, praktyczne zastosowanie podczas wędkowania. Tyle i tylko tyle. Każdy sam przeanalizuje temat we własnej głowie, wyciągnie wnioski.
W przeważającej części prezentacji polskich firm czy gwiazdorów idzie się o krok dalej (co opisałem powyżej), co wg mnie jest zupełnie niepotrzebne i wręcz szkodliwe. Na dodatek może odnieść przeciwny skutek.
Czesiek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 07.02.2021, 11:05 »
Nic osobiście nie mam do promowania wędkarstwa na youtubie. Można popatrzeć na sprzęt w praktyce,a i nie rzadko czegoś się dowiedzieć,ale porównanie tej wiedzy do szkoły uważam ,że jest nietrafione. Filmy często mijają się z realem. Łowiska w 90% celowo wybierane z dobrym i bardzo dobrym rybostanem,żeby pokazać,jakie to zanęty danej marki są wspaniałe. Mało tego,nieoficjalnie są doniesienia,że niektórzy potrafią nęcić daną miejscówkę dzień przed nagrywaniem,albo pojawić się na danym łowisku wcześniej,rozpracować,a na filmie opowiadać o taktyce na nowej wodzie. Takie przykłady można mnożyć. Kiedyś była sytuacja,jak szanowany team karpiarski opowiadał jak to na jego super kulki brały karpie,a okazało się,że ów team łowił na białe robaki na klipsie...

Youtube to potężne narzędzie,ale nic tak nas wędkarzy nie dokształci,jak trening nad naszą wodą. Uważam,że profesjonalni wędkarze wręcz czasem potrafią wpoić złe nawyki,które nad wodą mogą nam tylko wprowadzić zamęt w głowie.
Milion kolorowych przynęt,gdzie w ostatnim roku ,na methodę,u mnie doskonale łowiła zwykła kukurydza. Albo mit,że jak leszcz,to tylko klasyk,a sam największe łopaty ,złowiłem na metodę. To samo z jak największym dystansem. Nawet myślałem by założyć o tym temat: co przekazują youtubowi wędkarze,a jak to wygląda nad wodą w realu,bo znalazłem wiele absurdów,ale i też część dobrej wiedzy.

Temat rzeka,natomiast oglądać filmy warto. Ja robię to dla sprzętu. Jeśli chodzi o merytorykę,to trzeba być ostrożnym i podejżliwym,ale nie zamkniętym. Woda i tak wszystko zweryfikuje.

Co do ewolucji wędkarza danego,poprzez sponsora,to zgodzę się że ma to miejsce,ale swoją wiedzę,tajniki,taka osoba ma już rozpracowane wcześniej ,inaczej nie zostałaby zauważona.

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #34 dnia: 07.02.2021, 12:50 »
Tu jest fajny przykład jak może to wyglądać. Dwóch zawodników sponsorowanych przez dwie różne firmy sprzętowe prezentuje razem to, z czego korzystają i nie jest to produkowane przez ich sponsorów. Andy May często wspomina o Cralusso, stotzach itp. Wszystko na luzie. Na polskim yt czy fb jak widzę Feeder Bait to aż mnie odrzuca bo wiem jak to będzie wyglądać.
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline Rebrith

• Ekspert
  • Reputacja: 96
« Odpowiedź #35 dnia: 07.02.2021, 13:10 »
Pamiętajmy, że sponsoring pozwala youtuberom żyć z YT. A dzięki temu robią co raz więcej co raz lepszych jakościowo filmów, na czym korzystają wszyscy.

Nawet jeśli ktoś da się "wkręcić" i kupi sobie na przykład kosz Matrixa, tylko dlatego że jego ulubiony youtuber siedzi na koszu Matrixa, to zasadniczo nic złego się nie stanie - Matrix to przecież porządna firma i taki kupiec, nawet jeśli niepotrzebnie przepłaci - to zyska solidny dobry sprzęt z którego będzie zadowolony.

Nie demonizujmy sprawy za mocno. Myślę, że za złe można by mieć reklamowanie słabych jakościowo badziewi, a do tego raczej nie dochodzi patrząc na najbardziej popularne kanały..

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 07.02.2021, 13:17 »
A mnie wkurza co innego, ambasadorzy danej marki wszystko ładnie pokazują, opisują a nawet czasami wręcz podaja dane technologiczne ale do Ku.... nędzy dla czego na końcu nie podają ceny tego produktu, tylko nie piszcie mi tu że nie znają cen. :)
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #37 dnia: 07.02.2021, 13:25 »
Hurtowej podać nie mogą (wątpię żeby znali) a detaliczną ustala sklep. Pewnie dlatego.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 07.02.2021, 13:47 »
Cyt."Łowiska w 90% celowo wybierane z dobrym i bardzo dobrym rybostanem,żeby pokazać,jakie to zanęty danej marki są wspaniałe. Mało tego,nieoficjalnie są doniesienia,że niektórzy potrafią nęcić daną miejscówkę dzień przed nagrywaniem,albo pojawić się na danym łowisku wcześniej,rozpracować,a na filmie opowiadać o taktyce na nowej wodzie. "

Ja dodam historie  teamowów karpiowych .. kilku panów z teamu łowi na tej samej wodzie i o tym samamym czasie... tzw. Praca na gwiazde i pyk gwiazda danego biznesu łowi nagle rybę... - komentarz było ciężko ale jeden byk skusił sie na nasze kule...a w wodzie nie dwa kije tylko ileś.
Maciek

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 07.02.2021, 13:49 »
Przecież są tak zwane ceny sugerowane i kazdy o tym wie, zreszta mozna napisac : cena ok lub cena przybliżona , ewentualnie link do sklepu z produktem, każdy potencjalny klient już wie ile mniej więcej ma na produkt przeznaczyć pieniędzy.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 07.02.2021, 13:52 »
Cyt."Łowiska w 90% celowo wybierane z dobrym i bardzo dobrym rybostanem,żeby pokazać,jakie to zanęty danej marki są wspaniałe. Mało tego,nieoficjalnie są doniesienia,że niektórzy potrafią nęcić daną miejscówkę dzień przed nagrywaniem,albo pojawić się na danym łowisku wcześniej,rozpracować,a na filmie opowiadać o taktyce na nowej wodzie. "

Ja dodam historie  teamowów karpiowych .. kilku panów z teamu łowi na tej samej wodzie i o tym samamym czasie... tzw. Praca na gwiazde i pyk gwiazda danego biznesu łowi nagle rybę... - komentarz było ciężko ale jeden byk skusił sie na nasze kule...a w wodzie nie dwa kije tylko ileś.

Jeszcze do niedawna nie tylko Karpiarze stosowali ten "myk" wystarczy przejrzeć wcześniejsze produkcje, presja pokazania dużej ilości ryb była wielka. :D

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 07.02.2021, 14:43 »
Tu jest fajny przykład jak może to wyglądać. Dwóch zawodników sponsorowanych przez dwie różne firmy sprzętowe prezentuje razem to, z czego korzystają i nie jest to produkowane przez ich sponsorów. Andy May często wspomina o Cralusso, stotzach itp. Wszystko na luzie. Na polskim yt czy fb jak widzę Feeder Bait to aż mnie odrzuca bo wiem jak to będzie wyglądać.

U nas to nie wyjdzie ze względu na mentalność rekina biznesu z PRL. W filmie muszą być tylko rzeczy od sponsora i trzeba je wychwalać pod niebiosa. Zauważyłem jakiś czas temu że ktoś chwali i prezentuje sprzęt polskiej firmy x, a później na orzebitkachbwidac że łowi na Shimano i Prestona. Nie pamiętam kto tak robił. Z polskiej sceny YT oglądam wyłącznie P. Solskiego, w innych zawsze coś mi nie pasuje a często jest to nachalna reklama.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 07.02.2021, 15:10 »
Trudno się z Tobą nie zgodzić :) no cóż może Oni lepiej wiedzą co Nam pasuje, bo dla Siebie mają inne preferencje :D :P

Offline pewu

• Ekspert
  • Reputacja: 77
« Odpowiedź #43 dnia: 07.02.2021, 15:12 »
Niestety. Z polskich kanałów oprócz P. Solskiego oglądam tylko Górka ze względu na odległościówkę i czeskie wody (też reklamuje ale nie nachalnie a umiejetnie) i wcześniej Wędkarstwo Kazimierza Wielka bo chłopaki łowili na muchę ale kanał umarł niestety.
Jeśli kłócisz się z idiotą, to on najprawdopodobniej robi właśnie to samo.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 07.02.2021, 15:28 »
Kurzepa też żadnych nachalnych reklam w swoich filmach nie pokazuje, też jestem na to wyczulony i oglądam go z przyjemnością, wiadomo że ma za plecami feedersklep ale nic na siłę nie wciska.
Na filmach Kurzepy można też dużo podłapać z feedera klasycznego no i przyjemnie się wysławia - miło posłuchać
Paweł